Klanjate li namaz?

Rasprave o vjerskim temama.
nasa

#101 Re: Klanjate li namaz?

Post by nasa »

Ripicipi wrote:Imam pitanje za sve ove sto im je kao ok da sta god da si uradio, ako se iskreno pokajes da si "ociscen".
Da li bi tako nesto prihvatili i na ovom svijetu, tj. misle li da je to pravedno?
Na ovom i jeste donekle tako, npr. ubijes covjeka, odsluzis kaznu u sklopu koje se podrazumjeva da si prosao taj proces shvatanja pocinjenog, sto jeste isto ili jako slicno kao pokajanje u vjeri, te dobijes ocjenu da si spreman za reintegraciju u drustvo.

Medjutim na ovoj kao i na drugim temam problem stvore bukvalna citanja i interpretacija. Nije uzalud umjenoost i uspostavljanje ravnoteze potrebno u vjeri kao i zivotu.
Ne mozes tumaciti eto iskreno se pokajem, to je kao neki jednokratan cin i s tim se to djelo i sve vezano za njega zavrsava.
Pokajanje je proces u kojem preispitujes sebe, pocinjeno, donosis odluku da to vise neces ciniti jer si svjestan negativnih posljedica sopstvenog djelovanja.
U vjeri taj proces nije ogranicen nekim vremenskim rokom, to je licni cin covjeka prema Bogu koji se naravno manifestuje dalje i prema ljudima na ovom svijetu kao i prema sebi samom. To ne iskljucuje da ti odsluzis i kaznu koja je predvidjena.

S druge strane gledano to je istovremeno nada koju Bog ostavlja covjeku, a koja je nama potrebna i da bismo vjerovali da mozemo sebe ispraviti i da bi uopce mogli uspostaviti ravnotezu u sopstvenom zivotu kako prema sebi tako i prema drugim. Ta ista nada je potrebna i bez vjere, svi mi to primjenjujemo samo sto ovisi u kojoj mjeri smo kriticni odnosno spremni na oprost prema sebi i prema drugim.
Ripicipi

#102 Re: Klanjate li namaz?

Post by Ripicipi »

nasa wrote: Na ovom i jeste donekle tako, npr. ubijes covjeka, odsluzis kaznu u sklopu koje se podrazumjeva da si prosao taj proces shvatanja pocinjenog, sto jeste isto ili jako slicno kao pokajanje u vjeri, te dobijes ocjenu da si spreman za reintegraciju u drustvo.

Medjutim na ovoj kao i na drugim temam problem stvore bukvalna citanja i interpretacija. Nije uzalud umjenoost i uspostavljanje ravnoteze potrebno u vjeri kao i zivotu.
Ne mozes tumaciti eto iskreno se pokajem, to je kao neki jednokratan cin i s tim se to djelo i sve vezano za njega zavrsava.
Pokajanje je proces u kojem preispitujes sebe, pocinjeno, donosis odluku da to vise neces ciniti jer si svjestan negativnih posljedica sopstvenog djelovanja.
U vjeri taj proces nije ogranicen nekim vremenskim rokom, to je licni cin covjeka prema Bogu koji se naravno manifestuje dalje i prema ljudima na ovom svijetu kao i prema sebi samom. To ne iskljucuje da ti odsluzis i kaznu koja je predvidjena.

S druge strane gledano to je istovremeno nada koju Bog ostavlja covjeku, a koja je nama potrebna i da bismo vjerovali da mozemo sebe ispraviti i da bi uopce mogli uspostaviti ravnotezu u sopstvenom zivotu kako prema sebi tako i prema drugim. Ta ista nada je potrebna i bez vjere, svi mi to primjenjujemo samo sto ovisi u kojoj mjeri smo kriticni odnosno spremni na oprost prema sebi i prema drugim.
Pa i nije bas isto, tj. na ovom svijetu ipak sluzis kaznu, dzaba sto si se pokajao.
Na onom je izgleda dosta samo da se iskreno pokajes i oslobodjen si :-?

Zato i pitam to sto pitam.
Zamisli da ovaj svijet tako funkcionise, pobijes ili uradis sta hoces, dodjes na sud, iskreno se pokajes i poj'o vuk magarca.
To tako ne funkcionise, niti je logicno da funkcionise.
Zato i imam averziju prema religijama, za sve se moze naci izgovor.
Last edited by Ripicipi on 31/07/2016 18:45, edited 1 time in total.
Towelie

#103 Re: Klanjate li namaz?

Post by Towelie »

Hajde na stranu to, imam pitanje za tebe. Nije provakacija vec tako je stvarno, znas i sam, a radi se o sljedecem:

Sjecas se kad si poceo pisati. Raspravljali smo, bas ti i ja, oko smrtne kazne za izlazak iz islama. Ja sam zastupala stav da nije neophodna, ti da jeste i zavrsili smo tebi tvoja, meni moja uvjerenja.
Pa onda je uslijedila faza u kojoj si malo korigovao ili bolje reci flexibirao neke stavove te na kraju i ova u kojoj je iskljucivi izvor vjere Kur an.
Meni je to shvatljivo, naravno da covjek mijenja stavove shodno saznanjima, iskustvu itd. ali bi nekako trebalo da to rezulti ra shvatanjem onih koji tek ulaze u promjene ili onih koji su na stavovima na kojim si i sam nekad bio.
To ti na odredjen nacin daje i prednost jer shvatas obje ili vise strana.
Je li to slucaj s tobom, sta ti mislis kako koristis te promjene koje nosis kao iskustva i sta se konkretno mijenjalo kod tebe u vjeri, duhovno i prakticno?
Sta bi idvojio kao najznacajnije pa evo i kada je rIjec o namazu?[/quote]

U pravu si naso oko ovih faza. Jeste bilo kako si opisala. Upravo zbog tog puta koji sam do sad presao mogu da se stavim u kozu onih koji drugacije malo poimaju veru, i da ih razumem jer bio sam tamo.

Isto i oko namaza. Smatram namaz po mezhebima ispravnim, cak sam napisao da sam bio na dzumi kako se kod nas klanja. Rekati, pokreti, polozaj ruku i sl. nisu od krucijalne vaznosti za namaz vec ostvarivanje duhovne veze sa Bogom. Ako je za tebe bolja "konekcija" ako klanjas podne 4 rekata, elhamdulillah.

Koliko ljudi, toliko i puteva ka Bogu.
nasa

#104 Re: Klanjate li namaz?

Post by nasa »

Ripicipi wrote:
nasa wrote: Na ovom i jeste donekle tako, npr. ubijes covjeka, odsluzis kaznu u sklopu koje se podrazumjeva da si prosao taj proces shvatanja pocinjenog, sto jeste isto ili jako slicno kao pokajanje u vjeri, te dobijes ocjenu da si spreman za reintegraciju u drustvo.

Pa i nije bas isto, tj. na ovom svijetu ipak sluzis kaznu, dzaba sto si se pokajao.
Na onom je izgleda dosta samo da se iskreno pokajes i oslobodjen si :-?

Zato i pitam to sto pitam.
Zamisli da ovaj svijet tako funkcionise, pobijes ili uradis sta hoces, dodjes na sud, iskreno se pokajes i poj'o vuk magarca.
To tako ne funkcionise, niti je logicno da funkcionise.
Zato i imam averziju prema religijama, za sve se moze naci izgovor.
Ali pogresno si to shvatio. Naravno da se podrazumjeva kazna, da li serijatska ili neka druga ovisi od mjeste gdje zivis no, kao musliman si duzan i da joj se pokoris. Dalo bi se raspravljati koliko se uopce pokajanje uzima kao relevantno pri nekim serijatskim presudama ali u procesu sudjenja, svakom, igra ulogu i pri izricanju kazne.
Medjutim samo sluzenje odredjene kazne u vjeri nije dovoljno jer na onom svijetu ce biti presudno da li si ti stvarno shvatio pocinjeno, pokajao se i prestao s istim.
Tako da to nije da bas mozes samo izreces neko pokajanje.
Iako se teze stvarno pokajati nego odsluziti kaznu pogotovo za neke male prestupe. Zato i imamo da se sitni lopovi, dileri i sl. vrate svom poslu jer lakse im je odsluziti te male kazne nego zaista mijenjati sebe.
Ripicipi

#105 Re: Klanjate li namaz?

Post by Ripicipi »

nasa wrote: Ali pogresno si to shvatio. Naravno da se podrazumjeva kazna, da li serijatska ili neka druga ovisi od mjeste gdje zivis no, kao musliman si duzan i da joj se pokoris. Dalo bi se raspravljati koliko se uopce pokajanje uzima kao relevantno pri nekim serijatskim presudama ali u procesu sudjenja, svakom, igra ulogu i pri izricanju kazne.
Medjutim samo sluzenje odredjene kazne u vjeri nije dovoljno jer na onom svijetu ce biti presudno da li si ti stvarno shvatio pocinjeno, pokajao se i prestao s istim.
Iako se teze stvarno pokajati nego odsluziti kaznu pogotovo za neke male prestupe. Zato i imamo da se sitni lopovi, dileri i sl. vrate svom poslu jer lakse im je odsluziti te male kazne nego zaista mijenjati sebe.
Mislio sam kaznu kod boga, ne na ovozemaljsku, serijatsku ili kakvu vec.
Navodno kakvo god sranje da napravis na ovom svijetu, ako se pred bogom iskreno pokajes, nema bozje kazne.
Zato pitam kako bi to prihvatili ovdje ljudi, da napravis sranje, odes kod sudije, pokajes se i to je to.

Zamisli reakciju ljudi da nekoga sudija oslobodi samo jer se iskreno pokajao, sta god da je uradio...
nasa

#106 Re: Klanjate li namaz?

Post by nasa »

Ripicipi wrote:
nasa wrote: Ali pogresno si to shvatio. Naravno da se podrazumjeva kazna, da li serijatska ili neka druga ovisi od mjeste gdje zivis no, kao musliman si duzan i da joj se pokoris. Dalo bi se raspravljati koliko se uopce pokajanje uzima kao relevantno pri nekim serijatskim presudama ali u procesu sudjenja, svakom, igra ulogu i pri izricanju kazne.
Mislio sam kaznu kod boga, ne na ovozemaljsku, serijatsku ili kakvu vec.
Navodno kakvo god sranje da napravis na ovom svijetu, ako se pred bogom iskreno pokajes, nema bozje kazne.
Zato pitam kako bi to prihvatili ovdje ljudi, da napravis sranje, odes kod sudije, pokajes se i to je to.
Ali prvo ces je odsluziti na ovom svijetu pa onda pred Boga, ne kaze Bog prikrij pocinjeno pa se samo pokaj nego se trebas staviti i pred sud ljudi, a Bog ce oprostiti ako se iskreno pokajes i vise to ne ucinis.
Mislim, mozes to razvlaciti na razne nacine, rade to i u vjeri ali to je kao sto sam objasnila motivirajuce u pravcu rada na sebi i uklanjanju negativnih osobina, nikako u pravcu da se cini sve i svasta te onda nekad pokaje.
Ripicipi

#107 Re: Klanjate li namaz?

Post by Ripicipi »

nasa wrote: Ali prvo ces je odsluziti na ovom svijetu pa onda pred Boga, ne kaze Bog prikrij pocinjeno pa se samo pokaj nego se trebas staviti i pred sud ljudi, a Bog ce oprostiti ako se iskreno pokajes i vise to ne ucinis.
Mislim, mozes to razvlaciti na razne nacine, rade to i u vjeri ali to je kao sto sam objasnila motivirajuce u pravcu rada na sebi i uklanjanju negativnih osobina, nikako u pravcu da se cini sve i svasta te onda nekad pokaje.
Ne razumijemo se bas najbolje, a mislio sam da je pitanje jednostavno :)
Zaboravi ovozemaljske kazne, fokus je na bogu, bozjim kaznama i oprastanjima.
Ako je vjernicima normalno da bog oprosti sta god da si uradio ako se pokajes, pitanje je bilo da li je to normalno i na ovom svijetu, znaci isti princip.

Da li bi taj isti vjernik sutra prihvatio i bilo mu normalno da se ubica npr. djeteta pokaje pred sudom i bude mu oprosteno??

Jednostavno je pitanje, vjeruj :)
nasa

#108 Re: Klanjate li namaz?

Post by nasa »

ne bi jer je predvidjena kazna, pojanje igra ulogu eventulno prilikom izricanja duzine kazne ili vrste kazne
ali i Bog predvidja kazne na ovom svijetu, ne iskljucivo samo pokajanje
Nije da se ne razumijemo nego ti insistiras da je svi vjernici tumace da je dovoljno samo pokajanje i da Bog to tako odredjuje sto nije istina jer Bog vrlo konkretno propisuje i kazne
ABH017

#109 Re: Klanjate li namaz?

Post by ABH017 »

Mislim da trebate razdvojiti grijehe prema sebi i Bogu, od grijeha počinjenih prema drugom čovjeku. Allah je milostiv i oprostit će grijehe, koji su počinjeni prema njemu, a za koje se počinitelj pokajao, ali neće uskratiti pravo svakom čovjeku da namiri svoje dugove na onom svijetu. Za grijeh prema drugom čovjeku, Allah će prihvatiti pokajanje, ali će podržati tog čovjeka da namiri svoju patnju. Mislim da će se tu uzimati u obzir i kazna koju je počinitelj grijeha "odradio" i na ovom svijetu.
zahson

#110 Re: Klanjate li namaz?

Post by zahson »

arzuhal wrote:
Towelie wrote:Niste trebali banovati belfyja. Imao je pravo. Mene je lik javno protekfirio i nikom nista. A banovi se dobili za mnogo manje stvari.
Pa nije ovo bočinja-x ili blix pa da ban bude zbog tekfira :mrgreen: S islamske tačke gledano protekfiriti nekoga znači biti spreman staviti glavu na panj, a to je, po meni, gore od bilo kakvog bana.

Da ja sam te protekfirio na drugoj temi. Da dobijem ban jer mislim da nisi musliman, i da si izasao iz islama radi svojih stavova koje propagiras?
Ja na to imam apsolutno pravo, i na federalnoj televiziji bi isto rekao. Dok se ne vratis na put Kurana i sunneta nevjernik si.

animals

#111 Re: Klanjate li namaz?

Post by animals »

nasa wrote:ne bi jer je predvidjena kazna, pojanje igra ulogu eventulno prilikom izricanja duzine kazne ili vrste kazne
ali i Bog predvidja kazne na ovom svijetu, ne iskljucivo samo pokajanje
Nije da se ne razumijemo nego ti insistiras da je svi vjernici tumace da je dovoljno samo pokajanje i da Bog to tako odredjuje sto nije istina jer Bog vrlo konkretno propisuje i kazne
Mene interesuje jedno..
kako vi to samo ljudske osobine pripisujete nekome Bogu..
te vaki je ,te naki je..
napisao milione zakona,nesto kao drzava..
prija ce biti da covjek izigrava Boga, napisanim knjigama i zakonima..
asurbanipal

#112 Re: Klanjate li namaz?

Post by asurbanipal »

zahson wrote: Dok se ne vratis na put Kurana i sunneta nevjernik si batice. To ti potvrđije ulema, a ti možeš filizofirati do sutra, tumačiti vjeru svojim strastima i misliti da si musliman. A sudnji dan je blizu.

Jadna je ova ulema na koju se pozivaš a i ovi koji je slušaju. Obični prodavači magle, ubleha, mitova i laži iz hladovine arša na kojem se nalazi Al-Saud dž.š.
ActionWoman

#113 Re: Klanjate li namaz?

Post by ActionWoman »

zahson wrote:
arzuhal wrote:
Towelie wrote:Niste trebali banovati belfyja. Imao je pravo. Mene je lik javno protekfirio i nikom nista. A banovi se dobili za mnogo manje stvari.
Pa nije ovo bočinja-x ili blix pa da ban bude zbog tekfira :mrgreen: S islamske tačke gledano protekfiriti nekoga znači biti spreman staviti glavu na panj, a to je, po meni, gore od bilo kakvog bana.

Da ja sam te protekfirio na drugoj temi. Da dobijem ban jer mislim da nisi musliman, i da si izasao iz islama radi svojih stavova koje propagiras?
Ja na to imam apsolutno pravo, i na federalnoj televiziji bi isto rekao. Dok se ne vratis na put Kurana i sunneta nevjernik si batice. To ti potvrđije ulema, a ti možeš filizofirati do sutra, tumačiti vjeru svojim strastima i misliti da si musliman. A sudnji dan je blizu.

Tako grubo pozivas ljude na obavljanje namaza? Pitas li se da li ces tako ljude mozda ipak odgurnuti od namaza? Šicaš se prijetnjama i video klipovima umjesto na lijep nacin da pozivas. Cuj ti njega, kaze "batice".
zahson

#114 Re: Klanjate li namaz?

Post by zahson »

ActionWoman wrote: Tako grubo pozivas ljude na obavljanje namaza? Pitas li se da li ces tako ljude mozda ipak odgurnuti od namaza? Šicaš se prijetnjama i video klipovima umjesto na lijep nacin da pozivas. Cuj ti njega, kaze "batice".
Ne pozivam grubo. Samo sam iznio dokaze radi kojih bi se ljudi trebali pobojati. A sto se tice ove moje diskusije sa Towelijem, ona vuce porijeklo sa druge teme, gdje je on izjavio svoje nevjerstvo ne prihvatajuci sunnet Allahovog poslanika savs, i odbivsi da izgovori sehadet.

Tako da, ne bih volio da se ova tema o namazu, pretvori u temu meselanja sa njim..
zahson

#115 Re: Klanjate li namaz?

Post by zahson »

asurbanipal wrote:
zahson wrote: Dok se ne vratis na put Kurana i sunneta nevjernik si batice. To ti potvrđije ulema, a ti možeš filizofirati do sutra, tumačiti vjeru svojim strastima i misliti da si musliman. A sudnji dan je blizu.

Jadna je ova ulema na koju se pozivaš a i ovi koji je slušaju. Obični prodavači magle, ubleha, mitova i laži iz hladovine arša na kojem se nalazi Al-Saud dž.š.

Sejh Fewzan je jedan od najvecih svjetskih ucenjaka u proslom stoljecu, ali sta jedan ŠIJJA poput tebe koji se pojavljuje na svakoj islamskoj temi da bi je zaprljao zna o tome.

Ima tu sijaset misljenja daijja i ucenjaka koji nemaju veze sa Saudijom..

Ovaj klip je mišljenje sufija iz britanije koji su opozit tim tvojim šubhama apropo šejha Fewzana Allah mu se smilovao, i njemu i bratskom narodu S. Arabije..
zahson

#116 Re: Klanjate li namaz?

Post by zahson »

“Allah želi da vam olakša, a ne želi da vam oteža”? (El-Bekare, 186)

Kako je moguće da Allah želi da nam olakša, a onda nam zadao nešto tako "teško" poput 5 namaza.

Vjerujte mi, klanjam već 5 godina, 5 vakat namaza. Tako mi Allaha nema veće blagodati, i nema lakše stvari obavljati od 5 vakata dnevno.

Namaz nije za Allaha, niti treba Allahu. Kada bi se citav svijet skupio, i klanjao Allahu, to nebi doprinjelo, niti povecalo Njegovu velicinu ni sekunde.

Namaz treba nama, nasoj dusi, nasem zivotu. Namaz je tu da nama pomogne, da nam dusu ocisti, da nas boljim ljudima i muslimanima ucini..
Last edited by zahson on 01/08/2016 10:16, edited 1 time in total.
Towelie

#117 Re: Klanjate li namaz?

Post by Towelie »

zahson wrote:

“Allah želi da vam olakša, a ne želi da vam oteža”? (El-Bekare, 186)

Kako je moguće da Allah želi da nam olakša, a onda nam zadao nešto tako "teško" poput 5 namaza.

Vjerujte mi, klanjam već 5 godina, 5 vakat namaza. Tako mi Allaha nema veće blagodati, i nema lakše stvari obavljati od 5 vakata dnevno.

Namaz nije za Allaha, niti treba Allahu. Kada bi se citav svijet skupio, i klanjao Allahu, to doprinjelo, niti povecalo Njegovu velicinu ni sekunde.

Namaz treba nama, nasoj dusi, nasem zivotu. Namaz je tu da nama pomogne, da nam dusu ocisti, da nas boljim ljudima i muslimanima ucini..
Ako klanjas 5 godina i nisi mrdnuo zerru od vehabijskog razumevanja Islama, debelo se zabrini kakav ti je namaz.
zahson

#118 Re: Klanjate li namaz?

Post by zahson »

asurbanipal wrote: Čuj "učenjak". :lol:
Necu sa tobom raspravljati, kao ni sa ovim nevjernikom u postu iznad. Ovo je tema o namazu, a ti si nebitan lik u ovom svemu. A mi, ponosni muslimani, sljedbenici Kurana i sunneta ne raspravljamo sa sektasima, kao ni sa murtedima, buduci da rijec argument kod vas ne postoji..
zagortenej

#119 Re: Klanjate li namaz?

Post by zagortenej »

Ima ljudi klanjaju ili tačnije obavljaju namaz čitav život, a posvadjaju se za sitnicu, ukrasti, prevariti itd. Kao sto ima ljudi koji ne obavljaju namaz ili npr.praktikuju jogu i sl., a dobri k'o duša. I tako, sve su varijante moguće, a uloga namaza je tu upitna.
zahson

#120 Re: Klanjate li namaz?

Post by zahson »

zagortenej wrote:Ima ljudi klanjaju ili tačnije obavljaju namaz čitav život, a posvadjaju se za sitnicu, ukrasti, prevariti itd. Kao sto ima ljudi koji ne obavljaju namaz ili npr.praktikuju jogu i sl., a dobri k'o duša. I tako, sve su varijante moguće, a uloga namaza je tu upitna.

Slazem se. Takvi ljudi treba da preispitaju svoj namaz, i svoj nijet.

Ja krecem od pretpostavke da se namaz obavlja kako treba, i da ima utjecaj na covjeka kakav treba da ima.
arzuhal

#121 mod-comment

Post by arzuhal »

Ako pogledate gore vidjet ćete da nedostaje više vaših postova? A neki da su prepravljeni, da su skraćivani? E to sam ja uradio, da ne bude zabune.

Svaki će spam i trolovanje, svako vrijeđanje biti brisano ha vidim i metlano. Svake "mudrosnice", kreveljenja i slično. Samo se može i treba pričati vezano za temu, bez budalasanja.

Ovo velim da me ne pitate "đe su nam postovi, a mi uložili toliko duhovitosti i još koječega u njih?". Ukoliko neko bude ustrajan u svemu tome, onda ćemo vidjeti...

Nastavite: držite se samih tema i bez vrijeđanja, odnosno raspirivanja vatre među forumašima :sax:
nasa

#122 Re: Klanjate li namaz?

Post by nasa »

Malo cete da odmorite od tih trolerskih doskocica, svodjenja tema na licno prepucavanje i sl. te pocnite koristiti mogucnost prijave posta jer nije @zahson jedini kandidat za ban ali jeste otisao korak dalje pa,
Jedan mali pokvareni šijjica, ništa više.
Banned user for reason “vrijedjanje”
» zahson
sedam dana
fatamorgana

#123 Re: Klanjate li namaz?

Post by fatamorgana »

zagortenej wrote:Ima ljudi klanjaju ili tačnije obavljaju namaz čitav život, a posvadjaju se za sitnicu, ukrasti, prevariti itd. Kao sto ima ljudi koji ne obavljaju namaz ili npr.praktikuju jogu i sl., a dobri k'o duša. I tako, sve su varijante moguće, a uloga namaza je tu upitna.
Hajd' nek' neko i mene spomene! :D
Towelie

#124 Re: Klanjate li namaz?

Post by Towelie »

fatamorgana wrote:
Hvalite me, usta moja. :D
fatamorgana

#125 Re: Klanjate li namaz?

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:
fatamorgana wrote:
Hvalite me, usta moja. :D
Neka malo! :wink:
Post Reply