Klanjanje u naprijed?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
TheMule

#1 Klanjanje u naprijed?

Post by TheMule »

Znam kad izostavimo namaz s razlogom, treba naklanjati sto prije. Moje pitanje je, ako znamo da necemo moci klanjati odredjeni namaz, jeli moguce taj namaz klanjati u naprijed? Ako jeste, kao se zanijeti, i ako ima koji hadis o tome, bio bih zahvalan.
arzuhal

#2 Re: Klanjanje u naprijed?

Post by arzuhal »

Može. Ako putuješ i znaš da nećeš imati uvjete za obavljanje namaza (abdest, ti u busu, avionu), možeš, naprimjer, klanjat ikindiju u podnevskom namaskom vremenu, odmah nakon što klanjaš podne. Klanjaš samo farz i zanijetiš ko što nijetiš. Ovo ti nabrzinu velim, a dokaza ti ponudim drugi put, inša-Allah :)
TheMule

#3 Re: Klanjanje u naprijed?

Post by TheMule »

arzuhal wrote:Može. Ako putuješ i znaš da nećeš imati uvjete za obavljanje namaza (abdest, ti u busu, avionu), možeš, naprimjer, klanjat ikindiju u podnevskom namaskom vremenu, odmah nakon što klanjaš podne. Klanjaš samo farz i zanijetiš ko što nijetiš. Ovo ti nabrzinu velim, a dokaza ti ponudim drugi put, inša-Allah :)
dobro, hvala, jer radije bih klanjo ranije, a i logicno je jer se nikad ne zna hocemol zivjeti dovoljno dugo da nadoknadimo, ne znam sto nigdje nisam mogo to naci.
mrle

#4 Re: Klanjanje u naprijed?

Post by mrle »

selam alejkum

Kao sto rece Arzuhal, moze, uz preduslov da si na putu!U tom slucaju mozes klanjati podne i ikindiju u podnevsko vrijeme i/ili aksam i jaciju u aksamsko.

Ibn Abbas r.a. kaze:
"Allahov Poslanik s.a.v.s. bi sastavljao podne i ikindiju kada god bi bio na putovanju, a isto tako bi sastavljao aksam i jaciju."
(Buhari)

Inace, moramo svaki namaz obaviti u njegovo pravo vrijeme.Ako nekad postoje prepreke treba se malo potruditi i doci do nekog rjesenja...klanjati u skoli na odmoru, na poslu u toku pauze i sl.Nekad treba biti malo kreativan i inovativan sto se tice toga.Allah dz.s. covjeka ne opterecuje preko njegovih mogucnosti.Moze se uzeti i tejemum pri nedostatku vode i sl.
Post Reply