klanjanje

Rasprave o vjerskim temama.
alibaba_i_30_godina

#51 Re: klanjanje

Post by alibaba_i_30_godina »

Ahmmed wrote:
NeyDan wrote:
Ahmmed wrote:Pa,ko spori naklanjavanje,ako ne može drugačije? :-) :-)

Ja sam ukazujem na intencu pokušaja traženja isprike za neobavljanje namaza , objašnjenjima da su teška vremena...

Mislim, svakom svoje i po savijesti, ali to počne voditi ka relativiziranju namaza kao farza, što, kako muslimani vjeruju, nije dobro, ;-)
Nisi odgovorio na moje pitanje. Ne traze se isprike. Samo mi nemoj reci da ne moram ni raditi nikako vec da je bitno samo klanjati. :-)

Slazem se sa Dark Lady! :thumbup:

A sto se tice naklanjavanja, sta se ne moze naklanjavati? Sunneti ili farzovi?!
To ti sigurno neću reći, jer često radim i po 13, 14 sati dnevno :)

I ja tvrdim da je post Dark lady :thumbup: Samo, tebe je svojim postom stukla jedno sedam metara pod zemlju :lol:

Ja samo mislim da je poštenije reći: Ok, namaz je farz, ali ja ne klanjam, nego tražiti opravdanja, ma koliko ti tvrdio da to ne činiš ;-)

Nego, ako kažeš da hoćeš pomoć: Hajd, Bog ti svako dobro dao,sad uzmeš abdest, i klanjaš dva rekata....Onako...Iz svog ćeifa i meraka :)Jest da se od nafile ne kreće, al da probamo novu metodologiju :mrgreen:
Sad cemo ocjenjivati postove jedni drugima?! :-) :-)
U primjerima gore nisam mislio na sebe nego na prosjecnog Bosanca, moji razlozi su potpuno drugaciji i nisam ih spominjao a jos manje trazio pomoc, tako da necemo o tome.
Ne znam samo odakle tebi i drugima da ne prihvatam to sto drugi misle ili rade. :-)
Nigdje to nisam rekao/napisao?! Problem je sto obicno takvi tesko razumiju druge, kao npr. ne mogu da se nacude zasto ne klanjaju. Pa ako mi tebe prihvatamo takvog, onda i ti prihvati nas ovakve. Uostalom, nije to toliko ni bitno. Bitno je ono u sta vjerujemo a vjera se moze na razne nacine dokazati i pokazati.
Ahmmed

#52 Re: klanjanje

Post by Ahmmed »

Zlata M. wrote:
Za tvoju informaciju znam kako se namaz obavlja, to sto ga ne obavljam meni na dusu i za to cu odgovarati. Samo nije mi jasno kako mnogi kao da ne razumiju zasto pojedini ljudi ne mogu da klanjaju. Neki ljudi jednostavno ne zele ili su zbog nekog slucaja/dogadjaja skrenuli sa tog puta a na vama nije da takve osudjujete vec pomognete, ukoliko zelite. :roll:[/
:) cestito...iskreno... Lijepa razmisljanja, i inace. :thumbup:
Postoji kod vjernika cesto nekakva samozaljubljenost koje mozda nisu uopste ni svjesni...neko "ja sam na pravome putu a ti nisi ...", recena i pogledom i govorom tijela i rijecju.
Nekakva arogancija, odsustvo istinskog interesa za covjeka (!) zbog zanesenosti vjerom.
Kakav paradoks ! :-?
Zlato, nije to baš tako :) Za početak, veeelika je hraborst reći: "Ja sam na pravom putu, ti nisi....." Nikad se nisam usudio to nekome reći....Jer, ja se tek trudim biti na pravom putu...Ovaj naš forumski drug se deklarira vjernikom, dakle, nekakvim automatizmom, trudi se biti na pravom putu....No, za važne stanice na tom putu,ne nalazi vrijeme, volju, interes....To je njegovo pravo. No, isto tako, kao vjernik, trbeoa bi biti svjestan obaveznosti zastajanja na određenim stanicama pravoga puta, na kojima crpi energiju za nastavak putovanja. Ne kažem da nije svjestan toga, ali, po sopstvenoj tvrdnji, ne čini dovoljno da svjesnost pretvori u akciju. A za to mu ne treba puno;-)
Ahmmed

#53 Re: klanjanje

Post by Ahmmed »

NeyDan wrote: Sad cemo ocjenjivati postove jedni drugima?! :-) :-)
U primjerima gore nisam mislio na sebe nego na prosjecnog Bosanca, moji razlozi su potpuno drugaciji i nisam ih spominjao a jos manje trazio pomoc, tako da necemo o tome.
Ne znam samo odakle tebi i drugima da ne prihvatam to sto drugi misle ili rade. :-)
Nigdje to nisam rekao/napisao?! Problem je sto obicno takvi tesko razumiju druge, kao npr. ne mogu da se nacude zasto ne klanjaju. Pa ako mi tebe prihvatamo takvog, onda i ti prihvati nas ovakve. Uostalom, nije to toliko ni bitno. Bitno je ono u sta vjerujemo a vjera se moze na razne nacine dokazati i pokazati.
Pa, postovi su tu, između ostalog, da se ocjenjuju :)

Oprosti ako te moj savjet na bilo koji način uvrijedio, nisam imao namjeru to činiti.

Za ovo...odakle meni i drugima da ti ne prihvataš to što drugi rade ili misle....Pa, takav se dojam stiče iz tvojih postova. Ja nit ti se čudim što ne klanjaš, niti te prekorijevam zbog toga. samo iznosim svoj stav o onome što si pisao u prethodnim postovima.

Ja sam, davno, prihvatio ljude,onakvim kakvi jesu. U pisanju na ovoj temi,iznosim svoj stav o namazu, i pri tome bi, zaista, bilo nepošteno od mene da kažem da je islamski dozvoljeno da se namaz preskače jer je neko umoran i jer su vremena teška. A riječ je o muslimanu, osobi koja sebe deklarira kao vjernika. ( Ne govorim o tebi, nego općenito).
Zlata M.

#54 Re: klanjanje

Post by Zlata M. »

Zlato, nije to baš tako Za početak, veeelika je hraborst reći: "Ja sam na pravom putu, ti nisi....." Nikad se nisam usudio to nekome reći....Jer, ja se tek trudim biti na pravom putu...Ovaj naš forumski drug se deklarira vjernikom, dakle, nekakvim automatizmom, trudi se biti na pravom putu....No, za važne stanice na tom putu,ne nalazi vrijeme, volju, interes....To je njegovo pravo. No, isto tako, kao vjernik, trbeoa bi biti svjestan obaveznosti zastajanja na određenim stanicama pravoga puta, na kojima crpi energiju za nastavak putovanja. Ne kažem da nije svjestan toga, ali, po sopstvenoj tvrdnji, ne čini dovoljno da svjesnost pretvori u akciju. A za to mu ne treba puno;-)

Ni pomislila nisam da bi covjek poput tebe ( na osnovu svega sto dosad procitah, a tvoje je... :) ), tako govorio.
Ali ima toga, Ahmmede.
Mrsko mi otvarati temu (cekaj dok se ponovo uhodam, nakon "odmora" :wink: ), ali to je fakat cesta pojava i iritira... :sad:
Nekom drugom prilikom, aBd... :)
alibaba_i_30_godina

#55 Re: klanjanje

Post by alibaba_i_30_godina »

Ahmmed wrote: Zlato, nije to baš tako :) Za početak, veeelika je hraborst reći: "Ja sam na pravom putu, ti nisi....." Nikad se nisam usudio to nekome reći....Jer, ja se tek trudim biti na pravom putu...Ovaj naš forumski drug se deklarira vjernikom, dakle, nekakvim automatizmom, trudi se biti na pravom putu....No, za važne stanice na tom putu,ne nalazi vrijeme, volju, interes....To je njegovo pravo. No, isto tako, kao vjernik, trbeoa bi biti svjestan obaveznosti zastajanja na određenim stanicama pravoga puta, na kojima crpi energiju za nastavak putovanja. Ne kažem da nije svjestan toga, ali, po sopstvenoj tvrdnji, ne čini dovoljno da svjesnost pretvori u akciju. A za to mu ne treba puno;-)
Znaci za tebe je vjernik samo onaj koji klanja i pridrzava se drugih propisa (da ne nabrajam)?!
A nije vjernik onaj koji srcem i umom vjeruje al' ne ispovalja to u vanjski svijet?! Koliko samo znam ljudi koji klanjaju cisto da bi bili vidjeni a na svakom koraku psuju i rade mnoge druge stvari sumnjivog morala. I ti to nazivas vjernikom?!
Hoces sad da kazes i da katolici, pravoslavci nisu vjernici samo zato sto ne klanjaju a cvrsto svi vjerujemo u istog Boga, Stvoritelja?!
Kao da je bitno samo da si vidjen da obavljas sve kako treba, eh tek tada si pravi vjernik?!

Vidim da su kod nas razlicite definicije vjernika. Znam da je bitno vjerovati srcem i umom a namaz treba da predstavlja pomoc kako bi svoje vjerovanje ucvrstio i bio blizi Njemu, sto ne mora znaciti da nisi blizak i u nekim drugim trenucima.
Irish

#56 Re: klanjanje

Post by Irish »

"Mi smo covjeka stvorili da se trudi kaze Uzviseni

Dakle, vazno se truditi..Pisalo se o poteskoci "usvajanja novih navika"...Uvijek se moze od nekud krenuti, poceti se truditi...Znam ljude koji su godinama klanjali po jedan namaz, pa polahko isli ka gore..a kazu da niko ne ostane cijeli zivot na jednom ili dva namaza..Dakle, zelja, nijjet, trud.. ;-)
Ahmmed

#57 Re: klanjanje

Post by Ahmmed »

NeyDan wrote:
Ahmmed wrote: Zlato, nije to baš tako :) Za početak, veeelika je hraborst reći: "Ja sam na pravom putu, ti nisi....." Nikad se nisam usudio to nekome reći....Jer, ja se tek trudim biti na pravom putu...Ovaj naš forumski drug se deklarira vjernikom, dakle, nekakvim automatizmom, trudi se biti na pravom putu....No, za važne stanice na tom putu,ne nalazi vrijeme, volju, interes....To je njegovo pravo. No, isto tako, kao vjernik, trbeoa bi biti svjestan obaveznosti zastajanja na određenim stanicama pravoga puta, na kojima crpi energiju za nastavak putovanja. Ne kažem da nije svjestan toga, ali, po sopstvenoj tvrdnji, ne čini dovoljno da svjesnost pretvori u akciju. A za to mu ne treba puno;-)
Znaci za tebe je vjernik samo onaj koji klanja i pridrzava se drugih propisa (da ne nabrajam)?!
A nije vjernik onaj koji srcem i umom vjeruje al' ne ispovalja to u vanjski svijet?! Koliko samo znam ljudi koji klanjaju cisto da bi bili vidjeni a na svakom koraku psuju i rade mnoge druge stvari sumnjivog morala. I ti to nazivas vjernikom?!
Hoces sad da kazes i da katolici, pravoslavci nisu vjernici samo zato sto ne klanjaju a cvrsto vjerujemo u istog Boga i Stvoritelja?!
Kao da je bitno samo da si vidjen da obavljas sve kako treba, eh tek tada si pravi vjernik?!

Vidim da su kod nas razlicite definicije vjernika. Znam da je bitno vjerovati srcem i umom a namaz treba da predstavlja pomoc kako bi svoje vjerovanje ucvrstio i bio blizi Njemu, sto ne mora znaciti da nisi blizak i u nekim drugim trenucima.

Prijatelju, mi se baš ne razumijemo. Ja nisam tu da određujem ko je vjernik, a ko ne. I ne tvrdim, naravno, za nekoga ko ne klanja, da je nevjernik. Bože sačuvaj!Znam da ima takvih koje ti opsuješ, u nemalom broju.I ja ne govorim o namazu, kao manifestaciji vjere, koju treba da vidi neko od ljudi....To je razgovor čovjeka sa svojim Stvoriteljem ....Bilo da se dešava bez svjedoka, ili u džematu, sa drugim ljudima.....Nije odlazak u džamiju, želja da budeš viđen....Iako ima i takvih....Ali, ima i drugačijih :)

Nisam niti jednom ustvrdio da čovjek nije blizak sa Bogom dž.š. i u drugim trenucima, mimo namaza. Samo želim reći, koliko je namaz važan za onoga ko se deklarira kao musliman. Ništa drugo.
Ahmmed

#58 Re: klanjanje

Post by Ahmmed »

Zlata M. wrote:
Zlato, nije to baš tako Za početak, veeelika je hraborst reći: "Ja sam na pravom putu, ti nisi....." Nikad se nisam usudio to nekome reći....Jer, ja se tek trudim biti na pravom putu...Ovaj naš forumski drug se deklarira vjernikom, dakle, nekakvim automatizmom, trudi se biti na pravom putu....No, za važne stanice na tom putu,ne nalazi vrijeme, volju, interes....To je njegovo pravo. No, isto tako, kao vjernik, trbeoa bi biti svjestan obaveznosti zastajanja na određenim stanicama pravoga puta, na kojima crpi energiju za nastavak putovanja. Ne kažem da nije svjestan toga, ali, po sopstvenoj tvrdnji, ne čini dovoljno da svjesnost pretvori u akciju. A za to mu ne treba puno;-)

Ni pomislila nisam da bi covjek poput tebe ( na osnovu svega sto dosad procitah, a tvoje je... :) ), tako govorio.
Ali ima toga, Ahmmede.
Mrsko mi otvarati temu (cekaj dok se ponovo uhodam, nakon "odmora" :wink: ), ali to je fakat cesta pojava i iritira... :sad:
Nekom drugom prilikom, aBd... :)
Ima toga, slažem se. I kad otvoriš temu, rado ću o tome diskutirati, aBd :)
Ahmmed

#59 Re: klanjanje

Post by Ahmmed »

Irish wrote:"Mi smo covjeka stvorili da se trudi kaze Uzviseni

Dakle, vazno se truditi..Pisalo se o poteskoci "usvajanja novih navika"...Uvijek se moze od nekud krenuti, poceti se truditi...Znam ljude koji su godinama klanjali po jedan namaz, pa polahko isli ka gore..a kazu da niko ne ostane cijeli zivot na jednom ili dva namaza..Dakle, zelja, nijjet, trud.. ;-)

:thumbup:
Irish

#60 Re: klanjanje

Post by Irish »

Vala Ahmmede, ako se ti ne das razumjeti, ja ne znam ko se onda da :D
frfi.

#61 Re: klanjanje

Post by frfi. »

e ahmede svaka ti cast, gotovo sve sto i ja mislim i ne znam fino reci, ti lijepo srocis... :) :) :-D
udrch

#62 Re: klanjanje

Post by udrch »

Ahmmed wrote:
NeyDan wrote:
Hoces sad da kazes i da katolici, pravoslavci nisu vjernici samo zato sto ne klanjaju a cvrsto vjerujemo u istog Boga i Stvoritelja?!

Prijatelju, mi se baš ne razumijemo. Ja nisam tu da određujem ko je vjernik, a ko ne. I ne tvrdim, naravno, za nekoga ko ne klanja, da je nevjernik. Bože sačuvaj!Znam da ima takvih koje ti opsuješ, u nemalom broju.I ja ne govorim o namazu, kao manifestaciji vjere, koju treba da vidi neko od ljudi....To je razgovor čovjeka sa svojim Stvoriteljem ....Bilo da se dešava bez svjedoka, ili u džematu, sa drugim ljudima.....Nije odlazak u džamiju, želja da budeš viđen....Iako ima i takvih....Ali, ima i drugačijih :)

Nisam niti jednom ustvrdio da čovjek nije blizak sa Bogom dž.š. i u drugim trenucima, mimo namaza. Samo želim reći, koliko je namaz važan za onoga ko se deklarira kao musliman. Ništa drugo.
Vidiš li ti Ahmede kako oni tebe hoće da otjeraju u kufr :D ..
Nisu oni svjesni da iskreni vjernik zna da ne smije za drugog čovjeka tvrditi da je nevjernik..
Allah dž.š ti svako dobro dao..
Post Reply