KISSINGER - ZLOCINAC?

da sam na mjestu reisa Cerica

prihvatio bih nagradu od promotora Kissinger- a
3
33%
odbio bih nagradu iz ruku grobara Bosne
6
67%

Total votes: 9

glasnost

#1 KISSINGER - ZLOCINAC?

Post by glasnost »

KISSINGER - ZLOCINAC?

O jednom arogantnom intervjuu...

--------------------------------------------------------------------------------

Pise: Ivan LOVRENOVIC

KISSINGER JE NAJVECI ZIVUCI RATNI
zlocinac na slobodi - ovako izgovorena, afektivno i besprizivno, kao da onaj tko ju izgovara ima sve dokaze u ruci, ili, pak, kao da mu ni jedan dokaz ne treba, toliko je jaka njegova ojadjenost - ova recenica izgleda tacno kao da ju je izrekao neki bosanski mucenik i gubitnik, kada trazi uzrocnike svoje nesrece. Prividno slicno, isti tip govora koriste nasi vladajuci politicari; njima on, medjutim, potpuno obrnuto sluzi samo da prikrije njihovu nemoc i politicku prazninu.

Kissinger, doduse, nije ni Karadzic ni Mladic, nije ni Akashi ni Janvier a ni general Rose, ali u svojim tekstovima objavljivanim po prestiznim novinama Amerike i Zapada jest ispisao masu premisa, zakljucaka i preporuka na stetu Bosne, pa ne bi bilo cudno da ga na ovaj paroksisticki nacin dohvati neki bosanski nevoljnik.

Ipak, citiranu recenicu nije izgovorio nitko s nasih strana.

Izgovorio ju je Gore Vidal, poznati americki pisac, u interviewu Los Angeles Timesu, u kontekstu mogucega sudjenja cileanskomu diktatoru Augustu Pinochetu. Pinochet ce, kaze Vidal, "propjevati", a onda ce Kissinger biti uhapsen i sudjen za sve sto je ucinio Kambodzi i Cileu. Pa nastavlja: "Ako jednom uhite Kissingera, vidjet cete kakva ce panika zavladati u SAD-u, cija je vlada duboko inkriminirana po pitanju Nikaragve, Gvatemale i Irana. Amerika se od 1953. bavila svrgavanjima vlada i ubijanjima vodja."

Zagrebacki Jutarnji list, koji objavljuje ovaj interview, u istom broju donosi i prijevod najnovijega Kissingerova protivljenja vojnom ulasku Amerike i NATO-a na Kosovo. On preporucuje da se problem, kao evropski, prepusti Evropi na rjesavanje: "Gotovo 300 milijuna Evropljana trebalo bi biti u stanju stvoriti kopnene snage koje ce izaci na kraj s 2,3 milijuna Kosovara", kaze Henry Kissinger ispisujuci jednu od zlocestijih ali u isti mah i besmislenijih recenica koje sam u posljednje vrijeme procitao.

Provokativno pojednostavljujuci cijeli problem, on ne propusta izraziti svoje politicke preferencije: "Od Jugoslavije, jedne suverene drzave, trazi se da stranoj vojnoj sili preda vlast, a kasnije eventualno i suverenost, u pokrajini u kojoj su smjestena njezina nacionalna svetista."

Usporedjujuci Kosovo i Bosnu sa stanovista mogucnosti uzmaka vojnih snaga, Kissinger pise: "U Bosni je moguce opisati strategiju izlaska. Postojece linije razdvajanja mogu se uciniti stalnima. Ako se to ne ucini, bit ce potrebna beskonacna prisutnost vojnika, osim u slucaju da svoj cilj promijenimo u samoodredjenje i dopustimo svakoj etnickoj skupini da odluci o svojoj sudbini. Na Kosovu ne postoji takva opcija. Ne postoje etnicke granice i obje strane traze cijeli teritorij."

U Bosni nisu postojale nikakve etnicke granice. Napravljene su zlocinom, a i to nije potpuno uspjelo. Kissinger to odlicno zna, zato ne govori cak ni o daytonskim granicama dvaju entiteta, nego - nota bene! - o "postojecim linijama razdvajanja", da bi mogao sugerirati potpunu etnicku trodiobu, jer bi tek to, po njemu, omogucilo povlacenje vojnika. Ne kaze, samo, kojim bi se sredstvima postiglo to "idealno" poklapanje svake etnije i "njezinoga" teritorija. Mozda zato sto je vrlo dobro poznato koja to sredstva jedino mogu biti, pa nije lijepo izgovoriti, ali se moze preporuciti?

Jaki govor, koji je Vidal upotrijebio proglasivsi Kissingera ratnim zlocincem, odavno se vec u stilistici nasega domaceg javnoga diksursa istrosio i ispraznio. Siguran sam da uvazeni eksdiplomat i profesor nikada nece biti hapsen i sudjen, jos manje kao ratni zlocinac, ali njegova arogancija, ignorancija i zlurada bescutnost kada govori o nasim stvarima najedanput kao da dadne svojevrsnu ovjeru Vidalovoj ogorcenosti...

Objavljeno u broju 96 DANA, 1. MART / OZUJAK 1999.
Last edited by glasnost on 26/09/2004 23:34, edited 1 time in total.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

glasnost,

da kissinger nije (ne) uradio to sto jeste, ti bi nasao da je njegov pradedo bio konjokradica na zapadu ili da mu je dedo po noci krao mrkvu na ophodji, zloupotrebljavajuci tako privremenu boravisnu vizu za bivsu bivsu jugoslaviju i bosansko gostoprimstvo...mozda se henryjeva baba bavila okultnim vjestinama i proklela bosnu za svog zivota i sad nas stize njeno prokletstvo...mozda je ona u svijetu crnih macaka pandan dzingis-kanu...ko ce ga znati
mozda je unesco njegova privatna prcija, ko ce znati...mozda ju je njegov otac zaradio na kocki ostavljajuci naseg kockara muju golog do gaca...sve je to antibosanska zavjera
umjesto da ti bude drago sto u ovako delikatnoj situaciji za bosanske muslimane reisa i njegovo promovisanje tolerancije i sazivota i istok i zapad prepoznaju i nagradjuju, tebi je jedino bitno da sve sto asocira na SDA, koja je SDP-u glavni protivnik pred ove izbore, bude ocrnjeno, ma koliko to ocrnjivanje bilo besmisleno i u sustini mazohisticno
mozda bi efektnije bilo da si pitanje ankete naslovio sa:

za SDP nece glasati:
a) papci
b) budale
c) mrtvi
d) maloljetni
ako nista, bilo bi postenije (glede tvojih motiva)
glasnost

Post by glasnost »

tebi prepustam da napravis takvu anketu (i bilo kakvu drugu), a glede mojih motiva- jedini motiv je forumska rasprava.
Harmonika

Post by Harmonika »

za SDP nece glasati:
a) papci
b) budale
c) mrtvi
d) maloljetni
ako nista, bilo bi postenije (glede tvojih motiva)
Nabrojani su najmnogoludniji.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

glasnost wrote:tebi prepustam da napravis takvu anketu (i bilo kakvu drugu), a glede mojih motiva- jedini motiv je forumska rasprava.
vec ti rekoh motiv za taj tvoj motiv
winetou

Post by winetou »

Zna li se šta Cerić misli o tome što mu je Kissinger dao tu nagradu?
Ergot

Post by Ergot »

LudoALudjiJA wrote:umjesto da ti bude drago sto u ovako delikatnoj situaciji za bosanske muslimane reisa i njegovo promovisanje tolerancije i sazivota i istok i zapad prepoznaju i nagradjuju, tebi je jedino bitno da sve sto asocira na SDA, koja je SDP-u glavni protivnik pred ove izbore, bude ocrnjeno, ma koliko to ocrnjivanje bilo besmisleno i u sustini mazohisticno
Meni, da me jebes, ne moze biti drago sto reis i institucija reisa asociraju na SDA. Drago mi je, medjutim, da si to priznao. Kissinger je zlocinac i tacka. Da je Muki imao imalo smisla za pragmaticno (ako vec nema principa) odbio bi primiti nagradu iz ruku poluinsana koji se svojski potrudio da podijeli i unisti Bosnu. Ta bi vijest u svjetskim medijima odjeknula znatno glasnije nego vijest da je nekakav istocnoeuropski hodza dobio nekakvu nagradu, reis i oni koje bi on trebao da predstavlja bi dobili na kredibilitetu, pa bi time postalo jos ociglednije kolika je Kissinger splacina od covjeka. Ovako je priznanje dobio Henry od Mukija a ne obratno.
Fair Life

Post by Fair Life »

LudoALudjiJA wrote:glasnost,

da kissinger nije (ne) uradio to sto jeste, ti bi nasao da je njegov pradedo bio konjokradica na zapadu ili da mu je dedo po noci krao mrkvu na ophodji, zloupotrebljavajuci tako privremenu boravisnu vizu za bivsu bivsu jugoslaviju i bosansko gostoprimstvo...mozda se henryjeva baba bavila okultnim vjestinama i proklela bosnu za svog zivota i sad nas stize njeno prokletstvo...mozda je ona u svijetu crnih macaka pandan dzingis-kanu...ko ce ga znati...(glede tvojih motiva)
Ipak je Kissinger nesto barem malo vise:
I Argentina, nakon Cilea i Francuske, traži od Sjedinjenih Država da bivši državni tajnik Henry Kissinger svjedoči o tzv. Planu Kondor, kojeg su južnoamerički diktatori sedamdesetih godina pripremili za eliminaciju svojih političkih protivnika. »Upitnik za Kissingera već je spreman«, izjavili su u četvrtak izvori argentinskog ministarstva pravosuđa. Riječ je o 12 vrlo preciznih pitanja za koja američka strana neće moći reći da zadiru u državne tajne, objašnjavaju zaduženi za taj slučaj u Buenos Airesu.

Washington je, naime, negativno odgovorio na svibanjski zahtjev Pariza da Kissinger svjedoči o nestanku francuskih državljana u vrijeme Pinochetove diktature u Čileu, izgovarajući se tajnošću nekih dokumenata. Francuski sudac Le Loire tvrdi da ima dokument State Departmenta s datumom od 23. kolovoza 1976. koji ukazuje na to da je američka vlada znala za Plan Kondor, te da bi za otkrivanje istine bilo vrlo važno da Kissinger svjedoči o navodnim razmjenama informacija između američke i čileanske tajne službe nakon Pinochetova puča protiv predsjednika Salvadora Allendea 1973.
Procitaj Kissingerovu knjigu "Diplomacija". Poslije toga ces drugacije govoriti. Opisujuci nastajanje Jugoslavije, Kissinger u svojoj knjizi pise: "Racun za to pristigao je na naplatu nakon 1941., u ubilackom gradjanskom ratu, koji ce se ponoviti 1991. godine."

Gradjanski rat cetrdeset prve?? Devedeset prve?? On nigdje ne spominje agresiju, okupaciju... nego samo gradjanski rat ciji su rezultati svugdje u svijetu slicni i svakom iole pismenom lako prepoznatljivi: stradanje civila, silovanja, protjerivanja... kroz etnicka ciscenja.

Dakle njegova poenta u djelu knjige kad se osvrce na ratna zbivanja na nasim prostorima je izjednacavanje krivice medju zaracenim stranama, jer u besmislenom gradjanskom ratu izmedju zaracenih strana on stavlja znak = (jednakosti).

Iz Kissingerove ruke ne bih ni orah..., ali eto...

I njegova razmisljanja o novomu svjetskom poretku, prema kojem, kako kaze autor, tradicionalni americki idealizam mora biti popracen procjenom trenutacnoga realnog stanja stvari, te jasnom definicijom americkih nacionalnih interesa.

Knjiga je zaista remek-djelo svjetske politoloske literature, ali se nikako ne mogu oteti dojmu primjenjivanja dvostrukih mjerila s autorove strane i to kada su u pitanju nacionalni interesi Sjedinjenih Drzava nasuprot nacionalnim interesima europskih zemalja.
O interesima ostatka svijeta, da i ne govorim.

Za kraj jedna recenica iz pogovora Diplomacije kojeg je napisao Radovan Vukadinovic, profesor s Fakulteta politickih znanosti: "U nedavnoj anketi jednoga americkog casopisa o tome tko je imao najveci utjecaj na zbivanja nakon Drugoga svjetskog rata, Kissinger je odgovorio vrlo rezolutno – ja".
Last edited by Fair Life on 27/09/2004 00:06, edited 2 times in total.
Ahmed.ibn.Fahalan

Post by Ahmed.ibn.Fahalan »

Svako bi primio tu nagradu jer bi bilo bezobrazno da se neko promangupis'o i rek'o "ja tu nagradu neću iz tvojih ruku.." I Lagumdžija i ef. Cerić i svaki naš političar.

Samo bih zamolio ef. Cerića da se batali politike..jer ide u pravcu u kojem svaki Musliman koji nije glasao za SDA nije nikakav Musliman. To je sramota za funkciju koju on obavlja :roll:
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Ergot wrote: Meni, da me jebes.
neka, hvala, ni u snu
Ergot wrote:...ne moze biti drago sto reis i institucija reisa asociraju na SDA. Drago mi je, medjutim, da si to priznao. .
na drugoj aktuelnoj temi o reisu sam opisao koga asocira (mene ne), ako te zanima, mozes procitati...rekao sam otprilike da mogu shvatiti napade na SDA kao stranku, ali da napadi koji poticu od onih koji sve muslimane dijele na "nase" i "njihove" idu dalje i protive se svemu sto ima islamski smek (a u njihovim glavama je to povezano sa politickom borbom protiv SDA; marame u francuskoj koje narusavaju ljudska prava, avdicevo alispahicko novinarstvo (ispade da mu je alispahic prikriveni uzor)...)
Ergot wrote: Kissinger je zlocinac i tacka. Da je Muki imao imalo smisla za pragmaticno (ako vec nema principa) odbio bi primiti nagradu iz ruku poluinsana koji se svojski potrudio da podijeli i unisti Bosnu. Ta bi vijest u svjetskim medijima odjeknula znatno glasnije nego vijest da je nekakav istocnoeuropski hodza dobio nekakvu nagradu, reis i oni koje bi on trebao da predstavlja bi dobili na kredibilitetu, pa bi time postalo jos ociglednije kolika je Kissinger splacina od covjeka. Ovako je priznanje dobio Henry od Mukija a ne obratno.
drugi dio tvog odgovora je logican, ali samo prividno utemeljen...reis bi takvom reakcijom poslao poruku o muslimanima kao radikalistima koji ne primaju ni nagrade za toleranciju i to bi bilo kontraproduktivno na duge staze, a kratkorocni senzacionalizam bi brzo izblijedio...moraces si priznati da je kissinger, koliko god negativno djelovao po bosnu, ipak manje to cinio od raznih dostojanstvenika SPC, sa kojim se reis sretao, upravo da bi poslao poruku suzivota, ma kako ti susreti morali biti mucni...vjerujem da su upravo te njegove zrtve i doprinijele da se prepozna njegova velicina...a henry je mala maca (crtani "frki"-henry's cat :D) za razne popove

medjutim, procitaj jos jednom moj post...radi se o tome da neko ko reisa vidi "na drugoj strani" ima krajnji cilj da ga ocrni i onda samo trazi pogodan put za to...umjesto da se raduje toj nagradi, koja je zaista veliko priznanje za citavu b i h...
ista je analogija blacenje danisa tanovica i prica kako je njegov film antibosnjacki, jer se ne vidi jasno da je bila agresija, a ne rat...logike ima, ali se fula sustina

isto je i sa vama koji kritikujete reisa i njegovo primanje nagrade

sve dok se na sve bude gledalo sa pozicija "mi" i "oni", tj. "njima" ne priznavalo ono sto se treba priznati (uvazavali argumenti), rasprave ce ovdje biti prepucavanje suprotstavljenih navijaca na istoj tribini, a podijeljenih ogradom

osim toga, kako bi bilo da je reis primio nagradu od patrijarha pavla?
zar to ne bi bio znak, ako ne pokajanja, onda priznavanja velicine "protivnika"?
Fair Life

Post by Fair Life »

LudoALudjiJA wrote:osim toga, kako bi bilo da je reis primio nagradu od patrijarha pavla?
zar to ne bi bio znak, ako ne pokajanja, onda priznavanja velicine "protivnika"?
Nije patrijarh Pavle, ali nije ni nagrada u pitanju.
Kakav znak naslucujes u ovoj fotografiji, pokajanje, priznavanje velicine protivnika, medjusobno uvazavanje, priblizavanje... ili pak nesto sasvim drugo?

Image

Giovanni Paolo II incontra il reis-ul-Ulema, efendija Mustafa Cerić
Pope John Paul II meets the Reis-ul-Ulema, Mustafa efendija Cerić
Jean-Paul II rencontre le Reis-ul-Ulema, Mustafa efendija Cerić
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Fair Life wrote:
LudoALudjiJA wrote:osim toga, kako bi bilo da je reis primio nagradu od patrijarha pavla?
Nije patrijarh Pavle, ali nije ni nagrada u pitanju.
Kakav znak naslucujes u ovoj fotografiji, pokajanje, priznavanje velicine protivnika, medjusobno uvazavanje, priblizavanje... ili pak nesto sasvim drugo?
nije mi bas jasno sta zelis reci...pavla (patrijarha :D) mozes porediti sa henryjem, ali ne mozes sa ovim drugim pavlom (papom) :D

kad sam rekao "protivnika", nisam mislio na predstavnike drugih religija kao takve (gluho bilo i daleko) nego na one koji su podrzavali, blagosiljali itd. zlocine bosanskih srba

ulogu katolicke crkve i spc nikad ne bih mogao staviti u istu ravan

a sto se tice slike i na sta asocira...ne znam, ti vjerovatno unaprijed imas ideju, pa cekas da je postiras nakon mog posta...a meni...pa sta ja znam...ne vidi se ko daje, a ko uzima...ili papa reisu daje umotan domaci kolac iz njegovog poljskog zavicaja ili reis njemu daje vispakovu cokoladicu :D
Ergot

Post by Ergot »

LudoALudjiJA wrote:
Ergot wrote:
osim toga, kako bi bilo da je reis primio nagradu od patrijarha pavla?
Niti je Pavle Willy Brandt, niti je to Hank Kissinger. Ni o kakvom se pokajanju ovdje ne radi, a od priznavanja velicine protivnika nikakve koristi. Ja reisa ovdje ne kritiziram zbog toga sto 'sve islamsko povezujem sa borbom protiv SDA' (iako se u mojoj glavi, a i u stvarnosti, ne zna gdje pocinje reis a gdje zavrsava SDA) vec zbog toga sto je demonstrirao a) nedostatak elementarnih moralnih principa b) onaj idiotski beskicmenjacki mentalitet na koji se poziva Ahmed ibn Ovaj el Onaj kad kaze da je bezobrazluk i kurcenje ne primiti nagradu od 'svjetskih velicina'. Sta cemo ako reisa SANU odluci nagraditi za doprinos ocuvanju koncentracije planktona u svjetskim morima? Da li bi eventualno odbijanje poslalo poruku da su muslimani ekoloski neodgovorni, ili nekakvu drugu?
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

ne slazem se s tobom, stvar razlicitih percepcija, a ne cinjenica (cinjenica je samo da je primio nagradu od henryja), pa se necemo naci na pola puta
a vec sam ti objasnio to u cemu se ti ne slazes sa mnom

laku noc
Fair Life

Post by Fair Life »

LudoALudjiJA wrote:...a sto se tice slike i na sta asocira...ne znam, ti vjerovatno unaprijed imas ideju, pa cekas da je postiras nakon mog posta...a meni...pa sta ja znam...ne vidi se ko daje, a ko uzima...ili papa reisu daje umotan domaci kolac iz njegovog poljskog zavicaja ili reis njemu daje vispakovu cokoladicu :D
Mislio sam o ispravnosti razmisljanja Safeta Kurtovica iz Svajcarske u jednom dijelu njegovog "otvorenog pisma Tihicu" koji je Temple postirao kao zasebnu temu.
Safet Kurtovic, Svajcarska wrote:... Bosna i Hercegovina moze biti primjer pomirenja Hriscana i Muslimana za vjecita vremena, primjer koji se moze pokazati jedino zahtjevom za brisanjem etnickih podijela.

Ukoliko Bosna prebrodi to, svijetu ce biti jasan signal, odrazice se citavom planetom i prodemokratske snage ce naci snage da jedinstveno primjerom Bosne slijede taj put.
...
Zahtijevam da pomognete ka kreiranju drzave koja ce posluziti svijetu kako se moze zajedno.

HRISCANIN, MUSLIMAN I JEVREJ I SVAKO DRUGI.

Jer djeca ce se radjati, djeca kojoj se mora ostaviti neka nada, iako je mala moja zemlja, neka bude primjer velikim zemljama, svim narordima svijeta.
Last edited by Fair Life on 27/09/2004 01:12, edited 1 time in total.
Ergot

Post by Ergot »

LudoALudjiJA wrote:ne slazem se s tobom, stvar razlicitih percepcija, a ne cinjenica (cinjenica je samo da je primio nagradu od henryja), pa se necemo naci na pola puta
a vec sam ti objasnio to u cemu se ti ne slazes sa mnom

laku noc
Laku noc majstore, hvala na uljudnoj diskusiji.
violentjack

Post by violentjack »

Naravno da je zlocinac :x
Fair Life

Post by Fair Life »

violentjack wrote:Naravno da je zlocinac :x
Jack, ti kao nov. Ne mogu da te prepoznam.

Pozdrav
violentjack

Post by violentjack »

Pa naravno da Je Kissinger zlocinac....

Pitanje je glasilo jel zlocinac ili nije?

:?
Fair Life

Post by Fair Life »

violentjack wrote:Pa naravno da Je Kissinger zlocinac....
Pitanje je glasilo jel zlocinac ili nije? :?
Planetarni !

Nisam ni posumnjao u ispravnost tvoje tvrdnje, nego nekako drugacije dozivljavam tvoje pisanje unazad nekoliko dana.

Ili je do mene ili tebe, ali nesto nije isto ?
violentjack

Post by violentjack »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ili je do mene ili tebe, ali nesto nije isto ?

Da..mora da je alien abduction..oteli su me vanzemaljci drze me na svemirskom brodu kraj Ilijasa blizo Niodaklevaca..ovo je samo neki lazni marsovac koji piskara po netu

Upomocccccc..aj spasite me od marsovaca :( :D :D :D
violentjack

Post by violentjack »

Mislim da si ipak najvise sokiran mojom kategorizacijom da svi Srbi nisu genocidni

To je to od Jacka sa Bf..ali stas

Sokiram ljude..ja sam ti Denis Rodman foruma

8)
Harmonika

Post by Harmonika »

Gdje su topici katolickih i pravoslavnih vjerskih vodja?
Listajuci sve politicke postove nigdje ne vidjeh ni jednoga.
Zasto samo Efendija Ceric ?
Ergot

Post by Ergot »

Harmonika wrote:Gdje su topici katolickih i pravoslavnih vjerskih vodja?
Listajuci sve politicke postove nigdje ne vidjeh ni jednoga.
Zasto samo Efendija Ceric ?
Zavjera!
Harmonika

Post by Harmonika »

KISSINGER - ZLOCINAC?
Sjeca li se mozda neko njegovih izjava vezanih za agresiju nad BiH?
Efendija nije mogao odbiti nagradu.
Nagradu je zasluzio ne samo Efendija Ceric nego svi Bosnjaci iz Bosne i manje iz Hercegovine.Posebno borci OSABiH.
Post Reply