PipiDugaDevetka wrote:Suti i trpi wrote:Jako grijese oni koji misle da je BiH nemoguce podjeliti, kao i oni sto misle da je RS nemoguce ukinuti. Mi smo mali misevi kojima Ameri mogu nametati sta im je volja. Kako oni odluce, tako ce biti. E sad, druga je stvar sto ce njihovo nametanje stvorit perspektivu za buduce sukobe, kada se snage i interesi okrenu na neku drugu stranu. Mi smo u cijeloj prici najvece budale, jer padamo na te igrice svjetskih mocnika koji preko nasih ledja isprobavaju pojedine modalitete. Ako zelimo da ova drzava opstane, moramo se odreci nacionalizma. Nacionalizam je put u propast. Ovo se posebno odnosi na Bosnjake, jer je bosnjacki nacionalizam vjetar u jedro srpskim nacionalistima. Radikalan bosnjacki stav zapadnim zemljama stvara utisak da su svi isti i da se nista ne mozemo dogovoriti. Ako bi Bosnjaci zauzeli tolerantan i kompromisan stav, nacionalisti bi u RS to morali prihvatiti ili bi bili razvaljeni od zapadnih sila. U tom slucaju bi imali jednog dobrog i jednog loseg igraca, tako da bi zapadne sile imali legitimno pravo da sankcionisu loseg igraca. Ovako izgleda da smo svi isti i da nam se ne moze pomoci.
Srpski nacionalisti dobro rezonuju, dok bosnjacki po meni jako grijese. Imaju bolju pocetnu poziciju, ali je ne znaju iskoristiti.
I da, pogledajte sta radi Dodik u posljednje vrijeme. Radi sta hoce. Zar ste toliko naivni pa mislite da njegova destrukcija i sabotaza nemaju odobrenje od anonimnog sefa?
Radikalan bošnjački stav bi tek bio da nam daju Bošnjakistan, pa da se djeca opasavaju minama i detoniraju kojekuda po Evropi. Niti jednog slučaja osvete, a genocid bio...Ja ne znam, eto, podsjeti me na slučaj da je osveta bila motiv za neko ubistvo nebošnjka nakon rata.
Ma kakvi mi i osveta, previse mi volimo sebe da bi se unistili za 'visi interes'. Mentalitet Bosnjaka je neuporediv sa mentalitetom Palestinaca i Iracana, tako da o samozrtvovanju nema ni govora. Mozda i ima neka budala koja bi se zrtvovala, ali to ne predstavlja znacajnu prijetnju.
Kao odgovor na tvoju repliku, boldiro sam jednu recenicu u svome komentaru. Raspad ili ukidanje stvaraju pretpostavku da ce se u buducnosti desiti novo zlo. Mozda bi se desilo za 50, mozda za 100, mozda za 200 godina, nikada se ne zna. Ako smo pametni, uredit cemo ovu drzavu po mjeri svih i tako otkloniti mogucnosti za neki buduci sukob. Ako se nastavi sa osvetama, zlo ce trajati do beskonacnosti, sve dok neko u potpunosti ne nestane. Valjda to ne zelimo buducim generacijama.
Pa eto neka kažu Amerikanci kako će biti. Što nas drže u neizvjesnosti.
Isprobavaju neke varijante, nigdje im se ne zuri. Sto nama propadaju zivoti, za to ih boli taki.