Kiparski model kao rjesenje za BiH?

mali_crni

Post by mali_crni »

A sta je sa njemackim modelom:
Image
Image
Zadig

Post by Zadig »

dopada mi se
:D

ukljucuje izlaz na more
:D :D
earth-simulator

Post by earth-simulator »

Zadig wrote:dopada mi se
:D

ukljucuje izlaz na more
:D :D

:D :D :D
aris_angelis

Post by aris_angelis »

Heidi je uslikana vjerovatno na kipru :D :D
Klon

Post by Klon »

Najbolji model: SR BiH
Zadig

Post by Zadig »

vi pojma nemate koliko ja volim da gledam slike dobrih, obnazenih zena.

aaaaggghhhh
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

earth-simulator wrote:
sule_krug wrote:taj model se moze vidjeti samo u BIH zasto bi to trebao biti model i u drugim drzavama , da bi se mogla vrsiti obstrukcija koju mi imamo u BIH.to je najvece sranje koje se izmislilo ikada u politici.sta ce im konstutivnost naroda kad postoje ljudska prava , nizasto drugo nego za obstrukciju.prema tome netreba to vise nigdje dozvoliti.
Gospodo "obstrukcija" se ne vrsi samo od strane jednih vec od strane svih - svaki vrsi opstrukciju na svoj nacin. Ako ne vidite sljepilo i opstrukciju s bosnjacke strane onda ste i vi slijepi ili se pravite glupi. No, pat pozicija traje i svi drze svoje polozaje. Nazalost, nasa generacija (ili bolje receno nase generacije) najvjerojatnije NECE dozivjeti izlaz iz te pat pozicije. Mirnim putem je to ocigledno nemoguce. Slijedeci moguci pristup je medjunarodna arbitraza koju ce prvi Bosnjaci glatko odbiti...dakle dobrodosli u maraton-mrcvarenje gdje ce jedni soliti pamet drugima!

Sto se ljudskih prava tice - to je jos daleka buducnost. Ne pravi se opet glup kad ti je Bog dao pamet.

Tu se ja s tobom slažem. Zato je najbolje da međunarodna zajednica ostane još dugo prisutna ovdje.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Elitni vojnik wrote:Pazite sta predlazete sa tim Kiparskim modelom! Naime, u tom slucaju samo privremeno bi FBiH bila ispred RS na putu za EU. Kako je RS prilicno dobro uredjena i nema problem balansiranja izmedju Bosnjaka i Hrvata kao FBiH ona bi vrlo brzo ispunila sve EU uslove. RS ima jedinsvenu policiju dok FBiH ima podjeljenu na kantone, RS ima jedinstveno obrazovanje dok FBiH ima "2 u 1 sistem", RS ima uredjenu lokalnu samoupravu dok FBiH jos nema ni zakon itd.
Po kiparskom modelu RS bi bila u EU znatno prije FBiH zato se okanite to "genijalne" ideje :-D
Pozdrav
Pa i turska republika Sjeverni Kipar je jako dobro uredjena, etnicki homogena, ekonomski cak u mnogo cemu jaca od same Turske zbog turizma i relativno malog broja stanovnika, pa opet su im vrata EU zatvorena za razliku od juznog Kipra. Receno im je jasno i glasno: u EU ne mozete uci kao samostalna drzava niti u sastavu Turske, vec samo kao dio jedinstvenog Kipra. Sta bi falilo da se ova pravila primijene na RS?
Sto se tice Federacije, potpuno je jasno da je sada jedan nivo vlasti suvisan, ali problem nije nerjesiv cak ni sa zadrzavanjem kantonalnog i entitetskog nivoa jer bi u slucaju kiparskog scenarija entitetske institucije automatski postale drzavne.
Sta znaci prica kako RS ima jedinstvenu policiju a Federacija podijeljenu na kantone. Pa, u RS postoji podjela na centre policije sto je u biti isto kao i Kantonalni MUP-ovi. Nije sija nego vrat.
"Balansiranje" izmedju Bosnjaka i Hrvata moglo bi vrlo brzo nestati ili smanjiti se na najmanju mogucu mjeru kada se rasproda i ovo malo drzavne imovine sto trenutno i okuplja i razdvaja interese SDA i HDZ. Za problem obrazovanja se slazem.
Evo, u danasnjim Nezavisnim novinama i Esdaun upozorava RS na kiparski scenario, mada kaze da ne namjerava nista uciniti niti uvesti nikakve sankcije!? E, bas ce ga poslusati u RS kada apeluje na njihovu savjest.
earth-simulator

to se nece ovdje primjeniti...cipar je otok daleko od drugih eu zemalja. oni zive vec desetljecima odvojeni jedni od drugih. nas su spojili odmah poslije rata i osnovali nam zajednicku nam vojsku. mislis da ce sada eu zatvoriti granice izmedju entiteta i uvesti carine pa i sengensku granicu u buducnosti? glupost...

a sto se ovih gore modela tice, svi bi se vi slozili jako brzo, zar ne?
Kapetan Fazla

Post by Kapetan Fazla »

onome ko je pocao temu:

stid te bilo...ne bih smjeo da pogledam u oci sve nase ljude koji su u ratu propatili,a kamoli srebrenicanke...
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Ja sam pocAo temu.
Evo, stid me.
oblak

Post by oblak »

earth-simulator wrote:to se nece ovdje primjeniti...cipar je otok daleko od drugih eu zemalja. oni zive vec desetljecima odvojeni jedni od drugih. nas su spojili odmah poslije rata i osnovali nam zajednicku nam vojsku. mislis da ce sada eu zatvoriti granice izmedju entiteta i uvesti carine pa i sengensku granicu u buducnosti? glupost...

a sto se ovih gore modela tice, svi bi se vi slozili jako brzo, zar ne?
:D glupost, samo takva - sad je kritična masa idiota na jednom mjestu dostignuta!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
earth-simulator

oblak wrote:glupost, samo takva - sad je kritična masa idiota na jednom mjestu dostignuta!!!
dobro, ne oblaci se. od nekada dvije neprijateljske vojske: bosnjacke i hrvatske napravljena je jedna koja sada treba imati zajednicku komandu s nekada trecom neprijateljskom vojskom. i (nasilno) polaganje zakletvi u rs je dio toga plana... na to sam mislio, ako se nisam dobro izrazio sorry! ako mislis na gramaticke greske onda je to nesto drugo...
oblak

Post by oblak »

earth-simulator wrote:
oblak wrote:glupost, samo takva - sad je kritična masa idiota na jednom mjestu dostignuta!!!
dobro, ne oblaci se. od nekada dvije neprijateljske vojske: bosnjacke i hrvatske napravljena je jedna koja sada treba imati zajednicku komandu s nekada trecom neprijateljskom vojskom. i (nasilno) polaganje zakletvi u rs je dio toga plana... na to sam mislio, ako se nisam dobro izrazio sorry! ako mislis na gramaticke greske onda je to nesto drugo...
mislio sam na BiH :lol: :lol: :lol: :lol:

NAS (sve) su spojili u BiH, pa je kriticna masa dostignuta :lol: :lol:
digger

Post by digger »

Nenadv24 wrote:Belgijski model je ipak realniji.
Vjerujem, ali samo teoretski. Rjesenje odnosa u Belgiji rezultira iz njihovih tradicija i nacina zivota, ekonomskih razloga, pa cak i zbog dobrih susjeda.

Ja sam licno za jednu BH bez unutrasnjih granica, ali je i to za sada samo san.

Tek onda kada se svi duhovi smire i ekonomski prosperitet dodje do nekog evropski prihvatljivog nivoa, moci ce se o tome mirnije diskutovati.

Prokleto je to da smo mi uvijek bili ti koji ocekuju da nam se kuca nekako sama od sebe uredi i ocisti, ili da nam to ucini neko drugi ali pod uslovom da nam se kasnije ne petlja u ostalo. Ni jedna kombinacija nece proci.
Zadig

Post by Zadig »

Vjerujem, ali samo teoretski. Rjesenje odnosa u Belgiji rezultira iz njihovih tradicija i nacina zivota, ekonomskih razloga, pa cak i zbog dobrih susjeda.

tradicija suzivota i miran nacin zivota je osnovni uslov za stabilizaciju drustva.
samo stabilno drustvo moze ekonomski da napreduje
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

digger wrote:
Nenadv24 wrote:Belgijski model je ipak realniji.

Ja sam licno za jednu BH bez unutrasnjih granica, ali je i to za sada samo san.

Tek onda kada se svi duhovi smire i ekonomski prosperitet dodje do nekog evropski prihvatljivog nivoa, moci ce se o tome mirnije diskutovati.

Prokleto je to da smo mi uvijek bili ti koji ocekuju da nam se kuca nekako sama od sebe uredi i ocisti, ili da nam to ucini neko drugi ali pod uslovom da nam se kasnije ne petlja u ostalo. Ni jedna kombinacija nece proci.
Kakve unutrašnjie granice ti ne bi volio entitetske, kantonalne ill nikakve?
Zadig

Post by Zadig »

misli na nikakve garant!
Kao prije, ste ce nam granice!!!
earth-simulator

digger wrote:Ja sam licno za jednu BH bez unutrasnjih granica, ali je i to za sada samo san.
Ja sam za jedno pivo i ovaj svedski ili njemacki model sa slike ako moze. Ma moze i onaj Dzamajski sa drugog topiKa!
Da i to je samo san...ali to imam pravo - sanjati!
digger wrote:Ni jedna kombinacija nece proci.
tako je, ukljucujuci i ovu tvoju koja sigurno ne prolazi!
digger

Post by digger »

Nenadv24 wrote:Kakve unutrasnje granice ti ne bi volio entitetske, kantonalne ill nikakve?
Gdje li je ta kristalna kugla...aha...evo. Ako je za sada utopija da se unutarnje granice ukinu, moguce je da ce buduci ekonomski razvoj i zahtijevi istog dovesti i do toga. Danasnja rasparcanost nikako ne moze da bude pozitivna za ekonomski razvoj BH. Nazalost, daleko sam od lokalnih realnosti (vidi se, right!) da bi imao nesto jasniju sliku oko ovoga.

Treba najprije poci od cinjenice da je opstanak entiteta RS svaki danom koji prolazi sve cvrsci. Dejton, nasuprot svemu pisanom oko "privremenog rjesenja" je ovo ostavio nama da sredimo. Good riddance.

Sto se tice kantona, a znajuci nas a posebno nase totalno nepostovanje fiskalne politike i nedostatak svake discipline, ovi imaju jos manju sansu. Naravno, scenario moze biti da ce RS biti srecna da se prica o kantonima a ne granicama entiteta, i isto zeljno gurati da se prihvati. Ostali to mogu "kupiti" iz cisto lokalno carsijskih interesa koje dodatna administracija donosi.

Samim tim, a kao jedna od logicnijih solucija, ostaje mogucnost uvodjenja cvrsce centralne vlasti, jer me sve sto pratim putem medija navodi do zakljucka da rasparcavanje (kako administrativno tako i ekonomski) ne moze da nas vodi do cilja. Kad kazem vlada "cvrste ruke" ne mislim na OHR ili strance. Mi bez neke cvrste ruke ne mozemo napraviti nista bolje nego sto vec i danas imamo.
Last edited by digger on 19/05/2005 02:16, edited 1 time in total.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Čvrstu centralizaciju iz Sarajeva prihvatili bi samo Bošnjaci a druga 2 naroda to bi prihvatila na kukovo ljeto.
Belgijski model bi ipak najbolje odgovarao. Yebote kod njih je samo još kralj zajednički. Ostalo je decentralizovano. I opet sve funkcioniše.
oblak

Post by oblak »

Zadig wrote:samo stabilno drustvo moze ekonomski da napreduje
ispravno razmišljanje!

još samo da skontaš da gdje su Srbi , Hrvati i Bošnjaci nema stabilnog društva, znaćeš i rješenje!! :) :-)
Frutek

Post by Frutek »

Nenadv24 wrote:Čvrstu centralizaciju iz Sarajeva prihvatili bi samo Bošnjaci a druga 2 naroda to bi prihvatila na kukovo ljeto.
Belgijski model bi ipak najbolje odgovarao. Yebote kod njih je samo još kralj zajednički. Ostalo je decentralizovano. I opet sve funkcioniše.
Kako misliš - totalna decentrilazacija? Mi smo i sada dosta decentrilizirani s tim da imamo 2 entiteta i dosta dijelova u Hercegovini s hrvatskim predznakom koji opet 'tjeraju' svoju politiku . Slažem se da Belgijski model nije loš, al kako da osiguramo da se srpski i hrvatski kantoni ne bi sve više priklanjali susjedskim državama bez neke forme direktive iz jednog centra (i tako malo po malo stvarali nešto što će više podsjećat na autonomiju, nego na kanton), a koji jedini može biti Sarajevo (mislim da znaš i sam da dostojne zamjene za centar nema).
gavrilo

Post by gavrilo »

Frutek wrote:
Nenadv24 wrote:Čvrstu centralizaciju iz Sarajeva prihvatili bi samo Bošnjaci a druga 2 naroda to bi prihvatila na kukovo ljeto.
Kako misliš - totalna decentrilazacija? Mi smo i sada dosta decentrilizirani s tim da imamo 2 entiteta i dosta dijelova u Hercegovini s hrvatskim predznakom koji opet 'tjeraju' svoju politiku . Slažem se da Belgijski model nije loš, al kako da osiguramo da se srpski i hrvatski kantoni ne bi sve više priklanjali susjedskim državama bez neke forme direktive iz jednog centra (i tako malo po malo stvarali nešto što će više podsjećat na autonomiju, nego na kanton), a koji jedini može biti Sarajevo (mislim da znaš i sam da dostojne zamjene za centar nema).
a sta mislis da sarajevo postane distrikt kao brcko? :roll:
Toozla

Post by Toozla »

...kiparski model je punio dnevnike losim vjestima skoro 20 godina....mi smo definitivno u Qurcu Qurceva kad nam pada na pamet da bi ovako nesto bilo rjesenje za nasu situaciju...

....bil' se smijao :lol: :lol: :lol: il' bih plakao :( :( :( ....
...ma uvijek se bolje smijati..... :lol: :lol: :lol:
Post Reply