Oslobodjenje 27, decembar
CISTINE
Zija Dizdarevic
Film Mladih muslimana
Munir Gavrankapetanovic svjedoci: Negdje u toku 1943. osnovana je i zenska sekcija "Mladih muslimanki". Narocito se isticala Aziza Sacirbegovic. Sjecam se, ona je bila organizator jednog protestnog skupa 1943. U kinu "Apolo", sadasnjem kinu "Partizan" (rijec Gavrankapetanovica je zabiljezena 1991. kada je jos kino nazivano "Partizan", u medjuvremenu je vracen naziv "Apolo"- op.a.), prikazivan je film koji je vrlo ruzno, neukusno i nadasve tendenciozno govorio o muslimanima i Arapima. Mi smo se dogovorili da reagiramo.
Pokupovali smo karte, dosli u kinosalu, rasporedili se svuda po kinu. Sjecam se, bili su i Esref Campara, Alija Izetbegovic, Nedzib Sacirbegovic i drugi. U trenutku kad na filmu slijede ruzne recenice o muslimanima i o islamu, ustao je Alija i uzviknuo: "Ovo je laz!... Ovo nije istina". Svi ustajemo i uzvikujemo iste rijeci napustajuci kino uz lupu stolica i povike. Iskupljamo se pred kinom i trazimo od direktora kina da se obustavi film. Prijetimo da cemo demolirati kino. Jedna nasa delegacija odlazi kod direktora kina na razgovor a druga u Rijaset trazeci od reisa da zabrani emitovanje ovog filma.... itd.
Mora da sam ja nesto ovdje pobrkao ali mi sto-sta ne stima. Jer godina je 1943. Ratno doba. Ime filma, tema, ili ciji je bio, nije ni pomenuto. 18-godisnji Alija je vec revolucionar. Organizovana akcija i prijetnje demoliranja kina... delegacija da posjeti reisa. Sve mi ovo lici na neku interesantnu pricu gdje "...lijepo bi bilo da je tako bilo...".
Ujedno, izgleda da je naimenovanja ulice po A. Sacirbegovic bazirano na njenom revolucionarnom angazovanju. Valjda, A.I. odlucio. A mozda i nije.
Naravno, ne bi bilo prvi put da grijesim. Ispravite me.
Kino revolucija 1943
- danas
#2 Re: Kino revolucija 1943
ja sam vec zapikala da se ta ulica u budocnosti nazove po menidigger wrote: Ujedno, izgleda da je naimenovanja ulice po A. Sacirbegovic bazirano na njenom revolucionarnom angazovanju. Valjda, A.I. odlucio. A mozda i nije.
-
digger
#3 Re: Kino revolucija 1943
Bome vidim kako si spremna na sjedjeljku pred PredsjAdnistvom. Znaci, kontra-revolucionar. A posto nisi naj... vjerski usmjerena, izgleda da si pored losih ambicija izabrala i pogresan put.danas wrote:ja sam vec zapikala da se ta ulica u budocnosti nazove po menikad dodjem iz dijaspore kao ekstremna emigracija da rusim vladu
![]()
![]()
revolucionarnim angazmanom
![]()
![]()