Kineski mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
dinooh

#226 Re: Kineski mobiteli

Post by dinooh »

Di Canio wrote:Ima li ko ova Inew V3? Iskustva?
http://anton008.com/inew-v3-recenzija/
SONY_91

#227 Re: Kineski mobiteli

Post by SONY_91 »

Cisvalp wrote:Molio bih neki komentar za ove koji poznaju kineske spartphone da mi kazu nesto o ovome telefonu.

Neken N6 Pro Smartphone MTK6592 2GB 16GB

Pise da je octa core i 2 gb ram-a. Zna li neko nesto o ovome.
Cijena mu je oko 250$.
Vrhunski smartphone, odličan GPU - 700 MHz, dosta radne memorije, FHD ekran,... Još se nisam susretao sa Octa-Core procesorima ali to ti je zvijer ali mislim da je nepotrebno trenutno i Quad je i više nego dovoljno, ali Octa je Octa :izet:
HardCore

#228 Re: Kineski mobiteli

Post by HardCore »

cuj vrhunski smartphone, hahahah, sta sam ja docekao, da kineske kopije nazivaju vrhunskim, pa strasno...samsung je kanta za ovaj smartphone hahhahhaha
dinooh

#229 Re: Kineski mobiteli

Post by dinooh »

zasto kineska kopija, kad je ovo marka mobitela kao i Nokia, samsung, huawei i slicni
SONY_91

#230 Re: Kineski mobiteli

Post by SONY_91 »

HardCore wrote:cuj vrhunski smartphone, hahahah, sta sam ja docekao, da kineske kopije nazivaju vrhunskim, pa strasno...samsung je kanta za ovaj smartphone hahhahhaha
Neken N6 kopija?? Izvni, ali ti stvarno veze nemaš, i za tvoju informaciju S4 je daleko iza ovog Nekena hardverski
Cisvalp

#231 Re: Kineski mobiteli

Post by Cisvalp »

Meni se svidja i izgled a pogotovo hardware :). Znam da je nepotreban bas ovakav hardw, ali kad vec nude za ove pare sto ne uzeti. Nasao sam na jednoj stranici 232$ i free shipping. Kakva su iskustva sa carinom i porezom i ostalim peripetijama.

A sto se tice ovog komentara za kineske kopije, samo cu reci da samo moze biti bolji od trenutno S3 kojeg sada imam. Nisam uopste odusevljen s njim.
SONY_91

#232 Re: Kineski mobiteli

Post by SONY_91 »

Ma Neken nije kopija :wink: . A što se tiče carine i poreza sve zavisi koliko budeš imao sreće. Ja sam čuo da su nekima prolazili telefoni bez carine i poreza ali ja nisam bio te sreće pa sam na svaki koji mi je dolazio iz Kine morao platiti obaveze.
drug_profi

#233 Re: Kineski mobiteli

Post by drug_profi »

Pitanje: kako drzava udara namet? Prema fakturi ili prema njihovoj procjeni? Jel 10+17% ili nesto drugacije?
SONY_91

#234 Re: Kineski mobiteli

Post by SONY_91 »

drugi profil wrote:Pitanje: kako drzava udara namet? Prema fakturi ili prema njihovoj procjeni? Jel 10+17% ili nesto drugacije?
U skladu sa članom 176. stav 6. Zakona i članom 14. Priloga Zakona, oslobođeni su od plaćanja carine, državljani BiH i strani državljani za predmete neznatne vrijednosti (roba nekomercijalnog karaktera) koje prime iz inostranstva u pismima i poštanskim paketima u vrijednosti do 50,00 KM, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine. Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje. Poštanske pošiljke koje ispunjavaju uslove za navedeno oslobađanje od plaćanja carine, oslobođene su i od plaćanja poreza na dodatu vrijednost u skladu sa članom 26. tačka 2. Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

U slučaju da vrijednost robe koja se naruči putem interneta, ili se šalje iz inostranstva, a stigne poštanskom pošiljkom, prelazi vrijednost od 50 KM, carinska služba obavještava lice koje je naručilo robu o preuzimanju iste putem poštansko carinske deklaracije za fizička lica.

Ukoliko lice u BiH prima paket od fizičkog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od 10 % carine, a onda ukupan iznos predstavlja osnovicu za obračun 17 % PDV-a. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, potput transporta, osiguranja i sl. Da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu njena vrijednost ne smije preći 1.500,00 KM.

Ukoliko lice iz BiH prima paket od pravnog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se standardna stopa carine u skladu sa Carinskom tarifom BiH (5%, 10%, 15% - ovisno o vrsti robe) i PDV 17 %. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, potput transporta, osiguranja i sl.

Prilikom utvrđivanja carinske osnovice za obračun uvoznih dažbina najčešće se uzima fakturna vrijednost robe, i to iz same fakture koja prati određenu robu ili se traži potvrda o plaćanju putem izvadaka sa računa kreditne kartice. Na utvrđenu carinsku vrijednost se obračunavaju i plaćaju zakonom predviđene dažbine. Ukoliko carinska služba posumnja da se radi lažnoj fakturi, ili ukoliko za određenu robu koja je predmet uvoza ne postoji faktura ili dokaz o plaćanju putem kreditne kartice, carinska služba pristupa utvrđivanju stvarne vrijednosti te robe koja će predstavljati osnovicu za obračun uvoznih dažbina, a na osnovu vrijednosti iste ili slične robe koja je uvezena u prethodnom periodu..
drug_profi

#235 Re: Kineski mobiteli

Post by drug_profi »

Ok shvatio.
Znas li kako se odredjuju ove stope od 5-10-15%?
SONY_91

#236 Re: Kineski mobiteli

Post by SONY_91 »

drugi profil wrote:Ok shvatio.
Znas li kako se odredjuju ove stope od 5-10-15%?

To ti ne bih znao reći
yozi80

#237 Re: Kineski mobiteli

Post by yozi80 »

Ljudi zna li neko neki servis koji radi kineske mobitele u Sarajevu?
Kinez mi se jednostavno ugasio i ne daje znakove života. Bio je ekstra ali ne znam šta mu bi. Ima li neko ideju šta bi mu moglo biti?
dinooh

#238 Re: Kineski mobiteli

Post by dinooh »

yozi80 wrote:Ljudi zna li neko neki servis koji radi kineske mobitele u Sarajevu?
Kinez mi se jednostavno ugasio i ne daje znakove života. Bio je ekstra ali ne znam šta mu bi. Ima li neko ideju šta bi mu moglo biti?
koji kinez
yozi80

#239 Re: Kineski mobiteli

Post by yozi80 »

dinooh wrote:
yozi80 wrote:Ljudi zna li neko neki servis koji radi kineske mobitele u Sarajevu?
koji kinez
w450 http://www.youtube.com/watch?v=qZ9KzAGso1A
SONY_91

#240 Re: Kineski mobiteli

Post by SONY_91 »

Ma bilo koja radnja u kojoj popravljaju telefone može ti riješiti taj problem, ne trebaš tražiti ništa specijalno.
dinooh

#241 Re: Kineski mobiteli

Post by dinooh »

Ako je problem u software-u to bi trebao raditi svaki servis, a mozes i ti. Ima na netu dosta o tome
http://forum.gsmhosting.com/vbb/f417/w4 ... le-876789/
http://www.scoutdongle.com/content/view/13/1/
yozi80

#242 Re: Kineski mobiteli

Post by yozi80 »

SONY_91 wrote:
Ma bilo koja radnja u kojoj popravljaju telefone može ti riješiti taj problem, ne trebaš tražiti ništa specijalno.
jesi li siguran? pošto ne daje znakove života,ni punjač ni usb kad uključim
yozi80

#243 Re: Kineski mobiteli

Post by yozi80 »

dinooh wrote:Ako je problem u software-u to bi trebao raditi svaki servis, a mozes i ti. Ima na netu dosta o tome
http://forum.gsmhosting.com/vbb/f417/w4 ... le-876789/
http://www.scoutdongle.com/content/view/13/1/
pa nadam se da se moze rijesiti i da je softverski problem,koristim ga vec 10 dana i bio je odličan,ali ovo me brine. Mogu ga vratiti nazad u kinu da ga oni poprave ali mrsko mi to ganjati,dok ja njima posaljem,dok oni poprave,dok se vrati nazad proci ce 6 mjeseci.
yozi80

#244 Re: Kineski mobiteli

Post by yozi80 »

....
salatu

#245 Re: Kineski mobiteli

Post by salatu »

Uzeo bih jednog kineza, narucio bih preko geekbuy ili sl. jer sigurno bi trebao bolje proći nego preko pik-a da uzimam.. valjda.

Kakvi su realni vremenski okviri, u kojem vremenskom period od vremena naručivanja mogu očekivati mobitel na kućnoj adresi.

Uzeo bih nekog "jačeg" kineza tipa Lenovo, ZTE, THL, Zopo i sl.. do nekih 300 KM.
Nešto otprilike quad, 1gb RAM, ekran >=5'. to mi je najbitnije.

Koliko mogu u najgorem mogućem slučaju za neki mobitel od 150$ očekivati da mi dođe carine i ostalih troškova? Ako je preko 70 KM, nisam siguran koliko je isplativo onda, mozda bi cak i na piku mogao naci jeftinije.. hmm.
SONY_91

#246 Re: Kineski mobiteli

Post by SONY_91 »

@salatu na cifru od 150 dolara platit ćeš nešto malo preko 75 KM carine, poreza i špediterskih usluga
dinooh

#247 Re: Kineski mobiteli

Post by dinooh »

salatu wrote:Uzeo bih jednog kineza, narucio bih preko geekbuy ili sl. jer sigurno bi trebao bolje proći nego preko pik-a da uzimam.. valjda.

Kakvi su realni vremenski okviri, u kojem vremenskom period od vremena naručivanja mogu očekivati mobitel na kućnoj adresi.

Uzeo bih nekog "jačeg" kineza tipa Lenovo, ZTE, THL, Zopo i sl.. do nekih 300 KM.
Nešto otprilike quad, 1gb RAM, ekran >=5'. to mi je najbitnije.

Koliko mogu u najgorem mogućem slučaju za neki mobitel od 150$ očekivati da mi dođe carine i ostalih troškova? Ako je preko 70 KM, nisam siguran koliko je isplativo onda, mozda bi cak i na piku mogao naci jeftinije.. hmm.
novo i jeftinije na ebayu neces naci, mozda polovno, ali i to tesko. A izmedu 70 i 80KM na 150 dolara, tako mi je frendu doslo za cubot gt99, platio ga 151 dolar ja mislim
nemezis

#248 Re: Kineski mobiteli

Post by nemezis »

Sa geekbuyinga dodje nekada i za deset dana. A nekada zna proći i bez carine.
drug_profi

#249 Re: Kineski mobiteli

Post by drug_profi »

Mozete li vi koji ste malo vec upuceniji u ove kineske brendove pobrojati nekoliko koji su najkvalitetniji, redom od najboljeg.
Da znamo sta gledati, a sta mnoziti sa nulom.
salatu

#250 Re: Kineski mobiteli

Post by salatu »

evo sa jednog drugog foruma
ZTE, Huawei, Lenovo, Meizu, Xiaomi, Zopo, Oppo, (najveći i najjači proizviđači u Kini),
Amoi, Thl, Tcl, Dakele, GioNee, Coolpad, (kvaliteni i provjereni brandovi u Kini),
Xiaocai, Faea, Umi, Neken, Neo, Haier (proizvođači čiji mobiteli većinom zadovoljavaju krajnjeg korisnika).
Ovo je neka moja tablica prizvođača razvrstana u tri skupine po kvaliteti. Možda sam još nekog po mom mišljenju kvalitetnog proizvođača izostavio, ako se sjetim nadopuniti ću...
Post Reply