I Teixiera prešao u kineski klub. Cijena sitnica - 50m eura.

Za koga vi navijate od malena? Ja za Jiangsu

Moderators: Tomahawk11, Charuga
Evo malo da se napravim pametanJoseMujica wrote:mogu navijat samo za one dže Miske igra![]()
![]()
dakle Go go go Guizhou Renhe F.C.![]()
Aha, to je onda isti fazon kao sa indijskom Super ligom, ljudi prije godinu osnovali zatvorenu ligu (dakle tipa američki MLS, bez ispadanja), s istim ciljem, evo spisak trenera u indijskoj Super ligi:Mustang1 wrote:Objasnjeno valjda zasto kinezi odjednom trose ovolikoSamo sam preletio i cini mi se da hoce da popularizuju sport i osvoje svjetsko za 10 godina
![]()
https://www.rt.com/sport/331178-chinese ... -football/
E vidiš, nisam za košarku znao...ali eto, isto je to u suštini. Za cca10-15 godina, Kina vlada svijetom u sportskom aspektuleškarenje wrote:Gledao sam ja te treninge, ali košarkaške.... sta rade djeca sa dvije lopte u isto vrijemeAmiĐa_Idriz wrote:Negdje sam gledao kako Kinezi imaju neke masovne škole fudbala, hiljade i hiljade djece pohađa te škole, nisu normalni šta sa loptom rade...ko kaže da se moraju roditi sa talentom, može sve i vojno trenerskim tretmanomja se sjebo, kako je to sinhronizovano.
To ti je ono kao kod afrikanaca, crnci iz zapadne afrike su mnogo bolji u prosjeku fudbaleri od likova sa istoka afrike il recimo mnogo su bolji sprinteri od istocnjaka dok su istocnjaci bolji na dugoprugaskim disciplinama, mozes ti omasovit koliko hoces kad somalijac nije za fuce il sprinta, zato afro - amerikanci jesu dobri sprinteri, jer su vecinom "uvezeni" iz zapadnog dijela afrike. Kinezi tesko da ce bit dobri fudbaleri uz naravno izuzetke.Ne'mRe sve nazor pa vrecu para ulozio.BHF_Manijak wrote:Mah, te price kako zele da se popularizuje fudbal ovo ono, pa da osvoje SP, da postanu fudbalska velesila... Ma ne ide to bas tako. To je stvar mentaliteta, gledanja na fudbal kao igru, treba generacija i generacija da prodje, da se shvatanje, poimanje promjeni. Nije to bas dovedes 30 superstara, djeca pocnu igrat masovnije i eto ga.
Amerikanci slicno pokusavaju, u vecoj mjeri cak, ali ne mislim da ce postati fudbalska velesila. Tek malo iznad dosadasnjeg prosjeka da se izdvoje. NBA, baseball, NFL su kod njih generacijama uzgajani i sad neki Gerrard, Xavi ili Pirlo ne mogu promjeniti to preko noci kod djece.
Omasovljenje da, ali nesto vise tesko.
Onda dolazimo do prirodnog talenta, kako se dolazi? Dio nekog evolucijskog sistema ili potencijalno dijete rodjeno u bilo kojem kraju svijeta, i nefudbalskom, hipoteticki moze biti novi Messi/Ronaldo? Ali to je vec stvar za nekih socio-psiholosko-genetsko-bioloskih analiza.
Nije baš isti fazon... Indijci su baš napravili sranje... Oni imaju dvije paralelne prve lige... Ova što je i do sada bila (I-League) igraju u prvoj polovini godine... U njoj igraju klubovi koji imaju kakvu takvu tradiciju...Ajatolah_ wrote:Aha, to je onda isti fazon kao sa indijskom Super ligom, ljudi prije godinu osnovali zatvorenu ligu (dakle tipa američki MLS, bez ispadanja), s istim ciljem, evo spisak trenera u indijskoj Super ligi:Mustang1 wrote:Objasnjeno valjda zasto kinezi odjednom trose ovolikoSamo sam preletio i cini mi se da hoce da popularizuju sport i osvoje svjetsko za 10 godina
![]()
https://www.rt.com/sport/331178-chinese ... -football/
https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Super_League