KINA

Post Reply
Nokija

#101 Re: KINA

Post by Nokija »

cyprus wrote:Dobro, haj i sa te strane... Dal misliš da su ljudska prava u Kini ikada bila poštivana više nego danas?

Hm...dobro pitanje. Vjerovatno nisu.
Ipak, ocekujem da se u 21 vijeku, u zemlji koja se ekonomski razvija kao ni jedna drzava u istoriji covjecanstva polako pocne i sa duhovnom nadgradnjom :D
cyprus

#102 Re: KINA

Post by cyprus »

Pa treba uzet u obzir da se ujedno i stanje ljudskih prava u Kini lagano popravlja... Naravno, to je i dalje miljama daleko od zapadnih standarda, ali se stvarno postavlja pitanje: da li je uopšte moguće drugačije?
Nokija

#103 Re: KINA

Post by Nokija »

cyprus wrote:Pa treba uzet u obzir da se ujedno i stanje ljudskih prava u Kini lagano popravlja... Naravno, to je i dalje miljama daleko od zapadnih standarda, ali se stvarno postavlja pitanje: da li je uopšte moguće drugačije?

Moguce je drugacije, ali onda ne bi imali takav tempo razvoja kakav sad imaju.
Ja predvidjam da ce se poslije jednog izvjesnog perioda stvoriti solidna srednja klasa. U tom procesu ce se kod njih stvoriti i izvjesna gradjanska svijest koja ce treziti promjene u tom smislu. Ako kineska politika to ne prepozna i ne pocne se na to pripremati imace ozbiljan problem.
cyprus

#104 Re: KINA

Post by cyprus »

Nokija wrote:
cyprus wrote:Pa treba uzet u obzir da se ujedno i stanje ljudskih prava u Kini lagano popravlja... Naravno, to je i dalje miljama daleko od zapadnih standarda, ali se stvarno postavlja pitanje: da li je uopšte moguće drugačije?

Ja predvidjam da ce se poslije jednog izvjesnog perioda stvoriti solidna srednja klasa. U tom procesu ce se kod njih stvoriti i izvjesna gradjanska svijest koja ce treziti promjene u tom smislu. Ako kineska politika to ne prepozna i ne pocne se na to pripremati imace ozbiljan problem.
To i jest po meni glavni izazov buduće kineske politike... Tempo budućeg društvenog i političkog progresa ne smije biti ni suviše spor, ali nie prenagao... A sa tim nije lako balansirat...
hrastov žižak

#105 Re: KINA

Post by hrastov žižak »

Nokija wrote:

upravo to oni i žele, jer tako će manje zavisiti od izvoza.
Joe McCarthy

#106 Re: KINA

Post by Joe McCarthy »

occupylove

#107 Re: KINA

Post by occupylove »

Joe McCarthy wrote:Pogledajte ovaj video i /thread
dobar video uz par opaski :D

Kina igra vrlo mudro , za sada , sto se tice susjeda Kine ?
sa Pakistanom ( koji ima 170 miliona ljudi ) su tako bliski odnosi , da im poklanjaju oko 50 borbenih aviona
sa Indijom je malo zategnuto .
sa Rusijom imaju zajednicke vojne manevre
Kina igra i na kartu nacionalizma a ne samo "komunizma i socijalizma " medju svojom populacijom
sjetite se olimpijskih igara u Pekingu i sada spora sa Japanom oko otoka , ne masu crvenim zastavama vec se busaju u prsa nacionalizmom i svojim uspjesima u ekonomiji i nauci
mudar potez takodjer i malo opasan , posto su vec super sila i jacaju armiju zastrasujuce
igraju mudro za sada i na politickom i na vanjsko politickome i ekonomskome planu ( gomilaju zlato i izbacuju dolar iz upotrebe i namecu Yuan kao valutu sa Iranom, Rusijom i dalje )
zeznuti su ti Kinezi , ipak je to vrlo stara kultura , zapad im ne moze prismrditi po tome pitanju za sada
vidjecemo u buducnosti ali su fakat zeznuti igraci trenutno , rade poteze manje vise bez greske
hrastov žižak

#108 Re: KINA

Post by hrastov žižak »

Kina igra i na kartu nacionalizma a ne samo "komunizma i socijalizma " medju svojom populacijom

Pa na tu kartu igraju mnogo, a to pod navodnicima ne bendaju ni pod razno. Ostalo im je samo ime. Kada bi im promijenio naziv u Nacionalna partija Kine ne bi se apsolutno ništa promijenilo.
occupylove

#109 Re: KINA

Post by occupylove »

hrastov žižak wrote:

Pa na tu kartu igraju mnogo, a to pod navodnicima ne bendaju ni pod razno. Ostalo im je samo ime. Kada bi im promijenio naziv u Nacionalna partija Kine ne bi se apsolutno ništa promijenilo.
tacno , samo isprazna parola o "socijalizmu" neki zapadni analiticari Kinu nazivaju zadnjom fazom kapitalizma
imat ce Kina velikih problema u buducnosti ali sa druge strane ?
njihova oligarhija je mnogo mudrija i pametnija od njihovih zapadnih konkurenata koji srljaju u kolaps rapidno ( vidite EU i USA )
ne vidim mnogo pogresnih poteza njihove oligarhije i zeljeli prihvatiti to ili ne ?
najveci dio populacije to podrzava
seldzuk

#110 Re: KINA

Post by seldzuk »

Je li moguće da do sada nije bilo ove teme na forumu?
Avetinho

#111 Re: KINA

Post by Avetinho »

occupylove wrote:
hrastov žižak wrote:

tacno , samo isprazna parola o "socijalizmu" neki zapadni analiticari Kinu nazivaju zadnjom fazom kapitalizma
imat ce Kina velikih problema u buducnosti ali sa druge strane ?
njihova oligarhija je mnogo mudrija i pametnija od njihovih zapadnih konkurenata koji srljaju u kolaps rapidno ( vidite EU i USA )
ne vidim mnogo pogresnih poteza njihove oligarhije i zeljeli prihvatiti to ili ne ?
najveci dio populacije to podrzava
Kako znas da podrzava? Znas li kolika su primanja seljaka ili radnika? Znas li na kojem im je nivou infrastruktura? Znas li kakva im je nacionalna struktura? Znas li koliki je broj jezika kojim se govori u kini i koliki broj ljudi zbog toga ne razumije one druge?

Kinu ceka otprilike ista sudbina koja je zadesila SSSR samo mnogo vecih proporcija. Vjerovatno ce jos neko vrijeme silom uspijevati na uzici drzati milijardu ipo ljudi, ali nece moci vjecno. Neka su im Buda i Tao na pomoci.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#112 Re: KINA

Post by Hame_ »

seldzuk wrote:Je li moguće da do sada nije bilo ove teme na forumu?
Ne pratiš Forum.

Ovakvih tema je u zadnjih pola godine XXL, revolucija pa hajdi de. Ili da ti ukratko napišem šta si propustio. Amerika i zapadna dostignuća su najgore što nas je zadesilo, ali ima spasa - u istoku i istočnim dostignućima koja dolaze.

Eto ukratko.
hrastov žižak

#113 Re: KINA

Post by hrastov žižak »

Ja Sam Odavle wrote:
Kinu ceka otprilike ista sudbina koja je zadesila SSSR samo mnogo vecih proporcija. Vjerovatno ce jos neko vrijeme silom uspijevati na uzici drzati milijardu ipo ljudi, ali nece moci vjecno. Neka su im Buda i Tao na pomoci.
ho-ho, vi hev fukujama hir :lol:
Challenger__

#114 Re: KINA

Post by Challenger__ »

Kineska "Inat kuća", hi hi hi :D

Image

LINK - (http://www.klix.ba/vijesti/svijet/kina- ... /121123023
sinuhe

#115 Re: KINA

Post by sinuhe »

Eto kakva bi BiH bila da nas ima milijarda. Vidi mu samo lokala i kako je i ranije varao drzavu.
Avetinho

#116 Re: KINA

Post by Avetinho »

sinuhe wrote:Eto kakva bi BiH bila da nas ima milijarda. Vidi mu samo lokala i kako je i ranije varao drzavu.
Dovoljno ti je otici na Jahorinu kod Doma Armije. Isto ovako. Fuj!
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#117 Re: KINA

Post by Hame_ »

Velika Kina do Tokija :D
SAD zabrinut zbog kineskih pasoša

Sjedinjene Države izrazile zabrinutost zbog 'tenzija i aksioznosti' oko crteža Južnog kineskog mora.

Image

Sjedinjene Američke Države su saopćile rekle da će iskazati zabrinutost Pekingu zbog mape koja je ucrtana na novim kineskim pasošima, koja stvara "tenzije i anskioznost" zbog ucrtavanja Južnog kineskog mora.

"Zabrinuti smo oko mape koja stvara teznije i anskioznost između zemljama u Južnom kineskom moru", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

"O pitanju neriješavanja ove situacije ćemo razgovarati s Kinezima."

Filipini i Vijetnam su prigovorili da Kina sebi ucrtava neke upitne teritorije.

Način provociranja

Indija se također požalila oko crteža sjeverne granice s Kinom te odgovorila uvođenjem viza kineskim državljanima, na kojima je New Delhi ucrtao vlastite mape.

Nuland je rekla da svaka zemlja odlučuje kako će im pasoš izgledati te da SAD i dalje smatra kineski pasoš legalnim dokumentom.

"Potpuno je druga stvar je li politički pametno na ovaj način provocirati druge zemlje", dodala je ona.

Tajvan je također osudio ove crteže, koji se nalaze u unutrašnjosti pasoša. Kina Tajvan smatra svojim dijelom teritorije.

Mapa, koja pokazuje obrise Kine, uključuje Tajvan i more. Kineske zvanične mape već dugo pokazuju iste crteže, ali se ovaj potez smatra posebno provokativnim jer druge države moraju staviti pečat u pasoše.

Izvor: AJB
Shahab

#118 Re: KINA

Post by Shahab »

Prvi kineski nosač aviona Lianing....

Challenger__

#119 Re: KINA

Post by Challenger__ »

"Kina preuzima primat od SAD-a i postaje najveći svjetski trgovački partner" (LINK - http://www.advance.hr/vijesti/centar-sv ... i-partner/)
Avetinho

#120 Re: KINA

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:"Kina preuzima primat od SAD-a i postaje najveći svjetski trgovački partner" (LINK - http://www.advance.hr/vijesti/centar-sv ... i-partner/)
Kaze Omar Fehimovic, priznati svjetski analiticar.

Ima li na ovom portalu ikakvih drugih vijesti osim advance.hr?

Cudi me da Hrvatska nije treca :)
amazon

#121 Re: KINA

Post by amazon »

Da popravlja, ne gaze vise demostrante tenkovima, vec ih pregaze valjkom, to je miroljubiva taktika ..covjek protestovo protiv gradnje ceste i legao pred valjak, i gradonacelnik jednostavno naredi da ga se pregazi, ostala samo zuta mrlja od covjeka..toliko o Kinezma i ljudskim pravima..
Klavikula

#122 Re: KINA

Post by Klavikula »

Ja Sam Odavle wrote:
Challenger__ wrote:"Kina preuzima primat od SAD-a i postaje najveći svjetski trgovački partner" (LINK - http://www.advance.hr/vijesti/centar-sv ... i-partner/)

zanimljivo, umjesto da prokomentarises tekst i eventualno izneses neke druge stavove, ti pokusavas da diskreditujes portal. na po glasa mi puce sprat :skoljka: :run:
harell

#123 Re: KINA

Post by harell »

Ja Sam Odavle wrote:

:lol: :lol: :thumbup:
Avetinho

#124 Re: KINA

Post by Avetinho »

Klavikula wrote:
Ja Sam Odavle wrote:

zanimljivo, umjesto da prokomentarises tekst i eventualno izneses neke druge stavove, ti pokusavas da diskreditujes portal. na po glasa mi puce sprat :skoljka: :run:
Dovoljno mi je da vidim izvor vijesti. Ovo je portal ciji "novinari" nista vidjeli nisu dalje od svog haustora. Treba njima vjerovati sta se desava s druge strane planete? Baba Mara cula kako je najbolji kupus iz Juzne Koreje, prenosi advance.hr.
Klavikula

#125 Re: KINA

Post by Klavikula »

Ja Sam Odavle wrote: Dovoljno mi je da vidim izvor vijesti. Ovo je portal ciji "novinari" nista vidjeli nisu dalje od svog haustora. Treba njima vjerovati sta se desava s druge strane planete? Baba Mara cula kako je najbolji kupus iz Juzne Koreje, prenosi advance.hr.
izmedju "pise" i "prenosi" je velika razlika :thumbup:

izvor(i): http://rt.com/usa/news/china-us-trade-partner-169/

ni novinari RT nisu vidjeli dalje od svog haustora.
Post Reply