Kina-svjetska ekonomska sila?!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
Dezze
Posts: 1286
Joined: 16/06/2005 19:59

Kina-svjetska ekonomska sila?!

Post by Dezze » 05/06/2007 18:23

Evo procitajte neka strucna predvidjanja....

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070605090


Jasno je da Kina ima potencijal za ovo sto pisu strucnjaci. No, da li je dovoljno imati potencijal? Ako im se "karte ne poklope" (dakle, ako SAD, EU i Japan ucine sve na politickom i ekonomskom planu da Kina malo uspori sa rastom) onda nisam siguran da ce Kina bas preuzeti primat u svjetskoj ekonomiji.

Osim toga, izuzetno vazno je ciji kapital se nalazi u Kini? Zna li neko? Mislim, da ne bi bila ista prica kao i sa azijskim tigrom koji u par dana postade mala maca :roll:


Panasonic
Posts: 1299
Joined: 22/07/2004 22:39
Location: Sarajevo

Post by Panasonic » 05/06/2007 20:45

Jedini (jedini) potencijal koje Kina ima je ljudstvo, i na tome se sva prica o uspjehu zasniva. Velike strane firme ulazu u Kinu samo zbog jeftine radne snage, i sav taj ekonomski uspjeh (mislim na statistiku, procente rasta ekonomije) su ustvari napuhale te strane firme.

Poznato je da u Kini gradjevinac ima mjesecnu platu oko 30$. Radnici koji rade u pogonima Nike-a i Reeboka imaju satnicu 0.20 centi. Jednom sam cuo da je u Kini isplativije angazovati 50 Kineza da kopaju rupu nego platiti gorivo za bagera!

Dakle, sve je to suplja prica o nekakvom napretku, ako pod napretkom podrazumijevamo da bi Kinezi trebali bolje zivjeti i imati bolji zivotni standard. Gledao sam kako radnici neke prehrambene firme zive na 3 metra kvadratna, zemljiste fabrike smiju samo nedjeljom napustati (koje je usput receno ogradjedno visokom bodljikavom ogradom) a unutar fabrike ima mali supermarket za radnike.

To je jedna strana, sada druga strana. Kina bez sumnji, bar zbog velike sume kapitala koje su strane firme u nju ulozili, dobiva na strateskom ekonomskom znacenju. Ali, Kina nikada nece biti kao Japan ili SAD, jer se njena industrija zasniva na americko-evropsko-japanskom kapitalu i kako Evropa i SAD kazu tako ce Kina i uraditi. Naravno, Kina se malo smije i igrati sa SAD-om jer zna da je i Amerikancima stalo do Kine i njihove jeftine radne snage.


A azijski tigrovi nisu isto kao Kina, tj. struktura njihove ekonomije nije ista. Ono sto se desilo Maleziji u ekonomskoj krizi 1997. se moglo desiti bilo kojoj zemlji na svijetu.

Dezze
Posts: 1286
Joined: 16/06/2005 19:59

Post by Dezze » 05/06/2007 23:04

Prvo, kad kazes da je "jedini" potencijal Kine zapravo njena radna snaga, onda mi se cini kao da malo podcjenjujes taj resurs. Ni Japan nema nista osim ljudi, ali je na njima izgradio svoje mjesto medju prve tri ekonomske sile na svijetu. Zato mislim da radna snaga (pogotovo u obimu kojim Kina raspolaze) nije zanemariva.

Drugo, ne bih se slozio da se svakoj zemlji mogla desiti malezijska kriza iz 1997. U Maleziji je bio uglavnom strani kapital, sto se na kraju ispostavilo kao problem. E sad, "malezijska bolest" se mogla desiti svakoj zemlji u kojoj se nalazi uglavnom strani kapital. Japan, recimo, ne spada u tu grupu.

Post Reply