Kilometraža vozila i zamor materijala

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bach

#26 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by bach »

Da li bi se isplatila kupovina Mercedesa 123?

Volio bih da uzmem stariju mečku. kao drugo, kao hobby auto, čisto iz ćeifa

Kakvi su?
Last edited by bach on 30/04/2015 08:24, edited 1 time in total.
direstraits0078

#27 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by direstraits0078 »

Uglavnom truhli ko konzerva gulaša iz 80 i neke.
corsa

#28 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by corsa »

Imas u KIA-i u Rajlovcu dobru 123-ku.
bach

#29 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by bach »

direstraits0078 wrote:Uglavnom truhli ko konzerva gulaša iz 80 i neke.
Kažu imaju dobre motore, šta ja znam?

Ove neke koje sam vidio na PUK -u, na prvi pogled izgledaju dobro...

Sad šta je ispod haube...Veliki Manitu zna...
Monsignor

#30 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by Monsignor »

Ovo je vječito pitanje kao i ono šta je starije, koka ili jaje :)

Broj kilometara ne mora biti presudan i po meni je nabolje kada znaš ko i kako je te kilometre napravio.

Recimo moja žena sa našim autom je prešla ca 60.000 km skoro samo gradske vožnje za nekih 5 godina (nov auto kupljen) i kunem se da bih taj auto sad zamijenio za tri godine stariji koji je vožen normalno po autoputu i ima 180.000 km.
Malo karikiram ali hoću da kažem da gradska vožnja (stani-kreni, upali -ugasi, snijeg, vrelina) sa kombinacijom jako malo pređenih kilometara stvara pogrešnu sliku o autu. Dok sa druge strane uzmi jednu vožnju od Beograda do Zagreba gdje teoretski možeš preći 400 km a da doslovno, jednom otvoriš i zatvoriš vrata, jednom sjedneš na sjedište, 6 puta staneš i 6 puta kreneš a sad zamislite šta se desi za 400km gradske vožnje kada jedna žena ide na posao i vozi dijete u vrtić (tu bude jedno 6000 kretanja i 12000 kočenja naglih, 200 gašenja slučajnih od "glupog kvačila", 15 kesica smokija prosutih na sjedište, 2 zalijepljena lizala i da dalje ne nabrajam....nadam se da me kontate... :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#31 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by bitanga_sa_otesa »

Monsignor wrote: 2 zalijepljena lizala
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: legendo

:sax:
milojicabrzi

#32 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by milojicabrzi »

bitanga_sa_otesa wrote:
Monsignor wrote: 2 zalijepljena lizala
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: legendo

:sax:
Bas tako, imam skoro nov auto, star tri godine, ali sta djeca urade sa enterijerom, to je drama.

Tacno je da bi svaki auto mogao preci milion KM, ako bi se stalno vozio na relacijama od 300-400 kilometara sa malo hladnih startova..

Zbog toga kupci izbjegavaju vozila koja su bila na taxiju, dostavi, na obuci za vozace, jer gradska voznja i radnje u mjestu, najvise trose auto.

Ipak, kod vecine auta, taj stepen eksploatacije je negdje na sredini, ima i gradske voznje, ima i otvorenog puta, rijetki su auti sa samo jednom krajnoscu od ove dvije.
milojicabrzi

#33 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by milojicabrzi »

corsa wrote:Imas u KIA-i u Rajlovcu dobru 123-ku.

Vidio sam medju puno novijih auta i ovu bijelu 123-ku, vjerovarno je neka kompenzacija, izgleda solidno za svoje godiste :-D
O'zone
Globalni moderator

#34 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by O'zone »

milojicabrzi wrote:

Vidio sam medju puno novijih auta i ovu bijelu 123-ku, vjerovarno je neka kompenzacija, izgleda solidno za svoje godiste :-D
Malo su joj cjenu nabili

http://www.olx.ba/artikal/16903308/merc ... gistrovan/

Evo je isto solidna za duplo manje para

http://www.olx.ba/artikal/16594187/mercedes-123/
bach

#35 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by bach »

Idem ovih dana do Travnika, pa sam se čuo sa vlasnikom ove Mečke...Možda se i pazari...

http://www.olx.ba/artikal/15995440/mercedes-123-240d/

Meni izgleda OK...
NediM17

#36 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by NediM17 »

milojicabrzi wrote:

Ma budale, ako ovako nastave uzimati raznorazne trulje propasce. Treba naci dobrog entuzijastu s parama da kupi onog Merca, a to ce se tesko desiti, a imaju jos svakakvog smeca po profilu.
corsa

#37 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by corsa »

Ma ja ipak mislim da su oni dobri na svakoj onoj trulji. Oni auto kada uzimaju procjene dosta ispod prodajne cijene.
Znam za jednog Focusa u prilicno dobrom stanju 2002. 1.8 tdci su davali 2500 KM.
O'zone
Globalni moderator

#38 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by O'zone »

bach wrote:Idem ovih dana do Travnika, pa sam se čuo sa vlasnikom ove Mečke...Možda se i pazari...

Meni izgleda OK...
Pogledaj i ovu u SA

mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#39 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by mali_milojica »

Prijatelj je stavio svoj RAV4 na PIK,prvi koji su se javili su ovi iz KIE. Kazu ako hocete moze zamjena staro za staro,za novo ili da otkupimo vas auto. Kaze koliko nudite,dodjite na procjenu,dogovorit cemo se. Odemo zajedno dole. Ponudili cijenu koliko kosta najjeftiniji RAV te godine na PIK,ali sa duplo vise kilometara i kojem se ne zna ni otac ni majka,kako je odrzavan i sl,jos da potkrijepe svoju ponudu izlistali sa mobile.de proajek cijena slicnog auta. Mi se zahvalimo i kazemo da je premalo para. Kaze pa trebamo i mi nesto zaraditi. Kazem sve je to fino,ali u redu je zaraditi par stoja ili hiljadu,ali ici sa potcjenjivanjem i pametovanjem i zaradom od 5-6 hiljada je van svake pameti. Serbes oborili cijenu 30%.
bach

#40 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by bach »

O'zone wrote:
bach wrote:Idem ovih dana do Travnika, pa sam se čuo sa vlasnikom ove Mečke...Možda se i pazari...

Meni izgleda OK...
Pogledaj i ovu u SA

Fino izgleda, ali nije registrovan... A mene kokozlook malo uhvatio...
johntra

#41 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by johntra »

Isti slučaj i kod mene... :D
Ja kontao skinuti im cijenu za jedno 20, čak i 30 posto, jer sam i ja malo precijenio auto, ali znam i radi čega...kad, oni meni procijenili 60 posto manje od cijene koju tražim...napravili mi listu na pregledu auta od pet minuta, ispalo kao da vozim totalno neispravno auto i stavili cijene popravke istog kao da je sat rada 300 maraka... :lol:
ima finih momaka koji rade tamo i znam da nije do njih oko formiranje procjene, nego do tih šefova, ali što je previše, previše je...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#42 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by mali_milojica »

johntra wrote:Isti slučaj i kod mene... :D
Ja kontao skinuti im cijenu za jedno 20, čak i 30 posto, jer sam i ja malo precijenio auto, ali znam i radi čega...kad, oni meni procijenili 60 posto manje od cijene koju tražim...napravili mi listu na pregledu auta od pet minuta, ispalo kao da vozim totalno neispravno auto i stavili cijene popravke istog kao da je sat rada 300 maraka... :lol:
ima finih momaka koji rade tamo i znam da nije do njih oko formiranje procjene, nego do tih šefova, ali što je previše, previše je...
Kod prijatelja nisu nasli apsolutno nista da se ima raditi,ali bas nista. 1000% ispravan auto. Jos daje 8 guma,zimske i ljetne na posebnim felgama. Kaze ako budu davali izmedju 20 i 21k prihvatit cu da se ne zafrkavam,inace trazi 23k. Mi dole,kad oni ponudili izmedzu 16-17. Kod listinga auta iz DE sa mobile.de slicne cijene stoje. Kazem ja a gdje je put,gdje je carina. Kaze nema carine. Kako nema jadan ne bio,nije RAV u EU pravljen,uh kaze izvinite u pravu ste. Ali nasa ponuda je ista.
Kao sto rekoh,zahvalimo se i nalijevo krug.
citroen xm

#43 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by citroen xm »

Ma klasične budaletine. Lupaju cijene kao nenormalni. Sjećam se da su prodavali nekog Logana koji je i na slikama bio raspad sistema. Čini mi se da se vrtio po PIK-u za ispod 3000 KM, kad za par dana kod njih 7000. :lol: A najjače je kada postave oglas i napišu "auto u pripremi". :run:

Ova Mečka iz Travnika ima prednja sjedišta iz Citroen Xasntie.
530i

#44 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by 530i »

Monsignor wrote:Ovo je vječito pitanje kao i ono šta je starije, koka ili jaje :)

Broj kilometara ne mora biti presudan i po meni je nabolje kada znaš ko i kako je te kilometre napravio.

Recimo moja žena sa našim autom je prešla ca 60.000 km skoro samo gradske vožnje za nekih 5 godina (nov auto kupljen) i kunem se da bih taj auto sad zamijenio za tri godine stariji koji je vožen normalno po autoputu i ima 180.000 km.
Malo karikiram ali hoću da kažem da gradska vožnja (stani-kreni, upali -ugasi, snijeg, vrelina) sa kombinacijom jako malo pređenih kilometara stvara pogrešnu sliku o autu. Dok sa druge strane uzmi jednu vožnju od Beograda do Zagreba gdje teoretski možeš preći 400 km a da doslovno, jednom otvoriš i zatvoriš vrata, jednom sjedneš na sjedište, 6 puta staneš i 6 puta kreneš a sad zamislite šta se desi za 400km gradske vožnje kada jedna žena ide na posao i vozi dijete u vrtić (tu bude jedno 6000 kretanja i 12000 kočenja naglih, 200 gašenja slučajnih od "glupog kvačila", 15 kesica smokija prosutih na sjedište, 2 zalijepljena lizala i da dalje ne nabrajam....nadam se da me kontate... :D
Što se tiče samo gradske vožnje, svugdje se to vode kao teški uslovi korištenja i servisni intervali se skraćuju za pola. Iako ni to nije neka sreća, da se razumijemo, ali pomaže. U vezi djece...dobre presvlake+dubinsko pranje tu i tamo...a za "glupo kvačilo" lijek je naučit vozit..

PS
Sa MB 123 danas se može usrećiti samo hobi mehaničar...sa svojim prostorom (garažom), alatom i vremenom. Da ga vozaš od majstora do majstora za svaku sitnicu potrošit ćeš puno para a još više živaca.
tempuser

#45 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by tempuser »

O'zone wrote:
milojicabrzi wrote:

Malo su joj cjenu nabili

http://www.olx.ba/artikal/16903308/merc ... gistrovan/

Evo je isto solidna za duplo manje para

Po satu presla 160k km vise, samo dok skockas unutrasnjost da budu slicne, nadjes radkape, razlika drasticno pada, a da nisi takao mehaniku i lim. Na ovoj gornjoj rebrasti volan kao na W115/W116, pogledao malo slike po googleu ima ih i na W123 ali dosta rjedje, jesu li mijenjanji ili su fabricki ko ce znati.
condy

#46 Re: Kilometraža vozila i zamor materijala

Post by condy »

Kupuješ ono što možeš da kupiš. Iskusan mehaničar ili poznavalac vozila može najbolje ocjeniti kako je auto voženo ali ni oni ne mogu baš uvijek biti sigurni, nije to jednostavno. Prosječan vozač, se mora osloniti na neke druge stvari, godine vozila, pređenu kilometražu, servise. Teško je ocjenit kako je auto vožen, pogotovo ako je novije. Njihova karoserija je i dalje jako dobra, unutrašnjost isto može izdržati puno iako ona prva pokazuje znakove ozbiljne eksplotacije. Odavno sam zaboravio kako izgleda na tabli kad piše da auto ima ispod 100kkm...nedavno sam u Njemačkoj u jednom audijevom salonu gledao auta, radoznao bio, najstarije im je bilo iz 2013 godine sa pređenih 40kkm. Većina ih na oko 20kkm, cijene su prava žara...tako da možemo pričati šta hoćemo ali cijena sve govori. Većina nas nije ni imala priliku voziti ta vozila pa da vidimo šta su i kakva vozila na maloj kilometraži.
Post Reply