suncica24 wrote:Sta god da kazes... nece valjati.
Zato, ne govori nista.
Vec ono sto hoces reci, pokazi djelima.
Npr, predlozi da zajedno upisete skolu tenisa. Kreni u teretanu, pa je pozovi s tobom. Ili, casovi plesa...
Tako ces "uci" u njen problem, bez osudjivanja, pokazati da ti je stalo tim sto ces krenuti u rjesavanje problema (koji, da se razumijemo, je njen, ali ovako postaje i tvoj).
Ne znam kako ti izgledas, ali... nadji neki nacin da odete nutricionisti (imaju dvije tete u Vrazovoj, odlicne su). Pocnite kuhati zajedno, praviti vase vecere za dvoje u kojima ces suptilno ubaciti vise zdravih stvari, od onih nezdravih, a u isto vrijeme cete svakako moci pricati o nekim intimnim stvarima kroz koje prolazite.
Znam da ima ove kompanijama koje se bave prodajom preparata za mrsanje ili zdravih prehrambenih artikala imaju klubove za pretile ljude, pa... predlozi joj to kao dodatni izvor zarade.
Ima puno nacina... nadji neki. Jer puno je lakse tako prici nekom ko se bori s nekim problemom, nego sasuti mu ga u lice.
Otpor debeljuce prema ovakvim idejama je strašan i može mu se početi još manje sviđati kada ubaciš karakternu osobinu "ljenost prema radu na sebi", kako mu se može učiniti njeno pronalaženje izgovora zašto baš taj dan ne može stići da mu se pridruži na partiji tenisa (još kad pomisli jadna na sebe kako biba pored njega i znoji se

). Debele osobe ne bi bile toliko debele da ne nalaze razloge zašto su takve i izgovore zašto baš danas ne mogu da se posvete sebi. Pogledajte one emisije o mršanju, pa ćete vidjeti da su to po pravilu ljudi koji su se okupirali porodicom, poslom i skroz zaboravili na sebe.
Osoba sklona debljanju konstantno vodi bitku protiv sebe, protiv "samo jedne kockice čokolade". Morate shvatiti da konstantna borba protiv nečega što strašno želite iscrpi čovjeka i kako je motiva za to sve manje (npr. zavođenje druge osobe više nije problem) sve se manje i borimo. Ona mora dobiti motivaciju, a kud' ćeš bolju od ponovnog osvajanja osobe koju voliš.
Ovo sve može nakon što ona shvati da ima problem... Do tada može samo živce gubiti u pokušajima da je pokrene. Ne znam curu, ali znam mnogo buckica... Sve su otvorene, vesele i iz razloga što bi dušu dale za drugog nemaju vremena da razmišljaju o sebi (ili im je rad za druge izgovor da ne bi smanjile tanjir i malo prošetale).