Kikiriki

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
StLouis

#1 Kikiriki

Post by StLouis »

Vec dugo zivim preko grane, i ne mogu da vjerujem da ljudi u ovolikom broju imaju raznorazne alergije, krenuvsi od kikirikija, kakaoa, jagoda(ova mi je najperverznija):shock: , jaja, ljesnjaka, med...svaka druga osoba koju poznajem ili ima astmu, ili alergiju ili je limitirana glede izbora hrane.

I li se meni cini, ili smo mi zaista imuniji, ili oni umisljaju, bez razloga panicare...?? Ja nikad nikog nisam upoznao u EX YU da je imao neku alergiju.

Koliki je problem alergije na nuts govori i podatak da su citave skole proglasene za nuts-free.

A ja tvrd, imun na sve, mashala :p
Op3r4t0r

Post by Op3r4t0r »

Ima toga i kod nas koliko hoces, amidzic mi alergican na kokosija jaja - pocne da ga gusi, mama mi alergicna na kobalt koji se nalazi u puno kozmetickih preparata - dobije privremeni osip, prijatelj mi alergican na jagode - dobije osip po tijelu a po rukama mu predje u otvorene rane, komsija alergican na polen itd
forUMASH

Post by forUMASH »

....ima nasih sto su alergicni na puter od kikirikija.... :oops:
Ermap11

Post by Ermap11 »

StLouis

Post by StLouis »

Ima li neko na forumu da bi nam htio i mogao strucno objasniti uzroke, simptome, moguce posljedice i samu pojavu i uzrok alergije? Mozda sam sam na nesto nesto alergican, a da toga nisam svjestan...?:roll: eto, sad se sjetih, mislim da se pevise ceskam ako obucem odjecu napravljenu od vune...alergican sam na ovce :D
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Ukratko, alergije su zeznuta stvar i od njih se boluje duz cijele zemaljske kugle, pa i u Bosni. Kazu da oko 20%-30% ljudi ima neku vrstu alergije. Ima ih razne vrste - mogli bi do jutra od alergije na polen, grinje, preko kikirikija, do mlijeka pa na odredjene penciline, lijekove itd. itd.

Neke imaju totalno blage simptome, a neke mogu prouzorkovati relativno brzu smrt ako se ne primjeni tretman odmah.

Dio ih je naslijedni, dio je steceni i to obicno u drugoj polovici zivota. Mnogi ljudi nisu njih ni svjesni da ih imaju dok ih ne uhvate problemi.

Mnoge se mogu testirati. Velika vecina se ne moze izlijeciti, ali se moze efikasno zivjeti sa njom.

Koga interesuje ima gomila resursa o ovome na internetu.......
Shoshana

Post by Shoshana »

Zanimljivo je napomenuti da su neke alergije (ako ne i vecina) psiholoskog porijekla. Prvi puta se toga postalo svjesno sa objavljivanjem cuvene knjige Tri Evina lica (istinit slucaj trostruke licnosti) u kojoj je jedna od Eva bila alergicna na najlon carape. S obzirom da su "sve tri Eve" fizicki "dijelile" jedno jedino tijelo - logican zakljucak je bio da alergije mogu biti psihosomatske.
StLouis

Post by StLouis »

Zanimljivo. Nastavite... :)
Tepmen

Post by Tepmen »

Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

moj brat je alergican na jagode a ja na sintetiku, pogotovo na one sinteicke trenerke, bukvalno dobijem svrab, ne prestajemd a se drpam!
da i ja sam pirmijetio kod te raje s zapada da su prave peke, vazda im nesto ne odgovara!
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

ja sam alergican na jagode :D :D i alergican sam na jos dosta neke hrane...

dakle, u bosni ja znam puuuno ljudi koji su na nesto alergicni, od polena (sto je jedna od najtezih) pa do vune ili pamuka. dakle, ponovno, kao i obicno NISMO nista bolji od drugim, ako nismo i gori, a vjerovatno jesmo jer je kod nas broj oboljelih od raka mngo veci nego u drugim zemljama.
StLouis

Post by StLouis »

Svemirski_Jebach wrote:ja sam alergican na jagode :D :D i alergican sam na jos dosta neke hrane...

dakle, u bosni ja znam puuuno ljudi koji su na nesto alergicni, od polena (sto je jedna od najtezih) pa do vune ili pamuka. dakle, ponovno, kao i obicno NISMO nista bolji od drugim, ako nismo i gori, a vjerovatno jesmo jer je kod nas broj oboljelih od raka mngo veci nego u drugim zemljama.
perverzan si, alergican na jagode :D

ima li neko da je alergican na slag? :-)
Zhaba

Post by Zhaba »

StLouis wrote:
Svemirski_Jebach wrote:ja sam alergican na jagode :D :D i alergican sam na jos dosta neke hrane...

perverzan si, alergican na jagode :D

ima li neko da je alergican na slag? :-)
jaoo gdje bas na jagode :-? prijateljica mi alergicna na mlijeko s tim isto na slag :( ja hvala Bogu nisam na nista alergicna :D
prleitihi

Post by prleitihi »

Ja sam alergičan na Silajdžića! :D
kekec

Post by kekec »

Ne otvaraj !
Virus JS/Dldr.IstBar.N

Tepmen = Ermap11 = Anoremdeja = ....... :P
Last edited by kekec on 30/01/2007 02:26, edited 1 time in total.
kekec

Post by kekec »

Tepmen wrote:My sex-blog ;)
http://jayna-blog.info/
NE OTVARAJ !
Trojanac DR/Zlob.gen

Tepmen = Ermap11 = Anoremdeja = ....... :P
Anarhija

Post by Anarhija »

alergicna sam na macku, konja, grinje (u prasini i u hrani), 5 razliciti vrsti trave ali najgore je to sto sam alergicna i na sunce :(
inace mi je familija sklona alergijama od jagoda do deterdzenta :-? :sad:
Bosanac sa dna kace

Anarhija wrote:alergicna sam na macku, konja, grinje (u prasini i u hrani), 5 razliciti vrsti trave ali najgore je to sto sam alergicna i na sunce :(
a jel nosis feredzu? :roll: [/b]
Anarhija

Post by Anarhija »

Image

Grinje su mikroorganizmi, po obliku slični paucima. Ima ih u svakoj sobi, najviše u kućnoj prašini, posebno u tepisima i krevetima. Grinje se hrane kožnom prhuti koje svaki čovjek gubi oko jedan gram dnevno. Najneugodnija informacije jest vjerojatno sam uzrok alergije, koja dolazi kroz supstancu koja se nalazi u sićušnom izmetu životinje...
sad me sve svrbi :D
Anarhija

Post by Anarhija »

Bosanac sa dna kace wrote:
Anarhija wrote:alergicna sam na macku, konja, grinje (u prasini i u hrani), 5 razliciti vrsti trave ali najgore je to sto sam alergicna i na sunce :(
hmm sta je to :-?
Bosanac sa dna kace

Anarhija wrote:
mislim ono kako prezivis ljeto?
feredza ti je ono sto neke zene nose pa ih to pokirva od glave do pete!
Anarhija

Post by Anarhija »

Anarhija wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: a jel nosis feredzu? :roll: [/b]
mislim ono kako prezivis ljeto?
feredza ti je ono sto neke zene nose pa ih to pokirva od glave do pete!
neidem na sunce :D zato sam bijela ko sir :(
prosle godine sam od februara do maja svaki dan uzimala beta-carotin tablete, kada je doslo malo jace sunce, na bazen isla namazana 60-kom!!! al dzaba sve :( opet dobijem osip
tenutno idem u solarium (iako to mrzim, i radim prvi put u zivotu, i svaki put me presjece preko stomaka od straha kad se upali onaj hepek) ali sta da radim, to mi je zadnja nada kaze cika doktor :)
AA CA

Post by AA CA »

Od svoje 13-te godine sam alergična na sunce. :(

Ljeti se osip javlja veoma rijetko, ali zimi i u proljeće je prava mora.

Interesantno, ali na moru nikad nisam dobila alergijsku reakciju.

Prvih 10-ak godina alergijska reakcija na sunce je bila veoma intenzivna. Dešavalo se da me iz škole vrate kući, izgledalo je strašno. :sad: :sad:
Ljekari nisu mogli da rješe problem, sve te kreme nisu pomagale previše, a od tableta sam uredno spavala.
Vremenom je sve to izgubilo na intenzitetu ali ni do dan danas nije prestalo.

Alergije su ustvari pretjerana (burna) odbrambena reakcija organizma na nekakav podražaj iz okoline. Simptomi se mogu ublažiti, ali to je napast koja se ne liječi. To je moje, dugogodišnje iskustvo. :sad: :sad:

Imam djevojčicu koja je alergična na polen trava i korova. Odveli smo je kod doktorice Nade Čivić. Napravila je seriju alergo-testova, dobili smo sprejiće za nos "Aqua maris" i "Flixonase" i mogu reći da je rezultat odličan. Kad ih koristi nema kihanja, nema osipa, nema suza u očima. Može da skakuće po livadama bez ikakvih reakcija na razne polene. :-D :-D

Sin i muž nisu alergični ni na šta, osim možda na ženski dio porodice, ali im to nas dvije ne priznajemo :-D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

claritin D je dobar za alergije...ali mislim da onaj koji se kod nas moze kupiti nije ni blizu onoga koji se moze kupiti vani...
Post Reply