Kijametski dan
- alfa@
#1 Kijametski dan
Ovo nisam namjerno stavio pod Religiju, cisto iz razloga jer me interesuju i i misljenja drugih i drugacijih.....
..........................................
Helem, bio neko ateista ili vjernik,nebitno, ali sve ovo sto se po planeti desava moze se slobodno nazvati uvertirom u dzehenem,dakle bez obzira da li je fakturisanje onoga sto smo radili planeti ili jedni drugima, djelo prirode vođeno "Božijim džojstikom" ili "nekontrolisanom igrom sudbine".
Ovo u Japanu je kazu uzrokovao procjep na dnu koji je bio dug oko 280 km i sirok oko 80km.....i to je recimo neki polupakao koji se desio na tom dijelu.
Eh, ako je recimo na planeti cca.25% kopna i cca.75% vodene povrsine, kakve veze ima da li si ateista ili vjernik (mislim u onom uskom smislu-vjerujes li u Boga ili ne), ako si svjestan realne mogucnosti da jedna takva "cik-cak linija" koja ce ovaj put "zagrliti" kompletnu planetu Zemlju, moze napraviti "jedan veliki Japan" od svega sto bitise na Zemlji.......pozivati se na nauku u ovom slucaju je glupost, prvo jer lazu i fulaju, da li slucajno, da li namjerno jer im je "priljepak" globalne svjetske politike na leđima ..... mislim trenutno ne postoji "naucni rukohvat" za koji se mozemo uhvatiti i biti sigurni da ce nas ovo ili ono zaobici, da ce biti ovako ili onako....nauka na svim poljima pleše kako saka svjetskih mocnika (predvođenih velikim gazdom sa obala SatelAraba i Nila -koji se drugacije zove Izrael) zeli.
Sa druge strane, planeti smo zatjerali sa svih strana, opoganili rijeke, isjekli sume (sume Amazona koje se nazivaju plucima covjecanstva disu samo jednim plucnim krilom), isprobijali smo Boga ti pitaj u kojoj razmjeri razne omotace oko planete itd....i sada se stampa racun, ocigledno....da li ce u potpisu izdavaca racuna pisati Bog, priroda, v.d. ovog ili onog, vise je nebitno, ali znamo na koga ce racun biti naslovljen......pitanje je da li vise uopste ima spasa planeti koja je ocito krenula "magistralom za nigdje" (neki ce reci ka smaku svijeta, neki ce se izraziti drugacije, ali u krajnjem je nebitno).....e moze li se nesto uraditi ili ne, to je sada drugo pitanje....vrijedi li se pokusati ozbiljnije cupati ili neka ide kako je i krenulo......mislim da ce se i svaki vjernik sloziti da je mozda moguce ponasanjem prema planeti i svom bliznjem termin Sudnjeg dana u "rokovniku" Svevisnjeg moguce svesti pod datum koji moze biti klizni....a tu negdje dolazimo i do Venovog dijagrama ateizma i vjere gdje ta dva nazovimo skupa imaju presjek koji u najmanju ruku trebamo nazvati zajednickim interesom....ili nam ostaje prepucavati se ima li Boga ili ne.
..........................................
Helem, bio neko ateista ili vjernik,nebitno, ali sve ovo sto se po planeti desava moze se slobodno nazvati uvertirom u dzehenem,dakle bez obzira da li je fakturisanje onoga sto smo radili planeti ili jedni drugima, djelo prirode vođeno "Božijim džojstikom" ili "nekontrolisanom igrom sudbine".
Ovo u Japanu je kazu uzrokovao procjep na dnu koji je bio dug oko 280 km i sirok oko 80km.....i to je recimo neki polupakao koji se desio na tom dijelu.
Eh, ako je recimo na planeti cca.25% kopna i cca.75% vodene povrsine, kakve veze ima da li si ateista ili vjernik (mislim u onom uskom smislu-vjerujes li u Boga ili ne), ako si svjestan realne mogucnosti da jedna takva "cik-cak linija" koja ce ovaj put "zagrliti" kompletnu planetu Zemlju, moze napraviti "jedan veliki Japan" od svega sto bitise na Zemlji.......pozivati se na nauku u ovom slucaju je glupost, prvo jer lazu i fulaju, da li slucajno, da li namjerno jer im je "priljepak" globalne svjetske politike na leđima ..... mislim trenutno ne postoji "naucni rukohvat" za koji se mozemo uhvatiti i biti sigurni da ce nas ovo ili ono zaobici, da ce biti ovako ili onako....nauka na svim poljima pleše kako saka svjetskih mocnika (predvođenih velikim gazdom sa obala SatelAraba i Nila -koji se drugacije zove Izrael) zeli.
Sa druge strane, planeti smo zatjerali sa svih strana, opoganili rijeke, isjekli sume (sume Amazona koje se nazivaju plucima covjecanstva disu samo jednim plucnim krilom), isprobijali smo Boga ti pitaj u kojoj razmjeri razne omotace oko planete itd....i sada se stampa racun, ocigledno....da li ce u potpisu izdavaca racuna pisati Bog, priroda, v.d. ovog ili onog, vise je nebitno, ali znamo na koga ce racun biti naslovljen......pitanje je da li vise uopste ima spasa planeti koja je ocito krenula "magistralom za nigdje" (neki ce reci ka smaku svijeta, neki ce se izraziti drugacije, ali u krajnjem je nebitno).....e moze li se nesto uraditi ili ne, to je sada drugo pitanje....vrijedi li se pokusati ozbiljnije cupati ili neka ide kako je i krenulo......mislim da ce se i svaki vjernik sloziti da je mozda moguce ponasanjem prema planeti i svom bliznjem termin Sudnjeg dana u "rokovniku" Svevisnjeg moguce svesti pod datum koji moze biti klizni....a tu negdje dolazimo i do Venovog dijagrama ateizma i vjere gdje ta dva nazovimo skupa imaju presjek koji u najmanju ruku trebamo nazvati zajednickim interesom....ili nam ostaje prepucavati se ima li Boga ili ne.
-
hurmasica
#3 Re: Kijametski dan
Tema je super, ne bi je trebalo kljucati.
Ali covjek jednostavno ne zna sta odgovoriti na ovo kada si i sam sve napisao.
Ali covjek jednostavno ne zna sta odgovoriti na ovo kada si i sam sve napisao.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#4 Re: Kijametski dan
ma nije bitno u šta vjerujemo ili nevjerujemo ali je veoma bitno kako se ponašamo jedni prema drugima i svi zajedno prema svojoj planeti koju baštini preko 6 milijardi, vjernika, nevjernika, genijalaca, luđaka, žena, muškaraca (da skratim ovo tamburanje 6 milijardi ljudi = minimalno 6 milijardi idenititeta s mogućnosšću da jedna osoba može imati više identiteta isovremeno).
Sad, kako ti reče ne vidiš u nauci spas i mislim da tu griješiš jer ga i ne tražiš unutar znanstvenog diskursa koji nije totalitaran već veoma diverzitetan i fleksibilan, ali opet to je moje subjektivno viđenje.
Nasuprot tome tamo gdje ti tražiš spas nećeš ga ni naći jer religija nije dizajnirana da spasi ovaj svijet već ti nudi virtualno kvazispasenje (opet moje subjektivno gledanje na stvari, pa nek se niko ne ljuti, ja prihvatam da ljudi imaju različita viđenja)
evo zanimljivog videa na you tube koji preporučujem svima da pogledaju bez obzira u šta vjeruju. radi se o predavanju Jeremy Rifkina : The Empathic Civilization:
Sad, kako ti reče ne vidiš u nauci spas i mislim da tu griješiš jer ga i ne tražiš unutar znanstvenog diskursa koji nije totalitaran već veoma diverzitetan i fleksibilan, ali opet to je moje subjektivno viđenje.
Nasuprot tome tamo gdje ti tražiš spas nećeš ga ni naći jer religija nije dizajnirana da spasi ovaj svijet već ti nudi virtualno kvazispasenje (opet moje subjektivno gledanje na stvari, pa nek se niko ne ljuti, ja prihvatam da ljudi imaju različita viđenja)
evo zanimljivog videa na you tube koji preporučujem svima da pogledaju bez obzira u šta vjeruju. radi se o predavanju Jeremy Rifkina : The Empathic Civilization:
-
talić
#5 Re: Kijametski dan
Ljudi imaju relativno kratko pamćenje što je najčešće dobro jer se ne opterećuju tužnom i bolnom prošlošću iako bi se Balkan mogao smatrati izuzetkom jer svakodnevno pretresamo zadnjih 500 godina. Što se tiče naše panete nema tu ništa posebno ni opasno ako je posmatramo kao živi organizam što i jeste onda je to Gospođa srednjih godina ali još uvijek vitalna, sve dječije bolesti prebolovala, hormoni je štite od infarkta i redovno ide na kozmetičke tretmane. Ljudski nemar i zagađenje više štete čovjeku nego planeti Zemlji koja se redovno čisti.
- Zanaaa
#6 Re: Kijametski dan
Super!! LIKE!!:-)JoseMujica wrote:ma nije bitno u šta vjerujemo ili nevjerujemo ali je veoma bitno kako se ponašamo jedni prema drugima i svi zajedno prema svojoj planeti koju baštini preko 6 milijardi, vjernika, nevjernika, genijalaca, luđaka, žena, muškaraca (da skratim ovo tamburanje 6 milijardi ljudi = minimalno 6 milijardi idenititeta s mogućnosšću da jedna osoba može imati više identiteta isovremeno).
- Ma.Le.Na
#7 Re: Kijametski dan
alfa@ wrote:Ovo nisam namjerno stavio pod Religiju, cisto iz razloga jer me interesuju i i misljenja drugih i drugacijih.....ali prije postavljanja teme prvo otklanjah istiharei zamolih Svevisnjeg da mi i ovu temu iz samo njima znanih razloga ne zakljucaju Bogovi sa Olimpa-u slobodnom prevodu moderatori Sa-x
![]()
![]()
meni ovo nema smisla..
valjda pakao/dzehenem ima drugacije znacenje od puke propasti svijeta...odn. smisao njegovog postojanja nije unistenje planete vec nesto sasvim drugo..pa samim tim recenica bas nema nikakvog smisla - ateista ili vjernik na potpuno drugaciji nacin gledaju na kraj svijeta i uopce (ne)postojanje pakla..
dalje..pitas da li ima smisla spasavati planetu...naravno da ima i tu opet i ateista i vjernik imaju zajednicki interes i trebalo bi stav..jer ateista bi da duze obitava na planeti a vjerniku je po "duznosti" da je ocuva..medjutim...razlika je sto vjernik zna da ne moze izbjeci unistenje istog i ono sto ga ceka poslije pa opet tvoja konstatacija poprima neku kontradiktornost - kao da ce ocuvanje planete prolongirati sudnji dan
ne znam...zbunjujuce
- alfa@
#8 Re: Kijametski dan
Iskren da budem, nigdje ja ne trazim spas....u principu misaono lutam.....kao i svi ostali (nebitno iz kojeg razloga, zele li ili ne zele spas, svjesni bili ili ne sve te situacije).....ja se kao i svi ostali varakam i zelio to sam sebi priznati ili ne, slajdram u mjestu, kao i ta nauka, kao i sve ostalo.....izgleda da je jedino onda ostalo da je fazon ko ce sam sebe ufurati da mu je super, da se sve to "negdje tamo daleko" drugome događa, da ce insallah sve biti u redu, da ce nas iz te "septicke jame" povaditi nauka i sl.......a nama se i uske slamcice na koje disemo plivajuci u tim govnima sve vise suzavaju.JoseMujica wrote:ma nije bitno u šta vjerujemo ili nevjerujemo ali je veoma bitno kako se ponašamo jedni prema drugima i svi zajedno prema svojoj planeti koju baštini preko 6 milijardi, vjernika, nevjernika, genijalaca, luđaka, žena, muškaraca (da skratim ovo tamburanje 6 milijardi ljudi = minimalno 6 milijardi idenititeta s mogućnosšću da jedna osoba može imati više identiteta isovremeno).
- alfa@
#9 Re: Kijametski dan
Pa nisam ni mislio da ce jedno jutro u orbiti, u blizini drage nam planete zemlje, osvanuti tabla "Dobrodosli u pakao/dzehenem" ...... pakao u smislu svoje egzistencije je montiran negdje drugo....ja govorim o ovome sto za nas na zemlji predstavlja ovaj "nas pakao" u kojem skakucemo ko kenguri i svim ozbiljnim problemima se smjeskmo k'o budala zalasku sunca.Ma.Le.Na wrote:alfa@ wrote:Ovo nisam namjerno stavio pod Religiju, cisto iz razloga jer me interesuju i i misljenja drugih i drugacijih.....ali prije postavljanja teme prvo otklanjah istiharei zamolih Svevisnjeg da mi i ovu temu iz samo njima znanih razloga ne zakljucaju Bogovi sa Olimpa-u slobodnom prevodu moderatori Sa-x
![]()
![]()
meni ovo nema smisla..
valjda pakao/dzehenem ima drugacije znacenje od puke propasti svijeta...odn. smisao njegovog postojanja nije unistenje planete vec nesto sasvim drugo..pa samim tim recenica bas nema nikakvog smisla - ateista ili vjernik na potpuno drugaciji nacin gledaju na kraj svijeta i uopce (ne)postojanje pakla..
dalje..pitas da li ima smisla spasavati planetu...naravno da ima i tu opet i ateista i vjernik imaju zajednicki interes i trebalo bi stav..jer ateista bi da duze obitava na planeti a vjerniku je po "duznosti" da je ocuva..medjutim...razlika je sto vjernik zna da ne moze izbjeci unistenje istog i ono sto ga ceka poslije pa opet tvoja konstatacija poprima neku kontradiktornost - kao da ce ocuvanje planete prolongirati sudnji dan![]()
ne znam...zbunjujuce
- zambaklija
#10 Re: Kijametski dan
ni naprijed ni natrag,jedino što j bitno u današnjici a i u budućnosti je povećanje dobiti i uvećanje kapitala po svaku cijenu,tu smo radi para i ničeg drugog 
- Ma.Le.Na
#11 Re: Kijametski dan
spominjes vjernike i ateiste
kod vjernika se vrlo dobro zna sta je to pakao
spominjes i Boga tako da je suditi da si mislio na pakao onaj beyond a ne ovaj zemaljski
nisam bas sigurna koliko si upoznat sa vjerom ali mi je pomalo zbunjujuce, u najmanju ruku, da mozes pomisliti da datum Sudnjeg dana moze biti klizni ukoliko budemo bolji prema planeti
sori do mene je
nisam bas sigurna sta tvoj post treba da pokrene...u kom pravcu da ide rasprava
spominjes i Boga tako da je suditi da si mislio na pakao onaj beyond a ne ovaj zemaljski
nisam bas sigurna koliko si upoznat sa vjerom ali mi je pomalo zbunjujuce, u najmanju ruku, da mozes pomisliti da datum Sudnjeg dana moze biti klizni ukoliko budemo bolji prema planeti
sori do mene je
- cat lover
#12 Re: Kijametski dan
dobra tema 
- alfa@
#13 Re: Kijametski dan
A jedan wrote:evo se cak i sin velikog gazde sa nila brine za buducnost zemlje. malo globalno zagrijavanje, rupetine u ozonu, pa neka predavanja. a lik je avanturista pa tako ponekad i skokne do jednog od polova sa expedicijom, ili cak do amazonije pa se druzi sa skoro izumrlim plemenima. gradi novi imidz svojoj porodici, koja je, ocigledno, na losem glasu. e, sad, neki kazu da hoce da progura novu rothshild ideju, oporezivanje C02.alfa@ wrote:nauka na svim poljima pleše kako saka svjetskih mocnika (predvođenih velikim gazdom sa obala SatelAraba i Nila -koji se drugacije zove Izrael) zeli.
Ah, jebi ga sad, mozemo se mi povazdan gađati ovim ili onim klipovima ko vehabije hadisima......cinjenica je da 20-ak miliona Jevreja (ukljucujuci i dijasporu) drzi sve u svojim rukama i utice na sve.....zato sam to napisao.
- Ma.Le.Na
#14 Re: Kijametski dan
ohhhh Jevrejialfa@ wrote:
Ah, jebi ga sad, mozemo se mi povazdan gađati ovim ili onim klipovima ko vehabije hadisima......cinjenica je da 20-ak miliona Jevreja (ukljucujuci i dijasporu) drzi sve u svojim rukama i utice na sve.....zato sam to napisao.
- alfa@
#15 Re: Kijametski dan
Ja ne znam da je datum Sudnjeg dana fiksiran u bilo kojoj od svetih knjiga monoteistickih religija.....jesu dodushe opisani predznaci tog Sudnjeg dana.....pa sta i ako je fiksan?.....sta nas kosta da ga pokusamo malo pomjeriti, imam nekako osjecaj da smo ga pravo pobrzali i nacepili mu minutazuMa.Le.Na wrote:spominjes vjernike i ateiste
nisam bas sigurna koliko si upoznat sa vjerom ali mi je pomalo zbunjujuce, u najmanju ruku, da mozes pomisliti da datum Sudnjeg dana moze biti klizni ukoliko budemo bolji prema planeti![]()
sori do mene je
- Zanaaa
#16 Re: Kijametski dan
Kao što umiru ljudi, isto tako umiru i nestaju biljke i životinje. Kao što izlazak Sunca vodi njegovu zalasku, tako isto i rađanje vodi njegovom nestanku tj. umiranju. Kao što umiru ljudi, biljke i životinje, isto tako umiru i izumiru čitavi narodi. Koliko naroda znamo iz povijesti svijeta, kojima se danas ni trag više ne zna, jer su već odavno nestali. Pa tako, kao što biljke i životinje imaju svoj kraj, tako i cijeli svemir ide svom završetku.... 
- cat lover
#17 Re: Kijametski dan
i ponovnom rađanju dodao bih, fino...Zanaaa wrote:Kao što umiru ljudi, isto tako umiru i nestaju biljke i životinje. Kao što izlazak Sunca vodi njegovu zalasku, tako isto i rađanje vodi njegovom nestanku tj. umiranju. Kao što umiru ljudi, biljke i životinje, isto tako umiru i izumiru čitavi narodi. Koliko naroda znamo iz povijesti svijeta, kojima se danas ni trag više ne zna, jer su već odavno nestali. Pa tako, kao što biljke i životinje imaju svoj kraj, tako i cijeli svemir ide svom završetku....
- alfa@
#18 Re: Kijametski dan
Slazem se ja sa time....ali da bas ovoliko upiremo "raznoraznim polugama" da planetu stmoglavimo na "marginu" Kosmosa, e to mi nije vala jasno.Zanaaa wrote:Kao što umiru ljudi, isto tako umiru i nestaju biljke i životinje. Kao što izlazak Sunca vodi njegovu zalasku, tako isto i rađanje vodi njegovom nestanku tj. umiranju. Kao što umiru ljudi, biljke i životinje, isto tako umiru i izumiru čitavi narodi. Koliko naroda znamo iz povijesti svijeta, kojima se danas ni trag više ne zna, jer su već odavno nestali. Pa tako, kao što biljke i životinje imaju svoj kraj, tako i cijeli svemir ide svom završetku....
- cat lover
#19 Re: Kijametski dan
kuda dalje... 
- Ma.Le.Na
#20 Re: Kijametski dan
kako nesto fiksno moze biti pomjerenoalfa@ wrote:
Ja ne znam da je datum Sudnjeg dana fiksiran u bilo kojoj od svetih knjiga monoteistickih religija.....jesu dodushe opisani predznaci tog Sudnjeg dana.....pa sta i ako je fiksan?.....sta nas kosta da ga pokusamo malo pomjeriti, imam nekako osjecaj da smo ga pravo pobrzali i nacepili mu minutazu
i dalje...ako su ti vec poznati predznaci sudnjeg dana..onda shvatas da je sve tako "zapisano" i "sudjeno" i nemoguce za izbjeci..
Last edited by Ma.Le.Na on 11/04/2011 12:22, edited 1 time in total.
- alfa@
#21 Re: Kijametski dan
Ma daj citaj malo, napisao sam da nije fiksno......pa sta je to u kosmickim mjerilima par miliona godina gore dole?....rekao sam da fiksan datum nigdje nije zapisan, predznaci postoje, to jeste tacno, ali takode nigdje ne stoji koliko dugo ce ti predznaci egzistirati prije konacnog kraja.....pa eto neka je sve tako kako kazes, ali zar ne bi bilo lijepo jos malo da planeta prozivi, makar "na infuziju".Ma.Le.Na wrote:kako nesto fiksno moze biti pomjerenoalfa@ wrote:
Ja ne znam da je datum Sudnjeg dana fiksiran u bilo kojoj od svetih knjiga monoteistickih religija.....jesu dodushe opisani predznaci tog Sudnjeg dana.....pa sta i ako je fiksan?.....sta nas kosta da ga pokusamo malo pomjeriti, imam nekako osjecaj da smo ga pravo pobrzali i nacepili mu minutazu![]()
i dalje...ako su ti vec poznati predznaci sudnjeg dana..onda shvatas da je sve tako "zapisano" i "sudjeno" i nemoguce za izbjeci..
- alfa@
#22 Re: Kijametski dan
A da nesto fiksno moze biti pomjereno, to znaju i djeca u obdanistu, zar neMa.Le.Na wrote:kako nesto fiksno moze biti pomjerenoalfa@ wrote:
Ja ne znam da je datum Sudnjeg dana fiksiran u bilo kojoj od svetih knjiga monoteistickih religija.....jesu dodushe opisani predznaci tog Sudnjeg dana.....pa sta i ako je fiksan?.....sta nas kosta da ga pokusamo malo pomjeriti, imam nekako osjecaj da smo ga pravo pobrzali i nacepili mu minutazu![]()
- Ma.Le.Na
#23 Re: Kijametski dan
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#24 Re: Kijametski dan
- alfa@
#25 Re: Kijametski dan
Ama necu bonaMa.Le.Na wrote:ok sori ...samo ti po svom
![]()
![]()