Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dino Konaković: Ide li GRAS u stečaj?
03. april 2015. u 13:54
Javno komunalno poduzeće - Gradski saobraćaj Sarajevo (GRAS) neće ići u stečaj sve dok ne pokušamo iskoristiti sve moguće potencijale, kazao je danas u Sarajevu premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. To je izjavio danas prije nego što je posjetio ovo poduzeće s novim ministrom za saobraćaj KS-a Mujom Fišom.
Istaknuo je da treba mnogo vremena da se sanira dug GRAS-a koji iznosi više od vrijednosti kapitala ove firme. Dodao je da trebaju djelovati brzo, jer su ovom poduzeću blokirani gotovo svi bankovni računi te da je u funkciji samo nekoliko računa putem kojih uplaćuju plaće zaposlenika.
''Nećemo otpuštati radnike, već ćemo strožije kontrolirati naplatu karata, korekciju cijena i subvencija'', objasnio je.
Dodao je da očekuje od menadžmenta GRAS-a da predloži prijedloge racionalnije podjele poslova. Smanjenje plaća je, kaže, također jedna od opcija. Istaknuo je da se zaposlenici u ovom poduzeću dijele u dvije grupe, a to su raspoređeni i neraspoređeni zaposlenici.
''U GRAS-u ima ljudi koji nisu zaposleni, dok su drugi prezaposleni kao što su vozači koji dnevno prevoze hiljade putnika'', objasnio je. Najavio je da će Vlada KS-a realizirati svoje zaključke radi stabilizacije i poboljšanja usluge ovog poduzeća, javila je Fena.
Clanak:
Ministarstvo saobraćaja – Mujo Fišo
Novi ministar saobraćaja bit će Mujo Fišo doktor ekonomskih nauka koji je u septembru 2007. diplomirao na Fakultetu poslovne ekonomije Laktaši/Banja Luka. Fišo je i predavač na Internacionalnom univerzitetu Travnik, a direktor je i JKP Komunalac iz Hadžića.
Od 15. 9. 2011. godine imenovan je za člana Upravnog odbora Javne ustanove Ekonomski fakultet u Sarajevu. Eldar Čomor, zastupnik u Skupštini KS i predsjednik OO SDA Hadžići podupirao je ideju da Fišo postane ministar.
Završiš neki bofl fakultet i onda budes u Upravnom odboru Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Dakle, samo u BiH i kod balija se to može vidjet. Iz cipela sam izletio kad sam ovo vidio. Mogu mislit koliko se Fišo satrao učeči da završi fakultet u Laktašima...
- To ne znači povećanje cijena, već nova tarifna politika koja će zaštititi socijalne kategorije, a oni koji mogu, plaćat će ekonomsku cijenu - objasnio je.
Ovo kao za VIK samo je u pitanju gas
Gas već sad ima ekonomsku cijenu, vjerovatno čak i nešto više od toga.
Fišo je dotur a mi moremo svi korcu svirat i ibretit se do sutra a njegova diploma nije ništa manje vrijedna od bilo čije druge...štaviše pokazala se daleko vrijednijom jer Fiške svaki mjesec cenera mlatne dok mi korcu sviramo po forumima
al tako ti je mila mome kad hoš da bidneš svoj na svome
JoseMujica wrote:Fišo je dotur a mi moremo svi korcu svirat i ibretit se do sutra a njegova diploma nije ništa manje vrijedna od bilo čije druge...štaviše pokazala se daleko vrijednijom jer Fiške svaki mjesec cenera mlatne dok mi korcu sviramo po forumima
Taman tako, zamisli ti stranku koja boljeg kadra nema, nego postavlja ovakve "akademike" da im se ceo svet smije.
JoseMujica wrote:Fišo je dotur a mi moremo svi korcu svirat i ibretit se do sutra a njegova diploma nije ništa manje vrijedna od bilo čije druge...štaviše pokazala se daleko vrijednijom jer Fiške svaki mjesec cenera mlatne dok mi korcu sviramo po forumima
Taman tako, zamisli ti stranku koja boljeg kadra nema, nego postavlja ovakve "akademike" da im se ceo svet smije.
A zamisli narod koji za takve stranke i akademike glasa pa im se "ceo svet smeje"!
Mi nismo sposobni sebi napraviti bolje stanje od ovoga koje trenutno jeste. Možemo gore. Tim smjerom imamo dobro utabane staze.
Ma Fišo se kida od smijeha. JA da sam na njegovom mjestu registrovao bih se ovdje na forum samo da postavljam scan platne liste i zajebavam. (Ko @Madner )
O'zone wrote:Ma Fišo se kida od smijeha. JA da sam na njegovom mjestu registrovao bih se ovdje na forum samo da postavljam scan platne liste i zajebavam. (Ko @Madner )
al šta ćete očekivati od Vlade kojoj je i premijeru trebala štela da završi DIF inače omiljenu SDA obrazovnu instituciju kolko sportista ima ne čudi što su imaju zdrave izborne rezultate
JoseMujica wrote:more zajebavat sve koji su stvarno studirali
al šta ćete očekivati od Vlade kojoj je i premijeru trebala štela da završi DIF inače omiljenu SDA obrazovnu instituciju kolko sportista ima ne čudi što su imaju zdrave izborne rezultate
Dino Konaković: Ide li GRAS u stečaj?
03. april 2015. u 13:54
Javno komunalno poduzeće - Gradski saobraćaj Sarajevo (GRAS) neće ići u stečaj sve dok ne pokušamo iskoristiti sve moguće potencijale, kazao je danas u Sarajevu premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. To je izjavio danas prije nego što je posjetio ovo poduzeće s novim ministrom za saobraćaj KS-a Mujom Fišom.
Istaknuo je da treba mnogo vremena da se sanira dug GRAS-a koji iznosi više od vrijednosti kapitala ove firme. Dodao je da trebaju djelovati brzo, jer su ovom poduzeću blokirani gotovo svi bankovni računi te da je u funkciji samo nekoliko računa putem kojih uplaćuju plaće zaposlenika.
''Nećemo otpuštati radnike, već ćemo strožije kontrolirati naplatu karata, korekciju cijena i subvencija'', objasnio je.
Dodao je da očekuje od menadžmenta GRAS-a da predloži prijedloge racionalnije podjele poslova. Smanjenje plaća je, kaže, također jedna od opcija. Istaknuo je da se zaposlenici u ovom poduzeću dijele u dvije grupe, a to su raspoređeni i neraspoređeni zaposlenici.
''U GRAS-u ima ljudi koji nisu zaposleni, dok su drugi prezaposleni kao što su vozači koji dnevno prevoze hiljade putnika'', objasnio je. Najavio je da će Vlada KS-a realizirati svoje zaključke radi stabilizacije i poboljšanja usluge ovog poduzeća, javila je Fena.
Logicno, ne moze sad onaj koji je od radnika koji nista ne rade, uzimao po XXX hiljada maraka za radno mjesto, da iste te radnike istjera na ulicu.
Kad Frankenstajn napravi cudoviste, nije pametno da ga bocka i izaziva.
O'zone wrote:Ma Fišo se kida od smijeha. JA da sam na njegovom mjestu registrovao bih se ovdje na forum samo da postavljam scan platne liste i zajebavam. (Ko @Madner )
Mjere kantonalne Vlade za sređivanje stanja u GRAS-u
2011.
"Vlada Kantona Sarajevo je potvrdila sve naše stavove i zaključke dogovorene sinoć sa predstavnicima Sindikata, prema kojima smo osigurali isplatu augustovske plaće za uposlenike 'GRAS-a' do kraja ove sedmice, dogovorili sa Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstvenog osiguranja KS da krenu sa ovjerama zdravstvenih knjižica uposlenicima 'GRAS-a', kao i da pokrenemo zakonom predviđenu proceduru za organiziranje tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će biti razmatrano stanje u 'GRAS-u', te predložene konketne mjere sa rokovima za rješavanje problema u ovom preduzeću ", istakao je premijer Musić, te najavio da će se već na sljedećoj redovnoj sjednici Vlade KS u četvrtak razmatrati informacija o broju prodatih mjesečnih karata budžetskim korisnicima od strane KJKP "GRAS" sa prijedlogom zaključka o implementaciji odluke kojom se svi budžetski korisnici obavezuju za kupovinu mjesečnih karata za gradski prevoz za svoje uposlenike.
VjecitiStudent wrote:Mjere kantonalne Vlade za sređivanje stanja u GRAS-u
2011.
"Vlada Kantona Sarajevo je potvrdila sve naše stavove i zaključke dogovorene sinoć sa predstavnicima Sindikata, prema kojima smo osigurali isplatu augustovske plaće za uposlenike 'GRAS-a' do kraja ove sedmice, dogovorili sa Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstvenog osiguranja KS da krenu sa ovjerama zdravstvenih knjižica uposlenicima 'GRAS-a', kao i da pokrenemo zakonom predviđenu proceduru za organiziranje tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će biti razmatrano stanje u 'GRAS-u', te predložene konketne mjere sa rokovima za rješavanje problema u ovom preduzeću ", istakao je premijer Musić, te najavio da će se već na sljedećoj redovnoj sjednici Vlade KS u četvrtak razmatrati informacija o broju prodatih mjesečnih karata budžetskim korisnicima od strane KJKP "GRAS" sa prijedlogom zaključka o implementaciji odluke kojom se svi budžetski korisnici obavezuju za kupovinu mjesečnih karata za gradski prevoz za svoje uposlenike.
vade_mecum wrote:grohotom se mijem kada pomislim da ce ta mjera spasiti gras
nejse, po danasnjem habazu boracka udruzenja traze smjenu dinA
Ne hvaleći kvalitet Kiflinog rada, tek da primijetim da uopće ne sumnjam da će se uvijek naći neko boračko udruženje koje nečiju smjenu traži, svaka ugledna naša stranka ima svoja boračka udruženja.
kad Će tri mjeseCa da vidimo uspJeHe ove NEvlade...da im damo godinu da se zalaufaju, treba skinut ove s belog kruHca, pa će tek NEvlada da dojde sHebi...i kifla napokoM fontanu da ugradi s prigodnim bazenČiĆem na poljinama
pitanje za pravnike: kako vlada namjerava drzavne sluzbenike natjerati na kupovinu mjesecnih karata kada clan 2. federalne uredba o naknadama koje nemaju karater place kaze sljedece:
Državnom službeniku i namješteniku kome nije organiziran prijevoz na posao i sa posla, a čije je mjesto stanovanja udaljeno od mjesta rada, najmanje dva kilometra pripada naknada ili mjesečna karta za troškove prijevoza u visini mjesečne karte gradskog, prigradskog, odnosno, međugradskog saobraćaja.
vade_mecum wrote:pitanje za pravnike: kako vlada namjerava drzavne sluzbenike natjerati na kupovinu mjesecnih karata kada clan 2. federalne uredba o naknadama koje nemaju karater place kaze sljedece:
Državnom službeniku i namješteniku kome nije organiziran prijevoz na posao i sa posla, a čije je mjesto stanovanja udaljeno od mjesta rada, najmanje dva kilometra pripada naknada ili mjesečna karta za troškove prijevoza u visini mjesečne karte gradskog, prigradskog, odnosno, međugradskog saobraćaja.
Ko i u zadnje 4 godine, nikako.
Ali mora se ko fol nešto raditi.