Kič i šund u muslimana
- cat lover
#1 Kič i šund u muslimana
Naumpade mi mubarek Ramazan i ramazanski program kojeg čini mi se
uvijek nekako na brzinu pripreme, "ma daj pripremićemo koji derz pred iftar,
pravićemo iftare, pustićemo koju ilahiju i to ti je to",
da li je baš tako, evo imamo vremena da razmislimo, da li ćemo
učiti naše nane, majke, tetke da prave iftare ko da prije '92 niko nikad nije
postio, ne znam kako se osjeća čovjek koji je za iftar pouljio samunčić i gleda
voditeljicu koja prstićima umače po finim jelima i uzdiše, sve u cilju svoje promocije,
poslije iftara najviše volim mir, piti kahvu i gledati travel-kanal, putovati svijetom
i uživati u ispošćenom danu, još bolje ako voditelja travela ne razumijem...
red šunda, red kiča, red neukusa, kakva bosanska baklava, još kad vidim
da su se na Bajram namaz prije uključili HRT i RTS....
Imamo dovoljno vremena da razmislimo i da taj mjesec oplemenimo boljim stvarima
Ima toga još...
Vidim da su se Kinezi specijalizirali za izradu levhi, lijepih slika džamija,
ma milina, hoćemo li to zaista vješati po zidovima...
Ima toga još...
Jasno ovo je samo moje razmišljanje volio bih čuti i vaše
uvijek nekako na brzinu pripreme, "ma daj pripremićemo koji derz pred iftar,
pravićemo iftare, pustićemo koju ilahiju i to ti je to",
da li je baš tako, evo imamo vremena da razmislimo, da li ćemo
učiti naše nane, majke, tetke da prave iftare ko da prije '92 niko nikad nije
postio, ne znam kako se osjeća čovjek koji je za iftar pouljio samunčić i gleda
voditeljicu koja prstićima umače po finim jelima i uzdiše, sve u cilju svoje promocije,
poslije iftara najviše volim mir, piti kahvu i gledati travel-kanal, putovati svijetom
i uživati u ispošćenom danu, još bolje ako voditelja travela ne razumijem...
red šunda, red kiča, red neukusa, kakva bosanska baklava, još kad vidim
da su se na Bajram namaz prije uključili HRT i RTS....
Imamo dovoljno vremena da razmislimo i da taj mjesec oplemenimo boljim stvarima
Ima toga još...
Vidim da su se Kinezi specijalizirali za izradu levhi, lijepih slika džamija,
ma milina, hoćemo li to zaista vješati po zidovima...
Ima toga još...
Jasno ovo je samo moje razmišljanje volio bih čuti i vaše
- fatamorgana
#2 Re: Kič i šund u muslimana
Nevezano za temu, kakva je razlika između kiča i šunda?
- cat lover
#3 Re: Kič i šund u muslimana
Rambo bi rekao: to što ti pitaš je turbofolkfatamorgana wrote:Nevezano za temu, kakva je razlika između kiča i šunda?
(jednostavno proguglaš, kao i za sve drugo, pa kad ti se nešto
svidi reci i nama)
Last edited by cat lover on 14/03/2010 00:58, edited 1 time in total.
- Bosanac sa dna kace
#4 Re: Kič i šund u muslimana
...uh brte a tek oni mramorni mauzoleji sa kvarcnim pijeskom po mezaru, sa ne znam ti ja kakom ogradicom okolo, te cokla sa mermerom, pa te slika, pa jos hodza da na sve to prouci i to debelo naplati, pa one turbo-folk-rock ilahije....pa onaj juftar program na pojedinim TV stanicama sa nakim Thai noodles dok nam svijet skapava od gladi.....
- einiac
#5 Re: Kič i šund u muslimana
Eh i meni je to palo napamet... na TV-u nekakvi kraljevski iftari 4-5 jela, desert... a nikom nije palo napamet (ili jest) da to gledaju ljudi koji za iftar imaju malo corbice i pola somuna... zalosno...
-
Googl
#6 Re: Kič i šund u muslimana
Svi oni gosti po tim debilnim emisijama su turbo-folk.
Svi ovi koji vjeruju za druge više nego za sebe su turbo-folk.
Svi ovi koji vjeruju za druge više nego za sebe su turbo-folk.
-
TheMule
#7 Re: Kič i šund u muslimana
pa dobro, koje vi auto vozite? Zar nikad ne pomislite da ima ljudi koji nemaju auta i pjeske hodaju, a nemaju ni za karte ni hljeba? Ne vidim da ste i jedan otisli u auto podforum pa tamo poceli moralisati ili da ste prodali auto i kupili biciklo, ili prekinuli placati pretplatu na internet i koristili te pare da nahranite siromahe. Neki ljudi imaju manje neki vise, i tako ce uvjek biti. I kad sam bio siromasan nisam trazio da mi drugi nesto djele a ni sad ne mislim da se neko treba osjecati krivo jer je zaimao 
-
MAN-lion's coach
#8 Re: Kič i šund u muslimana
...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:36, edited 1 time in total.
- Bosanac sa dna kace
#9 Re: Kič i šund u muslimana
voznja auta nije izraz neke pokornosti ili neka vrsta obreda, post u Ramazanu jeste vjerska duznost, vjerski obred, i sad jel uz Ramzan ciji je smisao milosrdje, dijljenje dobra sa drugima, druzenje...imas nake juftarske programe dje kojekkave hodze sa isfemniziranim glasovima i purgerskim fazonima sa sarajevskim naglaskom i onim obaveznim ogavnim ć pricaju tamo s nekim gostima o juftaru ili umjecu pravljenja Thai noodli za koje ti treba ne znam ti ja koji sastojak koji se nama najblize more kupit u ne znam ti ja kojoj laosko-thai trgovini u Milanu, ali to gostima nije nikakav problem oni ioanko idu na kaficu u Milano i da usput vide shta ima nova na modnoj pisti, al kad skontas taj ti sastojak po naski dodje mjesavina ljute paprike, nane i hibiskusa....i kad skontas koji je to sve debilizam jos uz one nake turbo-folk-rock ilahije....dodje ti da se ispovracas....TheMule wrote:pa dobro, koje vi auto vozite? Zar nikad ne pomislite da ima ljudi koji nemaju auta i pjeske hodaju, a nemaju ni za karte ni hljeba? Ne vidim da ste i jedan otisli u auto podforum pa tamo poceli moralisati ili da ste prodali auto i kupili biciklo, ili prekinuli placati pretplatu na internet i koristili te pare da nahranite siromahe. Neki ljudi imaju manje neki vise, i tako ce uvjek biti. I kad sam bio siromasan nisam trazio da mi drugi nesto djele a ni sad ne mislim da se neko treba osjecati krivo jer je zaimao
- bogoljub
#10 Re: Kič i šund u muslimana
Prije svega tema je odlična.
Prošli Ramazan sam se zgražavao na program jedne TV kuće koju za vrijeme ramazana prati najveći br. muslimana u BiH. Program koji oni nazivaju ''Ramazanski program'' ili '' iftarski program'' je dno dna! Možda najbolje pokazuje njihov odnos prema Ramazanu ili vjeri ili duhovnosti uopšte.
Naime, čitav ramazanski ili iftarski program se svodi na formalnost i nigdje nema duhovnosti.
Ponekad sam posmatrao i istaknute goste koje su dovodili u studio da bi sjedili za jednim hastalom prepunim raznih jela, da bi isti pričali o tome kako oni vole ovo jelo ili ono, kako su prije ramazani lijepi bili i td.
Ako bi se među tim gostima našao iole pametan čovjek koji bi počeo neku priču o duhovnim aspektima posta, iftara, ramazana, isti bi bio odmah prekinut da bi se vidjelo šta se to sprema u kuhinji, ili šta se dešava u istambulu, šta to oni jedu, ili bi u sred tih duhovnih razgovora puštena nekakva sevdalinka (nemam ništa protiv sevdalinke) koja svojim sadržajem izbacuje gledaoca iz duhovne teme za 180 stepeni.
Jedina Tv kuća koja ima normalan, isplaniran, dobro osmišljen i prilagodjen duhovnim stupnjevima Ramazana jeste TV SA. Na njihovom programu se vidi dugo planiranje istog, te su i gosti ljudi koji imaju barem neke veze sa ramazanom i postom. Razni profesori, dr., od kojih se može svašta i naučiti.
Prošli Ramazan sam se zgražavao na program jedne TV kuće koju za vrijeme ramazana prati najveći br. muslimana u BiH. Program koji oni nazivaju ''Ramazanski program'' ili '' iftarski program'' je dno dna! Možda najbolje pokazuje njihov odnos prema Ramazanu ili vjeri ili duhovnosti uopšte.
Naime, čitav ramazanski ili iftarski program se svodi na formalnost i nigdje nema duhovnosti.
Ponekad sam posmatrao i istaknute goste koje su dovodili u studio da bi sjedili za jednim hastalom prepunim raznih jela, da bi isti pričali o tome kako oni vole ovo jelo ili ono, kako su prije ramazani lijepi bili i td.
Ako bi se među tim gostima našao iole pametan čovjek koji bi počeo neku priču o duhovnim aspektima posta, iftara, ramazana, isti bi bio odmah prekinut da bi se vidjelo šta se to sprema u kuhinji, ili šta se dešava u istambulu, šta to oni jedu, ili bi u sred tih duhovnih razgovora puštena nekakva sevdalinka (nemam ništa protiv sevdalinke) koja svojim sadržajem izbacuje gledaoca iz duhovne teme za 180 stepeni.
Jedina Tv kuća koja ima normalan, isplaniran, dobro osmišljen i prilagodjen duhovnim stupnjevima Ramazana jeste TV SA. Na njihovom programu se vidi dugo planiranje istog, te su i gosti ljudi koji imaju barem neke veze sa ramazanom i postom. Razni profesori, dr., od kojih se može svašta i naučiti.
- cat lover
#11 Re: Kič i šund u muslimana
@bogoljub-> moja tetka kaže, ja najvolim gledati TVSA, a ja uglavnom
nisam gledao nijedan, dosta mi je bilo jedan dan ...
nisam gledao nijedan, dosta mi je bilo jedan dan ...
- bogoljub
#12 Re: Kič i šund u muslimana
Stvarno sam bio razočaran! Ponekad sam i gasio TV, ali kad sam otkrio Ramazanski program na TV SA stalno sam to gledao.
- Bosanac sa dna kace
#13 Re: Kič i šund u muslimana
dobro sad da nam ne bude ovo kritika necijih TV programa,
i na TK je bio jako dobar iftarski program, samo ne znam jel se moze ufatit TK u Sarajvu...bogoljub wrote:Stvarno sam bio razočaran! Ponekad sam i gasio TV, ali kad sam otkrio Ramazanski program na TV SA stalno sam to gledao.
- BHF_Manijak
#14 Re: Kič i šund u muslimana
Ne kontam otvaraca teme...Pazi,ne slazem se ni ja sa mnogo stosta na nasim televizijama po pitanju ramazannskog programa,medjutim,po toj logici kojom ti ides ne bi nista trebali prikazivati na TV iz nekih moralnih razloga...jednostavno ljudi prikazuju ona tradicionalna bosanska jela kako se prave za ramazan,dovode goste itd,fina atmosfera bude,samo sto su im gosti vecinom,FUJ!Ljude dovoditi koje bas i nemaju neke veze sa vjerom,ili su kontar primjer vjere,tu ne vidim logiku,bolje dovesti neke ljude od kojih mozes nesto novo nauciti i saznati,a ne kojekakve folk pjevace,pjevacice,ove one,eh to jeste kic!A sto se iftara tice i pravljenja,ne kontam vas,sta treba,da samo ljudima po somun podijele,jer neko mozda nema sta kuci jesti za iftar?!
- cat lover
#15 Re: Kič i šund u muslimana
Slažem se da ovo ne bi trebala biti kritika TV programa, to je navedenoBosanac sa dna kace wrote:dobro sad da nam ne bude ovo kritika necijih TV programa,
i na TK je bio jako dobar iftarski program, samo ne znam jel se moze ufatit TK u Sarajvu...bogoljub wrote:Stvarno sam bio razočaran! Ponekad sam i gasio TV, ali kad sam otkrio Ramazanski program na TV SA stalno sam to gledao.
samo kao jedan primjer, ali evo i:
Vjeronauka u školama je turbofolk
Djeca uče vjeronauku 12 godina po 2 časa sedmično,
a na kraju neznaju ni klanjati ni učiti u Kur'anu,
u Mekteb nisu išla jer Bože moj imaju vjeronauku u školi
tako ostaje babama i materama da ih oni sve to uče,
pa čemu onda vjeronauka u školama, čemu Mektebi,
kakva antinomija
Prijedlog: Organizovati vjeronauku u Mektebima i donositi
ocjene od Učitelja u školu, jer se vjera u Mektebima može praktikovati
- cat lover
#16 Re: Kič i šund u muslimana
TurbofolkMAN-lion's coach wrote: Pa utegnute pokrivene sestre muslimanke kojima se ocrtavaju gaćice...
- fatamorgana
#17 Re: Kič i šund u muslimana
Cat butcher, onako prijateljski, nije li tvoj nick malo šund ili kič?
- cat lover
#18 Re: Kič i šund u muslimana
Nije moj nick ni malo šund, ni kičfatamorgana wrote:Cat butcher, onako prijateljski, nije li tvoj nick malo šund ili kič?
nego je moj nick cat butcher
Last edited by cat lover on 15/03/2010 01:02, edited 1 time in total.
- fatamorgana
#19 Re: Kič i šund u muslimana
Onda dobro.cat butcher wrote:Nije moj nick ni šund, ni kičfatamorgana wrote:Cat butcher, onako prijateljski, nije li tvoj nick malo šund ili kič?
nego je to samo moj nick
- fatamorgana
#20 Re: Kič i šund u muslimana
U prevodu mačji kašalj?cat butcher wrote:Nije moj nick ni malo šund, ni kičfatamorgana wrote:Cat butcher, onako prijateljski, nije li tvoj nick malo šund ili kič?
- cat lover
#21 Re: Kič i šund u muslimana
Pa ako ti zatreba negdje prevod mog nicka prevedi tako.fatamorgana wrote:U prevodu mačji kašalj?cat butcher wrote:Nije moj nick ni malo šund, ni kičfatamorgana wrote:Cat butcher, onako prijateljski, nije li tvoj nick malo šund ili kič?
- fatamorgana
#22 Re: Kič i šund u muslimana
Malo se šalim, nema ništa na televiziji.
- Vares City
#23 Re: Kič i šund u muslimana
To vi asikujete na temi:RELIGIJAfatamorgana wrote:Malo se šalim, nema ništa na televiziji.
- cat lover
#24 Re: Kič i šund u muslimana
Pa može, ako je @fatamorgana ženskoVares City wrote:To vi asikujete na temi:RELIGIJAfatamorgana wrote:Malo se šalim, nema ništa na televiziji.
- cat lover
#25 Re: Kič i šund u muslimana
Kič se može posmatrati i kao manipulacija svim bitnim kulturnim vrednostima, kojima osim umetnosti pripadaju i na primer, moral, nauka i religija. Na primer, mnogi časopisi i novine često banalizuju naučna dostignuća kako bi ih približili masovnoj publici. Religijski kič dolazi do izražaja na grobljima gde se ponekad grade nekropole poput vikendica sa televizorom, kompjuterom i drugim stvarima. Međutim, kič može da ima i pozitivne efekte, kao uostalom i kompletna masovna kultura. Na primer, neka osoba čitajući članak o psihoanalizi u revijalnoj štampi može da se zainteresuje da pročita ozbiljniju literaturu na tu temu ili da gledajući film, poželi da pročita originalno umetničko delo po kome je film sniman. Zbog toga se masovna kultura posmatra i kao oblik demokratizacije kulture.
(Zanimljivi dijelovi sa Wikipedije)
Banalizovanje religije u kontekstu ove teme...
Prije je religija bila po kućama i džamijama
sad je izašla na ulice i nemam ništa protiv toga
ali izgleda da je rastjerala omladinu što me najviše
boli
(Zanimljivi dijelovi sa Wikipedije)
Banalizovanje religije u kontekstu ove teme...
Prije je religija bila po kućama i džamijama
sad je izašla na ulice i nemam ništa protiv toga
ali izgleda da je rastjerala omladinu što me najviše
boli