KIA CERATO? Velik, kvalitetan, opremljen i jeftin...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
džetro

#1 KIA CERATO? Velik, kvalitetan, opremljen i jeftin...

Post by džetro »

Evo baš čitam u jednom hrvatskom dnevnom listu reklamu za novi Kia Cerato na akciji - s motorom 1,6 16 V košta umjesto 112.990 sada 92.990 kuna. Ima klimu, 2 airbaga, servo volan, električni paket, poklon Pioneer CD plejer i 3 godine garancije ili 100.000 kilometara.
Čitam da je dug skoro 4,5 metra, da je unutra ogroman i da je kvalitetno urađen.
Imam i jednog kolegu čiji je stari vozio šest godina Kia Sephiu i prošao 160.000 bez ijednog većeg kvara. Neki dan je zamijenio "staro za novo" i uzeo Cerato 1,5 CRDi, koji je na akciji tek 99.990 kuna sa istom ovom gore navedenom opremom.

Pošto je ista firma zastupnik i za BiH, pitam vas jel neko čuo za ovaj popust i u BiH i šta uopće mislite o ovoj novoj Kiji? Imate li vi kakvih namjera u vezi kupnje Cerata i jeste li prije imali iskustva sa Kijom?

100KN je nešto više od 26 maraka.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

pa sta ces?? hos to mjenjat daciju??
džetro

Post by džetro »

The_Flyer2002 wrote:pa sta ces?? hos to mjenjat daciju??
Ne, nego me zanima jesam li se zajeb'o, jesam li mog'o sačekat još malo :-) :-)
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

zajebo se jesi, a da li si jos malo mogao pricekati to samo ti znas... :D

ako ti je dobar cerato, pogledaj novi rio, koji je malo manji (4 m), ljepsi i vjerovatno ce biti jeftiniji... meni je pravo zanimljiv, samo ako ne pretjeraju s cijenom kad stigne u prodaju...
džetro

Post by džetro »

Alfons Kauders wrote:zajebo se jesi, a da li si jos malo mogao pricekati to samo ti znas... :D

ako ti je dobar cerato, pogledaj novi rio, koji je malo manji (4 m), ljepsi i vjerovatno ce biti jeftiniji... meni je pravo zanimljiv, samo ako ne pretjeraju s cijenom kad stigne u prodaju...
Ono što me zanima u vezi Cerata je izuzetno niska cijema za taj automobil, iako ne znam jeli navedena cijena konačna tj. na cestu. Ako nije, jebaji ga, ulazi auto u konkurenciju Astre i Meganea. Nema to veze s Loganom, jer mi je Cerato ipak malo predug automobil , a i namjenom i karakterom mi nije baš ono...ali zas normalne obiteljske likove bi to bilo sasvim okej auto.
Usput, vidio sam Cerato juče na parkingu, auto Lido osiguranja, tipični Istočnjak, dizajn koji je mogao biti i Toyotin, Hyundaijev ili Daewoo-ov. Ima solidno riješenu unutrašnjost lišenu emocija sa nekim detaljima koji mi se ne dopadaju, ali to je moja subjektiva - dvobojna instrumentna ploča solidna,čak i moćna, oplate vrata i sjedala izgledaju klasu više, sve izgleda solidno i za te pare i previše.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Mislim da je cijena (99000kn za crdi) u sklopu akcije, inace je 10000 kuna skuplji, ali u svakom slucaju nudi pravo dobar odnos ulozeno/dobiveno...

Meni je Cerato ruzan, pogotovo naprijed, maska mi je bas azijski kic, ali evo ti onaj Rio koji sam pominjao, ovo mi je sasvim fin autic, ne zaostaje po pitanju dizajna za evropskim autima...

Image
džetro

Post by džetro »

Alfons Kauders wrote:Mislim da je cijena (99000kn za crdi) u sklopu akcije, inace je 10000 kuna skuplji, ali u svakom slucaju nudi pravo dobar odnos ulozeno/dobiveno...

Meni je Cerato ruzan, pogotovo naprijed, maska mi je bas azijski kic, ali evo ti onaj Rio koji sam pominjao, ovo mi je sasvim fin autic, ne zaostaje po pitanju dizajna za evropskim autima...

Image
Znaš šta mi je najgolemije kod Kije? Cerato je dizajniran kako je dizajniran (slažem se za kič), pa onda Rio totalno drukčija filozofija dizajniranja, mali Kia Picanto opet totalno drukčiji, Sorento isto kao da nije Kia. Smeta me ta korporacijska neprepoznatljivost, iako mrzim kada ona ide u krajnost kao kod Audija ili Mercedesa u zadnje vrijeme, jebote svaki auto isti.

Rio je i meni dosta fino dizajniran, ali su ga malo sa instrument tablom, posebno onim srednjim djelom, približavali nekakvom američkom ukusu.

http://auto.consumerguide.com/cmsimages ... TERIOR.JPG

Ali opet, mislim da dobro izgleda , pogotovo za ono koliko bi trebao koštati.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

džetro wrote: Znaš šta mi je najgolemije kod Kije? Cerato je dizajniran kako je dizajniran (slažem se za kič), pa onda Rio totalno drukčija filozofija dizajniranja, mali Kia Picanto opet totalno drukčiji, Sorento isto kao da nije Kia. Smeta me ta korporacijska neprepoznatljivost, iako mrzim kada ona ide u krajnost kao kod Audija ili Mercedesa u zadnje vrijeme, jebote svaki auto isti.

Rio je i meni dosta fino dizajniran, ali su ga malo sa instrument tablom, posebno onim srednjim djelom, približavali nekakvom američkom ukusu.

http://auto.consumerguide.com/cmsimages ... TERIOR.JPG

Ali opet, mislim da dobro izgleda , pogotovo za ono koliko bi trebao koštati.
Slazem se, nemaju uposte neki prepoznatljivi dizajn, ali vjerovatno ce se i to promijeniti, jos su "zeleni", a sto se tice unutrasnjosti ipak nije toliko lose, tj. mnogo je bolje nego prije, ali jos uvijek nije kako treba... Ako ne pretjeraju s cijenom, a ocekuje se da ce dizel biti jako povoljan, jedan CRDi bi mi fino sjeo, sto da ne, ima autic brdo opreme, strahota motor, a sad i lici na nesto...
clone033

Post by clone033 »

džetro wrote:
Alfons Kauders wrote:zajebo se jesi, a da li si jos malo mogao pricekati to samo ti znas... :D

Ono što me zanima u vezi Cerata je izuzetno niska cijema za taj automobil, iako ne znam jeli navedena cijena konačna tj. na cestu. Ako nije, jebaji ga, ulazi auto u konkurenciju Astre i Meganea. Nema to veze s Loganom, jer mi je Cerato ipak malo predug automobil , a i namjenom i karakterom mi nije baš ono...ali zas normalne obiteljske likove bi to bilo sasvim okej auto.
Usput, vidio sam Cerato juče na parkingu, auto Lido osiguranja, tipični Istočnjak, dizajn koji je mogao biti i Toyotin, Hyundaijev ili Daewoo-ov. Ima solidno riješenu unutrašnjost lišenu emocija sa nekim detaljima koji mi se ne dopadaju, ali to je moja subjektiva - dvobojna instrumentna ploča solidna,čak i moćna, oplate vrata i sjedala izgledaju klasu više, sve izgleda solidno i za te pare i previše.

Vozio sam testnog cerata, i mogu ti reci da sam prezadovoljan tim autom, za 26.000 KM dobijes 1.5 CRDi masinu do registracije, sa ABS, dva zracna jastuka, klimom. Po meni odlican auto za te pare.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

clone033 wrote: Vozio sam testnog cerata, i mogu ti reci da sam prezadovoljan tim autom, za 26.000 KM dobijes 1.5 CRDi masinu do registracije, sa ABS, dva zracna jastuka, klimom. Po meni odlican auto za te pare.
Hmmm ako ovaj mali bude par hiljada jeftiniji s takvom opremom i motorom, dizem kredit... Hajmo ziranti... :D
džetro

Post by džetro »

clone033 wrote:
džetro wrote:

Vozio sam testnog cerata, i mogu ti reci da sam prezadovoljan tim autom, za 26.000 KM dobijes 1.5 CRDi masinu do registracije, sa ABS, dva zracna jastuka, klimom. Po meni odlican auto za te pare.
Prijavit ću se i ja za test vožnju, baš me zanima kakav je Cerato u vožnji. danas sam ga opet dobro razgledao na parkingu. Jebesh ga, auto je skroz O.K, možda je dizajn malo nategnut, možda bi Rio bio još bolji ako bude dobro jeftiniji, ali...čini se da bi Cerato mogao ljudima biti fin izbor među novim autima za razumne pare.
urbanix

Post by urbanix »

Samo izgleda da niko od vas nije obratio paznju na sjedista koja su kod KIA-e ocajna (jedino kod Picanta ok). Mekana su ko kod stojadina, mislim da poslije 200km otpadaju ledja. Cerato nije los, samo mu je prtljaznik premal na velicinu auta (228 L kod kompaktnog a 381 L kod limuzine).
I naravno jos uvjek Koreanska plastika najgore kvalitete za instrument tablu. Inace, ko ima interesa na Cerato treba se strpiti do sredine slijedece godine kada izlazi novi model koji ce isto kostati a prema nekim prognozama bice konkurent cak i za golfa. Inace, proizvodice se u Slovackoj, a razvijen je u Evropskom razvojnom centru.
whow

Post by whow »

Dobar a Jeftin - takvog majka nije rodila!!!
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

urbanix wrote:Samo izgleda da niko od vas nije obratio paznju na sjedista koja su kod KIA-e ocajna (jedino kod Picanta ok). Mekana su ko kod stojadina, mislim da poslije 200km otpadaju ledja. Cerato nije los, samo mu je prtljaznik premal na velicinu auta (228 L kod kompaktnog a 381 L kod limuzine).
I naravno jos uvjek Koreanska plastika najgore kvalitete za instrument tablu. Inace, ko ima interesa na Cerato treba se strpiti do sredine slijedece godine kada izlazi novi model koji ce isto kostati a prema nekim prognozama bice konkurent cak i za golfa. Inace, proizvodice se u Slovackoj, a razvijen je u Evropskom razvojnom centru.
Sve to stoji, stednja se mora negdje primjetiti, najcesce u unutrasnjosti, medjutim ovaj Rio su i po tom pitanju nahvalili, nazalost ne mogu nista reci "iz prve ruke" jer auto jos nije u prodaji, ali ocito je da se polako popravljaju, ali vise i ne prave tako jeftina auta...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Opel Astra Classic 1.7 DTI (80 KS) - 24976 KM do registracije.

Standardna oprema (osnovni paket): servo-upravljač podesiv po visini i dubini; vozačko sjedište podesivo po visini; centralno zak. s daljinskim; 2 zračna jastuka; ABS; imobilizator; trodjelni info display...

Astra=Cerato+ogromna razlika
whow

Post by whow »

Ova Kia je vise u klasi Pola , Corse , Punta, Fabie i slicnih vozila. Vidio sam ovo vozilo na parkingu i ustvari izgleda prilicno dobro. Jedini je problem sto vecina ljudi ukljucujuci moju malenkost jos uvijek imaju
" predrasude "o Kia vozilima. Kia je ustvari for Huyndai ono sto je Skoda za VW. Dakle vise manje isto vozilo sa manje opreme za manje novaca.
Sudeci po ocjenama "znalaca "radi se o budget autu koje nudi pouzdanost , stedljivost i slicno. Dakle oni koje u autima vide/ traze vise od prevoznog sredstva vjerovatno treba da zaobidzu ovo auto.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

whow wrote:Ova Kia je vise u klasi Pola , Corse , Punta, Fabie i slicnih vozila. Vidio sam ovo vozilo na parkingu i ustvari izgleda prilicno dobro. Jedini je problem sto vecina ljudi ukljucujuci moju malenkost jos uvijek imaju
" predrasude "o Kia vozilima. Kia je ustvari for Huyndai ono sto je Skoda za VW. Dakle vise manje isto vozilo sa manje opreme za manje novaca.
Sudeci po ocjenama "znalaca "radi se o budget autu koje nudi pouzdanost , stedljivost i slicno. Dakle oni koje u autima vide/ traze vise od prevoznog sredstva vjerovatno treba da zaobidzu ovo auto.
Kia Rio je u klasi Pola, a ovaj Cerato je u klasi Golfa
Coco_Marocco

Post by Coco_Marocco »

ado-šampion wrote:Opel Astra Classic 1.7 DTI (80 KS) - 24976 KM do registracije.

Standardna oprema (osnovni paket): servo-upravljač podesiv po visini i dubini; vozačko sjedište podesivo po visini; centralno zak. s daljinskim; 2 zračna jastuka; ABS; imobilizator; trodjelni info display...

Astra=Cerato+ogromna razlika
Ado beže, jel ovo cijena ove najnovije Astre ? Prejeftino misha joj.
Nemoj ovo shvatiti kao da znam pravu cijenu, fakat je iskreno pitanje. Ona i G5 ista klasa, a G5 SDI bude preko 30.000 go ko lipa.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Astra Classic

Znači, stari model ili Astra G.
Post Reply