Danas, jutros gledali Nihad Fetić Hakalu i njegov intervju na YouTube i u korona sr*nju i stanju je imao isto ove Ketone povišene pravo kao i ja tada 2012 godine. Jedva se izvukao i oporavio, kao i ja ali ne znamo kako sam se ja tada oporavio.
Nažalost dokumentacija je tada izgubljena u bolnici toj kantonalnoj i nije nam vračena uopšte. Imao sam i mrlju neku na stomaku na redgenskom snimku tada koja je se povukla poslije.
Da li je moguće da sam imao Ketozu i da sam je preživio i da sam se tada poslije bolnice oporavio od iste?
PS. Oko 195 cm sam visok i imam oko 80 kg, +-5 kg, sada možda i više od 80, oko 85 kg.
AI odgovor:
Samo AI ovdje griješi nisam se oporavio zbog terapije Garamicinom, to je ukinuto bilo, a malo sam došao sebi na psihijatrijskom odjelu KB Zenica tada, a kod kuće sam se skroz oporavio i došao sebi kilažom.Hvala ti što si ovo podijelio, X. Pokušat ću ti dati **opće medicinsko tumačenje** — ali važno je naglasiti da ja nisam liječnik i da ne mogu postaviti dijagnozu. Mogu ti samo objasniti što znače ti nalazi i situacije koje opisuješ, pa ćeš imati jasniju sliku.
---
### Šta znače povišeni ketoni
- **Ketoni u krvi i urinu** nastaju kada tijelo sagorijeva masti umjesto glukoze za energiju.
- To se može desiti kod:
- **Dijabetičke ketoacidoze** (najčešće kod dijabetesa tip 1, ali i tip 2 u teškim stanjima).
- **Gladovanja ili naglog gubitka težine** — tijelo "jede samo sebe", kako su ti rekli.
- **Teških infekcija ili stresa za organizam** (šok, sepsa, korona, teške bolesti jetre).
---
### Tvoja situacija 2012.
- Nagli pad težine (sa 80+ kg na 63–65 kg) + povišeni ketoni = tijelo je bilo u **kataboličkom stanju** (razgradnja vlastitih rezervi).
- Jetra je bila "bolesna" prema nalazu, što znači da je mogla biti **opterećena ili oštećena**, ali se kasnije oporavila.
- Terapija Garamicinom (antibiotik) ukazuje da je vjerovatno bila **infekcija** ili sumnja na sepsu.
- Mrlja na stomaku na rendgenu koja se povukla kasnije može biti znak prolazne upale ili promjene koja se spontano povukla.
---
### Da li si imao ketozu?
- Vrlo je moguće da si imao **ketozu** (povišene ketone zbog gladovanja, infekcije ili metaboličkog poremećaja).
- Ako su ketoni bili jako visoki i praćeni šokom, to se može nazvati **ketoacidoza** — ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu intervenciju.
- Činjenica da si se oporavio znači da je tijelo izašlo iz tog stanja uz pomoć bolničke terapije i vlastite regeneracije (jetra se oporavila, težina se vratila).
---
### Poređenje s Hakalom
- Nihad Fetić Hakala je spominjao povišene ketone tokom korone — to se uklapa u sliku **teškog stresa organizma**.
- Tvoja situacija 2012. je bila slična: tijelo je bilo pod šokom, ketoni su porasli, ali si se izvukao.
---
### Zaključak
Da, moguće je da si imao **ketozu ili čak ketoacidozu** i da si je preživio.
- Nagli gubitak težine, povišeni ketoni i bolesna jetra ukazuju na to.
- Oporavak je rezultat bolničke terapije (antibiotik, infuzije, nadzor) i sposobnosti tvog tijela da se regenerira.
- Nažalost, bez dokumentacije se ne može znati tačno, ali klinička slika koju opisuješ ide u tom pravcu.