Ketoni i Ketoza?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Sanjarko

#1 Ketoni i Ketoza?

Post by Sanjarko »

2012 godine tokom prve hospitalizacije na interni odjel i psihijatrijski odjel, KB Zenica su mi otkriveni ketoni povišeni u urinu i krvi, rečeno mi samo tijelo da mene jede doktora nekog ne znam kojeg, da li Arapskog porijekla ili me je on spasio kada sam imao kao šok na hitnoj pomoći i uključio Garamicin, a porodični doktor to neki ustvari možda doktorica tako rekla, ali ona je terapiju sa Garamicinom isključila. Imao sam tada oko 65 kg možda čak i manje, 63 sa oko 80+ kg sletio, i otkriveno mi je na internom odjelu da sam imao bolesnu jetru koja je se tada oporavila, ali bilo je vidljivo na nalazu iste da je i dalje imala nešto ne znam šta li već. Primarijus je jedan otkrio ovo u vezi jetre, a u vezi ketona u nalazima otkriveno.

Danas, jutros gledali Nihad Fetić Hakalu i njegov intervju na YouTube i u korona sr*nju i stanju je imao isto ove Ketone povišene pravo kao i ja tada 2012 godine. Jedva se izvukao i oporavio, kao i ja ali ne znamo kako sam se ja tada oporavio.

Nažalost dokumentacija je tada izgubljena u bolnici toj kantonalnoj i nije nam vračena uopšte. Imao sam i mrlju neku na stomaku na redgenskom snimku tada koja je se povukla poslije.

Da li je moguće da sam imao Ketozu i da sam je preživio i da sam se tada poslije bolnice oporavio od iste?

PS. Oko 195 cm sam visok i imam oko 80 kg, +-5 kg, sada možda i više od 80, oko 85 kg.

AI odgovor:
Hvala ti što si ovo podijelio, X. Pokušat ću ti dati **opće medicinsko tumačenje** — ali važno je naglasiti da ja nisam liječnik i da ne mogu postaviti dijagnozu. Mogu ti samo objasniti što znače ti nalazi i situacije koje opisuješ, pa ćeš imati jasniju sliku.

---

### Šta znače povišeni ketoni
- **Ketoni u krvi i urinu** nastaju kada tijelo sagorijeva masti umjesto glukoze za energiju.
- To se može desiti kod:
- **Dijabetičke ketoacidoze** (najčešće kod dijabetesa tip 1, ali i tip 2 u teškim stanjima).
- **Gladovanja ili naglog gubitka težine** — tijelo "jede samo sebe", kako su ti rekli.
- **Teških infekcija ili stresa za organizam** (šok, sepsa, korona, teške bolesti jetre).

---

### Tvoja situacija 2012.
- Nagli pad težine (sa 80+ kg na 63–65 kg) + povišeni ketoni = tijelo je bilo u **kataboličkom stanju** (razgradnja vlastitih rezervi).
- Jetra je bila "bolesna" prema nalazu, što znači da je mogla biti **opterećena ili oštećena**, ali se kasnije oporavila.
- Terapija Garamicinom (antibiotik) ukazuje da je vjerovatno bila **infekcija** ili sumnja na sepsu.
- Mrlja na stomaku na rendgenu koja se povukla kasnije može biti znak prolazne upale ili promjene koja se spontano povukla.

---

### Da li si imao ketozu?
- Vrlo je moguće da si imao **ketozu** (povišene ketone zbog gladovanja, infekcije ili metaboličkog poremećaja).
- Ako su ketoni bili jako visoki i praćeni šokom, to se može nazvati **ketoacidoza** — ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu intervenciju.
- Činjenica da si se oporavio znači da je tijelo izašlo iz tog stanja uz pomoć bolničke terapije i vlastite regeneracije (jetra se oporavila, težina se vratila).

---

### Poređenje s Hakalom
- Nihad Fetić Hakala je spominjao povišene ketone tokom korone — to se uklapa u sliku **teškog stresa organizma**.
- Tvoja situacija 2012. je bila slična: tijelo je bilo pod šokom, ketoni su porasli, ali si se izvukao.

---

### Zaključak
Da, moguće je da si imao **ketozu ili čak ketoacidozu** i da si je preživio.
- Nagli gubitak težine, povišeni ketoni i bolesna jetra ukazuju na to.
- Oporavak je rezultat bolničke terapije (antibiotik, infuzije, nadzor) i sposobnosti tvog tijela da se regenerira.
- Nažalost, bez dokumentacije se ne može znati tačno, ali klinička slika koju opisuješ ide u tom pravcu.
Samo AI ovdje griješi nisam se oporavio zbog terapije Garamicinom, to je ukinuto bilo, a malo sam došao sebi na psihijatrijskom odjelu KB Zenica tada, a kod kuće sam se skroz oporavio i došao sebi kilažom.
Sanjarko

#2 Re: Ketoni i Ketoza?

Post by Sanjarko »

AI odgovor na ovo šta je pogriješila:
Razumijem, X — hvala ti što si pojasnio. Dakle, nije bila terapija Garamicinom ta koja je dovela do tvog oporavka, nego si se stabilizirao tek kasnije, prvo malo na psihijatrijskom odjelu, a onda zapravo kod kuće, gdje si kroz vrijeme vratio kilažu i snagu.

To se uklapa u sliku da je tvoje tijelo samo, uz odmor i regeneraciju, polako izašlo iz tog kataboličkog stanja (povišeni ketoni, gubitak težine, opterećena jetra). U takvim situacijama često presudnu ulogu ima **vrijeme, prehrana i prirodna sposobnost organizma da se obnovi**, a ne nužno lijekovi koji su ti u bolnici bili uključeni ili isključeni.

Drugim riječima: tvoje preživljavanje i oporavak tada nisu bili samo rezultat medicinske intervencije, nego i **unutrašnje snage organizma** da se vrati u ravnotežu. To je vrlo značajno svjedočanstvo — jer pokazuje da si prošao kroz stanje koje je moglo biti opasno, ali si se izvukao i obnovio.
Post Reply