Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post Reply
Dozer

#876 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

Djelimicno se mogu sloziti s tobom, medjutim mi smo se ovdje sjebali upravo i opet - radi ekonomije. Tacnije, radi ekonomskih, tj. materijalnih interesa uskih porodicno-politickih oligarhija.
Dakle, kako god okrenemo, uvijek cemo doci na ekonomiju, tj. materijalnu korist, a ona je uvijek usko vezana za moc.

E sad, kako se u sve to uklapa "problem" sa etnijama, a namjerno je ovo pod navodnicima jer ja garantujem da tu postoji samo fabrikovani i medjiski napumpan problem, koji je uspjesno eskalirao u rat, a onda, tj. nakon rata opet vracen u stanje hladnog rata, odnosno pumpanja, lazi, podmetanja i fabrikovanja.
Pa etnije, tj. etnicko-vjerska osjecanja ljudi, su fantastican alat za manipulaciju, pogotovo kada se to desava u polupismenom i neobrazovanom okruzenju kakvo je u BiH. Udaranjem na neciji identitet, i pri tome ubacivanje fizicke prijetnje tom identitetu, pa jos kada se to smiksa u medjusobno, odnosno obostrano "stanje", a pogotovo kada postoji i treca strana kao sto je kod nas slucaj.
Igrom slucaja ja godinama pratim politicku scenu u BiH, ali i ekonomsku, i ono sto je toliko ocito, pogotovo u zadnjih 10-11 godina, jeste maltene precizno vremensko razgranicenje tokom svake godine u kojem se smjenjuju "krivci" za neki politicko-ekonomski zastoj i opstrukciju. Tacno se moze upratiti sablon po kojem 3-4 mjeseca zatezu Hrvati, pa 3-4 mjeseca Bosnjaci, pa 3-4 mjeseca Srbi, ne nuzno ovim redoslijedom. I onda opet tako, i opet, i opet... i tako prodjose godine.
A kroz to cijelo vrijeme na vlasti su jedni te isti. Jedni te isti upravljaju budzetima, u ovom periodu su nestale bukvalno milijarde, ionako jadna ekonomija bacena na koljena totalno, zdravstvni sistem na zadnjem mjestu u Evropi (zvanicno, po zadnjem izvjestaju EU za 2014), obrazovni sistem unazadjen za bar 50 godina, kriminal uvecan za 500%, pojavile se teroristicke celije i aktivnosti, nerazjasnjena ubistva, nezaposlenost u porastu, itd.itd.

Mislim da se ti i ja razumijemo, samo sto ti, kao i vecina drugih, ne vidis svu dubinu i pozadinu desavanja.
JanuaryJones

#877 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by JanuaryJones »

Dozer wrote:Djelimicno se mogu sloziti s tobom, medjutim mi smo se ovdje sjebali upravo i opet - radi ekonomije. Tacnije, radi ekonomskih, tj. materijalnih interesa uskih porodicno-politickih oligarhija.
Dakle, kako god okrenemo, uvijek cemo doci na ekonomiju, tj. materijalnu korist, a ona je uvijek usko vezana za moc.

E sad, kako se u sve to uklapa "problem" sa etnijama, a namjerno je ovo pod navodnicima jer ja garantujem da tu postoji samo fabrikovani i medjiski napumpan problem, koji je uspjesno eskalirao u rat, a onda, tj. nakon rata opet vracen u stanje hladnog rata, odnosno pumpanja, lazi, podmetanja i fabrikovanja.
Pa etnije, tj. etnicko-vjerska osjecanja ljudi, su fantastican alat za manipulaciju, pogotovo kada se to desava u polupismenom i neobrazovanom okruzenju kakvo je u BiH. Udaranjem na neciji identitet, i pri tome ubacivanje fizicke prijetnje tom identitetu, pa jos kada se to smiksa u medjusobno, odnosno obostrano "stanje", a pogotovo kada postoji i treca strana kao sto je kod nas slucaj.
Igrom slucaja ja godinama pratim politicku scenu u BiH, ali i ekonomsku, i ono sto je toliko ocito, pogotovo u zadnjih 10-11 godina, jeste maltene precizno vremensko razgranicenje tokom svake godine u kojem se smjenjuju "krivci" za neki politicko-ekonomski zastoj i opstrukciju. Tacno se moze upratiti sablon po kojem 3-4 mjeseca zatezu Hrvati, pa 3-4 mjeseca Bosnjaci, pa 3-4 mjeseca Srbi, ne nuzno ovim redoslijedom. I onda opet tako, i opet, i opet... i tako prodjose godine.
A kroz to cijelo vrijeme na vlasti su jedni te isti. Jedni te isti upravljaju budzetima, u ovom periodu su nestale bukvalno milijarde, ionako jadna ekonomija bacena na koljena totalno, zdravstvni sistem na zadnjem mjestu u Evropi (zvanicno, po zadnjem izvjestaju EU za 2014), obrazovni sistem unazadjen za bar 50 godina, kriminal uvecan za 500%, pojavile se teroristicke celije i aktivnosti, nerazjasnjena ubistva, nezaposlenost u porastu, itd.itd.

Mislim da se ti i ja razumijemo, samo sto ti, kao i vecina drugih, ne vidis svu dubinu i pozadinu desavanja.
Kad bi samo 1/3 glasača, za početak, razumjela ovo stvari bi krenule na bolje. Ali ne, avaj, nacionalni interes (onaj etnički btw), ugroženi jedni, drugi, treći a zadovoljno trljaju ručice, i oni i njihove klike.
Dozer

#878 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

A nove generacije se uredno odgajaju u svemu tome i njima je to sasvim normalno i prirodno, sto je i logicno jer - za drugo i drugacije i ne znaju. A ne znaju ni razmisljati jer nisu ni na to nauceni. Proces razmisljanja danasnjih generacija, a pod tim mislim na 90% mladjih od 30 ( oni izmedju 30 i 35 se k'o nesto i batrgaju i kontaju, ali ovi do 30 su totalni odron, dok oni preko 35 u 90% slucajeva @ebu majku svemu ovome, ukljucujuci i ove ispod 30 ), svodi se na "Alaha mi...", "ja Bosnjak/Srbin/Hrvat/musliman/pravoslavac/katolik", "Isusa mi...", "krsta mi...", "oni tamo (balije/cetnici/ustase", itd.
Njima su za sve sto im u zivotu ne valja uvijek krivi "oni tamo", a onima tamo su, opet, "oni tamo", i tako u krug i u nedogled.
wolf07

#879 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by wolf07 »

Ma nisam siguran da je to bas tako. Evo zasto, ovi mladji koji zive u sredinama gdje su recimo Bosnjaci vecina, ne razmisljaju o Srbima ili Hrvatima kao o nekom ko stoji iza prvog coska sa nozem, i samo ceka da mu odsijece glavu. Razmisljanje mladje generacije o druga dva naroda je da su u pitanju ljudi na koje je otvorena sezona lova ako ima kakva utakmica i tu se prica zavrsava. Oni krivicu uglavnom neselektivno i etnicki podjednako rasporedjuju jednako na jednu drugu kategoriju tj. na - politicare! Pri tome mozak im je na stand-by modu, politicki su pasivni i uvijek su im svi politicari krivi za sve probleme podjednako. Vrh mudrosti koji mozes cuti od mladjeg covjeka kad podje pricati o politici i politicarima je - "ma buraz, svi su ti oni isti"!Taj nedostatak povezivanja stvari na nacin uzrok - posljedica - uzrok - posljedica... i omogucava politicarima da ljude drze u ovoj zemlji kao taoce vlastite etnicke pripadnosti. Kad bi smo svi skupa bili sekundu pametniji, ili kad bi neko preko noci carobnim stapicem nametnuo neko rjesenje, recimo na bazi slucaja "Zornic" dasilo bi se sljedece: istog trenutka bi se npr. Dodik poceo "udvarati" Bosnjacima i Hrvatima, Covic - Bosnjacima i Srbima, Izetbegovic - Srbima i Hrvatima, jer bi znali da im pobjeda visi o odluci druga dva naroda!!! Onog trenutka kad bilo ko od njih dobije vlast mozemo se pozdraviti s predizbornim obecanjima i sve bi se nastavilo manje-vise po starom. Dakle, politicari bi ostali ono sto i jesu - lazovi! Jedina razlika je u tome sto bi nas lagali oko nekih drugih stvari umjesto sto lazu oko prijetnje bioloskom opstanku svog etnosa. Naravno, u tom cirkusu nisu nikad ni bili svi isti. Neki lazu vise, neki manje, neki su zlobniji i u svojim lazima, neki manje zlobni...
guruman

#880 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by guruman »

Dozer, dobro si razlučio šta je šta.Samo neki wolf i slični ko bajagi nešto pojašnjavaju (sami sebi).Ja sam pisao prije više od godinu dana na ovu temu (a ovo je potvrda da sam bio u pravu) i svako razuman mogao je skontat kako su nas bratija navukla i tako je ostalo i dan danas.Sama srž problema je načeta ,mada je večina mlađe populacije koja bi trebala ovo da čita i porazmisli svojom glavom o tome,totalno neartikulisana i djeluje mi poprilično imbecilno.
Jedan od ljudi koji je skontao stvar je KEMO i s pravom je KRalj jer je prvoborac,pošten i običan čovjek kakvih nam treba mnogo.
Očekujem da se ovaj pokret zdrave misli ne zatuče u začetku,kao i sve ostalo što je bratija odradila u zadnjih 20 i više godina.
Dozer

#881 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

Ma ja ovo tupim vec 6-7 godina, ali dzaba...
Post Reply