Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post Reply
Pjanic15

#776 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Pjanic15 »

cyprus wrote:
Pjanic15 wrote:Ne kontamo besmislicu u kojoj etničnost i nacionalnost poistovjećuješ, ne praviš razliku i brkaš? De malo pokušaj bolje rezonovati osnovne stvari. :)
Ne poistovjećujem, nego tvrdim da je nacija pojam koji ima više značenja... Zašto je to tako teško razumijeti? :sad:
cyprus wrote:Svi smo mi po nacionalnosti i Bosanci i Hercegovci i Bošnjaci/Srbi/Hrvati/Ostali... Naravno, treba razlikovati:

1) političko-teritorijalnu nacionalnost
2) etno-kulturnu nacionalnost

Nažalost, razliku između to dvoje kod nas rijetko ko zna...
Termin Bosanci i Hercegovci je nacionalnost ove države u svakom smislu, ne samo političkom i teritorijalnom.

Bošnjaci/Srbi/Hrvati/Ostali nisu etno-kulturalna nacionalnost, nego su samo jedne u nizu etnija koje čine naciju/državu BiH.

Valjda ti je sad jasnije.
Last edited by Pjanic15 on 25/01/2015 20:35, edited 1 time in total.
nelle_tz

#777 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by nelle_tz »

madner wrote:Spuzvo, primarni izvor za tu tvrdnju je knjiga iz 1844: “Dzieje Rzeczypospolitej Polskiej” od Jędrzej Moraczewski.

Gdje u tekstu pise

Image

No spuzvo, Poljaci za Bosance koriste izraz Bośniacy dok za Bosnjake koriste Boszniacy.

Tako da je kraljica bosanaska, delegacija bosanska, bar za Poljake.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%9Bniacy
Bosanci

http://pl.wikipedia.org/wiki/Boszniacy

Bosnjaci

Spuzvo.
Oba izraza se izgovaraju kao Bošnjaci i znače isto, u različitim vremenskim periodima, pripadnike naroda Bošnjaci. Ovaj izraz Boszniacy se u poljskom jeziku koristi u novije vrijeme, dok se 1844. godine koristio jedino izraz Bosniacy( koji se i izgovara kao Bošnjaci) i to je stariji izraz i u to vrijeme je značio ono o čemu Klajić piše, jer tada niko nije pisao ni o kakvim Bosancima, nego je u Bosni postojao samo jedan narod - Bošnjaci. Poljski jezik poznaje 1440. godine jedino Bošnjake.
Ovo je ono o čemu sam pisao kad je riječ o nazivu za ime Srbi, kroz vijekove se mijenjao od Raci, Rasi,Serbi, Servi, Serbalj... Različiti nazivi za jedan te isti narod od strane drugih naroda pa opet svi znamo da je riječ o Srbima.Tako su i Bošnjaci od strane Poljaka u starom poljskom jeziku prvo nazivani Bośniacy ( koji se ,gle čuda, izgovara čitko i jasno kao BOŠNJACI) u srednjem vijeku i sve do 19 stoljeća da bi se kasnije u 20.stoljeću uveo izraz Boszniacy( koji se, gle čuda, isto izgovara kao BOŠNJACI) za pripadnike moderne bošnjačke nacije. Isti slučaj je i kod SerVi i SerBi. Dva naziva za isti narod.
Danas se za Bosance, kao nositelja bosanskog državljanstva kaže da su Bośniacy ( koji se izgovara kao Bošnjaci) i izraz Boszniacy ( koji se izgovara kao Bošnjaci) za pripadnika bošnjačkog naroda.
Semantika.Hvala ti na uvredama, nastavi tako jer to dovoljno govori o tebi.
Da, Klajić ništa nije znao kako to prevesti ispravno, trebao je tebe pitati za savjet.
Last edited by nelle_tz on 26/01/2015 01:16, edited 1 time in total.
Pjanic15

#778 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Pjanic15 »

@nelle_tz

Gdje je u svemu tome termin Bošnjani, ti samo navodiš Bosanci i Bošnjaci, dok ti ovaj izvorni Bošnjani negdje fali?
nelle_tz

#779 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by nelle_tz »

Pjanic15 wrote:@nelle_tz

Gdje je u svemu tome termin Bošnjani, ti samo navodiš Bosanci i Bošnjaci, dok ti ovaj izvorni Bošnjani negdje fali?
Bošnjani je termin koji se koristio ranije, prije termina Bošnjaci. Dva različita termina koja znače isto.Razlika je u jednom slovu.Isto kao i kod dva različita naziva za srpski narod- SeRbi vs SerVi.Bavimo se semantikom. Zamislite da Srbi vode raspravu o tome je li ispravan naziv Srbi ili su ispravni drugi nazivi- Serbi,Servi, Serbalj, Raci, Rasi za pripadnike naroda Srbi kroz različite vremenske periode i u različitim jezicima i da kažu da im je Vuk Karadzić( ili ko već ) nametnuo naziv Srbi , a trebali su se zvati Raci jer je to stariji naziv ili Servi jer se tako Srbi nazivaju u latinskom jeziku.
Je li Španjolska ili je Španija, je li hljeb ili kruh ili kruv. Sve je to isto.Cyprus vam pokušava objasniti kako riječ NACIJA ne znači isto u Bosni,Mađarskoj ili Americi i da u različitim državama ima različita značenja.Koliko ima teorija značenja riječi NACIJA? Kako se ta rijeđ shvata u drugim državama i kod drugih naroda. Otkud ovakva podijeljenost na Srbe, Hrvate, Bošnjake u Bosni 20. i 21. stoljeća ako znamo da je u 19.stoljeću postojao samo jedan narod u Bosni - Bošnjaci sa tri vjere...
supercali

#780 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by supercali »

nelle_tz wrote:

Bošnjani je termin koji se koristio ranije, prije termina Bošnjaci. Dva različita termina koja znače isto.Razlika je u jednom slovu.Isto kao i kod dva različita naziva za srpski narod- SeRbi vs SerVi.Bavimo se semantikom. Zamislite da Srbi vode raspravu o tome je li ispravan naziv Srbi ili su ispravni drugi nazivi- Serbi,Servi, Serbalj, Raci, Rasi za pripadnike naroda Srbi kroz različite vremenske periode i u različitim jezicima i da kažu da im je Vuk Karadzić( ili ko već ) nametnuo naziv Srbi , a trebali su se zvati Raci jer je to stariji naziv ili Servi jer se tako Srbi nazivaju u latinskom jeziku.
Je li Španjolska ili je Španija, je li hljeb ili kruh ili kruv. Sve je to isto.Cyprus vam pokušava objasniti kako riječ NACIJA ne znači isto u Bosni,Mađarskoj ili Americi i da u razlicitim rzavam ima razlicita znacenja.Koliko ima teorija značenja riječi NACIJA? Kako se ta rijec shvata u drugim drzavama i kod drugih naroda. Otkud ovakva podijeljenost na Srbe, Hrvate, Bosnjake u Bosni 20. i 21. stoljeca ako znamo da je u 19.stoljecu postojao samo jedan narod, Bosnjaci, sa tri vjere?
a mozes li ti pojmiti da je i izraz bosanci isti izraz kao i bosnjaci samo novi?
e posto je to isto a filipovic prije svega je gurao da izraz bosnjaci vazi samo za muslimane sa velikim M
tako da to vise nije isto znacenje kao rijec bosnjaci prije 100 godina
Pjanic15

#781 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Pjanic15 »

nelle_tz wrote:

Je li Španjolska ili je Španija, je li hljeb ili kruh ili kruv. Sve je to isto.Cyprus vam pokušava objasniti kako riječ NACIJA ne znači isto u Bosni,Mađarskoj ili Americi i da u različitim državama ima različita značenja.Koliko ima teorija značenja riječi NACIJA? Kako se ta rijeđ shvata u drugim državama i kod drugih naroda. Otkud ovakva podijeljenost na Srbe, Hrvate, Bošnjake u Bosni 20. i 21. stoljeća ako znamo da je u 19.stoljeću postojao samo jedan narod u Bosni - Bošnjaci sa tri vjere...
Zašto je došlo do odbačaja tog starog naziva Bošnjani, te uvođenje novog Bošnjaci, bez tih primjera drugih jer su to samo izgovori a ne odgovori? Oko termina nacije nema potrebe da išta navodiš jer si dokazao da totalno ne razumiješ šta je šta.
nelle_tz

#782 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by nelle_tz »

supercali wrote:
nelle_tz wrote:

Je li Španjolska ili je Španija, je li hljeb ili kruh ili kruv. Sve je to isto.Cyprus vam pokušava objasniti kako riječ NACIJA ne znači isto u Bosni,Mađarskoj ili Americi i da u razlicitim rzavam ima razlicita znacenja.Koliko ima teorija značenja riječi NACIJA? Kako se ta rijec shvata u drugim drzavama i kod drugih naroda. Otkud ovakva podijeljenost na Srbe, Hrvate, Bosnjake u Bosni 20. i 21. stoljeca ako znamo da je u 19.stoljecu postojao samo jedan narod, Bosnjaci, sa tri vjere?
a mozes li ti pojmiti da je i izraz bosanci isti izraz kao i bosnjaci samo novi?
e posto je to isto a filipovic prije svega je gurao da izraz bosnjaci vazi samo za muslimane sa velikim M
Nemam ja ništa protiv da se svi nazovemo Bosanci ako će to doprinijeti napretku, ali vi znate sami da od toga nema ništa, ne može se ništa raditi bez pristanka druga dva naroda.Popričajte sa nekim iz Velike Britanije, vidjet ćete da oni imaju slične probleme sa nacijom Britanci koja ne postoji, ali se pokušavalo napraviti.Zašto ne slijedite Titova učenja i njegova protivljenja o Jugoslovenima kao jednoj naciji?Srbi i Hrvati u Bosni nikad nece pristati na to da budu samo Bosanci, njima je srpstvo i hrvatstvo vise od vjere. Nije tačno da riječ Bošnjak obilježava samo muslimane, to je netačno. Bošnjak je i onaj katolik, pravoslavac, ateista, budista, agnostik koji želi biti Bošnjak.Ne mijenja riječ Bošnjak značenje samo zato jer su danas Bošnjaci dominantno muslimani.
seorusilac

#783 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by seorusilac »

pedeset wrote:Nek je dijete živo i zdravo. Ali pitat ću ja vas kad za 20-30 godina u našoj zemlji bude zvanično više Hrvata, Srba pa i ostalih nego bošnjaka. Pitat ću vas da li je "Kemo kralj" kad u toj istoj opštini Centar budete manjina, valjda ćete se onda osjećati majoriziranim. A stranci će jedva dočekati pa kazati šta hoćete, imate više teritorije od tih i tih, a brojčano vas je manje. Moji KRALJEVI!
Objasnio
Pjanic15

#784 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Pjanic15 »

nelle_tz wrote:
Srbi i Hrvati u Bosni nikad nece pristati na to da budu samo Bosanci, njima je srpstvo i hrvatstvo vise od vjere.
A to kao Bošnjaci pristaju pored bošnjaštva, baš vidimo kako prihvataju. Druga stvar, nebitno prihvatali ili ne, svi oni su po nacionalnosti Bosanci i Hercegovci i istoimena su nacija, dok god su u ovoj državi.
nelle_tz

#785 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by nelle_tz »

Pjanic15 wrote:
nelle_tz wrote:

Zašto je došlo do odbačaja tog starog naziva Bošnjani, te uvođenje novog Bošnjaci, bez tih primjera drugih jer su to samo izgovori a ne odgovori? Oko termina nacije nema potrebe da išta navodiš jer si dokazao da totalno ne razumiješ šta je šta.
Pjanić, nacija nije isto što i država na Balkanu.Nije isto ni u Britaniji, mogu ti postaviti ovdje razgovor sa djevojkom iz Britanije o tome.Postoji više definicija nacije i ne postoji nacija Bosanci, nema je.Došlo je do odbačaja termina Bošnjani još u kraljevini Bosni iz istog razloga što su Hrvati odbacili nazive Horvaćani i Hrvaćani, kao što su i Srbi odbacili nazive Serbalj, Servi, Serbi, Raci, Rasi- jezik se godinama i stoljećima mijenja, ne postoje neka pravila kako jedan narod ili nacija dobijaju ime i koji će naziv biti konačni.Možda će se jednom svi Slaveni u bivšoj Jugoslaviji ujediniti u Jugoslovene i odbaciti ranije nazive ali da bi se to desilo, potreban je dogovor između tih naroda, nikome se ne može ništa nametati.Ja zastupam ovu europsku tezu-NACIJA je NAROD koji ima svoju državu.Ti zastupaš američu tezu- nacija jednako država.
Wikipedia nije dobar izvor, ali moze posluziti kao neka osnova ovdje.Pogledaj koliko razlicitih shvatanja rijeci NACIJA http://bs.wikipedia.org/wiki/Nacija
Pjanic15

#786 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Pjanic15 »

nelle_tz wrote:
Pjanic15 wrote:
Pjanić, nacija nije isto što i država na Balkanu.Nije isto ni u Britaniji, mogu ti postaviti ovdje razgovor sa djevojkom iz Britanije o tome.Postoji više definicija nacije i ne postoji nacija Bosanci, nema je.Došlo je do odbačaja termina Bošnjani još u kraljevini Bosni iz istog razloga što su Hrvati odbacili nazive Horvaćani i Hrvaćani, kao što su i Srbi odbacili nazive Serbalj, Servi, Serbi, Raci, Rasi- jezik se godinama i stoljećima mijenja, ne postoje neka pravila kako jedan narod ili nacija dobijaju ime i koji će naziv biti konačni.Možda će se jednom svi Slaveni u bivšoj Jugoslaviji ujediniti u Jugoslovene i odbaciti ranije nazive ali da bi se to desilo, potreban je dogovor između tih naroda, nikome se ne može ništa nametati.Ja zastupam ovu europsku tezu-NACIJA je NAROD koji ima svoju državu.Ti zastupaš američu tezu- nacija jednako država.
Wikipedia nije dobar izvor, ali moze posluziti kao neka osnova ovdje.Pogledaj koliko razlicitih shvatanja rijeci NACIJA http://bs.wikipedia.org/wiki/Nacija
Opet si korisio izgovor, ne odgovor iako sam to naglasio u prošlom postu, svjesno i direktno trollaš, te opet bemislicu o amerikancima i naciji bez znanja o građanskom i etničkom modelu, kad još multipliciraš takve dezinformisane i ignorantne ko ti, nije ni čudo što se decenijama stoji tu gdje jesmo, u etničkoj zasljepljenosti, te svemo što je uspješno utemeljeno na tome, raznim ideologijama, fašizmu, korupciji, rastrojenoj državi u svakom pogledu.
nelle_tz

#787 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by nelle_tz »

Pjanic15 wrote:
nelle_tz wrote:
Pjanic15 wrote:
Opet si korisio izgovor, ne odgovor, te opet bemislicu o amerikancima i naciji bez znanja o građanskom i etničkom modelu, kad još multipliciraš takve dezinformisane i ignorantne ko ti, nije ni čudo što se decenijama stoji tu gdje jesmo, u etničkoj zasljepljenosti.
Ti znaš da je Tito bio kralj i čovjek je bio protiv jugoslavenstva i jedne nacija Jugoslovena, a zbog čega? U raspravi se ne koriste uvrede. Ide se raciom, smireno, bez emocija.
Tito , 1963, Kongres omladine Jugoslavije:" Nepravilno je shvatanje onih koji smatraju da integracija
treba da likvidira nacije i da ima za cilj stvaranje jedne nove, jedinstvene nacije(jugoslovenske). Ti ljudi, zapravo, brkaju naciju sa
državom, što je besmislica." Je li TITO bio dezinformisan i ignorant, ogrezao u fasizmu i korupciji?
Pjanic15

#788 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Pjanic15 »

i ovaj si dio posta isjeko
te svemo što je uspješno utemeljeno na tome, raznim ideologijama, fašizmu, korupciji, rastrojenoj državi u svakom pogledu.
U šta spada komunizam, a kao drugo Jugoslavija je bila samo politička unija sastavljena od država, a ne država, slično kao Europska unija, eto koliko lupetaš kada porediš Jugoslaviju sa BiH i uopšte terminom države i nacije.
nelle_tz

#789 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by nelle_tz »

Pjanic15 wrote:i ovaj si dio posta isjeko
te svemo što je uspješno utemeljeno na tome, raznim ideologijama, fašizmu, korupciji, rastrojenoj državi u svakom pogledu.
U šta spada komunizam, a kao drugo Jugoslavija je bila samo politička unija sastavljena od država, a ne država, slično kao Europska unija, eto koliko lupetaš kada porediš Jugoslaviju sa BiH i uopšte terminom države i nacije.
TITO je za tebe i ostale zagovornike nekakvog bosanstva KRALJ. Kad se taj covjek spomene, ustani i pokloni se njegovoj pameti.Nema nikakvog nametanja nicega.Jugoslavija je bila drzava u pravom smislu te rijeci, a ne ove zafrkancije od drzava nastale raspadom Jugoslavije.Ovo sto vi propagirate ovdje je ideologija nekakvog agresivnog bosanstva koje ce Srbe i Hrvate jos vise otjerati od BiH.Ti razumijes da drzava nije jednako nacija, a kad vidis da nisi upravu, onda vrijedjas.
Jugoslavija jednako Europska unija mozda postoji u tvom mozgu.Mozda bi ti malo vise citanja i obrazovanja koristilo. Prosli put kad smo pisali, copy pasteovao si tekst od covjeka koji Bosnjake naziva "klerofasistima" i onda si se povukao i pobjegao kad sam te razotkrio da nemas vlastitih stavova.
Razgovor sa Engleskinjom koja kaze da ne postoji nacija Britanci , nego da postoje samo Englezi, Skoti u UK.
Last edited by nelle_tz on 25/01/2015 21:58, edited 1 time in total.
madner

#790 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by madner »

nelle_tz wrote:
madner wrote:Spuzvo, primarni izvor za tu tvrdnju je knjiga iz 1844: “Dzieje Rzeczypospolitej Polskiej” od Jędrzej Moraczewski.

Gdje u tekstu pise

Image

No spuzvo, Poljaci za Bosance koriste izraz Bośniacy dok za Bosnjake koriste Boszniacy.

Bosanci

Bosnjaci

Spuzvo.
Oba izraza se izgovaraju kao Bošnjaci i znače isto, u različitim vremenskim periodima, pripadnike naroda Bošnjaci. Ovaj izraz Boszniacy se u poljskom jeziku koristi u novije vrijeme, dok se 1844. godine koristio jedino izraz Bosniacy( koji se i izgovara kao Bošnjaci) i to je stariji izraz i u to vrijeme je značio ono o čemu Klajić piše, jer tada niko nije pisao ni o kakvim Bosancima, nego je u Bosni postojao samo jedan narod - Bošnjaci. Poljski jezik poznaje 1440. godine jedino Bošnjake.
Ovo je ono o čemu sam pisao kad je riječ o nazivu za ime Srbi, kroz vijekove se mijenjao od Raci, Rasi,Serbi, Servi, Serbalj... Različiti nazivi za jedan te isti narod od strane drugih naroda pa opet svi znamo da je riječ o Srbima.Tako su i Bošnjaci od strane Poljaka u starom poljskom jeziku prvo nazivani Bośniacy ( koji se ,gle čuda, izgovara čitko i jasno kao BOŠNJACI) u srednjem vijeku i sve do 19 stoljeća da bi se kasnije u 20.stoljeću uveo izraz Boszniacy( koji se, gle čuda, isto izgovara kao BOŠNJACI) za pripadnike moderne bošnjačke nacije. Isti slučaj je i kod SerVi i SerBi. Dva naziva za isti narod.
Danas se za Bosance, kao nositelja bosanskog državljanstva kaže da su Bośniacy ( koji se izgovara kao Bošnjaci) i izraz Boszniacy ( koji se izgovara kao Bošnjaci) za pripadnika bošnjačkog naroda.
Da, Klajić ništa nije znao kako to prevesti ispravno, trebao je tebe pitati za savjet pošto si baš pametan.
Hohoho, kakve gluposti.
Naravno da se pisalo o Bosancima, jer je bosanska delegacija, bosanski kralj, bosanski jezik itd... Nema cak ni nikakvog smisla da se govori o Bosnjackoj delegaciji, jer je to drzavna delegacija. 1840 su oba pojma u opticaju, jer je Bosanski eyalet samo deset godina ranije trazio nezavisnost.

Poljaci su svakako zitelje bosanske kraljevine zvali bosancima, to kako su to izgovarali je potpuno nebitno. Glupost je da je izraz usao u upotrebu u 20 stoljecu.

Cuj semantika, spuzvo samo si pokazao neznanje. Hem nisi znao gdje je izraz prvi put koristen, hem si tvrdio da je bosanska kraljica bosnjacka, hem se vadis na izmisljotine. Ne ide to tako.
Dozer

#791 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

wolf07 wrote:@Dozer
Ima tvojih postova koje bih stvarno potpisao od rijeci do rijeci. I onda k'o da ti neko hakuje profil i sam pocnes pisati protiv sebe. Ako smo se slozili da su etnicke grupe ili narodi u BiH - Bosnjaci, Srbi i Hrvati plus Ostali, a da svi zajedno cine naciju - Bosanci ili Bosanci i Hercegovci, pitam se otkud sad odjednom kod tebe taj gorljivi stav da Bosanac bude etnicka pripadnost kad smo je vec 100 puta definisali kao NACIONALNOST!!!
Bosanci ili Bosanci i Hercegovci MOGU BITI SAMO I JEDINO NACIONALNA odrednica, a NIKAKO ETNICKA.
Jos jednom ponavljam - ako Bosanac nije nacionalnost, zasto je sud Kemi dozvolio da tako upise dijete?

Mi cak i sada, na postojecim trajnim rodnim listovima, i dalje imamo nebulozu. Tu postoje, i to jedna ispod druge, rubrike DRZAVLJANSTVO i NACIONALNOST.
Pri tome, u rubrici "Drzavljanstvo" stoji "BiH", dok u rubrici "Nacionalnost" ne stoji nista, tj. stoji "///".

U RS je uradjena dodatna nebuloza, i to mimo bilo kakvog pitanja gradjana da li to zele ili smatraju potrebnim - na rodne listove je dodana i rubrika "Vjeroispovijest", i u zavisnosti od imena i prezimena oni su automatski ljudima, Srbima, na rodne listove upisali "Pravoslavna".
Poznajem bar 10 ljudi u RS, Srba, koji su toliko popizdili da su htjeli podnijeti tuzbe. Takodjer, poznajem ih jos toliko u Sarajevu, ali koji su rodjeni negdje u BiH, a sto je sada potpalo pod RS, i njima je takodjer isto. I isto su popizdili.
Last edited by Dozer on 26/01/2015 11:55, edited 1 time in total.
nelle_tz

#792 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by nelle_tz »

madner wrote:
nelle_tz wrote:

Gdje u tekstu pise

Image

Bosanci

Bosnjaci

Spuzvo.
Da, Klajić ništa nije znao kako to prevesti ispravno, trebao je tebe pitati za savjet pošto si baš pametan.
Hohoho, kakve gluposti.
Naravno da se pisalo o Bosancima, jer je bosanska delegacija, bosanski kralj, bosanski jezik itd... Nema cak ni nikakvog smisla da se govori o Bosnjackoj delegaciji, jer je to drzavna delegacija. 1840 su oba pojma u opticaju, jer je Bosanski eyalet samo deset godina ranije trazio nezavisnost.

Poljaci su svakako zitelje bosanske kraljevine zvali bosancima, to kako su to izgovarali je potpuno nebitno. Glupost je da je izraz usao u upotrebu u 20 stoljecu.

Cuj semantika, spuzvo samo si pokazao neznanje. Hem nisi znao gdje je izraz prvi put koristen, hem si tvrdio da je bosanska kraljica bosnjacka, hem se vadis na izmisljotine. Ne ide to tako.
Hem bi mene semantici učio čovjek koji je nepismen, ne zna napisati riječcu NE uz glagole, ne zna pravilo o pisanju pridjeva i pravilo o pisanju imena jezika, pao si. Izgovara se i znači isto-Bošnjaci, a ti si ulovljen u laži. Sljedeći put pogledaj šta pišeš, o , ti ,koji Klajića ispravljaš u prijevodu i koji kažeš da BOŠNJACI na poljskom jeziku ne zvuči isto što i u našem jeziku.
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hph ... e=556BA6D5
Last edited by nelle_tz on 26/01/2015 01:18, edited 1 time in total.
parangal_

#793 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by parangal_ »

cinjenica da tema o necijem identitetu ima toliko postova na "politici" dokazuje kako su ljudi glupi i kako je sa njima lako manipulisati. svaka cast kemi, ali bavljenje identitetom je za debile.
Dozer

#794 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

Ljudi su samo neobrazovani po tom pitanju. I, da, zato je njima lako manipulisati.
Nego, gdje se baca taj parangal? :D

A @Cyprus jeste u prvu kada kaze da postoji vise tumacenja "naciona", ali je i @madner u pravu sto se tice politickih pravila, tj. nacija je = drzava, a kako drzavu cini vise etnija, samim tim je jasno i da tu naciju cine iste te etnije te drzave.
supercali

#795 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by supercali »

nelle_tz wrote:
supercali wrote: a mozes li ti pojmiti da je i izraz bosanci isti izraz kao i bosnjaci samo novi?
Nemam ja ništa protiv da se svi nazovemo Bosanci ako će to doprinijeti napretku, ali vi znate sami da od toga nema ništa, ne može se ništa raditi bez pristanka druga dva naroda.Popričajte sa nekim iz Velike Britanije, vidjet ćete da oni imaju slične probleme sa nacijom Britanci koja ne postoji, ali se pokušavalo napraviti.Zašto ne slijedite Titova učenja i njegova protivljenja o Jugoslovenima kao jednoj naciji?Srbi i Hrvati u Bosni nikad nece pristati na to da budu samo Bosanci, njima je srpstvo i hrvatstvo vise od vjere. Nije tačno da riječ Bošnjak obilježava samo muslimane, to je netačno. Bošnjak je i onaj katolik, pravoslavac, ateista, budista, agnostik koji želi biti Bošnjak.Ne mijenja riječ Bošnjak značenje samo zato jer su danas Bošnjaci dominantno muslimani.
ali zasto se ti zamaras sa ostala 2 naroda?
radi svoje i ne zamaraj se tudjim brigama
sve dok svoju energiju trosis na njih neces uspjeti
kad uspijes onda ce i drugi ne 2 nego 15 naroda okrenuti plocu

pusti sta srbi hrvati japanci eskimi marovci misle
jesi za bih? jesi isto kao ja samo nemoj uplitati vjeru i to je to

tacno je da bosnjak predstavlja samo muslimane jer je tako bosnjacki kongres odredio
to sto ti pricas bosnjak je i budista i pravoslavac i ovaj i onaj vazilo je sve do kongresa

i mjenja rijec bosnjak znacenje ako su ljudi koji su se pitali i previse to nametnuli
i ohr i sve te zajednice su kad pogledas nista al kad kazu od sad je tako zako je koliko god ti tumacio drugacije
samo sto je ovdje u pitanju domaci koji je nametnuo ime bosnjak muslimanima a to glupi narod prihvatio pa dolazimo u situaciju da onaj pravoslavac i katolik koji se mozda i osjecao bosnjakom odbacuje da se tako izjasni jer ga vrijedjas i na silu ga proglasavas muslimanom tim izjasnjavanjem
forel

#796 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by forel »

Bosnjak je arhaicni naziv za bosanca... :D i najsmjesnja stvar u svemu ovome kad neko kaze da bosanac nije nacija nego regionalna odrednica, a bosnjak je kao nacija :D

A da pitate Mehmeda Filipovica uostalom koji je pokrenuo tu pricu oko nacionalne odrednice bosnjaka.Znaci ako neki od vas smatraju da je bosanac ''regionalna odrednica'' onda je i bosnjak jer i bosnjak i bosanac imaju isto znacenje, s razlikom u jezickom napretku.Nekad bio pisar, danas je zapisnicar...

Sa nepismenim narodom je najlahkse manipulisati, da bilo koga ovdje pitas ko je toliko glasan u ''bosnjastvu'' koja je razlika izmedju bosanca i bosnjaka niko beknut ne bi znao.Jer te razlike i nema, i uvijek sto je jos smjesnije ocekuje se kao ''U Banja Luci, u Sirokom...'' Jel mene treba da zanima Marko, Stanko, Ivo, Luka? Ili ja?Do kad cete zivljeti u torovima ko ovce, i neobicno svima puna usta bosnjastva, a slabo kome puna usta Bosne.Svi bosnjaci nikom ponikose, a nikog da se vrati u rodnu mu Srebrenicu, u rodnu mu Focu.

Zamolio bi one koji smatraju bosanca za regionalnu odrednicu a bosnjaka za naciju, da otvore google, ili jos bolje prosetaju do unervizitetske biblioteke, pa potraze znacenje rijeci bosnjak i bosanac...

Prvi put sam cuo da su bosanci regionalna odrednica.Cega je Bosna regija?Izgleda neki jos zive u Jugoslaviji.Bosanac i hercegovac, je puni naziv nacije, pa se svidjalo to srbinu Marku, Luki hrvatu, il Muji bosnjaku.Bosna i Hercegovina je u Europi, ne u Africi.Samo jos u BiH i u Africi se ljudi djele na plemena.Enticitet i nacionalnost nije isto...Zaostalost naseg naroda i ispranost mozga se ogleda u tome da 2 pojma koji znace istu stvar, djele na 2 pojma.

Wikipedia :D
Bošnjaci su južnoslavenski narod u Bosni i Hercegovini, sa značajnom manjinom u drugim balkanskim zemljama, posebno u susjednoj Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Vode porijeklo od srednjovjekovnih Bosanaca ili Bošnjana, Slavena koji su nastanjivali tadašnju Bosnu.

Imam 2 jednostavna pitanja za ove ''glasne bosnjake''

1.Rijec bosanac oznacava regiju cega?
2.Objasniti razliku bosnjaka i bosanca?
Last edited by forel on 25/01/2015 22:53, edited 1 time in total.
supercali

#797 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by supercali »

da se dohvatim nelletovog primjera velike britanije odnosno engleske i nas
bosna nije nastala iz vise drzava kao velika britanija ili jugoslavija tako da su to 2 razlicita slucaja

ovaj primjer koji pominjes je vise usporedba da li se onaj iz bristola liverpula londona ili newcastle nazivaju drugacije od engleza

nelle shvatas li poentu?
Pjanic15

#798 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Pjanic15 »

nelle_tz wrote:
Pjanic15 wrote:i ovaj si dio posta isjeko
TITO je za tebe i ostale zagovornike nekakvog bosanstva KRALJ. Kad se taj covjek spomene, ustani i pokloni se njegovoj pameti.Nema nikakvog nametanja nicega.Jugoslavija je bila drzava u pravom smislu te rijeci, a ne ove zafrkancije od drzava nastale raspadom Jugoslavije.Ovo sto vi propagirate ovdje je ideologija nekakvog agresivnog bosanstva koje ce Srbe i Hrvate jos vise otjerati od BiH.Ti razumijes da drzava nije jednako nacija, a kad vidis da nisi upravu, onda vrijedjas.
Jugoslavija jednako Europska unija mozda postoji u tvom mozgu.Mozda bi ti malo vise citanja i obrazovanja koristilo. Prosli put kad smo pisali, copy pasteovao si tekst od covjeka koji Bosnjake naziva "klerofasistima" i onda si se povukao i pobjegao kad sam te razotkrio da nemas vlastitih stavova.
Razgovor sa Engleskinjom koja kaze da ne postoji nacija Britanci , nego da postoje samo Englezi, Skoti u UK.
Na ovim zadnjim stranicama nisam vidio da je neko veće gluposti mogao smisliti i lupetati, da u svakoj mogućoj izjavi griješi i totalno lupeta, i još nekome nešto naređuješ, sine u kući pa naređuj i nameći ovo u vezi Tite, totalno si neobrazovan, ako si ti osnovnu uspio savladati sa tolikom količinom gluposti evo glava.
Last edited by Pjanic15 on 25/01/2015 22:52, edited 1 time in total.
madner

#799 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by madner »

Ostala spuzva bez teksta.

Jadna spuzva.
supercali

#800 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by supercali »

ma ljudi ovdje mjesaju nacionalnost etincku pripadnost tj pripadnost nekom narodu vjeru i drzavljanstvo

svi smo mi nacionalno bosanci pa cak i hercegovci jer oni nisu nikad imali svoju naciju kao sto je imala bosna
po drzavljanstvu smo bosanci i hercegovci tj bosansko hercegovacko drzavljanstvo
e hercegovac je regionalna pripadnost kao sto je krajisni podrinjac samo recimo oni imaju srecu da budu u imenu drzave jer su velika regija za razliku od podrinja krajine semberije i slicno

vjeru valjda svi znamo sta je i kako se mjesa ovdje

e sada etnicka pripadnost
to se odnosi na narod gdje mozes biti i poljak al ne u smislu drzavljanstva ili nacionalne pripadnosti nego kao naroda koji u vecini slucajeva imaju ime kao i neka nacija u ovom slucaju poljaci
al ces naci i narode kao manjine vlasi luzicki srbi i sl al nemaju naciju koja se veze za drzavu

za daljnja objasnjenja i diskusiju drugom prilikom
Post Reply