Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post Reply
madner

#601 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by madner »

wolf07 wrote:
madner wrote:
wolf07 wrote: Dakle nema odgovora na postavljena pitanja vec se umjesto toga preslo na uvrede (cuj patetika!) i na proizvoljno tumacenje Ustava BiH. Hajde lijepu uzmi Ustav BiH (Anex 4 Daytonskog sporazuma) pa procitaj ko su clanovi Predsjednistva za pocetak i kako i odakle se biraju, zatim malo prelista poslovnike o radu skupstina narocito Dom naroda Parlamenta BiH i F BiH, pa onda pogledaj malo odredbe o klubovima naroda i slicne stvari prije nego podjes mlatiti neke nebuloze o broju Hrvata (gdje li si samo procitao ovo o fiksiranju broja samo za Hrvate).
To sto nisi shvatio odgovor je do tebe.
Hrvati su primjer da broj popisanih ne igra ulogu.

Koji dio ti nije bio jasan, ponovit cu ga samo za tebe? :D
Koji dio tebi i fosni nije jasan? Ukratko, koliko etnickih Bosanaca ima u Predsjednistvu prema Ustavu BiH?
Bosanci nisu niza vrsta razvoja, tj. etnicka grupa, nego nacija.
Pitanje ti shodno tome nema nikakvog smisla.

No sto bi Haris Pleho rekao, ako vam treba neka etnicka grupa, ja cu se rado izjasniti po potrebi. :D
Pjanic15

#602 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Pjanic15 »

wolf07 wrote:
Pjanic15 wrote:Zašto li je mnogima teško shvatiti da etnije i etničko izjašnjavanje uspostavom nacije-države (BiH je to postala kao članica Ujedinjenih Nacija) postaje samo fomalno, neobavezno, nebitno pitanje, kao pitanje religije ili nećeg trećeg.
Nisi u pravu. Prava koja gradjani ostvaruju u ovoj drzavi se u mnogim pitanjima prelamaju preko etnicke prizme, ne kazem da je to ispravno ali to jeste tako. Srbi i Hrvati NIKAD nece pristati da ovo bude gradjanska drzava jer na taj nacin znaju da principom jedan covjek - jedan glas mogu izgubiti znacajne poluge vlasti. Radi tog pogleda na politcku problematiku BiH ce ostati do daljnjeg drzava njenih NARODA i gradjana, ali naroda u prvom redu. Otud je svaka prica o nebitnosti etnicke pripadnosti ili zlonamjerna ili bulaznjenje o necemu o cemu se nema pojma.
Etnička isključivost i uređenje je razbijeno presudama Zornić i Sejdić/Finci. BiH se neće moći bazirati na etničkom ujedno diskriminatornom, te civlizacijski zaostalom etničkom modelu, nego građanskom na kome počiva moderni model nacija-država.
fosna2014

#603 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by fosna2014 »

Pjanic15 wrote:
wolf07 wrote:
Pjanic15 wrote:Zašto li je mnogima teško shvatiti da etnije i etničko izjašnjavanje uspostavom nacije-države (BiH je to postala kao članica Ujedinjenih Nacija) postaje samo fomalno, neobavezno, nebitno pitanje, kao pitanje religije ili nećeg trećeg.
Nisi u pravu. Prava koja gradjani ostvaruju u ovoj drzavi se u mnogim pitanjima prelamaju preko etnicke prizme, ne kazem da je to ispravno ali to jeste tako. Srbi i Hrvati NIKAD nece pristati da ovo bude gradjanska drzava jer na taj nacin znaju da principom jedan covjek - jedan glas mogu izgubiti znacajne poluge vlasti. Radi tog pogleda na politcku problematiku BiH ce ostati do daljnjeg drzava njenih NARODA i gradjana, ali naroda u prvom redu. Otud je svaka prica o nebitnosti etnicke pripadnosti ili zlonamjerna ili bulaznjenje o necemu o cemu se nema pojma.
Etnička isključivost i uređenje je razbijeno presudama Zornić i Sejdić/Finci. BiH se neće moći bazirati na etničkom ujedno diskriminatornom, te civlizacijski zaostalom etničkom modelu, nego građanskom na kome počiva moderni model nacija-država.

Ili nece opstati, to je poenta!!!
Dozer

#604 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

fosna2014 wrote:A sto bi se vecina Hrvata ili Srba trebala da izjasne kao Bosanci kada znamo da su njihove drzave nama susjedne? Jebe se njima (vecinom) za Bosnu kada imaju rezervnu drzavu. Takvi su za mene manjina i bice uvijek manjina. Bosna mora imati svoj identitet, a to su Bosanci i Bosanstvo!
Nista oni nemaju.
Kada odu u Srbiju, tamo ih zovu Bosancima.
Kada odu u Hrvatsku, tamo ih zovu - Bosancima (ili, eventualno, Hercegovcima).
Zajednicko i jednima i drugima je da ih u "maticnim" drzavama ne mirisu, a ponajmanje ih gledaju kao na sebi ravne ;). Ko putuje, ovo zna.

A, drugo, to i nisu njihove maticne drzave jer 95% BH Srba i Hrvata su upravo nekadasnji Bosnjaci pravoslavci i katolici, kasnije asimilirani u Srbe i Hrvate, ali realno - sa Srbijom i Hrvatskom imaju zajednicko koliko i sa Grenlandom.
madner

#605 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by madner »

Bosnjaci, na prvoj liniji odbrane Deytona. :D
Pjanic15

#606 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Pjanic15 »

tandmand wrote:
Razlika izmedju Republike BiH i ove Dejtonske je kao nebo i zemlja. U medjuvremenu se dogodila agresija i genocid.
U ovako uredjenoj BiH je i te kako BITNO etnicko izjasnjavanje.

Ne moze se praviti gradjanska drzava tako sto ce se Bosnjaci formalno prevesti u Bosance.
U vezi gradjanske drzave, kako god se Bosnjaci izjasnjavali, nebitno je, sve dok postoje entiteti i ustavna konstitutivnost naroda.
Bosanci, hocete gradjansku drzavu? Ukidajte entitete i rusite dejtonski ustav. Autosugestijom se ne postize nista.
I ponovo rečeno, razbijeno presudama Zornić, Sejdić/Finci. Etničko izjašnjavanje time ne može i ne smije predstavljati ikakvu osnovu za bilo šta, time je i izjašnjavanje bilo kojoj etničkoj pripadnosti slobodno, totalno nebitno i možeš se čak i ne izjasniti, baš kao pitanje religije, na tom je nivou, odnosno daleko od nivoa pitanja nacije/nacionalnosti koja ne može biti pitanje, nego je određena državom.
Last edited by Pjanic15 on 22/01/2015 15:47, edited 1 time in total.
fosna2014

#607 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by fosna2014 »

Dozer wrote:
fosna2014 wrote:A sto bi se vecina Hrvata ili Srba trebala da izjasne kao Bosanci kada znamo da su njihove drzave nama susjedne? Jebe se njima (vecinom) za Bosnu kada imaju rezervnu drzavu. Takvi su za mene manjina i bice uvijek manjina. Bosna mora imati svoj identitet, a to su Bosanci i Bosanstvo!
Nista oni nemaju.
Zajednicko i jednima i drugima je da ih u "maticnim" drzavama ne mirisu, a ponajmanje ih gledaju kao na sebi ravne ;). Ko putuje, ovo zna.

A, drugo, to i nisu njihove maticne drzave jer 95% BH Srba i Hrvata su upravo nekadasnji Bosnjaci pravoslavci i katolici, kasnije asimilirani u Srbe i Hrvate, ali realno - sa Srbijom i Hrvatskom imaju zajednicko koliko i sa Grenlandom.
Hrvati imaju pravo preko putovnica da zive, rade i studiraju po PUNO boljim uslovima nego mi. Zato im sluzi. A mogu i na moru raditi legalno i ne bjezati sa baustele cim cuju policiju.
VCorp

#608 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by VCorp »

pedeset wrote:Nek je dijete živo i zdravo. Ali pitat ću ja vas kad za 20-30 godina u našoj zemlji bude zvanično više Hrvata, Srba pa i ostalih nego bošnjaka. Pitat ću vas da li je "Kemo kralj" kad u toj istoj opštini Centar budete manjina, valjda ćete se onda osjećati majoriziranim. A stranci će jedva dočekati pa kazati šta hoćete, imate više teritorije od tih i tih, a brojčano vas je manje. Moji KRALJEVI!

Pitaćeš ti nas, pazi da ti ne kazem šta :lol: Ti misliš da će za 20 godina postojati ovakvo administrativno uređenje BiH ? Bude zvanično više ? S njihovim natalitetom za 20 godina i iseljavanjem u Hrvatsku i Srbiju još će ih i Židovi i Romi preći :lol: Moj grad po ovom popisu ima deset hiljada ljudi više u odnosu na 91u, homogena '' bošnjačka '' sredina a da ne pričam šta se ljudi iselilo i koliko ih je poginulo i nestalo u ratu. Plus naša dijaspora gradi kuće po BiH i planiraju povratak mnogi a oni kada odu onda se odlučuju za kuće negdje u Hrvatskoj ili stanove po Beogradu.

Što bi rekao moj kolega, ima da ih prešiptariziramo :D
tandmand

#609 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by tandmand »

Pjanic15 wrote:I ponovo rečeno, razbijeno presudama Zornić, Sejdić/Finci. Etničko izjašnjavanje time ne može i ne smije predstavljati ikakvu osnovu za bilo šta, time je i izjašnjavanje bilo kojoj etničkoj pripadnosti slobodno, totalno nebitno i možeš se čak i ne izjasniti, baš kao pitanje religije, na tom je nivou, odnosno daleko od nivoa pitanja nacije/nacionalnostri koja ne može biti pitanje, nego je određena državom.
Ne vidim da je ista razbijeno. Stanje je isto zadnjih 20 godina. Jedino sto se presuda Sejdic/Finci pokusala iskoristiti za uspostavu Treceg entiteta, tj. jacanje principa konstitutivnosti naroda, cime bi se on dodatno ostvario teritorijalnom podjelom. Valjda neki misle da je za gradjanski princip dovoljan Distrikt Sarajevo ....
madner

#610 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by madner »

Stanje nije ni izbliza isto.
Ne lupati.
Dozer

#611 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

fosna2014 wrote:
Dozer wrote:
Nista oni nemaju.

Hrvati imaju pravo preko putovnica da zive, rade i studiraju po PUNO boljim uslovima nego mi. Zato im sluzi. A mogu i na moru raditi legalno i ne bjezati sa baustele cim cuju policiju.
Ma to je drugi par rukava o privilegijama putovnica, EU, itd. Ok je to, ali ne pricamo o tome.
Pjanic15

#612 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Pjanic15 »

tandmand wrote:
Pjanic15 wrote:I ponovo rečeno, razbijeno presudama Zornić, Sejdić/Finci. Etničko izjašnjavanje time ne može i ne smije predstavljati ikakvu osnovu za bilo šta, time je i izjašnjavanje bilo kojoj etničkoj pripadnosti slobodno, totalno nebitno i možeš se čak i ne izjasniti, baš kao pitanje religije, na tom je nivou, odnosno daleko od nivoa pitanja nacije/nacionalnostri koja ne može biti pitanje, nego je određena državom.
Ne vidim da je ista razbijeno. Stanje je isto zadnjih 20 godina. Jedino sto se presuda Sejdic/Finci pokusala iskoristiti za uspostavu Treceg entiteta, tj. jacanje principa konstitutivnosti naroda, cime bi se on dodatno ostvario teritorijalnom podjelom. Valjda neki misle da je za gradjanski princip dovoljan Distrikt Sarajevo ....
Slabo vidiš i iracionalno razmišljaš.
Dozer

#613 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

Pomiritelj Iskreni wrote:
wolf07 wrote:
BiH nigdje nije definisana ni kao država naroda ni kao država građana ni kao država naroda i građana.To je definicija iz ustava iz 1974.Ustav iz 1995 BiH definiše kao državu koja funckioniše na osnovu pravnih propisa sastaljevljenu od FBiH i RS.
Jah...eto...
Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9.1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine....
joint union

#614 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by joint union »

Dozer wrote:
Nista oni nemaju.

Upravo, o ovome ja trunim od pocetka teme. A kako ce ih zvati ako ne bude Bosanaca?
Ma dzaba, makar Bosanci zakonom bili zabranjeni u Bosni (ovo bi fakat bio neki svjetski presedan, ali nije da nismo navikli), opet bi isti u Zg i Bg bili Bosanci.
Dozer

#615 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

Sta reci.... :roll: :roll:
Ovo je kao da si rekao da ces napraviti grah, ali bez graha...
Last edited by Dozer on 22/01/2015 16:11, edited 2 times in total.
joint union

#616 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by joint union »

Pomiritelj Iskreni wrote:
Dozer wrote: Jah...eto...
Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9.1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine....
Prvo,to je preambula a ne normativni dio ustava a drugo to što si postovao ničim ne negira tačnosti poruke koju si kvotirao.Nisi ti baš bistar :lol:
A koje si ti nacije, ako nije previse licno pitanje?
Haman

#617 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Haman »

Ne mozemo da ne primjetimo, cisto onako empirijski, da ovi Bosanci egzistiraju samo medju Bosnjacima. Drugacije receno, taj 4. tor Bosanaca ima uvjete za postojanje samo u okviru 1. bosnjackog tora. Sto se tice ostala dva tora, njima je BiH i bosansko drzavljanstvo samo pod moranje.
Srpski i hrvatski tor nacionalnost:Bosanac prima k scrcu koliko i nacionalnosti: Klingonac, Romulanac ...
U ostala dva tora, Bosanstvo je science fiction.

I kad bi se otislo u krajnost, pa se svi Bosnjaci izjasnili kao Bosanci, na kraju krajeva se ne bi nista promijenilo kod Srba i Hrvata.
Oni bi i dalje ostali ono to sto jesu stoljecima.
:izet:
Dozer

#618 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dozer »

Stoljecima? E, hajde...od kad su to Srbi Srbi i Hrvati Hrvati u Bosni? Koliko je to "stoljecima"?
Stoner

#619 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Stoner »

Srbe i Hrvate u njihovim maticama niko ne naziva Bosancima u nacionalnom smislu niti ih se tako posmatra. Nema Srbina i Hrvata iz Srbije i Hrvatske koji će na konstataciju da ovi u BiH nisu Srbi i Hrvati klimati glavom.
Bosanac i Hercegovac su za njih bile i ostale dvije regionalne odrednice a sve ostalo je neki pokušaj utjehe među vama Bosancima.

Radikalne ljevičare a la Mate Kapović ne računam, oni su priča za sebe, svugdje su isti kao što možemo vidjeti na ovom forumu i nisu mjerodavni nizašta.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#620 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by japin_mutapi »

Image

nosilac ovog pasoša je bez ikakvih problema mogao biti pripadnik bilo kojeg od naroda i narodnosti koji su živjeli u bivšoj jugoslaviji i nije bio nikakav torđija
ako u sfrj nisi morao biti jugosloven a nikakav problem biti pripadnik nekih od naroda kako je to problem danas u bosni od strane bosanaca "modernih" ... pogotovo biti bošnjak prosto su alergični na sam pomen imena bošnjačkog
imaju nešto zajedničko sa nekim drugim

bosanac
hercegovac
krajišnik
podrinjac
posavljak
sarajlija
tuzlak
mostarac
banjalučanin
itd itd ...

p.s. alpašinac
hAZNADAR

#621 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by hAZNADAR »

Bosanstvo je nekima samo zamjena za jugoslovenstvo koe tumace kao nesto moderno ili sta vec,...

Tako da se vec stvara stereotip gdje je:

Bosanac = moderan, emancipovan, kosmopolita, gradska raja, evropljanin,....
Bosnjak = zaguljen, ovca iz tora, glup, mahalac, nacionalista u ruznom smislu,..

:roll:
JanuaryJones

#622 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by JanuaryJones »

hAZNADAR wrote:Bosanstvo je nekima samo zamjena za jugoslovenstvo koe tumace kao nesto moderno ili sta vec,...

Bosnjak = zaguljen, ovca iz tora, glup, mahalac, nacionalista u ruznom smislu,..

Za razliku od Jugoslavije Bosna nije umjetna tvorevina. Ima i vjekovnu istoriju, kontinuitet, suverenitet i integritet, a bome i dignitet što mnogi od vas hoće da izgaze nogama.
Dead Man Walking

#623 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by Dead Man Walking »

I narod se u toj vjekovnoj istoriji zove Bosnjaci. Al jbga, yebo vjekove i istoriju, SDA rekla '93 samo ex muslimani mogu biti Bosnjaci i to je ono sto je bitno.
fosna2014

#624 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by fosna2014 »

JanuaryJones wrote:
hAZNADAR wrote:Bosanstvo je nekima samo zamjena za jugoslovenstvo koe tumace kao nesto moderno ili sta vec,...

Za razliku od Jugoslavije Bosna nije umjetna tvorevina. Ima i vjekovnu istoriju, kontinuitet, suverenitet i integritet, a bome i dignitet što mnogi od vas hoće da izgaze nogama.
Vjeruju srpskoj prici: Bosna cela iz tri dela. Tako cemo postati Palestina.

"Bosna cela iz jednog Bosanskog dela"!!!!
JanuaryJones

#625 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima

Post by JanuaryJones »

Dead Man Walking wrote:I narod se u toj vjekovnoj istoriji zove Bosnjaci. Al jbga, yebo vjekove i istoriju, SDA rekla '93 samo ex muslimani mogu biti Bosnjaci i to je ono sto je bitno.
Baketu i SDA to odgovara. Uzimaju lopatom. Dobijaju bijeli hljeb godinu dana nakon isteka mandata a običan radnik sa biroa dobije mrki pogled SDA šalteruše. Isto se odnosi i na SNSD, HDZ i ostale parazite na vlasti.
Post Reply