Bilo ih je nekoliko na ovoj temi, neBošnjaka. A u real life znam bar 20tak ljudi, iz bližeg kruga, koji su neBošnjaci BosanciDead Man Walking wrote:Vjeruj mi, volio bih da je tako. Ali evo, bas bih volio da se javi lik i kaze nam sta je on u etnickom smislu, posto se itekako slazem sa tobom da smo u nacionalnom svi Bosanci, i nacionalno se i ne izjasnjavamo drugacije (mada, iskreno govoreci, ima ih na ovoj temi koji bi se i nacionalno izjasnili kao Bosnjaci). Eto, al_akhisari, javni se pa objasni, valjda nisi Arap sudeci po imenu.Dozer wrote: Ljudi kazu da nece da se izjasne kao Bosnjaci u NACIONALNOM, ne etnickom smislu.![]()
Tacno, ali samo medju Bosnjacima, kao sto sam vec rekao. Barem prema mom iskustvu.JanuaryJones wrote: ima onih koji ne žele da se opredjeljuju i da im je nacionalna odrednica dovoljna.
Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
- JanuaryJones
#451 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
- Dozer
#452 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Ja sam bio tu, a prije toga sam mjesecima upozoravao upravo na to pitanje br.24. Cak sam u medijima par puta cuo i neke politicare kako doslovce citiraju moje recenice s ovog foruma. Ali, nebitno je to. Bitno je da su nam svima podmetnuli pod nos idiotluk, a vecina nas je na to sutke pristala.
Ja nisam, naravno. Uredno sam na pitanje 24 odgovorio sa "bosanskohercegovacka", kao i ostali clanovi moje sire porodice.
Ja nisam, naravno. Uredno sam na pitanje 24 odgovorio sa "bosanskohercegovacka", kao i ostali clanovi moje sire porodice.
-
Dead Man Walking
#453 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Bilo je nekoliko nemuslimana, a ne nebosnjaka. Bitna razlika.JanuaryJones wrote:
Bilo ih je nekoliko na ovoj temi, neBošnjaka. A u real life znam bar 20tak ljudi, iz bližeg kruga, koji su neBošnjaci Bosanci
- Dozer
#454 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Vjeruj mi da strasno grijesis, ali ovo ima i te kakve veze s godinama ljudi. Mladji od 35 ce vecinom zadrto biti BHS, ali moja generacija, kao i starije, bez ikakvih peoblema bi se izjasnli nacionalnim Bosancima, a takvih znam na desetine sirom BiH.Dead Man Walking wrote: Tacno, ali samo medju Bosnjacima, kao sto sam vec rekao. Barem prema mom iskustvu
Ali, u svemu tome je veliki problem egzistencijalnih pitanja, jer ako bi se u Banja Luci tako izjasnili, vrlo vjerovatno bi ostali bez posla, i to samo radi uskih politicko-oligarhijskih interesa. Isto je i u Mostaru, Bihacu, Zenici, Sarajevu, Tuzli, Zvorniku, Bijeljini.... Bar po mom licnom iskustvu.
Last edited by Dozer on 21/01/2015 22:50, edited 1 time in total.
- JanuaryJones
#455 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
+1 pih, stara samDozer wrote:Vjeruj mi da strasno grijesis, ali ovo ima i te kakve veze s godinama ljudi. Mladji od 35 ce vecinom zadrto biti BHS, ali moja generacija, kao i starije, bez ikakvih peoblema bi se izjasnli nacionalnim Bosancima, a takvih znam na desetine sirom BiH.Dead Man Walking wrote: Tacno, ali samo medju Bosnjacima, kao sto sam vec rekao. Barem prema mom iskustvu
-
Dead Man Walking
#456 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Slazem se. I ja se nacionalno izrazavam kao Bosanac. Ali, ako pazljivije pogledas, vidjeces da ne pricamo o nacionalnoj nego etnickoj pripadnosti. January je rekla da je ljudima nacionalna odrednica dovoljna i da im etnicka ne treba. Kojim ljudima? Pa Bosnjacima, logicno. Nesto ne vidim da se ostali otimaju da se odreknu svoje etnicke pripadnosti.Dozer wrote:Vjeruj mi da strasno grijesis, ali ovo ima i te kakve veze s godinama ljudi. Mladji od 35 ce vecinom zadrto biti BHS, ali moja generacija, kao i starije, bez ikakvih peoblema bi se izjasnli nacionalnim Bosancima, a takvih znam na desetine sirom BiH.Dead Man Walking wrote: Tacno, ali samo medju Bosnjacima, kao sto sam vec rekao. Barem prema mom iskustvu
- zgembomaratonac
#457 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Onda si umanjio broj Bošnjaka i sudjelovao u smanjivanju broja Bosanaca i Hercegovaca sa 100% BH-stanovništva na 2-3%.Dozer wrote:Ja sam bio tu, a prije toga sam mjesecima upozoravao upravo na to pitanje br.24. Cak sam u medijima par puta cuo i neke politicare kako doslovce citiraju moje recenice s ovog foruma. Ali, nebitno je to. Bitno je da su nam svima podmetnuli pod nos idiotluk, a vecina nas je na to sutke pristala.
- JanuaryJones
#458 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Nije tačno. To se podmeće Bošnjacima, da ne mogu biti Bosanci Bošnjaci nego se tobože moraju odreći svog bošnjaštva.
- zgembomaratonac
#459 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
JanuaryJones wrote:Nije tačno. To se podmeće Bošnjacima, da ne mogu biti Bosanci Bošnjaci nego se tobože moraju odreći svog bošnjaštva.

- SaraFina
#460 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Vjerovali ili ne, no jedino se na ovom portalu u jednom narodu javljaju tri nacionalna identiteta.
Bošnjački/Bosanski pa i muslimanski.
Pročešljajte Krstaricu, BL Forum, HB, Poskok, Forum HR, nigdje nećete naći medju druga DVA konstitutivna naroda " Bosanca" ni rad lijeka.
Meni lično ne bi smetala ta odrednica " Bosanac/ka" ali toliko je tragikomična upravo zelja samo jednog naroda, da stvori zajedničku komponentu na silu i uveze " zabludjele ovčice " u jedinstvenu bosansku/bosanskohercegovačku odrednicu te se smatraju i stubom opstojnosti same drzave. To je ljudi dragi Šizifov posao.
Ove teme su jednostavno presipanje šupljeg u prazno. Manje od 2 % ljudi u BiH se izjasnilo na popisu kao ostali, po nezvanicnim podacima, i svi oni obitavaju očigledno na kliksu.

Pročešljajte Krstaricu, BL Forum, HB, Poskok, Forum HR, nigdje nećete naći medju druga DVA konstitutivna naroda " Bosanca" ni rad lijeka.
Meni lično ne bi smetala ta odrednica " Bosanac/ka" ali toliko je tragikomična upravo zelja samo jednog naroda, da stvori zajedničku komponentu na silu i uveze " zabludjele ovčice " u jedinstvenu bosansku/bosanskohercegovačku odrednicu te se smatraju i stubom opstojnosti same drzave. To je ljudi dragi Šizifov posao.
Ove teme su jednostavno presipanje šupljeg u prazno. Manje od 2 % ljudi u BiH se izjasnilo na popisu kao ostali, po nezvanicnim podacima, i svi oni obitavaju očigledno na kliksu.
Last edited by SaraFina on 21/01/2015 22:59, edited 2 times in total.
- Dozer
#461 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
@zgembo
Znaci, po tebi, ja nisam stanovnik/drzavljanin ove zemlje? Aferim.
A, iskreno, ako sam pomogao da se za samo 1 umanji broj u nekom od svetih konstitutivnih torova - ja sam zadovoljan.
------
I ja se ne slazem da se bilo sta podmece Bosnjacima. Tu se samo radi o panici bosnjackih vodja da im se stado ne raspe. Ako se sjecate, identicna je kampanja vodjena i kod Srba i kod Hrvata pred popis. Svi su horski urlali - MI SMO BOSNJACI/SRBI/HRVATI, NISMO BOSANCI.
Nije indikativno nimalo?
Iz internih politickih krugova sam jos tada slusao kako je svima panika od Bosanaca, svim konstitutivnim, a ne samo Bosnjacima.
Znaci, po tebi, ja nisam stanovnik/drzavljanin ove zemlje? Aferim.
A, iskreno, ako sam pomogao da se za samo 1 umanji broj u nekom od svetih konstitutivnih torova - ja sam zadovoljan.
------
I ja se ne slazem da se bilo sta podmece Bosnjacima. Tu se samo radi o panici bosnjackih vodja da im se stado ne raspe. Ako se sjecate, identicna je kampanja vodjena i kod Srba i kod Hrvata pred popis. Svi su horski urlali - MI SMO BOSNJACI/SRBI/HRVATI, NISMO BOSANCI.
Nije indikativno nimalo?
Iz internih politickih krugova sam jos tada slusao kako je svima panika od Bosanaca, svim konstitutivnim, a ne samo Bosnjacima.
Last edited by Dozer on 21/01/2015 22:59, edited 1 time in total.
-
Pjanic15
#462 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Nametati i pričati o ispravnosti/neispravnosti etnije i etničkog izjašnjavanja je isto kao što se čini u slučaju religije i religijskog izjašnjavanja, u oba primjera to je karakterstika ideološkog fanatizma, ekstremizma. Tako se najbolje raspoznaje ko je ko.
- Dozer
#463 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Pjanicu, niko i ne prica o etnickom izjasnjavanju, niti se kome sta namece. Pricamo o nacionalnom izjasnjavanju. 
- zgembomaratonac
#464 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
To je sada zvanično izjednačeno u BiH.Dozer wrote:Pjanicu, niko i ne prica o etnickom izjasnjavanju, niti se kome sta namece. Pricamo o nacionalnom izjasnjavanju.
-
the_stick
#465 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Zasto stalno insistiranje na pitanju 24... 20. ili 21. pitanje je bilo o drzavnosti i tu smo svi bosanci i hercegovci, htjeli mi to ili ne...
Glavna tema diskusije ispade da li je nacionalnost isto sto i drzavnost ili isto sto i etnicka pripadnost ili neka skroz zasebna kategorija...
@dozer, pod pretpostavkom da su na popisu bila pitanja
1. drzavnost
2. nacionalnost
3. etnicka pripadnost
Kako bi se ti izjasnio?
Glavna tema diskusije ispade da li je nacionalnost isto sto i drzavnost ili isto sto i etnicka pripadnost ili neka skroz zasebna kategorija...
1. drzavnost
2. nacionalnost
3. etnicka pripadnost
Kako bi se ti izjasnio?
-
Pjanic15
#466 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Govorim o kampanjama i propagandi koja dolazi iz bošnjačkih/srpskih/hrvatskih tabora o tome kako je ispravno/neispravno se izjasniti, tu priču koju prosipaju.Dozer wrote:Pjanicu, niko i ne prica o etnickom izjasnjavanju, niti se kome sta namece. Pricamo o nacionalnom izjasnjavanju.
Nacionalno izjašnjavanje je besmisleno jer je nacija/nacionalnost određena državom, a dovođenje u pitanje naciolnalnosti, izjednavačavanje sa etničnosti ili suzbijanje nacionalnosti etničnostima je već državni udar, koji se desio na popisu u pitanju br. 24.
-
pemanapemani
#467 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Hajdemo se onda u svemu ugledati na navedene.SaraFina wrote:Vjerovali ili ne, no jedino se na ovom portalu u jednom narodu javljaju tri nacionalna identiteta.
Ne razumijem kako neki ne shvataju ovo što @Pjanic15 i @Dozer govore.
Dok postoji država BiH trebalo bi svim silama raditi na jačanju njene državnosti, što opet nimalo ne škodi i uopće ne dotiče famoznu konstitutivnost naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata).
Kako nešto što jača državu BiH, a nimalo ne škodi narodima, može smetati nekome kome je stalo do te iste BiH? Kako može smetati svim ovim bilmezima koji se busaju u prsa patriotizmom i ljubavi prema "Jednoj jedinoj"?
To mi nikako, ali baš nikako nije jasno.
Još mi je manje jasno kakve veze sa ovim imaju polufašističke i fašističke internetske tvorevine koje si ti navela?
U mom konkretnom slučaju:
Državljanstvo - BiH
Nacionalna pripadnost - BiH (Bosanac)
Etnička pripadnost - ne izjašnjavam se
- Dozer
#468 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
To sam napisao do sad vjerovatno 200 puta, ali nije problem jos jednom.the_stick wrote:Zasto stalno insistiranje na pitanju 24... 20. ili 21. pitanje je bilo o drzavnosti i tu smo svi bosanci i hercegovci, htjeli mi to ili ne...
1. drzavnost
2. nacionalnost
3. etnicka pripadnost
Kako bi se ti izjasnio?
1. Drzavljanstvo (ljudi nemaju drzavnost) - BiH
2. Nacionalnost - Bosanskohercegovacka (i ovako je i upisano, a moze i BiH, ili Bosanac, sto je sinonim za bosanskohercegovacku nacionalnost)
3. Etnicka pripadnost - Nista. Jer iz principa ne dam legitimitet ovom nakaradnom etnickom ustroju.
@Pjanicu
Upravo tako.
-
wolf07
#469 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Sad vec imate i uslikanu gresku o kojoj sam pricao a koju je napravila drzava pravljenjem nakaradnog popisnog listica cime i danas dovodi u zabunu mnoge ljude. Dakle pitanje za izjasnjavanje je bilo "Nacionalnost/Etnicka pripadnost" kao da je to dvoje isto! Ja sam se naravno izjasnio kao Bosnjak jer nisam htio svojoj etnickoj grupi, ili svom toru ako bas hocete, da odmognem na taj nacin sto cu se pisati kao Bosanac jer je to u stvarnosti automatski znacilo "Ostali" kao sto se i vidi iz prilozenog. No, to ne znaci da je taj pristup, kako nam je ponudjeno na popisnom listicu, formalno-pravno bio ispravan.
Prava stvar bi bila da je jedno pitanje bilo za nacionalnost tj. drzavljanstvo, a sljedece pitanje za narod ili etnicku skupinu kojoj ispitanik pripada jer to jesu odgovarajuci sinonimi. Dakle "drzavljanstvo = nacionalnost", "narod = etnicka skupina"!
I da se razumijemo, nista tu nije "iznad" i "ispod" kako neki hoce da prikazu. To su jednostavno razlicite kategorije i tacka! U Africi i danas imate plemena koja broje vise nego kompletna BiH, a kamo li njeni pojedinacni narodi. Ta plemena imaju sve odlike naroda (vjeru, jezik, kulturu, pa i politicke organizacije) ali su i dalje plemena, tako se zovu, tako se osjecaju i smatraju to najvisim stepenom razvoja zajednice. Za njih je etnicka grupa ili narod jednostavno skupina, potpuno stran i nejasan pojam, prosti zbir nekakvih bioloskih jedinki, dok pleme ima ozbiljne unutrasnje veze, relacije, funkcije. Dakle, po tom pristupu, koji nije neosnovan ako cemo mak na konac, od svakog plemena mozes napraviti narod ili narode ako pleme isparcas i podijelis ga po bilo kom osnovu dok od nekoliko naroda (ili cak samo jednog naroda kako ga mi definisemo) tesko mozes napraviti pleme sa svim vezama, hijerarhijom i sl.
Kad narod ili etnicka skupina imaju ili stvore drzavu oni se time ni po cemu nisu civilizacijski uzdigli iznad drugih naroda. Samo su politicki zaokruzili neki geografski prostor koji danas moze biti ovakav, sutra onakav, a prekosutra da ga potpuno nema. Primjer: Pribalticki narodi su imali svoje drzave u jednom trenutku, pa su onda te njihove drzave progutane od strane SSSR-a, pa su onda ponovo postale nezavisne drzave! Da li to znaci da su ti narodi civlizacijski nazadovali dok su bili u sastavu SSSR-a u odnosu na period kad su imali svoje drzave? Mnogi ce da se zalete i da kazu da jesu. Medjutim onda se postavlja jedno drugo pitanje, ako su civilizacijski nazadovali u tom periodu kako je onda moguce da su opet ostvarili svoje drzave 1991.g. i ponovo postali nacije?
Ista stvar i kod nas. Potpuna je nebuloza odbiti pripadnost Bosnjacima, Srbima ili Hrvatima i umjesto toga pisati "Bosanac" ili "Bosanac i Hercegovac" i pri tome misliti kako si nesto pametniji, bolji, civilizacijski uzdignutiji od onih koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci, Srbi ili Hrvati. Tu su pomijesane babe i zabe kako sam vec rekao u jednom od prijasnjih postova. Ja sam i Bosanac i Bosnjak! I tu nema nista nepravilno, a svako ko misli da je time sto sebe smatra samo Bosancem napravio neku pametnu stvar debelo se zajebao. To je isto kao kad bi sad neko odbijajuci da se izjasni o vjeroispovijesti smatrao da je bolji od nekog ko se izjasnio kao musliman, pravoslavac ili katolik. To jednostavno nema veze jedno s drugim iako kod nas vjeroispovijest uglavnom korespondira sa etnickom pripadnoscu, ali ni to nije uvijek tako. Kako god ima muslimana koji nisu Bosnjaci (Albanci, Romi, Turci...) ima i pravoslavaca koji nisu Srbi (Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi...) i katolika koji nisu Hrvati (Madjari, Italijani, Ukrajinci...).
Prava stvar bi bila da je jedno pitanje bilo za nacionalnost tj. drzavljanstvo, a sljedece pitanje za narod ili etnicku skupinu kojoj ispitanik pripada jer to jesu odgovarajuci sinonimi. Dakle "drzavljanstvo = nacionalnost", "narod = etnicka skupina"!
I da se razumijemo, nista tu nije "iznad" i "ispod" kako neki hoce da prikazu. To su jednostavno razlicite kategorije i tacka! U Africi i danas imate plemena koja broje vise nego kompletna BiH, a kamo li njeni pojedinacni narodi. Ta plemena imaju sve odlike naroda (vjeru, jezik, kulturu, pa i politicke organizacije) ali su i dalje plemena, tako se zovu, tako se osjecaju i smatraju to najvisim stepenom razvoja zajednice. Za njih je etnicka grupa ili narod jednostavno skupina, potpuno stran i nejasan pojam, prosti zbir nekakvih bioloskih jedinki, dok pleme ima ozbiljne unutrasnje veze, relacije, funkcije. Dakle, po tom pristupu, koji nije neosnovan ako cemo mak na konac, od svakog plemena mozes napraviti narod ili narode ako pleme isparcas i podijelis ga po bilo kom osnovu dok od nekoliko naroda (ili cak samo jednog naroda kako ga mi definisemo) tesko mozes napraviti pleme sa svim vezama, hijerarhijom i sl.
Kad narod ili etnicka skupina imaju ili stvore drzavu oni se time ni po cemu nisu civilizacijski uzdigli iznad drugih naroda. Samo su politicki zaokruzili neki geografski prostor koji danas moze biti ovakav, sutra onakav, a prekosutra da ga potpuno nema. Primjer: Pribalticki narodi su imali svoje drzave u jednom trenutku, pa su onda te njihove drzave progutane od strane SSSR-a, pa su onda ponovo postale nezavisne drzave! Da li to znaci da su ti narodi civlizacijski nazadovali dok su bili u sastavu SSSR-a u odnosu na period kad su imali svoje drzave? Mnogi ce da se zalete i da kazu da jesu. Medjutim onda se postavlja jedno drugo pitanje, ako su civilizacijski nazadovali u tom periodu kako je onda moguce da su opet ostvarili svoje drzave 1991.g. i ponovo postali nacije?
Ista stvar i kod nas. Potpuna je nebuloza odbiti pripadnost Bosnjacima, Srbima ili Hrvatima i umjesto toga pisati "Bosanac" ili "Bosanac i Hercegovac" i pri tome misliti kako si nesto pametniji, bolji, civilizacijski uzdignutiji od onih koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci, Srbi ili Hrvati. Tu su pomijesane babe i zabe kako sam vec rekao u jednom od prijasnjih postova. Ja sam i Bosanac i Bosnjak! I tu nema nista nepravilno, a svako ko misli da je time sto sebe smatra samo Bosancem napravio neku pametnu stvar debelo se zajebao. To je isto kao kad bi sad neko odbijajuci da se izjasni o vjeroispovijesti smatrao da je bolji od nekog ko se izjasnio kao musliman, pravoslavac ili katolik. To jednostavno nema veze jedno s drugim iako kod nas vjeroispovijest uglavnom korespondira sa etnickom pripadnoscu, ali ni to nije uvijek tako. Kako god ima muslimana koji nisu Bosnjaci (Albanci, Romi, Turci...) ima i pravoslavaca koji nisu Srbi (Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi...) i katolika koji nisu Hrvati (Madjari, Italijani, Ukrajinci...).
- SaraFina
#470 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Je li postoji uopće zakonska odredba koja je u ustav uvela tvoju nacionalnu pripadnost? Ne postoji! Ti ideš konkretno u skupinu ostalih i to je trenutno jedina realnost.pemanapemani wrote:Hajdemo se onda u svemu ugledati na navedene.SaraFina wrote:Vjerovali ili ne, no jedino se na ovom portalu u jednom narodu javljaju tri nacionalna identiteta.
![]()
Ne razumijem kako neki ne shvataju ovo što @Pjanic15 i @Dozer govore.
Dok postoji država BiH trebalo bi svim silama raditi na jačanju njene državnosti, što opet nimalo ne škodi i uopće ne dotiče famoznu konstitutivnost naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata).
Kako nešto što jača državu BiH, a nimalo ne škodi narodima, može smetati nekome kome je stalo do te iste BiH? Kako može smetati svim ovim bilmezima koji se busaju u prsa patriotizmom i ljubavi prema "Jednoj jedinoj"?
To mi nikako, ali baš nikako nije jasno.
Još mi je manje jasno kakve veze sa ovim imaju polufašističke i fašističke internetske tvorevine koje si ti navela?
U mom konkretnom slučaju:
Državljanstvo - BiH
Nacionalna pripadnost - BiH (Bosanac)
Etnička pripadnost - ne izjašnjavam se
Kao što već rekoh tebi lično svaka čast još sa upisom od prije ..
Medjutim tvoj stav je sličan stavu od 2% populacije u BiH kad se uzmu u obzir nezvanicni rezultati popisa ..
Nadam se da ti je jasno koliko će biti dugotrajan i mukotrpan posao u izgradnji jedinstvenog nacionalnog identiteta ..
Za mog i tvog zivota to će biti svakako nemoguća misija.
-
Dead Man Walking
#471 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Evo, vas dvojica koji tvrdite da je moguce istovremeno biti Bosnjak i Bosanac (sa cime se i ja slazem normalno) ne zelite da se izjasnite o etnickom opredjeljenju, znaci odricete se tog prava ako sam dobro shvatio. Sta onda ocekivati od ovih koji misle da jedno iskljucuje drugo?
- JanuaryJones
#472 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Ovaj drugi je Hrvat btw, koliko sam upratila.Dead Man Walking wrote:Evo, vas dvojica koji tvrdite da je moguce istovremeno biti Bosnjak i Bosanac (sa cime se i ja slazem normalno) ne zelite da se izjasnite o etnickom opredjeljenju, znaci odricete se tog prava ako sam dobro shvatio. Sta onda ocekivati od ovih koji misle da jedno iskljucuje drugo?
-
Dead Man Walking
#473 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Katolik ili Hrvat? I to je bitno, opet moram naglasiti, jer mnogi to dvoje poistovjecuju. Mada je u biti nebitno sta je, sta god da je (Bosnjak, Hrvat, Rom, itd), odrice se svog prava na etnicku pripadnost.JanuaryJones wrote:Ovaj drugi je Hrvat btw, koliko sam upratila.Dead Man Walking wrote:Evo, vas dvojica koji tvrdite da je moguce istovremeno biti Bosnjak i Bosanac (sa cime se i ja slazem normalno) ne zelite da se izjasnite o etnickom opredjeljenju, znaci odricete se tog prava ako sam dobro shvatio. Sta onda ocekivati od ovih koji misle da jedno iskljucuje drugo?
- Liberalism
#474 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Cuj cuj, sad je kao premisa da je Bosnjak i Bosanac isto. Smijesno, da je tako, ne bi morali izmisljati ime Bosnjak vec bi ostalo ko i uvijek ''Bosanac''.Dead Man Walking wrote:Evo, vas dvojica koji tvrdite da je moguce istovremeno biti Bosnjak i Bosanac (sa cime se i ja slazem normalno) ne zelite da se izjasnite o etnickom opredjeljenju, znaci odricete se tog prava ako sam dobro shvatio. Sta onda ocekivati od ovih koji misle da jedno iskljucuje drugo?
Al valjda vam zbog viceva smetalo pa promjenili koje slovo.
Bas bi te volio viditi negdje u inostranstvu kako se predstavljas da si iz Bosne, da si Bosanac i da si Bosnjak i kako fino sve strancu objasnjavas 100% uvjeren da si u pravu. A on te gleda blijedo i u sebi govori: tek mi je sad jasno sto vas ljudi izbjegavaju gdje god stignu.
- Dozer
#475 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
A ko je "prvi", a ko "drugi"?