Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
-
Yahweh
- Location: See the shadow? Well, that's not anyone that you're expecting.
#251 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
.
Last edited by Yahweh on 20/03/2015 23:10, edited 1 time in total.
- Hajvan
#252 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Kome ne smeta u rodnom listu ovog bosanca u rubrici državljanstvo ono FBiH- slab je taj i bosanac i bošnjak.
Ko' po obicaju se trvite oko ebitnog (haman sinonima), avelike stvari prolaze i ostaju zapisane.
Tko je?
Tmujo iz vica.
Ko' po obicaju se trvite oko ebitnog (haman sinonima), avelike stvari prolaze i ostaju zapisane.
Tko je?
Tmujo iz vica.
Last edited by Hajvan on 21/01/2015 01:18, edited 1 time in total.
-
nelle_tz
#253 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
To sto ti spominjes da je drzava jednako nacija postoji u Americi, ali je ovo Balkan i kod nas ne znaci isto.On je nacionalno Bosnjak jer pripada naciji Bosnjaci,on samo igra za reprezentaciju Srbije. @joint union To ces stvarno morati pitati Boatenga.U mnogim jezicima je izraz nacija sinonim za državu, što je ponekad čest izvor nesporazuma.Kod nas to ne znaci isto, nego rijec nacija oznacava ono sto sam prethodno pisao. U razlicitim jezicima znaci razlicito.Pitaj ti Ljajica sto on, ako je nacionalno Srbin, ne pjeva himnu "Boze prave" koja je nacionalna himna Srba? Ljajic - nacionalno Srbin, vece gluposti nisam cuo, on ima samo njihovo drzavljanstvo i on je i nacionalno i etnicki Bosnjak.I je li Ljajic nacionalno Srbin ili Srbijanac posto se zemlja zove Srbija? Ili je Republikosrbikanac posto je naziv drzave Srbija( ako je drzava-nacija).Nisam nikad glasao za SDA niti bih to ikada uradio, obicni kriminalci, izdajnici i grobari BiH @YahwehPjanic15 wrote:Ti očito ne vidiš kakve nebuloze valjaš, on po nacionalnosti ne može biti Bošnjak nego samo po etničnosti, on igra za nacionalnu reprezentaciju Srbije i po nacionalnosti je Srbin, dok samo po etničnosti Bošnjak. I onda se čudimo što pored ovakve dezinformisane mase, koja mješa i brka osnovne termine, neko može bez problema da ruši ovu državu i podvali trojanskog konja u ovom obliku:Pjanic15 wrote:LJajic je Bosnjak koji igra za drzavu Srbiju i nacionalno je Bosnjak i pripada narodu Bosnjak. Sta ima tu nejasno. Drzava ne odredjuje naciju.nelle_tz wrote:
Ti baš nećeš da razumiješ i totalno si dezinformisan, pa da onda postavim i praktičan primjer, evo da uzmemo primjer Adema Ljajića, koji je po etničnosti Bošnjak iz Sandžaka, pa postavimo pitanje, za koju NACIONALNU reprezentaciju on igra, te time šta je on po NACIONALNOSTI ?
-
Pjanic15
#254 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Evo opet ideš glavom kroz zid, negirajući činjenicu da Ljajić igrajući za NACIONALNU reprezentaciju Srbije, ujedno je po NACIONALNOSTI Srbin, dok po etničnosti Bošnjak.nelle_tz wrote:To sto ti spominjes da je drzava jednako nacija postoji u Americi, ali je ovo Balkan i kod nas ne znaci isto.On je nacionalno Bosnjak jer pripada naciji Bosnjaci,on samo igra za reprezentaciju Srbije. @joint union To ces stvarno morati pitati Boatenga.U mnogim jezicima je izraz nacija sinonim za državu, što je ponekad čest izvor nesporazuma.Kod nas to ne znaci isto, nego rijec nacija oznacava ono sto sam prethodno pisao. U razlicitim jezicima znaci razlicito.PItaj ti Ljajica sto on, ako je nacionalno Srbin, ne pjeva himnu "Boze prave" koja je nacionalna himna Srba? LJajic - nacionalno Srbin, vece gluposti nisam cuo, on ima samo njihovo drzavljanstvo, to je, nacionalno i etnicki je Bosnjak.I je li Ljajic nacionalno Srbin ili Srbijanac posto se zemlja zove Srbija? Ili je Republikosrbikanac posto je naziv drzava Srbija( ako je drzava-nacija).Nisam nikad glasao za SDA niti bih to ikada uradio, obicni kriminalci, izdajnici i grobari BiH, @YahwehPjanic15 wrote:Ti očito ne vidiš kakve nebuloze valjaš, on po nacionalnosti ne može biti Bošnjak nego samo po etničnosti, on igra za nacionalnu reprezentaciju Srbije i po nacionalnosti je Srbin, dok samo po etničnosti Bošnjak. I onda se čudimo što pored ovakve dezinformisane mase, koja mješa i brka osnovne termine, neko može bez problema da ruši ovu državu i podvali trojanskog konja u ovom obliku:Pjanic15 wrote: LJajic je Bosnjak koji igra za drzavu Srbiju i nacionalno je Bosnjak i pripada narodu Bosnjak. Sta ima tu nejasno. Drzava ne odredjuje naciju.
Kad imaš ovakvih likova koji direktno ignoriraju osnovne termine nacije/nacionalnosti čije su odrednice država, diskusija gubi smisao, čak i pored jasnih primjera ili argumenata iz zvaničnih dokumenata:
Article 15.
(1) Everyone has the right to a nationality.
(2) No one shall be arbitrarily deprived of his nationality nor denied the right to change his nationality.
Zvanična Povelja UN: http://www.un.org/en/documents/udhr/index.shtml#a15
Član 15.
1. Svako ima pravo na državljanstvo.
2. Niko ne smije samovoljno biti lišen svojeg državljanstva niti mu se smije odreći pravo da promijeni svoje državljanstvo.
Zvanični prevod na bosanski jezik: http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Lang ... angID=src1
- vee-jay
#255 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
prije svega je pravo starAhmetShabo wrote:Sta je onda ovaj Bosnjak koji bi igrao za Tursku reprezentaciju? Jer tamo zivi preko 130 godina. turski papiri, pasosi, sve. ali je bosnjak. Sta je on po vama. TURČIN?
-
__Phoenix__
#256 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Sad svi mađari u Srbiji moraju igrati za neku nacionalnu reprezentaciju inače će ostati nacionalna manjina a ne srbi s velikim C!Pjanic15 wrote:
Evo opet ideš glavom kroz zid, negirajući činjenicu da Ljajić igrajući za NACIONALNU reprezentaciju Srbije, ujedno je po NACIONALNOSTI Srbin, dok po etničnosti Bošnjak.
Kad imaš ovakvih likova koji direktno ignoriraju osnovne termine nacije/nacionalnosti čije su odrednice država, diskusija gubi smisao, čak i pored jasnih primjera ili argumenata iz zvaničnih dokumenata:
Article 15.
(2) No one shall be arbitrarily deprived of his nationality nor denied the right to change his nationality.
Zvanična Povelja UN: http://www.un.org/en/documents/udhr/index.shtml#a15Član 15.
2. Niko ne smije samovoljno biti lišen svojeg državljanstva niti mu se smije odreći pravo da promijeni svoje državljanstvo.
Zvanični prevod na bosanski jezik: http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Lang ... angID=src1
- Tvrtko II Kotromanić
#257 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
taj samYahweh wrote:Volio bih da upoznam pa makar to bilo i na forumu jednog bošnjaka koji nije glasao za SDA, ima li vas ovdje?
musliman, Bosnjak, ljevicar
predrasude izbaci iz glave
- astala_vistala
#258 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Volio bi vidjeti facu Sejfudina Tokica kada je procitao ovu vijest
Nazalost ovo je tuzna prica bosnjakog korpusa,i bosnjake naziva plemenom koja zatucanost..
Nazalost ovo je tuzna prica bosnjakog korpusa,i bosnjake naziva plemenom koja zatucanost..
-
nelle_tz
#259 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Pjanic15 wrote:To sto ti spominjes da je drzava jednako nacija postoji u Americi, ali je ovo Balkan i kod nas ne znaci isto.On je nacionalno Bosnjak jer pripada naciji Bosnjaci,on samo igra za reprezentaciju Srbije. @joint union To ces stvarno morati pitati Boatenga.U mnogim jezicima je izraz nacija sinonim za državu, što je ponekad čest izvor nesporazuma.Kod nas to ne znaci isto, nego rijec nacija oznacava ono sto sam prethodno pisao. U razlicitim jezicima znaci razlicito.PItaj ti Ljajica sto on, ako je nacionalno Srbin, ne pjeva himnu "Boze prave" koja je nacionalna himna Srba? LJajic - nacionalno Srbin, vece gluposti nisam cuo, on ima samo njihovo drzavljanstvo, to je, nacionalno i etnicki je Bosnjak.I je li Ljajic nacionalno Srbin ili Srbijanac posto se zemlja zove Srbija? Ili je Republikosrbikanac posto je naziv drzava Srbija( ako je drzava-nacija).Nisam nikad glasao za SDA niti bih to ikada uradio, obicni kriminalci, izdajnici i grobari BiH, @Yahwehnelle_tz wrote:Ti očito ne vidiš kakve nebuloze valjaš, on po nacionalnosti ne može biti Bošnjak nego samo po etničnosti, on igra za nacionalnu reprezentaciju Srbije i po nacionalnosti je Srbin, dok samo po etničnosti Bošnjak. I onda se čudimo što pored ovakve dezinformisane mase, koja mješa i brka osnovne termine, neko može bez problema da ruši ovu državu i podvali trojanskog konja u ovom obliku:Pjanic15 wrote: LJajic je Bosnjak koji igra za drzavu Srbiju i nacionalno je Bosnjak i pripada narodu Bosnjak. Sta ima tu nejasno. Drzava ne odredjuje naciju.
Article 15.
Zvanična Povelja UN: http://www.un.org/en/documents/udhr/index.shtml#a15
[/quote]Član 15.
Nacija ne znaci isto na engleskom jeziku i onako kako ga Amerikanci definiraju i ono sto to znaci kod nas.Sam si naveo da to znaci kod nas drzavljanstvo. Drzavljanstvo i nacija nije isto.To je u Americi tako.Nisi mi odgovorio zasto Ljajic, ako je nacionalno Srbin, ne pjeva nacionalnu himnu Srba "Boze pravde"? Kod Amerikanaca je drzava-nacija. Kod nas nije isto. Nacija je narod koji ima svoju maticnu drzavu. Italijan koji igra za Njemacku je nacionalno Italijan i etnicki, ali ima drzavljanstvo Njemacke.Sta ti je tu cudno?Da, i zasto nazivas Ljajica Srbinom? Ako se drzava zove Srbija zar on ne bi trebao biti Srbijanac nacionalno( posto je Srbin ime za narod) ili jos bolje Republikosrbijanac ( tako se zvanicno zove drzava,a vi kazete da se po imenu drzave daje ime nacije )
-
Pjanic15
#260 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Negirati da država nije odrednica nacije/nacionalnosti tj. država=nacija je negiranje vlastite države, vlastite nacionalne reprezentacije, vlastite nacionalne himne, zastave, spomenika, vlastitog državljanstva itd. Žalosno je koliko se trudiš da ostaneš dezinformisan, pogrešan pored svih argumenata, zato i zaslužujemo ovakvu državu, stanje i uređenje, zbog takvih ko ti, kojih je masa i većina.
-
nelle_tz
#261 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Tito , 1963, Kongres omladine Jugoslavije:" Nepravilno je shvatanje onih koji smatraju da integracijaPjanic15 wrote:Negirati da država nije odrednica nacije/nacionalnosti tj. država=nacija je negiranje vlastite države, vlastite nacionalne reprezentacije, vlastite nacionalne himne, zastave, spomenika, vlastitog državljanstva itd. Žalosno je koliko se trudiš da ostaneš dezinformisan, pogrešan pored svih argumenata, zato i zaslužujemo ovakvu državu, stanje i uređenje, zbog takvih ko ti, kojih je masa i većina.
treba da likvidira nacije i da ima za cilj stvaranje jedne nove, jedinstvene nacije(jugoslovenske). Ti ljudi, zapravo, brkaju naciju sa
državom, što je besmislica."
U Americi drzava jeste jednako nacija. Na Balkanu to nije tako.Pogledaj sta je Tito govorio, nesto ces nauciti od covjeka:"Ti ljudi, zapravo, brkaju naciju sa državom, što je besmislica."
Nisi mi odgovorio na pitanja postavljena u mom postu prije ovoga.
-
Pjanic15
#262 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Ne ide ti, bezuspješno pokušavaš shvatiti za tebe neshvatiljivo, sada još sa tim primjerom iz sistema koji veze nema sa ovim u kojem smo. Nastavi negirati vlastitu naciju/nacionalnost odnosno državu.nelle_tz wrote:Tito , 1963, Kongres omladine Jugoslavije:" Nepravilno je shvatanje onih koji smatraju da integracijaPjanic15 wrote:Negirati da država nije odrednica nacije/nacionalnosti tj. država=nacija je negiranje vlastite države, vlastite nacionalne reprezentacije, vlastite nacionalne himne, zastave, spomenika, vlastitog državljanstva itd. Žalosno je koliko se trudiš da ostaneš dezinformisan, pogrešan pored svih argumenata, zato i zaslužujemo ovakvu državu, stanje i uređenje, zbog takvih ko ti, kojih je masa i većina.
treba da likvidira nacije i da ima za cilj stvaranje jedne nove, jedinstvene nacije(jugoslovenske). Ti ljudi, zapravo, brkaju naciju sa
U Americi drzava jeste jednako nacija. Na Balkanu to nije tako.Pogledaj sta je Tito govorio, nesto ces nauciti od covjeka:"Ti ljudi, zapravo, brkaju naciju sa državom, što je besmislica."
-
nelle_tz
#263 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Tito , 1963, Kongres omladine Jugoslavije:" Nepravilno je shvatanje onih koji smatraju da integracijaPjanic15 wrote:Ne ide ti, bezuspješno pokušavaš shvatiti za tebe neshvatiljivo, sada još sa tim primjerom iz sistema koji veze nema sa ovim u kojem smo.nelle_tz wrote:Tito , 1963, Kongres omladine Jugoslavije:" Nepravilno je shvatanje onih koji smatraju da integracijaPjanic15 wrote:Negirati da država nije odrednica nacije/nacionalnosti tj. država=nacija je negiranje vlastite države, vlastite nacionalne reprezentacije, vlastite nacionalne himne, zastave, spomenika, vlastitog državljanstva itd. Žalosno je koliko se trudiš da ostaneš dezinformisan, pogrešan pored svih argumenata, zato i zaslužujemo ovakvu državu, stanje i uređenje, zbog takvih ko ti, kojih je masa i većina.
Ono sto je tad znacilo, znaci i sad kod nas.Malo procitaj nesto, meni je zao sto si argumentima poderan.Tito te je ostavio bez daha.Josip Broz, dobar skroz!
-
Pjanic15
#264 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Ne provaljuj se više, to veze nema sa demokratskim sistemom kao ni terminologije, nit su bili potpisnici deklaracije o ljudskim pravima, sve što smo mi sada, znači sada ponovo brkaš pojmove, veze žive nemaš o čemu pričaš.
- Hajvan
#265 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Bosanci znaju sve.
No, pitanje je što uistinu bosanci kao politički faktor žele?!
No, pitanje je što uistinu bosanci kao politički faktor žele?!
-
Pjanic15
#266 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Evo samo koliko grešaka neko napravi u samo jednom postu, i to grešaka na osnovama, ko tablica množenja, i onda očekujemo kao bolju državu.
Termin nacije važi sa sve članice Ujedinjenih Nacija - UN, ne samo Amerike.nelle_tz wrote: Nacija ne znaci isto na engleskom jeziku i onako kako ga Amerikanci definiraju i ono sto to znaci kod nas. Sam si naveo da to znaci kod nas drzavljanstvo. Drzavljanstvo i nacija nije isto.To je u Americi tako.
Totalno je nebitno pjevao Ljajić ili ne, on igra za nacionalnu reprezentaciju Srbije, time je stvar završena oko pitanja njegove nacionalnosti, on je Srbin.Nisi mi odgovorio zasto Ljajic, ako je nacionalno Srbin, ne pjeva nacionalnu himnu Srba "Boze pravde"?
Opet ti o Amerikancima. Italijan koji igra za Njemačku nacionalnu reprezentaciju je nacionalno Njemac, etnički Italijan.Kod Amerikanaca je drzava-nacija. Kod nas nije isto. Nacija je narod koji ima svoju maticnu drzavu. Italijan koji igra za Njemacku je nacionalno Italijan i etnicki, ali ima drzavljanstvo Njemacke.Sta ti je tu cudno?
Jezik se zove srpski, a ne srbijanski, nacionalna pripadnost se zove Srbin, a ne Srbijanac.Da, i zasto nazivas Ljajica Srbinom? Ako se drzava zove Srbija zar on ne bi trebao biti Srbijanac nacionalno( posto je Srbin ime za narod) ili jos bolje Republikosrbijanac ( tako se zvanicno zove drzava,a vi kazete da se po imenu drzave daje ime nacije )
-
nelle_tz
#267 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Nacije se vrlo često smatraju istovjetnim etničkim grupama( Balkan, srednja i istocna Europa), mada postoje slučajevi da pojedine nacije tvore pripadnici različitih etničkih grupa( Svicarska)Pjanic15 wrote:Ne provaljuj se više, to veze nema sa demokratskim sistemom kao ni terminologije, nit su bili potpisnici deklaracije o ljudskim pravima, sve što smo mi sada, znači sada ponovo brkaš pojmove, veze žive nemaš o čemu pričaš.
Pripadnici nacije koji žive van granica svoje nacionalne države se smatraju pripadnicima određene nacionalne manjine.
U mnogim jezicima je izraz nacija sinonim za državu (Amerika), što je ponekad čest izvor nesporazuma.
Iskljuciv si i ne valja ti to. Nacija nije drzava i nikad nece biti.
Vi kazete da postoji nacija Bosanac i Hercegovac zato sto se drzava tako zove. Ako se zove drzava Republika Srbija zasto onda ime nacije nije Republikosrbijanac( ne zove se drzava SRb pa da bi se nacija zvala Srbi )? Narod nije nacija. Drzava ne formira naciju.
-
Pjanic15
#268 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Ne postoje 'Ujedinjeni narodi', jer bi oni brojali preko 6.000 članova (etnija) – postoje samo Ujedinjene nacije, koje broje 193 nacije-države, a mi smo 177.-a članica, sramotiš se iz posta u post.nelle_tz wrote:Nacije se vrlo često smatraju istovjetnim etničkim grupama( Balkan, srednja i istocna Europa), mada postoje slučajevi da pojedine nacije tvore pripadnici različitih etničkih grupa( Svicarska)Pjanic15 wrote:Ne provaljuj se više, to veze nema sa demokratskim sistemom kao ni terminologije, nit su bili potpisnici deklaracije o ljudskim pravima, sve što smo mi sada, znači sada ponovo brkaš pojmove, veze žive nemaš o čemu pričaš.
Pripadnici nacije koji žive van granica svoje nacionalne države se smatraju pripadnicima određene nacionalne manjine.
U mnogim jezicima je izraz nacija sinonim za državu (Amerika), što je ponekad čest izvor nesporazuma.
Iskljuciv si i ne valja ti to. Nacija nije drzava i nikad nece biti
-
nelle_tz
#269 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Ujedinjeni narodiPjanic15 wrote:Ne postoje 'Ujedinjeni narodi', jer bi oni brojali preko 6.000 članova (naroda) – postoje samo Ujedinjene nacije, koje broje 193 nacije-države, a mi smo 177.-anelle_tz wrote:Nacije se vrlo često smatraju istovjetnim etničkim grupama( Balkan, srednja i istocna Europa), mada postoje slučajevi da pojedine nacije tvore pripadnici različitih etničkih grupa( Svicarska)Pjanic15 wrote:Ne provaljuj se više, to veze nema sa demokratskim sistemom kao ni terminologije, nit su bili potpisnici deklaracije o ljudskim pravima, sve što smo mi sada, znači sada ponovo brkaš pojmove, veze žive nemaš o čemu pričaš.
Iskljuciv si i ne valja ti to. Nacija nije drzava i nikad nece biti
http://hr.wikipedia.org/wiki/Ujedinjeni_narodi
http://bs.wikipedia.org/wiki/Ujedinjeni_narodi
MInistarstvo vanjskih poslova BiH
http://mvp.gov.ba/vanjska_politika_bih/ ... _un/?id=10
Leksigografski zavod Miroslav Krleza ( Hrvatska)
http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=63043
Eto, nastavi da se sramotis ovdje.Amerikanci imaju svoju definiciju nacije, ljudi na Balkanu svoju definiciju kao i oni u istocnoj Europi.Mene zanima realno stanje, kako mi gledamo na to.Ljajic je etnicki i nacionano Bosnjak koji igra za reprezentaciju Srbije i ima samo to drzavljanstvo.Italijan koji igra za Njemacku je nacionalno i etnicki Italijan,ali ima drzavljanstvo Njemacke i spada u nacionalnu manjinu Italijan, jer za Italijane drzava nije jednako nacija kao sto jeste za Amerikance .Za narode Balkana je ovako NACIJA je NAROD koji ima maticnu drzavu.To sto je za Amerikance narod jednako nacija, to je njihova stvar. Mene zanima moja kuca.Idem spavati , a ti se nastavi obrazovati----- Tito , 1963, Kongres omladine Jugoslavije:" Nepravilno je shvatanje onih koji smatraju da integracija
-
Pjanic15
#270 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Termin naroda u "Ujedinjenim narodima" se odnosi na nacije, ne na etnije jer postoji preko 6000 etnija, a samo 193. članice nacije odnosno države, nations se prevodi nacije na našem, druga stvar je što ti podmeću termine kao i za etničnost i nacionalnost, koliko neobrazovanosti, strašno. 
- Hajvan
#271 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
drugim riječima, etnije koje su krvoločne, koje su vršile masovne pokolje nad susjednim etnijma, koje su otimle zemlju i kulturu drugim etnijama, koje su asimilrale druge etnije u svoju i sve to zaokržile u jedan pravni/geografski omeđen sistem- to su nacije???Pjanic15 wrote:Termin naroda u "Ujedinjenim narodima" se odnosi na nacije, ne na etnije jer postoji preko 6000 etnija, a samo 193. članice nacije odnosno države, nations se prevodi nacije na našem, druga stvar je što ti podmeću termine kao i za etničnost i nacionalnost, koliko neobrazovanosti, strašno.
-
nelle_tz
#272 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Jesi li ti to, Sven? Citiras mi covjeka koji Bosnjake zove "KLERONACISTIMA" i koristis se njegovim budalastinama. Evo linka koji koristis, navode koji Bosnjake naziva "kleronacistima" u ovom postu koji koristisPjanic15 wrote:Termin naroda se odnosi na nacije, ne na etnije, nations se prevodi nacije na našem, druga stvar je što ti podmeću termine kao i za etničnost i nacionalnost, koliko neobrazovanosti, strašno.
http://www.orbus.be/aktua/2013/aktua3512.htm
Ako je ovdje iko neobrazovan, onda si to ti cim citiras jednog covjeka koji Bosnjake naziva KLERONACISTIMA.Definicija naroda i drzave nije ista u Americi i kod nas.Vidim da koristis tekst tog covjeka, copy paste i bilo bi fino da sam nesto procitas o terminima nacija, narod i razlicitim shvatanjima u Americi i ovdje.
Tito je neobrazovan, svi drugi ljudi koji su se ovim bavili su neobrazovani, jedino ste Sven i ti pametni.
Sven i ti ste antifasisti , a Tito i drugi koji kazu da nacija ovdje nije isto sto i drzava su "kleronacisti" -----Tito , 1963, Kongres omladine Jugoslavije:" Nepravilno je shvatanje onih koji smatraju da integracijatreba da likvidira nacije i da ima za cilj stvaranje jedne nove, jedinstvene nacije(jugoslovenske). Ti ljudi, zapravo, brkaju naciju sadržavom, što je besmislica."
-
Pjanic15
#273 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Etnije su u odnosu na naciju jedan korak nazad u razvoju društvene zajednice, kao što su postojale horde, rod, pleme, etnije, pa nacije.Hajvan wrote:drugim riječima, etnije koje su krvoločne, koje su vršile masovne pokolje nad susjednim etnijma, koje su otimle zemlju i kulturu drugim etnijama, koje su asimilrale druge etnije u svoju i sve to zaokržile u jedan pravni/geografski omeđen sistem- to su nacije???Pjanic15 wrote:Termin naroda u "Ujedinjenim narodima" se odnosi na nacije, ne na etnije jer postoji preko 6000 etnija, a samo 193. članice nacije odnosno države, nations se prevodi nacije na našem, druga stvar je što ti podmeću termine kao i za etničnost i nacionalnost, koliko neobrazovanosti, strašno.
-
Pjanic15
#274 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
@nelle_tz
Jesi li to ti, Tito? I o kakvom citiranju pričaš, svak je mogao otići na sajt un-a i unhcr-a te informisati se o osnovnim stvarima, o kojima očito veze nemaš. Hoćeš li utuviti u glavi da nije samo u Americi, nego i Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, svim članicama Ujedinjenih Nacija tvrdoglavi čovječe, etnija je jedan korak društvene zajedice unazad u odnosu na naciju.
Jesi li to ti, Tito? I o kakvom citiranju pričaš, svak je mogao otići na sajt un-a i unhcr-a te informisati se o osnovnim stvarima, o kojima očito veze nemaš. Hoćeš li utuviti u glavi da nije samo u Americi, nego i Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, svim članicama Ujedinjenih Nacija tvrdoglavi čovječe, etnija je jedan korak društvene zajedice unazad u odnosu na naciju.
-
Pjanic15
#275 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Narod/etnija
nastaje s prvim klasnim društvom, robovlasničkim, traje do pojave nacionalnih zajednica, koje se razvijaju uglavnom u kapitalističkoj društvenoj formaciji.
Nacija
kao razvijena forma društvenog života nastaje s kapitalističkim načinom proizvodnje.
Narod/etnija
predstavlja globalnu društvenu grupu koja se javlja sanastankom klasnog društva,a postoji i u savremenom društvu. Kao oblik društvenog života,narod se javlja u robovlasništvu, u doba prerastanja globalnih društvenih grupa iz krvno-srodničkih zajednica u više oblike udruživanja koji za svoju osnovu imaju teritorijalnu povezanost svojih članova. U stvari, narod nastaje kao viši oblik plemenskog ujedinjenja,odnosno,kao takav oblik ujedinjenja u kome plemena gube svoju samostalnost i postaju delovi jedne više celine koja ima i svoja posebna obeležja,različita od obeležja pojedinih plemena.
Nacije
su globalne društvene grupe koje nastaju u periodu raspadanja feudalizma i nastajanja kapitalizma.