Kelly GmbH kupio Čips-Fabriku u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bosanac in Lederhosen

#1 Kelly GmbH kupio Čips-Fabriku u BiH

Post by Bosanac in Lederhosen »

Najveći austrijski Snack-proizvođač (slatkiši i grickalice) je svoju objavu proslog proljeća realizovao i producira prvi put u inostranstvu. Prije nekoliko dana je firma Kelly GmbH kupila Čips-Fabriku u Zavidovićima (Goldy) sa 34 radnika. Ubuduće planira Kelly producirat za južnoistočno evropsko tržište. Za cjenu fabrike se dogovorilo stroga šutnja.

"Nama je jasno da južnoistočna evropska tržišta imaju veliki potencijal, Production follows markets ! " kaže Kelly-Direktor Wolfgang Hötschl.

"Namjeravamo producirat 700 tona u godini"

"Sa fabrikom u Zavidovićima možemo dostavljati tržišta u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji, Makedoniji i Kosovu.

Kelly GmbH je 2004 imao promet robe oko 98,1 milion €

http://www.wirtschaftsblatt.at/pages/44 ... e/all_left

http://english.foodqs.com/news/news_info.asp?id=2175

http://www.kellys.at/

Šta mislite o kupovini ?
Last edited by Bosanac in Lederhosen on 21/12/2005 00:11, edited 3 times in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

:roll:
ejs...ruzan cips, al je meni bio najbolji :( sad kad kelly...to sve izvrne naopacke :-? nea vise chipsa za mene... :(
Max.Cherry

Post by Max.Cherry »

Sjajno.
EdaHifi

Post by EdaHifi »

zena wrote::roll:
ejs...ruzan cips, al je meni bio najbolji :( sad kad kelly...to sve izvrne naopacke :-? nea vise chipsa za mene... :(

Ne brini, pratice taktiku dva brandmarka. Nastavice se proizvodnja Goldy cipsa ali ce se uz to proizvoditi i Kelly.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

EdaHifi wrote:
zena wrote::roll:

Ne brini, pratice taktiku dva brandmarka. Nastavice se proizvodnja Goldy cipsa ali ce se uz to proizvoditi i Kelly.
e super. bash mi je onda drago sto su je kupili :D
fadil schtil

Post by fadil schtil »

GOLDY ostaje. idu sa obadvije marke.
osim podrucja bivse juge, iz zavidovica ce pokrivati i cesku, slovacku i madzarsku. nastojace da dignu proizvodnju na fantasticnih 700 tona proizvoda. valja nam sad posijat i iskopat toliki krompir. jos k tomu i zlatice brati. slatke brige

vijest je u svakom slucaaju za cistu desetku. *ebo politikanstvo i kahvarenje
The_Fluid

Post by The_Fluid »

fadil schtil wrote:GOLDY ostaje. idu sa obadvije marke.
osim podrucja bivse juge, iz zavidovica ce pokrivati i cesku, slovacku i madzarsku. nastojace da dignu proizvodnju na fantasticnih 700 tona proizvoda. valja nam sad posijat i iskopat toliki krompir. jos k tomu i zlatice brati. slatke brige

Ista vijest je objavljena i u Njemackoj i u Austriji, sa sasvim prigodnim tekstom te pozitivno napisanim stanjem u tvornici u Zavidovicima. :)
fadil schtil

Post by fadil schtil »

sama posjecenost teme govori nam o tome u koliko bolesnom drustvu zivimo. idiotske teme razlicitih spijuna, petokolonasa i slicnih stancaju na stotine komentara.

a dolazak evropskog snack-giganta u zavidovice, od cega ce stotine bosanca imati fajde se skoro i ne primjecuje.

ocito se slicne teme ne uklapaju u, pocesto i vjestacki forsiranu, atmosferu beznadja i besperspektivnosti. a kako bolje sjebati jednu zemlji i narod nego sjebati mu mozak i oduzeti duh optimizma. posljedice su zesce od stotina tenkova.

slike radi, amerika ni na cemu drugome nije izrasla u onako bogatu i ljipu zemlju nego na entuzijazmu i optimizmu useljenika. a nama razliciti, prije svega domaci, kurajberi jebu i ovo malo zdravog duha - na dnevnoj bazi
Bosanac in Lederhosen

Image

raja, sadimo krompir ! :)

Image
Last edited by Bosanac in Lederhosen on 21/12/2005 01:16, edited 1 time in total.
fadil schtil

Post by fadil schtil »

u stvari, mene kao patriotu sa pet zvjezdica, ovako dobro vijesti tako oraspoloze, da odmah idem sprcit svoju austrijanku. a prije dvice ako uspita, was ist das? das ist für KELLY. naravno da joj necu nista objasnjavati, sve ce joj se samo reci
EdaHifi

Post by EdaHifi »

The_Fluid wrote:

Ista vijest je objavljena i u Njemackoj i u Austriji, sa sasvim prigodnim tekstom te pozitivno napisanim stanjem u tvornici u Zavidovicima. :)
+ informacija da ce ovo biti prva Kelly-ova produkciona jedinica u inostranstvu, to jest van Austrije. Sto je mozda isto vrlo vazan podatak.
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

fadil schtil wrote:a dolazak evropskog snack-giganta u zavidovice, od cega ce stotine bosanca imati fajde se skoro i ne primjecuje.
Ovo, kao nekad, dolazi nam delegacija iz prijateljskog Mozambika i nose poklone!!!
Bosanac in Lederhosen

fadil schtil wrote:u stvari, mene kao patriotu sa pet zvjezdica, ovako dobro vijesti tako oraspoloze, da odmah idem sprcit svoju austrijanku. a prije dvice ako uspita, was ist das? das ist für KELLY. naravno da joj necu nista objasnjavati, sve ce joj se samo reci
:lol:
Bosanac in Lederhosen

EdaHifi wrote:
The_Fluid wrote:

+ informacija da ce ovo biti prva Kelly-ova produkciona jedinica u inostranstvu, to jest van Austrije. Sto je mozda isto vrlo vazan podatak.
pojasni ?
PupaHava

Post by PupaHava »

Znaš,stvar bila vrhunska vijest da nema negativnu pozadinu. Krivaja,nekada među prve 4 rijeke u Evropi po čistoći,postala je destinacija palminog ulja koje se zbog svojih osobina, da se može pržiti više puta u njemu, koristi za prženje spomenutog čipsa. Naravno naš je,treba podržati razvoj,ali nemate predstavu koje nečistoće odlaze u tu rijeku. Pa tamo nema više ni ribe,a kupanju da ne govorim. Ulje ide direktno iz tvornice,bez filtera u rijeku ispred glavnog lokalnog kupališta i ima nepodnošljiv smrad,tako da je ekosistem narušen,da ne kažem uništen. Ukoliko novi vlasnik ne uradi filtere i ne riješi nabrojane probleme,ovo bi mogla biti najveća eko-katastrofa u Bosni i Hercegovini.
EdaHifi

Post by EdaHifi »

pojasni ?
Kad se uzme u obzir da iz Zavidovica planiraju snadbjevati slovacko, madjarsko, cesko (i ostala) trzista, dobar je signal da su se odlucili bas za jednu fabriku u BiH. Ove 3 zemlje su vec clanice EU, administrativno je sigurno lakse otvoriti produkcionu jedinicu vise u "istoj drzavi" nego van nje. A sigurno da postoje i u ovim zemljama cips-fabrike koje bi se rado "prodale".
Last edited by EdaHifi on 21/12/2005 00:19, edited 1 time in total.
Edmond

Post by Edmond »

BASTA wrote:Uzmes golfa dizelasa, malko mu prepravis motor,
i imas besplatno gorivo zauvijek...
a ono usput, i ekosistemu cinis uslugu :)
Ma vazda naša,bosanska "glupost",neka smo mi simpatični (ništa lično,uopšteno). Q.rac bi švabo ili austrijanac dao kod sebe ovako,pa makar zlatni čips pravila.
schnjufko

#18 sad ce bit i piva sladja kad zamezis cips

Post by schnjufko »

Ih rijesio sam se dileme vazda sam se prekontavo koj cu cips da uzmem goldija vazda nestane a kelys nije nas
e sad kad su u talu jupi a dobru pivu vec imamo.
A sto se tice ulja palminog ne samo da mozes pretvorit dizelasa da da pichi na ovu vrstu ulja nego od tog ulja mozes napravit nekih deset pogonskih agregata dakle nista da se baci. Da smo malo prije kontali pravit bio dizel sad bi bili face u evropi. A sto se tice krompira imamo i to :-)

samo ko ce paprike nabavljat za onaj cips s paprikom :-)

Mahanje vam svima koliko vas ima

PS da utjesim onog koj je konstatovao nesto o posjecenosti teme malo da ga utjesim imao sam posla cijeli dan danas pa bas nisam imao remena da kuzim sta ima novo na forumu. Volio bi da je i kod ostale raje tako :-)
EdaHifi

Post by EdaHifi »

PupaHava wrote:Znaš,stvar bila vrhunska vijest da nema negativnu pozadinu. Krivaja,nekada među prve 4 rijeke u Evropi po čistoći,postala je destinacija palminog ulja koje se zbog svojih osobina, da se može pržiti više puta u njemu, koristi za prženje spomenutog čipsa. Naravno naš je,treba podržati razvoj,ali nemate predstavu koje nečistoće odlaze u tu rijeku. Pa tamo nema više ni ribe,a kupanju da ne govorim. Ulje ide direktno iz tvornice,bez filtera u rijeku ispred glavnog lokalnog kupališta i ima nepodnošljiv smrad,tako da je ekosistem narušen,da ne kažem uništen. Ukoliko novi vlasnik ne uradi filtere i ne riješi nabrojane probleme,ovo bi mogla biti najveća eko-katastrofa u Bosni i Hercegovini.
Moje licno misljenje je da ce jedan veliki konsortijum prije te filtere ugraditi nego sto ce to neki nasi export-import biznismeni uciniti. Jos pogotovo pod pritiskom javnosti.
Bosanac in Lederhosen

Zanima me samo zašto nijedan od naših medija nije kupovinu fabrike javilo ?

:shock:
Edmond

Post by Edmond »

BASTA wrote:
Edmond wrote:
BASTA wrote:Uzmes golfa dizelasa, malko mu prepravis motor,
i imas besplatno gorivo zauvijek...
a ono usput, i ekosistemu cinis uslugu :)
Ma vazda naša,bosanska "glupost",neka smo mi simpatični (ništa lično,uopšteno). Q.rac bi švabo ili austrijanac dao kod sebe ovako,pa makar zlatni čips pravila.
evo malo citaj pa da i naucis nesto novo....
http://en.wikipedia.org/wiki/Biodiesel
mozda ti budem jos simpaticniji, "cuj on meni - nema piramide..." :-)
Ma daj molim te,nisi izmislio toplu vodu. Ovdje se govori o realnom problemu,ekološkoj katastrofi,a ti kao pametan,pravi biodizel. Pa izvoli,pošalji mail na http://www.goldy-chips.com/ možda te i nagrade. Ono što ova fabrika pravi rijeci Krivaji je sam odraz cjelokupnog stanja i bahatosti u državi gdje svako radi prema vlastitim nahođenju i moralu. Oko tvornice ne možeš proći koliko se osjeti struhnuti krompir i iskorišteno ulje. Ušteda troškova je čudna stvar ... I ja se nadam da će stranci riješiti problem prečišćavanja odpadnih voda.
Post Reply