Kazne za prekoracenje brzine-kako znati da li su autenticne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ocammog

#1 Kazne za prekoracenje brzine-kako znati da li su autenticne?

Post by ocammog »

Narode,

Prije nekih desetak dana dobio sam prekrsajni nalog za navodno prekoracenje brzine u Zmaja od Bosne koje sam navodno pocinio tamo nekad ljeti, i to u jutarnjim satima. Navodno sam vozio preko 70km/h a ja toliko ne vozim ni na autoputu jer ne volim brzine.

Nakon nekoliko dana stize mi jos jedan nalog takodjer za juli gdje sam opet navodno vozio brzo, opet u jutarnjim satima.

NESTO MI SMRDI U DRZAVI DANSKOJ!!!

Prvo, kako moze cojek vozit preko 70 u jutarnjim satima u Zmaja od Bosne?

Pa ta cesta je ujutro krcata kolima. Najcesce tu ujutro ne mozes vozit ni 50!!!

Drugo, kako to da mi sad stizu prekrsajni nalozi za prekrsaje koji su se navodno desili ljeti?!!! Je li po zakonu da ti nalozi stizu u nekom totalno nelogicnom vremenskom periodu i u nejednakim vremenskim razmacima ? ( Kao da ih neko proizvoljno pise).

Trece, ako je u ljetnom periodu isla policijska akcija "lova u mutnom" tj. kaznjavanja naroda bez ikakve opomene, zasto nisu tokom nekog duzeg vremenskog perioda obavjestavali narod o njihovoj namjeri kazanjavanja tom kamerom u Zmaja od Bosne?
(u Zmaja od Bosne cak i nema znaka ogranicenje brzine, a ako su o tome i obavjestili javnost, sta ako sam ja bio na odmoru van BiH i promasio njihovu "dugotrajnu" kampanju obavjestavanja javnosti koja kod nas traje par dana?)

Cetvrto, postoji li stvarno pouzdan nacin da covjek sazna da li su ovi prekrsajni nalozi stvarni/autenticni ili bi se i moglo raditi o nekakvim malverzacijama ? (sto me ne bi uopste zacudilo obzirom da spadamo u korumpiranjie zemlje na svijetu, i obzirom na primitivno/agresivno ponasanje vecina "nasih" policajaca),

i

Peto, kaznjava li nas apolicija i babine sinove koji u skupim kolima i motorima jurcaju gradom? Kaznjavaju li parazite koji imaju ledja pa mogu kad zele parkirati na trotoaru i ostaviti tu svoja skupa kolica da ih niko ne takne? Kaznjavaju li one koji usred bijela dana kradu kola? itd. itd itd.

Pozdrav

Occa
frngla

#2 Re: Kazne za prekoracenje brzine-kako znati da li su autenticne?

Post by frngla »

^ plati kazne, iduci put nemoj gasat' jer fataju kamere na 63 km/h meni se cini, i to je to :)
ocammog

#3 Re: Kazne za prekoracenje brzine-kako znati da li su autenticne?

Post by ocammog »

Ja, ali i dalje ostaju sva ona ista pitanja.

Mislim, ja i sestra smo poznati u cijeloj siroj familiji pa i dijelu gradu u kojem zivimo kao osobe koje nikad ne "gasaju" sto bi ti reko. Naprotiv, spori smo ko kornjace.

Ovo je po meni ozbiljno pitanje jer ne znamo da li j epolicija u ovoj svojoj "akciji" postuppala pravedno, a ne znamo cak ni da li je postupala u skladu sa zakonom!

Sve i da jeste postupala u skladu sa zakonom, koliko je onda pravedan zakon po kojme se javnost samo par dana ( i to u ljetnom periodu kad su ljudi na odmoru, van grada) obavijestava da je postavljena kamera, da nedostatak znaka podrazumijeva da je ogranicenje 50km/h ( bez obzira sto je apsurdno ograniciti brzinu u Zmaja od Bosne na 50 km/h!!!), i da ce dijeliti prekrsajne naloge kad im se cefne npr. nakog pola godine i sl.?

Kontas o cemu govorim?

Occa

frngla wrote:^ plati kazne, iduci put nemoj gasat' jer fataju kamere na 63 km/h meni se cini, i to je to :)
kockica_kockica

#4 Re: Kazne za prekoracenje brzine-kako znati da li su autenticne?

Post by kockica_kockica »

U mojoj firmi cesto stizu te kazne, ali odmah netom nakon pocinjenog prekrsaja i nikad ne cekaju duze od mjesec dana... To je PU Novo Sarajevo ako se ne varam, otidji lijepo sa tim kod njih i provjeri te kazne. Meni je nelogicno da ti nako skoro pola godine sad stigne kazna :? :?
Vragolan

#5 Re: Kazne za prekoracenje brzine-kako znati da li su autenticne?

Post by Vragolan »

pa trazi slike
jest da ces i to platiti
ali ako si siguran da nisi zgrijesio onda ti je bolje platiti za slike nego placati kazne i "skupljati" bodove
HaHaHa2

#6 Re: Kazne za prekoracenje brzine-kako znati da li su autenticne?

Post by HaHaHa2 »

kockica_kockica wrote:U mojoj firmi cesto stizu te kazne, ali odmah netom nakon pocinjenog prekrsaja i nikad ne cekaju duze od mjesec dana... To je PU Novo Sarajevo ako se ne varam, otidji lijepo sa tim kod njih i provjeri te kazne. Meni je nelogicno da ti nako skoro pola godine sad stigne kazna :? :?
Valjda je Saobracajna policija nadlezna za kamere :?
maxell_sarajevo

#7 Re: Kazne za prekoracenje brzine-kako znati da li su autenticne?

Post by maxell_sarajevo »

Kad vozis sporo (70km/h po autoputu) ja bih te kaznio po clanu 43 st.2 sa 30KM "vozac koji smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da svojim vozilom pricinjava smetnje normalnom odvijanju saobracaja/prometa (clan/clanak 43.
stav/stavak (2)) :D

Sad ozbiljno ako mislis da nisi kriv, javi se u PU u kojoj si napravio prekrsaj i trazi da ti pokazu sliku prekrsaja.
nokia6170

#8 Re: Kazne za prekoracenje brzine-kako znati da li su autenticne?

Post by nokia6170 »

Ukratko:

Materija koja te zanima je regulisana Zakonom o prekrsajima FBiH
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /24bos.pdf

U tvom konkretnom slucaju se radi o sljedecem:

Ukratko:

1. Zastarni rok je godinu dana od dana cinjenja prekrsaja do dana vodjenja prekrsajnog postupka. Znaci od dana kad te kamera uslikala, nadlezni organi mogu pokrenuti prekrsajni postupak...u tvom slucaju "izadavanjem prekrsajnog naloga".

2. Ukoliko sumnjas u ispravnost i navode iz prekrsajnog naloga, onda to dokazujes u prekrsajnom postupku pred nadleznim prekrsajnim sudom...ne policijom, vec sudom. Za ovu opciju, moras otici u MUP i pismeno predati da se ne slazes sa prekrsajnim nalogom, odnosno podnijeti prigovor...ukoliko to ne ucinis u roku (koji ti pise u prekrsajnom nalogu), automatski taj nalog postaje konacan i izvrsan i nemas vise pravo osporavanja tog naloga...plati i suti :)

3. platiti se moze odmah odjednom ili sklopiti sporazum o sukcesivnom placanju...tj. na rate, najvise taj period moze iznositi 6. mj.
zelenashica

#9 Re: Kazne za prekoracenje brzine-kako znati da li su autenticne?

Post by zelenashica »

kockica_kockica wrote:U mojoj firmi cesto stizu te kazne, ali odmah netom nakon pocinjenog prekrsaja i nikad ne cekaju duze od mjesec dana... To je PU Novo Sarajevo ako se ne varam, otidji lijepo sa tim kod njih i provjeri te kazne. Meni je nelogicno da ti nako skoro pola godine sad stigne kazna :? :?
Meni je nakon 8 mjeseci stigao prekšajni nalog.... :-) ja se sturila da se sjetim otkud ja tamo u to vrijeme..... :lol:
studeni76

#10 Re: Kazne za prekoracenje brzine-kako znati da li su autenticne?

Post by studeni76 »

Meni je nakon 11 mjeseci stigla kazna za prekoracenje brzine,prekrsaj napravljen prosle godine u julu a kazna stigla u junu ove godine. iz kantona u kanton,haman daleko bilo :-)
ocammog

#11 Re: Kazne za prekoracenje brzine-kako znati da li su autenticne?

Post by ocammog »

pa jesi li platio?

To pitam u vezi ovog sto kaze forumas gore da kazna moze zastarit?

Occa

studeni76 wrote:Meni je nakon 11 mjeseci stigla kazna za prekoracenje brzine,prekrsaj napravljen prosle godine u julu a kazna stigla u junu ove godine. iz kantona u kanton,haman daleko bilo :-)
Post Reply