u pravu si 100% jer znam dobro situaciju ispred tog nebodera u sopingu,dolazio sam cesto ,jer mi je tu zivio jedan prijatelj,uvijek je bilo mjesta ili ispred nebodera ili pored... kako su osvanuli akvarijusi i inkognita nikad se nije moglo naci mjesto za parkiranje....ja sam se odselio s dolac malte upravo zbog slicnog problema,jer su pored nebodera gdje sam zivio napravili zgradurinu sa 200 stanova i parkingom sa 40 mjesta ,tako da je bila naucna fantastika parkirati,a posto sam uvijek imao 2 ili 3 auta uvijek je bio prisutan taj problem s parking mjestom.sad sam na periferiji i vec godinama sam miran sto se tice toga.a sto se tice parkiranja u centru uvijek koristim neku od placenih garaza (nacesce BBI)i nikad nisam imao problema ..quarterback wrote: prije otvaranja 150 kafica u krugu od 100 metara je bilo dovoljno parkinga za stanare i sve koji dolaze
Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
- sorcerer
#76 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
-
direstraits0078
#77 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
I trotoar je javni, pa je zabranjeno parkirati na trotoaru. I parkinzi nad kojima ingerenciju ima bilo koje javno kantonalno preduzece (npr. RAD) se koriste pod uslovima koje propisuju uredbe, pravila i zakoni. A sve to je podlozno promjenama. Zato ti kazem: inicijativa prema nadleznoj instanci, tabla s natpisom: parking za stanare i kazna od 150 KM za krsenje odredaba. A nije problem ostaviti i parking koji bi bio javni bez ogranicenja i naplate. Nekih par mjesta, i to vremenski ograniceno: max sat vremena. Uvesti obavezu postavljanja brojcanika/sata na sofersajbi, ne izmisljati toplu vodu, iskopirati zakon iz uredjenih zemalja. Ako predje sat vremena, kazna 150 KM. Pa pij kafu do mile volje.Željezničar wrote:Uz jednu malu napomenu, parking ispred zgrade je javni, a ne privatni, tako da pada u vodu ideje o parkingu samo za stanare.
Problem je sto bi svi parkirali odmah do ljetnje baste, ako vec ne mogu uci automobilom u kafic, a ne bi se pocesali po straznjici da plate parking, a onda jos dizu frku i otvaraju teme koje tretiraju zakone kojima je zabranjeno parkiranje po trotoaru.
-
quarterback
- johntra
#79 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
dakle, do investitora je...nije ovo bivše vrijeme kada su se planski pravila naselja, pa se razmišljalo o parkingu i svaki ga je stanar skoro imao...sada, investitor gleda da što manje uloži, a uzme više, što poštujem, ali mu se kao uslov gradnje mora postaviti obezbjeđivanje minimalnih uslova za život...to se negdje poštuje, a negdje ne, kao što vidimo..ili ćemo kao alternativu svi da prodamo auta i hodamo pješke?uglavnomja wrote:
od kad je skenderija privatna i koliko znam ima samo par malih privatnih parkinga naa carsiji, sve ostalo je kanton ili opcina. je li i ono oko fisa i kantona privatno pa naplacuju
![]()
kupac samo ima pravo da kupi ili ne kupi. ako je kupio stan bez parkinga, njegov izbor. investitor je ponudio, on kupio.
- johntra
#80 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
da se nije otvorio akvarijus, otvorilo bi se nešto drugo, nije bitno...ne možemo sad misliti ŠBB KBB...jeste zeznuto tako kad si imao parking normala, pa ga više nemaš, nije to samo tu slučaj...e zbog toga država mora djelovati, da se naprave nova parking mjesta, jer ima naselja koji nemaju tako zvučna imena poput akvarijusa, pa čak i nemaju nikakav parking, a takav je ovaj slučaj sa Č Vile i logično je da moraju kršiti zakon...prodaja i pravljenje parking mjesta u novim naseljima zavisi čisto od investitora, što je njegovoj čuni ćejf...zato i kažem da danas i nema minimum uslova za život u tim naseljima i dolazi do ovakvih situacija...quarterback wrote:
prije otvaranja 150 kafica u krugu od 100 metara je bilo dovoljno parkinga za stanare i sve koji dolaze
meni ta javna garaza ne treba iz 2 razloga
1. kupio sam garazu
2. sve i da je napravi niko nece parkirati tamo jer parking nece biti dzaba a i da je dzaba ne bi treba gledala beemvea dok lola pije kaficu, ako je koldzo iole pametan nece je ni praviti (kao sto je ni ne pravi) jer je osudjena na propast sve dok murija ne pocne da dere kazne svima koji nisu parkirani kako treba
ne znam sta da ti napisem na ovo zadje da si platio parking kroz registraciju, jasno mi je da hoces da kazes da si izdvajanjem za registraciju dao dio para za infrastrukturu medjutim ja koliko znam nista od toga ne ide za parkinge, mislim da placanje registracije nema nista s tim da je drzava kanton ili neko treci duzan da ti obezbijedi parking jer da jeste ne bi se prodavala parking mjesta pred zgradama kod kupovine stanova, na kraju krajeva i ja sam onda kupovinom stana u tom neboderu kupio i parking mjesto - sto mi ga zauzimaju oni koji tu dolaze na kafu ?
nije to tako kako kazes dzontra...
ne smetaju meni oni koji nisu parkirani "izmedju crta", smetaju mi oni koji su parkirani bahato, tako da se ne moze proci pored njih posebno ako imas dijete u kolicima, smatram da su to bahati tipovi koje boli kurac za ostale u gradu u kojem zive a po nekoj mojoj definiciji zivot u gradu bi trebao biti potpuno suprotan jer u gradu ne zivis sam i moras misliti i na druge u svim segmentima zivota - od organizovanja derneka u stanu do parkiranja auta, posto to ovdje uglavnom nije tako imamo situaciju da smo tu gdje jesmo, zivimo tako da smetamo jedni drugima jer ne mislimo jedni na druge
u bivšoj državi je to bilo odlično riješeno, te nije ni danas rijedak slučaj vidjeti dosta polupraznih parkinga, jer se vodilo računa o rastu populacije...na Grbavici, izgradnjom žutih nebodera između već dosta zgrada i nije bilo mjesta za dodatni parking, što je slučaj kod tebe ili ovaj slučaj sorcerera na Malti...
da, održavanje parkinga također spada u posao Direkcije za ceste Kantona, čiji rad ja i ti indirektno finansiramo kroz registraciju...općina jeste njegov vlasnik i raspolaže sa njegovom namjenom, ali sva prateća infrastruktura cesta (uključujući parkinge, stajališta i slično) spada pod nadležnost Ministartsva saobraćaja KS, odnosno Direkcije za ceste, koju mi dijelom finansiramo kroz registracije...
-
ajdin_nine
#81 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
ja sam prije jedno mjesec dana trebao do banke i jedno 15 minuta trazio mjesto za parking kod trga austrije gdej se trola okrece (sve obisao). gledao i na trotoar da stanem ondje, ali nema mjesta. i na kraju se parkiram ondje kad se ide od cumurije pored djamije, pa ne skrenes desno, nego natavis pravo (ima ona ulicica ljeti budu kafici u njoj). i odem do banke i vracam se (znaci 15 minuta max), kad parkira policajac biciklo, a ja taman presao most. dotrcim ja do auta i govorim sa osmjehom: sefe evo mene ja idem, kad on: daj saobracajnu. (a poceo pisati sa vrha aute, moj zadnji, sto znaci da bi do mene dosao za 20 minuta. i ja mu kazem nema gore parking mjesta, kaze on znam i dalje pise. dodjose jos dva momka parkirala tu i otisli na kafu bas u te kafice i njih upisa...
- respo
-
quarterback
#83 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
odustajemjohntra wrote: da se nije otvorio akvarijus, otvorilo bi se nešto drugo, nije bitno...ne možemo sad misliti ŠBB KBB...jeste zeznuto tako kad si imao parking normala, pa ga više nemaš, nije to samo tu slučaj...e zbog toga država mora djelovati, da se naprave nova parking mjesta, jer ima naselja koji nemaju tako zvučna imena poput akvarijusa, pa čak i nemaju nikakav parking, a takav je ovaj slučaj sa Č Vile i logično je da moraju kršiti zakon...prodaja i pravljenje parking mjesta u novim naseljima zavisi čisto od investitora, što je njegovoj čuni ćejf...zato i kažem da danas i nema minimum uslova za život u tim naseljima i dolazi do ovakvih situacija...
u bivšoj državi je to bilo odlično riješeno, te nije ni danas rijedak slučaj vidjeti dosta polupraznih parkinga, jer se vodilo računa o rastu populacije...na Grbavici, izgradnjom žutih nebodera između već dosta zgrada i nije bilo mjesta za dodatni parking, što je slučaj kod tebe ili ovaj slučaj sorcerera na Malti...
da, održavanje parkinga također spada u posao Direkcije za ceste Kantona, čiji rad ja i ti indirektno finansiramo kroz registraciju...općina jeste njegov vlasnik i raspolaže sa njegovom namjenom, ali sva prateća infrastruktura cesta (uključujući parkinge, stajališta i slično) spada pod nadležnost Ministartsva saobraćaja KS, odnosno Direkcije za ceste, koju mi dijelom finansiramo kroz registracije...
- starii
#84 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
oko klinickog je postalo uzas, sve auta uposlenika parkirana, eto sta bi kad sdp_eu daš vlast, drzava za covjeka
bilo je sinoc i na hayatu prilog..
-
dede merdzane
#85 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
Slazem se, ali ima ogroman parking kod stadiona, a uvijek prazan. A sada se moze doci tunelom direktno do DIP-a, sto znacajno olaksava zivot starima i bolesnima.starii wrote:oko klinickog je postalo uzas, sve auta uposlenika parkirana, eto sta bi kad sdp_eu daš vlast, drzava za covjeka![]()
-
quarterback
#86 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
eeee jest, al taj kod stadiona se placa, a valja uz brdo hodati eeeeeeeee
- AmADin_gospo
#87 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
idioti parkiraju svuda, gdje treba i netreba pod izgovorom "meni država mora obezbjediti parking za auto, nisam ja kriv što nema toliko parkinga, gdje ču ja parkirati"
a ustvari, idiotima nemožeš dokazati, da je posjedovanje automobila PRAVO a NE OBAVEZA, a da bi se bilo koje pravo steklo, moraju se zadovoljiti određeni preduvjeti, a jedan od tih preduvjeta je da se ima osigurano parking mjesto.
u Japanu, nemožeš kupiti auto ako nemaš obezbjeđeno parking mjesto na svoje ime.
a ustvari, idiotima nemožeš dokazati, da je posjedovanje automobila PRAVO a NE OBAVEZA, a da bi se bilo koje pravo steklo, moraju se zadovoljiti određeni preduvjeti, a jedan od tih preduvjeta je da se ima osigurano parking mjesto.
u Japanu, nemožeš kupiti auto ako nemaš obezbjeđeno parking mjesto na svoje ime.
- johntra
#88 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
ko je onda kriv, država ili onaj ko je kupio auto?
- uglavnomja
#89 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
johntra wrote:ko je onda kriv, država ili onaj ko je kupio auto?
Isa-beg Ishaković
sto je poceo graditi grad bez parkiralista
ili nabrzaka da srusimo pola grada, da napravimo parkinge
grad je stariji od auta, drzava ne moze "rastegnuti" u sirinu kanjon
sarajevo je u rupi, usko, duguljasto, neuslovno za mnogo stosta, plus sto pola centra i starog grada stanuje u brdima i auto je jedina opcija prezivljavanja.
plus sto je prenaseljeno, preizgradjeno, nema vise ni parkova, ni setnica, ni igralista, ni plocnika ...
a stare ceste, uske, vijaguve, uzbrdo nizbrdo
s druge strane, vodoravni saobracaj, javni, bi se mogao organizirati perfektno, ali tu su gras i mentalitet putnika
svaki ozbiljan investitor razmislja o garazama, tj. parkingu, primjer zgrade gdje su eu institucije, podzemna garaza, koja je kostala brdo para zbog podzemnih voda oko miljacke.
- AmADin_gospo
#90 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
mi koji moramo hodati po ulici jer su na trotoarima i pješačkim stazama i prelazima idioti parkirali svoja PMVjohntra wrote:ko je onda kriv, država ili onaj ko je kupio auto?
- johntra
#91 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
konkretno, u ovom slučaju, je li ima parking u KCUS? je li se on koristi ikako ili se samo koristi za zaposlenike?
sva vaša priča bi držala vodu, da pored postoji prazan parking, plaćao se ili ne, a da papani i dalje parkiraju na trotoar...u tom slučaju im treba hebat mater...a ostala priča, kako neko treba parkirati 500 metara dalje, kako ne treba svakome auto, totalno je smiješna...
sva vaša priča bi držala vodu, da pored postoji prazan parking, plaćao se ili ne, a da papani i dalje parkiraju na trotoar...u tom slučaju im treba hebat mater...a ostala priča, kako neko treba parkirati 500 metara dalje, kako ne treba svakome auto, totalno je smiješna...
-
mg
#92 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
Cijenu registracije podici za 150% - 200%, kazne za 300%. Onda bi se guzice digle i trazile funkcionalan GRAS. I jos stosta.
Al u zemlji na brdovitom balkanu, naseljenoj plemenima primitivaca je normalno da neko misli da ima PRAVO i da je pmv MORANJE i da se s njim ide svugdje i uvjek.
Pa onda stanes na semafor i vidis sve po jedna osoba u autu, sa 30 kila viska, vrti glavom ko radarom, jer je u autu. A ti si pjesak. A on u AUTU. Heeeej!
I onda misli da moze doci i parkirati auto na trotuar jer drugog parkinga nema. A ONO bas tu mora. Pa upali sva cetri i ode.
Mene nije briga sto nema parkinga, trotuara ima i apsolutno treba kaznjavat svakog ko parkira na trotuar pa taman da nikad pjesak na isti nije nogom stao. Jer ja ako nisam na istom, odma mi sviraju i masu i nesto histerisu, ovi homo sapiensi iz polovnjaka, sto im rezerva svjetli ko radioaktivna opasnost.
I da ideja sa 50 pauk vozila je odlicna.
Al u zemlji na brdovitom balkanu, naseljenoj plemenima primitivaca je normalno da neko misli da ima PRAVO i da je pmv MORANJE i da se s njim ide svugdje i uvjek.
Pa onda stanes na semafor i vidis sve po jedna osoba u autu, sa 30 kila viska, vrti glavom ko radarom, jer je u autu. A ti si pjesak. A on u AUTU. Heeeej!
I onda misli da moze doci i parkirati auto na trotuar jer drugog parkinga nema. A ONO bas tu mora. Pa upali sva cetri i ode.
Mene nije briga sto nema parkinga, trotuara ima i apsolutno treba kaznjavat svakog ko parkira na trotuar pa taman da nikad pjesak na isti nije nogom stao. Jer ja ako nisam na istom, odma mi sviraju i masu i nesto histerisu, ovi homo sapiensi iz polovnjaka, sto im rezerva svjetli ko radioaktivna opasnost.
I da ideja sa 50 pauk vozila je odlicna.
-
quarterback
-
kakavdanakneiskustvu
#94 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
Haris033 wrote:Parkiram već više od dvije godine unutar novog naselja u ul. Paromlinska (naselje iza pruge koja vodi za velepekaru), na trotoaru gdje nema oznake "Zabrana parkiranja". I sve bi bilo o.k. da me juče nije dočekala kazna u kojoj nečitko piše "Vozilo zatečeno parkirano na trotoaru", gdje se počiniocu prekršaja izriče jedinstvena kazna u iznosu od 40,00 KM.Ista kazna je čekala još 15-tak vozila koji se tu parkiraju baš kao i ja već godinama. Pošto je ovaj dio grada, baš kao i svaki drugi, pretrpan vozilima i gdje manjka parking prostora, mislim da je od strane MUP-a krajnje bezobrazno naplaćivati kazne i da je ovo u neku ruku pljačka i kamatarenje. Da još napomenem, 10 metara prije skretanja u ovo naselje, dužinom cijele transferzale (100 m duž jedne saobraćajne trake u oba pravca) stoje parkirana vozila na sred ulice i uz mnoštvo znakova "Zabrane zaustavljanja i parkiranja vozila", ali tu nema niti jedne kazne okačene na automobilima...
![]()
Ista stvar se dešava u većini sarajevskih naselja, pa tako i u naselju "Kvadrant" na Čengić Vili gdje sam odrastao i gdje mi žive roditelji. U naselju, od kako se napravilo, niko i nikada nije dobio kaznu za parkiranje po trotoarima, niti su parkirana auta smetala stanovnicima i djeci...., sve do juče kada su građani dobili kazne za nepropisno parkiranje!!!
Nemam ništa protiv da se kažnjavaju ljudi koji nepropisno parkiraju, ali "gospodo" iz MUP-a, prvo obezbjedite parking prostore,[/size] pa onda kažnjavajte, a ne ovako kako ste skontali, jer izgleda sve više ljudi poštuje saobraćajne znakove, ograničenje brzine, a valja nekako napuniti budžet....
Osim toga, šta je sa onim ljudima koji imaju po 10 i više (neregistrovanih) automobila/krševa i koji koriste naselja za auto -pijacu i koji te iste krševe parkiraju na regularna mjesta za parkiranje (i tu stoje po više godina), pa zbog istih drugi budu prisiiljeni parkirati po trotoarima...
mup nije nadležan za obezbjeđivanje parking prostora
-
kakavdanakneiskustvu
#95 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
Haris033 wrote:Ne kažem da je MUP nadležan da pravi parking prostore, već da je ok naplaćivati kazne kada bude napravljeno dovoljno parkinga... na ovaj način naplaćivati kazne po cijelom gradu je čista pljačka!shandrprcSA wrote:znaci mup je nadlezan za parking prostore? je li to ova ulica 43.85275,18.371789
Da to je ta ulica, preciznije prva desno od tvog markera..
valjda je svakome jasno da se ne smije parkirati na trotoaru,osobito ako je i znak zabrane u blizini
-
kakavdanakneiskustvu
#96 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
Haris033 wrote:Nastavlja se kamatarenje od strane PU Novo Sarajevo!!!![]()
U protekla 3 dana sjevnule su "čestitke" u naseljima Hrasno, Dolac Malta, Socijalno...Djevojka i mladić na biciklima, uposlenici PU Novo Sarajevo, su bili vrijedni ovih dana i poprilično napunili budžet istih!
![]()
Svaka Vam čast gosp. Pećanac!![]()
Vozila se i dalje kradu, pljačke i pucnjave su svakodnevnica... Ubice, kriminalci i narkomani regularno hodaju i šetaju našim gradom, a Vi i dalje uzimajte od poštenih građana... Fuuuj!!!
A narod šuti...
pa jesu li napisali nekome nalog ko je uredno parkirao ili onima koji su nepropisno parkirali vozilo?
-
kakavdanakneiskustvu
#97 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
Haris033 wrote:Izvini, da u jednom naselju ima obezbjeđeno jedno parking mjesto po stanu, i ja bi se složio s tobom. Svaka zelena i bilo koja druga površina se koristi kako bi se napravio tržni centar ili stambena zgrada. Koliko je u zadnje vrijeme napravljeno javnih garaža, parknga ili parkova??? Naprave naselje sa manjkom parkinga i onda građani budu primorani da parkiraju po trotoarima.neki wrote:Podrzavam akciju i nadam se da nece trajati par dana kao inace![]()
trotoar, da je namjenjen za parkiranje, ne bi bio izdignut. Zna se sta su saobracajne povrsine, bar bi neko ko tvrdi da je rodjen u gradu trebao znati
Primjer - parking prostor ispred zgrade "kifla" na D. Malti! Tu će se napraviti velika stambena zgrada, i ljudi koji su 30 godina parkirali sutra će morati parkirati po trotoarima, da bi im poslije policija stavljala kazne za nepropisno parkiranje.... Kažu da će se i parking iza kifle prema "Klasu" u narednom periodu biti mjesto gdje će se praviti nova stambena zgrada... Zatim, primjer iz Kvadranta...., Nedžad Koldžo je uništio min. 50 parking mjesta izgradnjom saobraćajnice koja povezuje Buća potok sa Čengić Vilom, a koja je donijela samo još veću gužvu, više saobraćajnih nesreća... Na dijelu je pravi urbicid u režiji načelnika Općina, a na račun svih građana!!!
niko nije primoran parkirati na trotoaru,uvijek se može naći mjesto za parkiranje,niko nije bogom dan da mora parkirati vozilo ispod svog prozora,osim ako nije zakupio mjesto za parkiranje
-
kakavdanakneiskustvu
#98 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
pametolog wrote:neki wrote:Podrzavam akciju i nadam se da nece trajati par dana kao inace![]()
trotoar, da je namjenjen za parkiranje, ne bi bio izdignut. Zna se sta su saobracajne povrsine, bar bi neko ko tvrdi da je rodjen u gradu trebao znati
trotoar je trotoar, bilo gdje da je, i sluzi za pjesake.
Krajnje je vrijeme da svi zajedno prestanemo podrzavati krsenje bilo kakvih zakona, propisa, logike, lijepog ponasanja,...
Pogresno parkiranje je za osudu a ne za pohvalu i masovno odobravanje, voznja u javnom gradskom prevozu je za osudu a ne za pohvalu i masovno odobravanje, bacanje cikova i papirica mimo kante za smece je za osudu a ne za pohvalu...
I nije nam kriva vlast, krivi smo mi koji krsimo propise, a kad vlast radi ono sto treba da radi, svi skocimo da branimo prekrsitelje. Hajmo se prvo odluciti hocemo li uredjenu drzavu u svakom pogledu (pa i u pogledu parkiranja), pa ako hocemo da se ne bunimo tipa "kad kazne sve nek kazne mene zadnjeg". Ja sam spreman da prvi platim kaznu za sve sto uradim lose, i nakon toga osjecam stid pred samim sobom i cijelim svijetom.
-
kakavdanakneiskustvu
#99 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
Haris033 wrote:Ma, smiješni ste Vi svi koji odobravate ovako ponašanje policije i općinskih vlasti!!! Još jedan razloga u nizu zašto treba bježati iz ove države!
U normalnim državama, država će obezbjediti parking mjesto svakom pojedincu (besplatno ili sa naplatom), i tek onda, ako se nepropisno parkiraš, ti naplaćuju kazne!!!
Poenta je u tome da parkinzi, zelene površine i igrališta nestaju, a grade se hoteli, tržni centri, stambene zgrade... Od toga najviše koristi imaju načelnici općina i njihova administracija, koji dobijaju proviziju od investitora... I tu dolazi MUP koji naplaćuje kazne...
tačno,u normalnim državama,a ti valjda nisi svjestan da živiš u BiH
policija samo radi svoj posao
-
klej
#100 Re: Kazne MUP-a za parkiranje po trotoarima u naseljima
vidim, neko pomenu kako je u banja luci po pitanju parking prostora. cesto sam tamo poslovno i mjesecno provedem minimalno 10 radnih dana. u centru grada, kod zgrade m-tela, trznice, gospodske ulice... cijeli dan parkiranja kosta 5 KM, platis na automatu, istakni ispod vjetrobrana i miran. u mejdanu (niz zgrada poslije merkatora, prema staroj autobuskoj stanici), gdje su u naselju napravili nove garaze, za stanare koji tu zive je cjena godisnjeg zakupa, u zatvorenom prostoru, 55 KM.
prije dvije godine, u zenici (ne znam kako se zove ulica, nalazi se odmah do "carsije", ima tu neka kafana sa bastom sa drvenom ogradom), ostavim vozilo na praznom oparking prostoru i odem na poslovni sastanak. vratim se za cca 40 minuta, nema auta, odnio pauk, jer su ta mjesta rezervisana za stanare te ulice i nema parkiranja drugim vozilima, sve i da placas. nego, prohodam 100-tinjak metara odatle, do parkinga pauk sluzbe, platim 55 KM i preuzmem vozilo. sam pao, sam se ubio. za taj slucaj sam sam kriv, jer sam tek poslije obratio paznju na znak, na kojem jasno pise da je parking u toj ulici namjenjen stanarima i da su mjesta oznacena i numerisana, ali nekad davno prije toga i losim materijalom, jer se jedva naziru.
sve se moze, kad se hoce. samo je kod nas problem, sto se mnoge stvari rjesavaju tek kad pripne guzonjama i kad njima odgovara, problemi se rjese preko noci. sitnoj buraniji ostaje da laje na zvijezde
prije dvije godine, u zenici (ne znam kako se zove ulica, nalazi se odmah do "carsije", ima tu neka kafana sa bastom sa drvenom ogradom), ostavim vozilo na praznom oparking prostoru i odem na poslovni sastanak. vratim se za cca 40 minuta, nema auta, odnio pauk, jer su ta mjesta rezervisana za stanare te ulice i nema parkiranja drugim vozilima, sve i da placas. nego, prohodam 100-tinjak metara odatle, do parkinga pauk sluzbe, platim 55 KM i preuzmem vozilo. sam pao, sam se ubio. za taj slucaj sam sam kriv, jer sam tek poslije obratio paznju na znak, na kojem jasno pise da je parking u toj ulici namjenjen stanarima i da su mjesta oznacena i numerisana, ali nekad davno prije toga i losim materijalom, jer se jedva naziru.
sve se moze, kad se hoce. samo je kod nas problem, sto se mnoge stvari rjesavaju tek kad pripne guzonjama i kad njima odgovara, problemi se rjese preko noci. sitnoj buraniji ostaje da laje na zvijezde