Kazna za prekrsaj u saobracaju po novom zakonu - pomoc
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Pustinjak1979
#1 Kazna za prekrsaj u saobracaju po novom zakonu - pomoc
Prije nekoliko dana u manjem bh entitetu sam zaradio kaznu zbog preksrsaja u saobracaju. Kazna je visoka, za mene visoka svota novca, dva boda, zabrana upravljanja vozilom dva mjeseca. Kriv sam, ali nemam da platim, sta da radim? Postoji li po ovom novom zakonu mogucnost da se novcani dio kazne pretvori u neki drugi vid, kaznu zatvora, drustveno koristan rad, oduzimanje vozacke duzi period, vise bodova? I postoji li mogucnost zastare?
-
Pustinjak1979
Vozio brzo, de ne pristajte mi na muku. Izletila policija iz kukuruza, nigdje kuce, a ogranicenje 40.
Ima li neki pravnik da mi odgovori na pitanja? Moze li se negdje naci ovaj novi zakon?
Ima li neki pravnik da mi odgovori na pitanja? Moze li se negdje naci ovaj novi zakon?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Tako je prije bilokaranana wrote:Mislim da je 50 KM kazne dan zatvora, ako se nije promjenilo. Prihvati zatvor i nadaj se da su puni da nemaju mjesta da te prime. A ako te prime, ne saginji se ako ispustis sapun za vrijeme tusiranja.
- Liberalism
#8 Re: Kazna za prekrsaj u saobracaju po novom zakonu - pomoc
jesi li kaznjen od strane policije ili cek cekas da izadjes pred sudiju? Ako jos nisi izasao pred sudiju, najbolje ti je sve priznati i za taj prekrsaj (vidim po broju bodova) mozes minimalno dobiti 100 KM kazne plus 150 KM sudskih trosokva.Pustinjak1979 wrote:Prije nekoliko dana u manjem bh entitetu sam zaradio kaznu zbog preksrsaja u saobracaju. Kazna je visoka, za mene visoka svota novca, dva boda, zabrana upravljanja vozilom dva mjeseca. Kriv sam, ali nemam da platim, sta da radim? Postoji li po ovom novom zakonu mogucnost da se novcani dio kazne pretvori u neki drugi vid, kaznu zatvora, drustveno koristan rad, oduzimanje vozacke duzi period, vise bodova? I postoji li mogucnost zastare?
Ako sta pocnes ganjati samo mozes dobiti vise pa cak i preko 400 KM kazne.
A ako te je sud presudio, najbolje ti je plati nego da ti nekad sudska policija trazi na tvojoj adresi ili po gradu da te hapsi i odvodi u zatvor....
-
Pustinjak1979
Policija mi je napisala kaznu.
Konto da se zalim ali kazu ne pije vode.
Znaci, da platim?
Znaci, da platim?
-
ins
#11 Re: Kazna za prekrsaj u saobracaju po novom zakonu - pomoc
Ne ide se vise u zatvor zbog ovakvih prekrsaja, vec ti plijene imovinu. Dodju kuci i odnesu televizor ili ves masinu koja se proda kasnije na aukciji.Pustinjak1979 wrote:Prije nekoliko dana u manjem bh entitetu sam zaradio kaznu zbog preksrsaja u saobracaju. Kazna je visoka, za mene visoka svota novca, dva boda, zabrana upravljanja vozilom dva mjeseca. Kriv sam, ali nemam da platim, sta da radim? Postoji li po ovom novom zakonu mogucnost da se novcani dio kazne pretvori u neki drugi vid, kaznu zatvora, drustveno koristan rad, oduzimanje vozacke duzi period, vise bodova? I postoji li mogucnost zastare?
-
WizzardFromBOZ
u sredjenijim drustvima oni koji naprave slican prekrsaj dobiju i slicnu kaznu. kad nemaju novca da plate oni imaju opciju otplacivanja kazne u ratama ili da idu odredjeno vrijeme u zatvor. zatvor nije preporucljiva opcija jer kasnije moze biti prepreka za mnogo sta.
- Liberalism
Vidi situacija ti je ovakva. kad dodjes na sudjenje doci ce njihovi svjedoci od kojih je jedan expert za tu oblast tako da oni unaprijed imaju spremne sve odgovore koji podkrepljuju njihove dokaze (mogu pravo nayebati ako izgube parnicu), tako da te tu na sudu ne spasava skoro niko.Pustinjak1979 wrote:Policija mi je napisala kaznu.
Znaci, da platim?
Sudija ce u 99,9 procenata slucajeva presuditi u njihovu korist. Ali ako ti ne priznas krivicu i pocnes iznositi svoje dokaze sudija ce te saslusati i reci da izadjes i onda ce sudija s policajcima raspravljati o visini kazne, tako da ce ti kazna biti sigurno preko 250 KM.
Za bodove kao nema popusta, imaju opravdanje da to moraju upisati, mada to ne treba da te brine jer jos nema centralne evidencije niti o obodvima niti o uslovnim kaznama, a i pazi se naredne dvije godine.
Sto se tice oduzimanja vozacke, ako priznas dat ce ti uslovnu kaznu oduzimanja vozacke, a ako ides na sudjenje onda ti je mogu i oduzeti.
Uglavnom sudije su zeznute i sve ide po PS-u. Ponasaju se uglavnom profesionalno bez nekog posebnog osjecaja krivice ako ti nemas sredstava da platis kaznu (za razliku od prije kada bi taj slucaj dosao ''tvom'' sudiji za prekrsaje u tvom gradu koji bi ti otvoreno kroz prste progledao).
Eto, ja vise ne znam. Mozda neko drugi zna neku taktiku da prodjes jeftinije pa se raspitaj.
- chuchumbamayumbe
#14 Re: Kazna za prekrsaj u saobracaju po novom zakonu - pomoc
Prodaj auto BA. Eto ti para.Pustinjak1979 wrote:Prije nekoliko dana u manjem bh entitetu sam zaradio kaznu zbog preksrsaja u saobracaju. Kazna je visoka, za mene visoka svota novca, dva boda, zabrana upravljanja vozilom dva mjeseca. Kriv sam, ali nemam da platim, sta da radim? Postoji li po ovom novom zakonu mogucnost da se novcani dio kazne pretvori u neki drugi vid, kaznu zatvora, drustveno koristan rad, oduzimanje vozacke duzi period, vise bodova? I postoji li mogucnost zastare?
- uvjek dobar gost
Danas su mene capili i tražio sam suđenje...
-
_ambassador
pa sta vam je ljudi, laganije malo sa tim volanom brateuvjek dobar gost wrote:Danas su mene capili i tražio sam suđenje...
- Bullet Tooth Tony
ma teska im desna noga ,onako na pravcima pogotovo_ambassador wrote:pa sta vam je ljudi, laganije malo sa tim volanom brateuvjek dobar gost wrote:Danas su mene capili i tražio sam suđenje...
-
dimu
#18 Re: Kazna za prekrsaj u saobracaju po novom zakonu - pomoc
na zastaru ne racunaj preduga je, dotad ces morati vaditi neki od dokumenata, registrovati auto, i nista neces moci dok ne platis kaznuPustinjak1979 wrote:Prije nekoliko dana u manjem bh entitetu sam zaradio kaznu zbog preksrsaja u saobracaju. Kazna je visoka, za mene visoka svota novca, dva boda, zabrana upravljanja vozilom dva mjeseca. Kriv sam, ali nemam da platim, sta da radim? Postoji li po ovom novom zakonu mogucnost da se novcani dio kazne pretvori u neki drugi vid, kaznu zatvora, drustveno koristan rad, oduzimanje vozacke duzi period, vise bodova? I postoji li mogucnost zastare?
jesi li potpisao da prihvatas kaznu ? na prekrsajnom nalogu ? ako jesi nema ti pomoci. ako vec nemozes platiti trebao si potpisati da ides na sud, pa se na sudu izvuci uz manju kaznu
to sto su oni tebi nakacili je MAKSIMALNA kazna za taj prekrsaj, a to nije zakonski obavezno, imas propisani minimum i propisani maksimum kazne.
rece da je bilo 40 ogranicenje, vjerovatno u naselju onda, koliko si isao preko ogranicenja ? do 30km/h preko ogranicenja u naselju ti je samo 50 KM kazna, znaci ti si vjerovatno isao vise od 30 preko... e druze moj za to ti je kazna 100 KM, uz EVENTUALNO davanje kaznenih bodova i oduzimanje vozacke, a ne obavezno...
yebo ti nas glupe bosance, nas najveci papak od drota pravi budalama, nije prvi put da vidim da neko nasjedne na tu pricu, sad im je to praksa zaustave te i odmah ti nabroje maksimalnu kaznu za to sto si uradio pa ti je i napisu ako se ne uspijes dogovoriti za manje nesto, mater im yebem papansku samo maltretiraju narod...
znaci opet ako si potpisao nalog donji si, trebao si se malo vise informisati o zakonu i kaznama pa kad su ti htjeli nakaciti to sve trebao si potpisati da ides na sud pa na sudu izvuci minimalnu kaznu.
imas zakon na stranici fmup, potrazi na google.
kakvih bolan 150 KM sudski troskovi ? ima li taj clan u zakonu???Liberalism wrote: jesi li kaznjen od strane policije ili cek cekas da izadjes pred sudiju? Ako jos nisi izasao pred sudiju, najbolje ti je sve priznati i za taj prekrsaj (vidim po broju bodova) mozes minimalno dobiti 100 KM kazne plus 150 KM sudskih trosokva.
A ako te je sud presudio, najbolje ti je plati nego da ti nekad sudska policija trazi na tvojoj adresi ili po gradu da te hapsi i odvodi u zatvor....
sudski troskovi 20 KM uvijek bili.
kakvo ganjanje po gradu i hapsenje i odvodjenje u zatvor zbog neplacanja kazne ? jesi ti zdrav gdje ti zivis ? ovdje kad ubijes covjeka ne zavrsis u zatvoru a ne da te ganjaju ko serijskog ubicu zbog toga sto nisi platio kaznu... tebe je neko dobro isprepadao, ali nije tako druze moj...
Last edited by dimu on 21/09/2007 18:45, edited 1 time in total.
-
dimu
jel mi zivimo u istoj drzavi ? ja bio nedavno na sudjenju, prvo sto nisam na kraju ni platio sudske troskove, imao 2 prekrsaja, dobio da platim za 1, i nije bilo nikakvih svjedoka ? :S toliko o strasnim sudijama.Liberalism wrote: Vidi situacija ti je ovakva. kad dodjes na sudjenje doci ce njihovi svjedoci od kojih je jedan expert za tu oblast tako da oni unaprijed imaju spremne sve odgovore koji podkrepljuju njihove dokaze (mogu pravo nayebati ako izgube parnicu), tako da te tu na sudu ne spasava skoro niko.
Sudija ce u 99,9 procenata slucajeva presuditi u njihovu korist. Ali ako ti ne priznas krivicu i pocnes iznositi svoje dokaze sudija ce te saslusati i reci da izadjes i onda ce sudija s policajcima raspravljati o visini kazne, tako da ce ti kazna biti sigurno preko 250 KM.
Uglavnom sudije su zeznute i sve ide po PS-u. Ponasaju se uglavnom profesionalno bez nekog posebnog osjecaja krivice ako ti nemas sredstava da platis kaznu (za razliku od prije kada bi taj slucaj dosao ''tvom'' sudiji za prekrsaje u tvom gradu koji bi ti otvoreno kroz prste progledao).
i ne mogu ti na sudu nikako povecati kaznu (osim za iznos sudskih troskova). volio bi cuti kome se i to cudo desilo.
-
rihakm
#20 Re: Kazna za prekrsaj u saobracaju po novom zakonu - pomoc
druze, ja danas u nekakvoj prciji kod banja-luke vozio 33 preko ogranicenja tacnije 93km/h,ponudio 20 KM ma nece ni da gledaju...izvadih crvenku vec druga prica...e tako se to radi u RS a Boga mi i u FBiH,a tebi je platit kad tad kako god....ako nista od bubrega ce da ti odbiju....Pustinjak1979 wrote:Prije nekoliko dana u manjem bh entitetu sam zaradio kaznu zbog preksrsaja u saobracaju. Kazna je visoka, za mene visoka svota novca, dva boda, zabrana upravljanja vozilom dva mjeseca. Kriv sam, ali nemam da platim, sta da radim? Postoji li po ovom novom zakonu mogucnost da se novcani dio kazne pretvori u neki drugi vid, kaznu zatvora, drustveno koristan rad, oduzimanje vozacke duzi period, vise bodova? I postoji li mogucnost zastare?
-
anamo 'vamo
kako ba imas obraza da kazes: "konto da se zalim"??!! jesi li napravio prekrsaj? jesi. jesi li kriv? jesi. lagano put pod noge i u postu i plati zasluzenu kaznu. pa, drugi put, opet nagazi! dok vam kozu ne oderu, necete doci tobe. a, ako nemas para, chuchumbamayumbe ti je dao odlican savjet. prodaj auto!Pustinjak1979 wrote:Policija mi je napisala kaznu.
Znaci, da platim?
napravi pizdariju, prizna da je kriv i jos bi "da se zali"
-
rihakm
Cool !!!anamo 'vamo wrote:kako ba imas obraza da kazes: "konto da se zalim"??!! jesi li napravio prekrsaj? jesi. jesi li kriv? jesi. lagano put pod noge i u postu i plati zasluzenu kaznu. pa, drugi put, opet nagazi! dok vam kozu ne oderu, necete doci tobe. a, ako nemas para, chuchumbamayumbe ti je dao odlican savjet. prodaj auto!Pustinjak1979 wrote:Policija mi je napisala kaznu.
Znaci, da platim?
napravi pizdariju, prizna da je kriv i jos bi "da se zali"
-
Alica
evo ti zakon o saobracaju - NOVI u PDF frmatu..pa pokusaj nesto pronaci korisno!
http://www.eupm.org/FCKeditor/Images/Me ... %20web.pdf
http://www.eupm.org/FCKeditor/Images/Me ... %20web.pdf
-
malizeleni
Eheh. Tako su mene na Bradini zaustavili ljetos. Dupla traka uzbrdo, shuma, nigdje zive duse i 40 ogranicenje. Izleti mi drot na ulicu, umalo ga zgazio nisam, kaze vozili ste 72 na sat, ogranicenje 40. 100-300 maraka kazne, 2 boda, bla bla. Pokazuje on meni neku shemu, prekoracenje do 30, prekoracenje preko 30.
Uglavnom kaze moram do Konjica da platim kaznu, pa nazad po vozacku. Reko mogu li ja to platiti u Sa, da se ne vracam sad u Konjic bezveze. Kaze ne mozes, strana vozacka, strane registracije, nisu placali kazne prije pa sad moramo ovako. Pa kako cu voziti do konjica bez vozacke, nista se ti ne brini kaze. Vidim koliko je sati... Cujte reko gospodine, nisam nikad bio kaznjavan, stvarno nisam vidio znak, bla bla, mozemo li kako ignorisati ona 2km\h previse. I ignorisase bogami, pljunem petobu, i nastavim dalje. A zivota mi da mi cura nije bila tu, isli bi traziti taj znak, pa makar u Konjicu bio.
Uglavnom kaze moram do Konjica da platim kaznu, pa nazad po vozacku. Reko mogu li ja to platiti u Sa, da se ne vracam sad u Konjic bezveze. Kaze ne mozes, strana vozacka, strane registracije, nisu placali kazne prije pa sad moramo ovako. Pa kako cu voziti do konjica bez vozacke, nista se ti ne brini kaze. Vidim koliko je sati... Cujte reko gospodine, nisam nikad bio kaznjavan, stvarno nisam vidio znak, bla bla, mozemo li kako ignorisati ona 2km\h previse. I ignorisase bogami, pljunem petobu, i nastavim dalje. A zivota mi da mi cura nije bila tu, isli bi traziti taj znak, pa makar u Konjicu bio.
- Maystor
#25 Re: Kazna za prekrsaj u saobracaju po novom zakonu - pomoc
Mislim da ti je najbolje da platis to sto ti je napisano. Ne vjerujem da ces proci jeftinije ako se odlucis za sud.Pustinjak1979 wrote:Prije nekoliko dana u manjem bh entitetu sam zaradio kaznu zbog preksrsaja u saobracaju. Kazna je visoka, za mene visoka svota novca, dva boda, zabrana upravljanja vozilom dva mjeseca. Kriv sam, ali nemam da platim, sta da radim? Postoji li po ovom novom zakonu mogucnost da se novcani dio kazne pretvori u neki drugi vid, kaznu zatvora, drustveno koristan rad, oduzimanje vozacke duzi period, vise bodova? I postoji li mogucnost zastare?