KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mostarurscu

#26 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

MMM1977 wrote:
mostarurscu wrote:
askeri wrote:Nema na čemu druže. Zakon je jasan, nema tu rekla-kazala. ZOR ni u jednom članu ne spominje taj rok i prijavu na osiguranje prije početka rada, ne bavi se time, a ovaj drugi zakon je jasan. Samo da ga nisu promjenili, a nadam se da nisu i da ne plaćaš ništa tim lihvarima.
samo ne znam ako bude ovo nepromijenjeno da li da ih pustim da idemo na sud ili da ih demonstrativno sjebem prije nego mi pošalju prekršajni nalog ..
Spusti loptu jer uvijek ti mogu nešto iskopati. Plus ćeš im biti stalna mušterija.
u pravu si , bolje spustit loptu mada bi ih najradje pobio , sta sam sve pretrpio veceras kad sam ženi spomenuo moguću kaznu od 8 milja :)

piće ide, poslat ću ti telefon u privatnu poruku pa se javi kad prvom prilikom krenes u Mo :)
mostarurscu

#27 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

askeri wrote:
mostarurscu wrote:evo nasao sam ..prva tacka :roll:

smrdim/novi-zakon-o-radu-26-p ... a-radnike/
Druže, ovo što si okačio su čista nagađanja novinara. Evo ti link sa stranice Vlade FBiH, pa pročitaj.
Redni broj 6.

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/zakoni/

u zakonu o radu zaista nista ne stoji , dole pod rednim brojem 18. ima

ZAKON o izmjenama Zakona o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa (bosanski jezik)

ne znam šta to sad znači , možda pripremljen ali još uvijek nije izašao u službenim novinama ..ako je tako nemam brige !
Čudna sorta

#28 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by Čudna sorta »

Zadnje izmjene Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa odnose se samo na kaznene odredbe, rok za prijavu radnika nije promijenjen.

Ukoliko nisi nikada prije kažnjavan po tom osnovu, ukoliko redovno izmiruješ obaveze, i obzirom da ti nije prošao rok od 7 dana, sve to ti mogu biti olakšavajuće okolnosti na sudu ako se odlučiš za sudsko odlučivanje, kao i to da si prijavu izvršio odmah nakon toga. I koliko ja znam da nije baš rijetkost da se ide u korist okrivljenog.
mostarurscu

#29 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

Čudna sorta wrote:Zadnje izmjene Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa odnose se samo na kaznene odredbe, rok za prijavu radnika nije promijenjen.

Ukoliko nisi nikada prije kažnjavan po tom osnovu, ukoliko redovno izmiruješ obaveze, i obzirom da ti nije prošao rok od 7 dana, sve to ti mogu biti olakšavajuće okolnosti na sudu ako se odlučiš za sudsko odlučivanje, kao i to da si prijavu izvršio odmah nakon toga. I koliko ja znam da nije baš rijetkost da se ide u korist okrivljenog.
Super da imaš takve informacije da se ide često u korist okrivljenog , u ovom slučaju ako je rok 7 dana po zakonu u slucaju kazne se ima žalit Strazburu :)

Kraju šalu , onda ne postoji ni teoretska mogucnost da me kazne jer bi postupili mimo zakona ..
askeri

#30 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by askeri »

Evo vidiš, @Čudna se bolje razumije, ako je tačno što si naveo, nema razloga za brigu. Možda će oni navratiti za koji dan opet, kobajagi. Ko zna da li će i poslati tu prijavu na sud.
mostarurscu

#31 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

askeri wrote:Evo vidiš, @Čudna se bolje razumije, ako je tačno što si naveo, nema razloga za brigu. Možda će oni navratiti za koji dan opet, kobajagi. Ko zna da li će i poslati tu prijavu na sud.

Svašta je moguće mada ja sad imam osjećaj da oni nisu najbolje upućeni ako je ovako kako se mi nadamo da jest ..
Koliko su savjesni to me uopšte ne bi zacudilo ..
Što ti to kažem , zato što sam probao intervenirati i rekli su ovom koji ih je kontaktirao da nema povratka ..oni su odlučili da ide prekršaj !

Al hajde da sacekamo i vidimo ..ko zna ..
mostarurscu

#32 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

ljudi odoh spavati , hvala na pomoci ..pisat cu razvoj situacije svakako ovdje ..laku noc !
askeri

#33 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by askeri »

No sikiriki, vidjećeš da će opet doći da se "nagodite". Ako su tako "stručni", neka onda šalju kod sudije. Ti se malo spremi sa advokatom i to je to.
MMM1977

#34 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by MMM1977 »

I dalje nejasno.

Na seminaru oko novog zakona bilo je ovo pitanje. Odgovor je bio da se, u skladu sa članom 4.2 prijava mora izvršiti odmah.

Ako pogledamo taj član, tamo piše samo "prijava u roku propisanim zakonom" a to je ovaj zakon koji je askeri postavio, tj. 7 dana.

Ako ćeš se opet vidjeti s njima, traži da ti kažu na osnovu čega hoće da te kazne. Ti se pripremi i imaj ove zakone pri ruci i drži se priče o 7 dana.

Očito je, a i znamo, da će se mijenjati kompletan set radnog zakonodavstva ali još uvijek nije pa inspekcija lovi u mutnom.

Nemoj mene slušati ali ja se na tvom mjestu ne bih plašio. Na kraju krajeva, na sudu dosta toga ide u tvoju korist i eventualno ćeš dobiti neki uslov iako ja mislim da ti ne mogu ništa.
KB9

#35 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KB9 »

plati pare i suti, kriv si i nema price
JThomas

#36 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by JThomas »

rok od 7 dana je jedini važeći i izričito propisan. nisi kriv i pokušavaju te uzeti na foru.
KIseljak12

#37 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KIseljak12 »

KB9 wrote:plati pare i suti, kriv si i nema price
Sta se ti javljas, kad nemas pojma o temi, idi treniraj foke.

:bih: :bih: :bih:
KB9

#38 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KB9 »

KIseljak12 wrote:

objasnio je lik temu, procitas i imas pojma, prilicno je jednostavno, kontas?

dosla inspekcija, imo radnika kako ga ne smije imat i sad ce pretrpit posljedice, ako ne plati i izvuce se nekako to je samo dokaz u kakvoj rupi od drzave zivimo
KIseljak12

#39 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KIseljak12 »

KB9 wrote:
KIseljak12 wrote:

objasnio je lik temu, procitas i imas pojma, prilicno je jednostavno, kontas?

dosla inspekcija, imo radnika kako ga ne smije imat i sad ce pretrpit posljedice, ako ne plati i izvuce se nekako to je samo dokaz u kakvoj rupi od drzave zivimo
Nisi dobro skonto. Procitaj malo detaljnije pa ces vidjeti da Inspekcija udara reket. E to je dokaz o rupi.

Lokalnim mocnicima ne smiju ni prekrsaj napisati, a imaju po 10ak neprijavljenih radnika u sred grada i svi to znaju. To traje mjesecima, godinama, a ovdje izmisljaju nepostojece rokove.

Kontas?
KB9

#40 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KB9 »

znaci sluzi se prekrsajima drugih da opravda svoj prekrsaj? zanimljivo, nadasve posteno, fer i korektno

neko se izvuce za ubistvo i sad ja ubijem nekog i kazem samo on se izvuko ne mozete ni mene osudit, dobra vam logika pravo, svaka cast na tome :lol:
JThomas

#41 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by JThomas »

nije u prekršaju jer mu nije bio istekao rok za prijavu.
KIseljak12

#42 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KIseljak12 »

KB9 wrote:znaci sluzi se prekrsajima drugih da opravda svoj prekrsaj? zanimljivo, nadasve posteno, fer i korektno

neko se izvuce za ubistvo i sad ja ubijem nekog i kazem samo on se izvuko ne mozete ni mene osudit, dobra vam logika pravo, svaka cast na tome :lol:
Nije to ni pravdanje niti argument. Ti tvrdis da je rupa zato sto covjek nece da plati reket. Ja tvrdim da je rupa zato jer ne smiju dirati mocnike, a drugima bespravno udaraju reket. Jedno nedjelo ne opravdava drugo.

Fino su ljudi objasnili da nije istekao rok za prijavu. U cemu je problem? Krivo ti sto ga ne kazne za nesto sto nije kriv? Da je mislio ne prijaviti radnike, prijavio bi jednog od pet, a ne obratno.
KB9

#43 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KB9 »

nije bitan naum nego sta se desilo, propust je bio i mora se snosit posljedica, kako ne razumijes?
KIseljak12

#44 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KIseljak12 »

KB9 wrote:nije bitan naum nego sta se desilo, propust je bio i mora se snosit posljedica, kako ne razumijes?
Nije tacno da nije bitan naum, time se bavi poseban dio pravne teorije. Druga stvar je da nije bio propust, kako ne razumijes? Reketasi ga pokusavaju izmisliti, kako ne kontas?
KB9

#45 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KB9 »

KIseljak12 wrote:
KB9 wrote:nije bitan naum nego sta se desilo, propust je bio i mora se snosit posljedica, kako ne razumijes?
Nije tacno da nije bitan naum, time se bavi poseban dio pravne teorije. Druga stvar je da nije bio propust, kako ne razumijes? Reketasi ga pokusavaju izmisliti, kako ne kontas?
nemoj vise citirat zivota ti, ne pises smisleno i ne citiraj me dalje
KIseljak12

#46 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KIseljak12 »

KB9 wrote:
KIseljak12 wrote:
nemoj vise citirat zivota ti, ne pises smisleno i ne citiraj me dalje
TI ne znas citati.
dobar osjecaj

#47 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by dobar osjecaj »

Nije jednostavan ovaj zivot.
Amko80

#48 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by Amko80 »

Potpuno si u pravu, neprijavljen radnik je zatečen na radu, najbolje što OP može izvući na sudu je minimalna kazna za firmu i uslovna osuda odgovornom licu ili obrnuto. Rokovi koje spominjete odnose se na obavezu prijavljivanja radnika, nigdje nije propisano da u tom periodu radnik može raditi.
Tako bi teoretski mogao držati u ladici 4 antidatirana ugovora za svaki mjesec, pa kad inspekcija dođe, izvučem najsvježiji i kažem ''evo vidite da sam još u roku za prijavu''.
mostarurscu

#49 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

Amko80 wrote:
Potpuno si u pravu, neprijavljen radnik je zatečen na radu, najbolje što OP može izvući na sudu je minimalna kazna za firmu i uslovna osuda odgovornom licu ili obrnuto. Rokovi koje spominjete odnose se na obavezu prijavljivanja radnika, nigdje nije propisano da u tom periodu radnik može raditi.
Tako bi teoretski mogao držati u ladici 4 antidatirana ugovora za svaki mjesec, pa kad inspekcija dođe, izvučem najsvježiji i kažem ''evo vidite da sam još u roku za prijavu''.

nisi u pravu druze.

ZAKON O
JEDINSTVENOM SISTEMU REGISTRACIJE,
KONTROLE I NAPLATE DOPRINOSA

I OPĆE ODREDBE

...

Član 14.
Obveznik uplate doprinosa podnosi Poreznoj upravi prijavu za upis u Jedinstveni sistem za
svakog novog zaposlenika u roku od sedam dana od dana otpočinjanja rada osiguranika.
Obveznik uplate doprinosa Poreznoj upravi podnosi prijavu iz čl. 12. i 13. ovog Zakona u roku
od sedam dana od dana nastanka promjene.
mostarurscu

#50 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

MMM1977 wrote:I dalje nejasno.

Na seminaru oko novog zakona bilo je ovo pitanje. Odgovor je bio da se, u skladu sa članom 4.2 prijava mora izvršiti odmah.

Ako pogledamo taj član, tamo piše samo "prijava u roku propisanim zakonom" a to je ovaj zakon koji je askeri postavio, tj. 7 dana.

Ako ćeš se opet vidjeti s njima, traži da ti kažu na osnovu čega hoće da te kazne. Ti se pripremi i imaj ove zakone pri ruci i drži se priče o 7 dana.

Očito je, a i znamo, da će se mijenjati kompletan set radnog zakonodavstva ali još uvijek nije pa inspekcija lovi u mutnom.

Nemoj mene slušati ali ja se na tvom mjestu ne bih plašio. Na kraju krajeva, na sudu dosta toga ide u tvoju korist i eventualno ćeš dobiti neki uslov iako ja mislim da ti ne mogu ništa.

Hvala drug, idem sutra u inspekciju naoruzan ovim zakonima i s pitanjem na osnovu čega hoće da me kazne ..na osnovu kojeg člana zakona ...
Post Reply