kazna odsjecanja ruke /amputacija
- PRO testant
#351 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Jako mi je žao ali moradoh da postiram jedan klip.
Mislim da završetak klipa dovoljno govori o stavovoima koji se uče u šerijatrskim zemljama.
Intersantno je da je i sam Šeih zakjlučio da je primjer iz priče jako dobar.
Mislim da završetak klipa dovoljno govori o stavovoima koji se uče u šerijatrskim zemljama.
Intersantno je da je i sam Šeih zakjlučio da je primjer iz priče jako dobar.
- ljubav_aha
#352 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
kazna osjecanja ruke kradljivcu u hriscanstvu nije nikad spomenuta ili uvedenaodiol wrote:Nije dokinut, a Isus izricito govori o tome u Novom zavjetu:ljubav_aha wrote:
srecom,dokinut je ,o tome se takodjer pise ,tacnije o serijatskom zakonu koji danas takodjer prakticira istu kaznu
17"Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. 18Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. 19Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom."
Evandjelje po Mateju 5
No, to nije moja poenta. Poenta je da se neko, ko prihvata Bibliju kao Boziju rijec, ne smije cuditi kaznama, jer vidimo sta je u Starom zavjetu Bog takodjer, navodno, propisao. Par hiljada godina prije ili poslije, nije bitno, bitno je da se iz Starog zavjeta moze vidjeti da je Bog propisao takve kazne.
“Woe to the world because of the things that cause people to sin! Such things must come, but woe to the man through whom they come! 8If your hand or your foot causes you to sin, cut it off and throw it away. It is better for you to enter life maimed or crippled than to have two hands or two feet and be thrown into eternal fire. 9And if your eye causes you to sin, gouge it out and throw it away. It is better for you to enter life with one eye than to have two eyes and be thrown into the fire of hell. Matthew 18:7-9
drugacija poruka
- ljubav_aha
#353 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
kako kazniti istog lopova drugi putljubav_aha wrote:sad si me podsjetioharač wrote:sva sreća te Bog, u svojoj beskonačnoj mislosti, nije propisao šta pravednije (npr. odsjecanje dva uda odjednom)
sto se desi lopovu ,uhvacenom,drugi put,a kojem je prvi put ruka odsjecenarezanje druge ruke ili ne
![]()
-
improvizator
#354 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ludnicom..jer mora biti dovoljno lud da bi opet isto počinioljubav_aha wrote:kako kazniti istog lopova drugi putljubav_aha wrote:sad si me podsjetioharač wrote:sva sreća te Bog, u svojoj beskonačnoj mislosti, nije propisao šta pravednije (npr. odsjecanje dva uda odjednom)
sto se desi lopovu ,uhvacenom,drugi put,a kojem je prvi put ruka odsjecenarezanje druge ruke ili ne
![]()
- BHF_Manijak
#355 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Ide drugi ekstremitet, tj druga saka!ljubav_aha wrote:kako kazniti istog lopova drugi putljubav_aha wrote:sad si me podsjetioharač wrote:sva sreća te Bog, u svojoj beskonačnoj mislosti, nije propisao šta pravednije (npr. odsjecanje dva uda odjednom)
![]()
- ljubav_aha
#356 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Mutilation
Mutilation, including eye gouging, chemical blinding, amputation of fingers, hands or other body parts, is also used in some countries, especially in those whose legal system is based on Islamic law.
Amputation
In Saudi Arabia, those convicted of crimes involving theft are often sentenced to amputation, and their right hands are removed. For those found guilty of highway robbery, cross amputation, or removal of the right hand and left foot is ordered. In Iran, prisoners may also be sentenced to amputation of both hands and feet for serious crimes. Judicial amputation is still practiced in many other countries too including Yemen, Sudan, and Islamic regions of Nigeria. Under the Taliban, judicial amputations were common in Afghanistan.
An Eye for an Eye - Literally
In Saudi Arabia, Indian citizen Puthan Veettil `Abd ul-Latif Noushad was sentenced to a brutal punishment in 2005. The Greater Shari`a Court of Dammam ordered his right eye gouged out as retribution for taking part in a brawl. A Saudi citizen was injured in the brawl and insisted that the punishment be carried out.
Although Saudi Arabia consented to the Convention against Torture in 1997, brutal judicial punishments in the country have not stopped. Eye gouging sentences are not uncommon
Mutilation, including eye gouging, chemical blinding, amputation of fingers, hands or other body parts, is also used in some countries, especially in those whose legal system is based on Islamic law.
Amputation
In Saudi Arabia, those convicted of crimes involving theft are often sentenced to amputation, and their right hands are removed. For those found guilty of highway robbery, cross amputation, or removal of the right hand and left foot is ordered. In Iran, prisoners may also be sentenced to amputation of both hands and feet for serious crimes. Judicial amputation is still practiced in many other countries too including Yemen, Sudan, and Islamic regions of Nigeria. Under the Taliban, judicial amputations were common in Afghanistan.
An Eye for an Eye - Literally
In Saudi Arabia, Indian citizen Puthan Veettil `Abd ul-Latif Noushad was sentenced to a brutal punishment in 2005. The Greater Shari`a Court of Dammam ordered his right eye gouged out as retribution for taking part in a brawl. A Saudi citizen was injured in the brawl and insisted that the punishment be carried out.
Although Saudi Arabia consented to the Convention against Torture in 1997, brutal judicial punishments in the country have not stopped. Eye gouging sentences are not uncommon
- ljubav_aha
#357 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
evo sto se desava danas u svijetu :BHF_Manijak wrote:Ide drugi ekstremitet, tj druga saka!ljubav_aha wrote:
kako kazniti istog lopova drugi put
Amputation
Right hands have been cut off at the wrist as punishment for theft in Sharia-controlled areas of Nigeria and in Saudi Arabia. Repeat offenders in the latter country can lose both hands, and legs are sometimes taken for other offenses. An executioner, Muhammad Saad al-Beshi, told the Saudi newspaper Arab News in 2003 that "I use a special sharp knife, not a sword. When I cut off a hand I cut it from the joint. If it is a leg the authorities specify where it is to be taken off, so I follow that."
In Iran, in early 2008, five robbers had their right hands and left feet cut off in one week—a practice known as cross amputation. According to The New York Times "doctors watched to limit bleeding and infection during the procedure." Hands and feet are also reportedly cut off as punishment in Yemen, Sudan, and Somalia.
OK,druga,ruka,ali zasto se prakticira odsjecanje noge
- BHF_Manijak
#358 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
E jok eto konsultira se Turabi...
Pa normalno da ce frajer kod doktora otici na konsultace, sem ako je levat i sam/sama sebi zeli smrt!
- ljubav_aha
#359 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
zelis reci,da je prije kazne , doticnoj osobi provjereno zdrastveno stanjeBHF_Manijak wrote:E jok eto konsultira se Turabi...Pa normalno da ce frajer kod doktora otici na konsultace, sem ako je levat i sam/sama sebi zeli smrt!
dokotrima se desavaju gresek tokom operacija,sto nije isto iskljuceno tokom amputiranja
- BHF_Manijak
#360 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Previse ba u dubiozu zalazis ko da ces ih ti licno amputirati ili u najmanju ruku ko da se o nekom tvom radi, nadji ba sta zanimljivo u zivotu, bavi se necim interesantnim, mani se brige o tudjim zivotima koji su miljama udaljeni od tebe...Fakat ne kontam ako imas toliku zelju za upoznavanjem tog serijata pravac aerodrom, karta do Irana i na kakav tamo serijatski sud pa se dobro raspitaj sta i kako, najbolje ti je zivotami!
- ljubav_aha
#361 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ti,ocigledno ne kortistis empatiju,kao i uzrocno-posljedicen veze kazne i zdravlja lopova,stoga dajes punu podrsku amputiranju ruke,noge,ocijuBHF_Manijak wrote:Previse ba u dubiozu zalazis ko da ces ih ti licno amputirati ili u najmanju ruku ko da se o nekom tvom radi, nadji ba sta zanimljivo u zivotu, bavi se necim interesantnim, mani se brige o tudjim zivotima koji su miljama udaljeni od tebe...Fakat ne kontam ako imas toliku zelju za upoznavanjem tog serijata pravac aerodrom, karta do Irana i na kakav tamo serijatski sud pa se dobro raspitaj sta i kako, najbolje ti je zivotami!
-
improvizator
#362 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
BHF_Manijak wrote:Previse ba u dubiozu zalazis ko da ces ih ti licno amputirati ili u najmanju ruku ko da se o nekom tvom radi, nadji ba sta zanimljivo u zivotu, bavi se necim interesantnim, mani se brige o tudjim zivotima koji su miljama udaljeni od tebe...Fakat ne kontam ako imas toliku zelju za upoznavanjem tog serijata pravac aerodrom, karta do Irana i na kakav tamo serijatski sud pa se dobro raspitaj sta i kako, najbolje ti je zivotami!
ne zamjeri joj..vidiš da žena nosi nick ''ljubav??? ahaaaa''
- bijela
#363 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
niski udarci nisu bog zna čemu.
- ljubav_aha
#364 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
improvizator wrote:BHF_Manijak wrote:Previse ba u dubiozu zalazis ko da ces ih ti licno amputirati ili u najmanju ruku ko da se o nekom tvom radi, nadji ba sta zanimljivo u zivotu, bavi se necim interesantnim, mani se brige o tudjim zivotima koji su miljama udaljeni od tebe...Fakat ne kontam ako imas toliku zelju za upoznavanjem tog serijata pravac aerodrom, karta do Irana i na kakav tamo serijatski sud pa se dobro raspitaj sta i kako, najbolje ti je zivotami!![]()
![]()
![]()
ne zamjeri joj..vidiš da žena nosi nick ''ljubav??? ahaaaa''razočarana, bez muža, ljubavi, maženja, sexa...a zagori se... treba joj relaksacije
- ljubav_aha
#365 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
nevjerovatno kako forumashi imaju potrebu pisati o mom privatnom zivotu onako kako ziasta tome teze,opisu najgoru kombinaciju,to je doslovno potisnuta destruktivna zeljabijela wrote:niski udarci nisu bog zna čemu.
-
improvizator
#366 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
jesmo brzi u pokušaju demantovanja gore iznesenog..ljubav_aha wrote:improvizator wrote:BHF_Manijak wrote:Previse ba u dubiozu zalazis ko da ces ih ti licno amputirati ili u najmanju ruku ko da se o nekom tvom radi, nadji ba sta zanimljivo u zivotu, bavi se necim interesantnim, mani se brige o tudjim zivotima koji su miljama udaljeni od tebe...Fakat ne kontam ako imas toliku zelju za upoznavanjem tog serijata pravac aerodrom, karta do Irana i na kakav tamo serijatski sud pa se dobro raspitaj sta i kako, najbolje ti je zivotami!![]()
![]()
![]()
ne zamjeri joj..vidiš da žena nosi nick ''ljubav??? ahaaaa''razočarana, bez muža, ljubavi, maženja, sexa...a zagori se... treba joj relaksacije
aha
kako jednostrano razmisljanje,nije cudo sto podrzavas kaznu ,nema lijevo i desno,samo ravno i ograniceno
a gdje sam to rekao da podržavam ?
ok ima sexa..onda sam pogriješio...izvinjavam se...
nego zamisli ljubav_aha muž ti izgubi ruku ? ili ne daj Bože obje ?
-
(ne)forumas
#367 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
citajuci forum smatram da ne bi bilo lose pod hitno uvesti amputaciju glava pojedinaca
- ljubav_aha
#368 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
uvijek sam brza u bilo cemuimprovizator wrote:
jesmo brzi u pokušaju demantovanja gore iznesenog..![]()
a gdje sam to rekao da podržavam ?citiraj me...
nego zamisli ljubav_aha muž ti izgubi ruku ? ili ne daj Bože obje ?na što bi se sex sveo ?
sto tacno podrzavas
tvoja sala je vrlo bljutava , jer u relanom zivotu postoje invalidi koji imaju seks sa osobom bez istog fizickog problema
- BHF_Manijak
#369 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Halo ba, zaboli me djon za te tamo neke, niti sam serijatski pravnik niti sprovodim amuptuacije n iti zivim u zemlji u kojoj se to sprovodi, koga interesuje nek izucava a to se izucavanje ne vrsi na forumu vec na mjestima predvidjenim za to, u ovom slucaju neki od islamskih fakulteta diljem svijeta sa akcentom na serijatsko pravo, pa bujrum! Cuj ne koristim empatiju, sta treba, da dumam mjesec dana sta ce biti sa "jadnim lopovom" (kakav oksimoron!) kojem ce se amputirati ruka, nek sam o sebi misli i nek o njemu brinu institucije predvidjene za to, prijatelji, rodbina, peti deseti...Ne kontam kako sve tako srcu primas a na pogresnim mjestima prosipas to "primanje"! Rekoh ti, ako te bas toliko cijela procedura interesuje, pravac serijatski sud pa se raspitaj, meni je sasvim dovoljno da znam sta i kako se sprovodi u slucaju kradje, koje su sankcije i slicno, koje ako Bog da nikad nece biti nada mnom sprovedene niti ce moci biti jer ne zivim u takvom sistemu niti se kod nas to detaljno izucava, ne znam u cemu je problem pa je to tako tesko shvatiti?! Ljudi imaju svojih problema, za razliku od tebe(ocigledno, jer sama takav stav ljudima nametnes), pa nemaju kad da misle sta ce biti "sa tamo nekim u serijatskoj zemlji kad mu se odsijece ruka", ti ako imas vremena i zelje, bujrum, ali ne napadaj ostale koje to savrseno ne zanima i pokusaj se informsitai na pravim mjestima a ne tamo gdje znas i sama unaprijed da neces dobiti pravi odgovor...ljubav_aha wrote:ti,ocigledno ne kortistis empatiju,kao i uzrocno-posljedicen veze kazne i zdravlja lopova,stoga dajes punu podrsku amputiranju ruke,noge,ocijuBHF_Manijak wrote:Previse ba u dubiozu zalazis ko da ces ih ti licno amputirati ili u najmanju ruku ko da se o nekom tvom radi, nadji ba sta zanimljivo u zivotu, bavi se necim interesantnim, mani se brige o tudjim zivotima koji su miljama udaljeni od tebe...Fakat ne kontam ako imas toliku zelju za upoznavanjem tog serijata pravac aerodrom, karta do Irana i na kakav tamo serijatski sud pa se dobro raspitaj sta i kako, najbolje ti je zivotami!
Last edited by BHF_Manijak on 28/06/2011 17:38, edited 1 time in total.
-
improvizator
#370 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ljubav_aha wrote:uvijek sam brza u bilo cemuimprovizator wrote:
nego zamisli ljubav_aha muž ti izgubi ruku ? ili ne daj Bože obje ?na što bi se sex sveo ?
![]()
![]()
sto tacno podrzavasti si novi forumash ili stari sa novim imenom i prezimenom
![]()
tvoja sala je vrlo bljutava , jer u relanom zivotu postoje invalidi koji imaju seks sa osobom bez istog fizickog problema
jel i muž takav? onda razumijem frustriranost..uvijek sam brza u bilo cemu![]()
![]()
pusti sad invalide, nemoj s na njih izvlačiti, grjehota ti je njih zloupotrebljavati...
-
improvizator
#371 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
slabo ona prima, u tome je sav problemBHF_Manijak wrote:Ne kontam kako sve tako srcu primas a na pogresnim mjestima prosipas to "primanje"!
- ljubav_aha
#372 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
BHF_Manijak wrote:Halo ba, zaboli me djon za te tamo neke, niti sam serijatski pravnik niti sprovodim amuptuacije n iti zivim u zemlji u kojoj se to sprovodi, koga interesuje nek izucava a to se izucavanje ne vrsi na forumu vec na mjestima predvidjenim za to, u ovom slucaju neki od islamskih fakulteta diljem svijeta sa akcentom na serijatsko pravo, pa bujrum! Cuj ne koristim empatiju, sta treba, da dumam mjesec dana sta ce biti sa "jadnim lopovom" (kakav oksimoron!) kojem ce se amputirati ruka, nek sam o sebi misli i nek o njemu brinu institucije predvidjene za to, prijatelji, rodbina, peti deseti...Ne kontam kako sve tako srcu primas a na pogresnim mjestima prosipas to "primanje"! Rekoh ti, ako te bas toliko cijela procedura interesuje, pravac serijatski sud pa se raspitaj, meni je sasvim dovoljno da znam sta i kako se sprovodi u slucaju kazne, koja ako Bog da nikad nece biti nada mnom sprovedena niti ce moci biti jer ne zivim u takvom sistemu niti se kod nas to detaljno izucava, ne znam u cemu je problem pa je to tako tesko shvatiti?! Ljudi imaju svojih problema, za razliku od tebe(ocigledno, jer sama takav stav ljudima nametnes), pa nemaju kad da misle sta ce biti "sa tamo nekim u serijatskoj zemlji kad mu se odsijece ruka", ti ako imas vremena i zelje, bujrum, ali ne napadaj ostale koje to savrseno ne zanima i pokusaj se informsitai na pravim mjestima a ne tamo gdje znas i sama unaprijed da neces dobiti pravi odgovor...ljubav_aha wrote:
ti,ocigledno ne kortistis empatiju,kao i uzrocno-posljedicen veze kazne i zdravlja lopova,stoga dajes punu podrsku amputiranju ruke,noge,ociju
hvala,sad mi je jasan razlog nedostatka tvoje empatije i kompletne podrske amutpiranju tijela kao dio kaznenog procesa
- ljubav_aha
#373 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
prijavila sam administraciji tvoj post o invaldimaimprovizator wrote:ljubav_aha wrote:uvijek sam brza u bilo cemuimprovizator wrote:
![]()
![]()
sto tacno podrzavasti si novi forumash ili stari sa novim imenom i prezimenom
![]()
tvoja sala je vrlo bljutava , jer u relanom zivotu postoje invalidi koji imaju seks sa osobom bez istog fizickog problemajel i muž takav? onda razumijem frustriranost..uvijek sam brza u bilo cemu![]()
![]()
treba ti neko ko voli i zna da da ćejfi...
![]()
pusti sad invalide, nemoj s na njih izvlačiti, grjehota ti je njih zloupotrebljavati...
- BHF_Manijak
#374 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Hvala, bas mi je drago, i da zivim u takvoj zemlji i dalje bih podrzavao, jer ipak odogoj kucni dosta odlucuje kakvim ces putem krenuti, tako da bih i tad bio apsolutno siguran da me nece takva kazna zadesiti, kradja nije dio mog zivota!ljubav_aha wrote:
hvala,sad mi je jasan razlog nedostatka tvoje empatije i kompletne podrske amutpiranju tijela kao dio kaznenog procesa
Pozdrav
-
baxul
#375 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
eto imaš i to smanjenjem broja izvršenih smrtnih kazni se povećao broj ubijstava (obrati paznju na sezdesete godine i ekstreman pad egzekucija naspram ekstremnog porasta ubijstava)dr.Gonzo wrote:Najbolje bi bilo porediti jednu te istu zemlju, u kojoj se drustveni uslovi nisu puno promijenili, a koja je u jednom trenutku presla sa jednog sistema kaznjavanja na drugi.

mislim da je uloga prava da stiti i prava drustva u cjelini i prava individualca.... ali po prioritetnosti
DRUSTVO > POJEDINAC
drugo vi kao da ne raspravljate o kriminalcima. ljudima (dakle svjesnim bicima) koji su ubili, silovali, krali tj. narusavali drustveni balans.