kojeime wrote:Dakle, ljudi na izborima izaberu predstavnike koji donesu zakone, koji odluce ko su ljudi koji mogu osudjivati i ko su ljudi koji mogu izvrsavati kazne. To je sve jasno.
Bog donese zakone. Kako vse biraju ljudi koji su dostojni provodjenja tih zakona? Ko bira ljude koji ce suditi i izvrsavati Bozije odluke? Bog ih ne bira, ko ih bira? Koji covjek ili koja grupa ljudi ima takvu aroganciju da kaze "Mi smo dostojni toga da odlucimo ko ce suditi po Bozijim zakonima" ili jos gore "Mi smo ti koji smo dostojni toga da sudimo po Bozijim zakonima". To je problem sa Bozijim odlukama, njih provode ljudi, ne Bog sam. Dakle neko mora biti toliko arogantan da misli da smije provoditi Bozije odluke, da je siguran da je apsolutno savrseno shvatio sta Bog zeli i da ce to savrseno provesti. Ti je problem i sa serijatom i sa inkvizicijom i sa svime sta ljudi rade drugima u ime Boga. Pa i sa sakacenjem kao kaznom.
kazna odsjecanja ruke /amputacija
- ljubav_aha
#301 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
- fatamorgana
#302 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Navedi, kad već stavljaš, podatke cjelokupnih Sad i to u presjeku od bar 40-50 godina ...baxul wrote:neistinafatamorgana wrote: Ma naravno, npr.u SAD-u gdje se izvršava smrtna kazna to nije dovelo do smanjivanja izvršenih zločina
nego naprotiv.
Grad_____ Država______Populacija___ Ubijstvo____ Silovanje____ Postojanje kazne
Austin____Texas_______ 716,817____ 4__________ 46__________ DA
Detroit____Michigan____ 860,971____ 46_________ 40__________ NE
Izvor 1
Izvor 2
mislim da za silovanje nije smrtna kazna sto je opet indikator
-
Abdulvahid
#303 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Jesi li ti vjernik??kojeime wrote:Dakle, ljudi na izborima izaberu predstavnike koji donesu zakone, koji odluce ko su ljudi koji mogu osudjivati i ko su ljudi koji mogu izvrsavati kazne. To je sve jasno.
Bog donese zakone. Kako vse biraju ljudi koji su dostojni provodjenja tih zakona? Ko bira ljude koji ce suditi i izvrsavati Bozije odluke? Bog ih ne bira, ko ih bira? Koji covjek ili koja grupa ljudi ima takvu aroganciju da kaze "Mi smo dostojni toga da odlucimo ko ce suditi po Bozijim zakonima" ili jos gore "Mi smo ti koji smo dostojni toga da sudimo po Bozijim zakonima". To je problem sa Bozijim odlukama, njih provode ljudi, ne Bog sam. Dakle neko mora biti toliko arogantan da misli da smije provoditi Bozije odluke, da je siguran da je apsolutno savrseno shvatio sta Bog zeli i da ce to savrseno provesti. Ti je problem i sa serijatom i sa inkvizicijom i sa svime sta ljudi rade drugima u ime Boga. Pa i sa sakacenjem kao kaznom.
-
baxul
#304 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
sto nece dokazat tacnost tvoje tvrdnje. cilj posta je bio da dokazem netacnost tvog posta sto sam i ucinio, ili u najmanju ruku da dokazem da ne mozes APSOLUTNO tvrdit to sto si dajes za pravo da APSOLUTNO tvrdis. na tebi je da dajes daljnju argumentaciju (a ne dajes nego iznosis pausalno tvrdnje).fatamorgana wrote:Navedi, kad već stavljaš, podatke cjelokupnih Sad i to u presjeku od bar 40-50 godina ...baxul wrote:neistinafatamorgana wrote: Ma naravno, npr.u SAD-u gdje se izvršava smrtna kazna to nije dovelo do smanjivanja izvršenih zločina
nego naprotiv.
Grad_____ Država______Populacija___ Ubijstvo____ Silovanje____ Postojanje kazne
Austin____Texas_______ 716,817____ 4__________ 46__________ DA
Detroit____Michigan____ 860,971____ 46_________ 40__________ NE
Izvor 1
Izvor 2
mislim da za silovanje nije smrtna kazna sto je opet indikator
- BHF_Manijak
#305 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Sta sa situacijama u kojima to Bog od nas trazi, kao sto je slucaj kod muslimana i serijata, gdje musliman nema apsolutno sumnje u to da je serijat Boziji zakon u kojem Gsopodar trazi sprovedbu istog?!kojeime wrote:Dakle, ljudi na izborima izaberu predstavnike koji donesu zakone, koji odluce ko su ljudi koji mogu osudjivati i ko su ljudi koji mogu izvrsavati kazne. To je sve jasno.
- fatamorgana
#306 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Ti samo stavi cjelokupnu statistiku pa ako sam ja pogriješio priznaću grešku.baxul wrote:
sto nece dokazat tacnost tvoje tvrdnje. cilj posta je bio da dokazem netacnost tvog posta sto sam i ucinio, ili u najmanju ruku da dokazem da ne mozes APSOLUTNO tvrdit to sto si dajes za pravo da APSOLUTNO tvrdis. na tebi je da dajes daljnju argumentaciju (a ne dajes nego iznosis pausalno tvrdnje).
-
kojeime
#307 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Kakve to ima veze?Abdulvahid wrote:Jesi li ti vjernik??kojeime wrote:Dakle, ljudi na izborima izaberu predstavnike koji donesu zakone, koji odluce ko su ljudi koji mogu osudjivati i ko su ljudi koji mogu izvrsavati kazne. To je sve jasno.
-
kojeime
#308 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
.
Last edited by kojeime on 28/06/2011 02:41, edited 2 times in total.
- BHF_Manijak
#309 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Previse ba banalizujes stvari na nivo shvatanja od 15 godina...Islam nije knjizica od 10 stranica pa da je smjestis u tako uske okvire ko sto pokusavas, postojao je Poslanik, postojalo je sprovodjenje prakse, ucenje islama od najodabranijg, slijedeci tu praksu dobili smo upute sta i kako dalje...Sad nemoj molim te nesto u tom fazonu "dobro to je prije bilo a sta cemo danas" ili "kako znamo da je to ispravno sto je Muhammed radio"... 
-
kojeime
#310 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
.
Last edited by kojeime on 28/06/2011 02:41, edited 3 times in total.
-
baxul
#311 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
prvo lol, to sto trazis je irelevantno spram tacnosti tvoje tvrdnjefatamorgana wrote:Ti samo stavi cjelokupnu statistiku pa ako sam ja pogriješio priznaću grešku.
drugo evo ti uporedno dvije drzave sa diametralno suprotnim politikama u vezi smrtne kazne (brojke su na svakih 100 000 ljudi tako da se baš daju upoređivat
Massachusetts:

Texas:

Izvor
PS
za nastavak rasprave bi bilo korisno da izneseš neki kontraargument na TVOJU tvrdnju:
"Ma naravno, npr.u SAD-u gdje se izvršava smrtna kazna to nije dovelo do smanjivanja izvršenih zločina
nego naprotiv."
U protivnom nema smisla da se samo ja trudim okolo
-
Abdulvahid
#312 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
SubhanAllah, cudis se ljudima koji zele sprovoditi serijat na zemlji, koji je Boziji zakon, a Bog dz.s. kao Stvoritelj svih stovrenja ima jedini pravo da propisuje zakone ljudima i da im objasnjava sta je dobro, a sta ne. I kao njihov Stvoritelj jedini ima pravo da odredi kaznu ubistva, bicevanja, odsijecanja ruke itd, a istovremeno te ne cudi niti to smatras arogancijom sto ljudi daju sebi za pravo da upravljaju tudjim zivotima i da propisuju sta je dobro a sta ne.kojeime wrote:Dakle, ljudi na izborima izaberu predstavnike koji donesu zakone, koji odluce ko su ljudi koji mogu osudjivati i ko su ljudi koji mogu izvrsavati kazne. To je sve jasno.
Dajes ljudima pravo sto uzimaju ulogu neuzubillah "boga", a ljude koji Bogu dz.s. daju pravo koje mu pripada nazivas arogantnim. E svasta....
zbog toga sam te pitao jesi li vjernik.
- fatamorgana
#313 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Opet nepotpuna statistika u samo dvije države i malo godina, statistika da bi bi važila, treba biti za kompletne
SAD u bar 4-5 decenija da bi imala iole relevantnu statističku vrijednost.
Sad imaju 52 a ne samo dvije države.
- horion_bosona
#314 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
u svom predhodnom postu kratko sam se osvrnuo na detekciju uzroka porasta kriminaliteta u pojedinim drustvima, i putu kojim se to jedino moze otkloniti tj. smanjiti... te o funkciji kaznjavanja... uporedjujuci stanja u pojedinim drzavama, te sam tako uzeo primjer SAD kao plastican primjer drzave gdje odredivanja kazne ima svrhu neke vrste osvete drustva spram pocionioca ili bolje receno pukog kaznjavanja, za razliku od recimo zatvorskog sistema otvorenog i nadasve edukativnog tipa koji postoji u Austriji i Svedskoj, te broju povratnika u kriminal...baxul wrote:prvo lol, to sto trazis je irelevantno spram tacnosti tvoje tvrdnjefatamorgana wrote:Ti samo stavi cjelokupnu statistiku pa ako sam ja pogriješio priznaću grešku.
drugo evo ti uporedno dvije drzave sa diametralno suprotnim politikama u vezi smrtne kazne (brojke su na svakih 100 000 ljudi tako da se baš daju upoređivat)
Massachusetts:
Texas:
Izvor
PS
za nastavak rasprave bi bilo korisno da izneseš neki kontraargument na TVOJU tvrdnju:
"Ma naravno, npr.u SAD-u gdje se izvršava smrtna kazna to nije dovelo do smanjivanja izvršenih zločina
nego naprotiv."
U protivnom nema smisla da se samo ja trudim okolo.
gospon baxul govori u najmanju ruku netacnosti, tj fabrikuje istinu, uporedjujuci samo ove dvije drzave i na taj nacin unoseci zabludu, ne pokazuje prave trendove:
For 2009, the average Murder Rate of Death Penalty States was 4.9, while the average Murder Rate of States without the Death Penalty was 2.8
For 2008, the average Murder Rate of Death Penalty States was 5.2, while the average Murder Rate of States without the Death Penalty was 3.3

edit. izvor http://www.deathpenaltyinfo.org/home
Last edited by horion_bosona on 28/06/2011 02:00, edited 1 time in total.
-
Abdulvahid
#315 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
fatamorgana wrote:Opet nepotpuna statistika u samo dvije države i malo godina, statistika da bi bi važila, treba biti za kompletne
Da ti cojek izvadi statistiku sa Marsa ti bi trazi Jupiter i to 1000000 god unazad da bi bilo relevantno, dobro ba imas li kakav argument iznesi ti statistiku koja pokazuje drugacije???
-
kojeime
#316 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
baxul, bilo bi lijepo uporediti SAD sa EU, koja ima negdje 100 miliona stanovnika vise od SAD i ni u jednoj zemlji EU nema smrtne kazne (ili vec decenijama nije dosudjena i provedena).
Ali ni to ne bi dalo odgovor jer ne moze se reci da samo jedan faktor , u ovom slucaju postojanje ili odsustvo smrtne kazne, utice na broj teskih zlocina. U odnosu na broj stanovnika, da li vise teskih zlocina ima u SAD ili Skandinaviji? I da li je razlog postojanje/nepostojanje smrtne kazne ili i drugi faktori uticu na to?
Ali ni to ne bi dalo odgovor jer ne moze se reci da samo jedan faktor , u ovom slucaju postojanje ili odsustvo smrtne kazne, utice na broj teskih zlocina. U odnosu na broj stanovnika, da li vise teskih zlocina ima u SAD ili Skandinaviji? I da li je razlog postojanje/nepostojanje smrtne kazne ili i drugi faktori uticu na to?
- fatamorgana
#317 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
E moj baxuze .... 
-
kojeime
#318 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Nisi me razumio. Na primjer, ti si sudija serijatskog suda. Ne dovodim ja u pitanje Boziji zakon koji kaze da je za to djelo propsiana ta kazna. Ja dovodim u pitanje tebe, to jeste po cemu si ti taj koji treba da sudi i po cemu su ljudi koji su odlucili da bas ti budes sudija mogli da te postave kao sudiju?Abdulvahid wrote:SubhanAllah, cudis se ljudima koji zele sprovoditi serijat na zemlji, koji je Boziji zakon, a Bog dz.s. kao Stvoritelj svih stovrenja ima jedini pravo da propisuje zakone ljudima i da im objasnjava sta je dobro, a sta ne. I kao njihov Stvoritelj jedini ima pravo da odredi kaznu ubistva, bicevanja, odsijecanja ruke itd, a istovremeno te ne cudi niti to smatras arogancijom sto ljudi daju sebi za pravo da upravljaju tudjim zivotima i da propisuju sta je dobro a sta ne.kojeime wrote:Dakle, ljudi na izborima izaberu predstavnike koji donesu zakone, koji odluce ko su ljudi koji mogu osudjivati i ko su ljudi koji mogu izvrsavati kazne. To je sve jasno.
Dajes ljudima pravo sto uzimaju ulogu neuzubillah "boga", a ljude koji Bogu dz.s. daju pravo koje mu pripada nazivas arogantnim. E svasta....
zbog toga sam te pitao jesi li vjernik.
Opet kazem, ako provodis ljudske zakone, postoji jasna procedura kako se biraju ljudi koji provode ljudske zakone.
Kako se biraju ljudi koji provode Bozije zakone, to jeste kako smo sigurni da su bas ti koji su izabrani dostojni toga? Jedinu potvrdu moze dati Bog, a On je nikada nikome nije dao. I posto sudije (u ovom slucaju) serijatskih sudova su izabrani od ljudi, a ljudi grijese, moze se sumnjati u pravo sudija serijatskih sudova da rade taj posao. U moralnom smislu, ne u pravnom.
Last edited by kojeime on 28/06/2011 02:04, edited 1 time in total.
-
baxul
#319 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
šta pričaš ti?fatamorgana wrote:Opet nepotpuna statistika u samo dvije države i malo godina, statistika da bi bi važila, treba biti za kompletne
rekla si: "Ma naravno, npr.u SAD-u gdje se izvršava smrtna kazna to nije dovelo do smanjivanja izvršenih zločina
nego naprotiv."
ja ti dokazujem da to jednostavno nije istina. kriminal NE ESKALIRA u drzavama sa smrtnom kaznom. dokazi da eskalira! ti argumentuješ (valjda
ja sam ti 2 ne moze bit suprotnija stava u SAD-u suprotstavio iz 2 različita izvora. Citava tvoja argumentacija se svodi na tvrdjenje necega sto ne mozes dokazat (nit se trudis). Daj jedan argument u korist TVOJE tvrdnje da ce: kriminal eskalirat u slucaju uvođenja smrtne kazne.
PS
ja da sam na tvom mjestu ja bi relativiziro moje statistike na nacin da bi se ufatio ekonomskih i rasnih argumenata u dvije drzave sto se tice velike razlike u kriminalitetu bla bla... onda bi ja rekao da to nije bio tvoj pocetni argument a ti bi onda rekla da se to podrazumjevalo i mirno bi se razisli i shvatili da imamo drugacija shvatanja o smrtnoj kazni, s tim da bi tvoja tvrdnja ostala nedokazana.
- fatamorgana
#320 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Evo ti čovjek fino stavio statistike države gdje se izvršava i gdje se ne izvršava smrtna kazna za cijele SAD.
za cijelu jednu deceniju. I, šta kaže statistika, gdje je više zločina?
-
baxul
#321 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
to mogu argumentovat sa satanovista da u skandinaviji nemaju slobodnu trgovinu naoružanjem kao što je slučaj u SAD, pa ih i ne možeš poredit. ovde bi se vjerovatno složili da je onakav sistem nabavke ličnog naoružanja kao u SAD-u ludio kad ga mozes kupit u WalMartu (onaj film od onog debelogkojeime wrote:baxul, bilo bi lijepo uporediti SAD sa EU, koja ima negdje 100 miliona stanovnika vise od SAD i ni u jednoj zemlji EU nema smrtne kazne (ili vec decenijama nije dosudjena i provedena).
al da bi ti kavalitetnije odgovorio morao bi se malo zadat. mozda sutra.
- quasar
#322 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Evropski narodi, i ne samo evropski, vec svi civilizovani narodi svijeta, svih religija, sakacenje su odbacili kao kaznu poodavno. Zasto je uopste nekom palo na pamet da se u 21. vijeku razgovara o primjeni takvog zakonika u Evropi, u Bosni u kojoj su muslimani tek jedna od nekoliko religija jednako rasprostranjenih, a i medju njima postoji vecina koja je protiv takvih obicaja jer nisu primjereni ovom podneblju, obicajima, ljudima. Sta bi taj serijat propisao za krscane, ateiste?
Sta bi takav jedan pokusaj donio? O tome bi trebalo razmisljati, a time bi se neko trebao i pozabaviti. Rasprava o ispravnosti takvog kaznjavanja je neumjesna jer znaci povratak vjekovima unazad. Po meni, ljudi zdrave pameti, bilo vjernici ili ne, odbacice svaku pomisao primjene serijata u ovom vremenu.
Sta bi takav jedan pokusaj donio? O tome bi trebalo razmisljati, a time bi se neko trebao i pozabaviti. Rasprava o ispravnosti takvog kaznjavanja je neumjesna jer znaci povratak vjekovima unazad. Po meni, ljudi zdrave pameti, bilo vjernici ili ne, odbacice svaku pomisao primjene serijata u ovom vremenu.
- fatamorgana
#323 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Osim toga, nedavno je izašao članak na Sa-x com.-u da je Bosna trenutno siromašnija i nepismenija i od
Albanije, samo nam još fali odsjecanje ruku i kamenovanje.
A možda bi bilo bolje ipak ići postepeno sa takvim mjerama, štajaznam, da se zabrani ženama za početak
pravo da voze auto,
Albanije, samo nam još fali odsjecanje ruku i kamenovanje.
A možda bi bilo bolje ipak ići postepeno sa takvim mjerama, štajaznam, da se zabrani ženama za početak
pravo da voze auto,
-
baxul
#324 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
neka tebefatamorgana wrote:Evo ti čovjek fino stavio statistike države gdje se izvršava i gdje se ne izvršava smrtna kazna za cijele SAD.
e hvala na odgovoru ovo za austriju i svedsku isti odgovor kao ranije (drugi amandman).horion_bosona wrote: u svom predhodnom postu kratko sam se osvrnuo na detekciju uzroka porasta kriminaliteta u pojedinim drustvima, i putu kojim se to jedino moze otkloniti tj. smanjiti... te o funkciji kaznjavanja... uporedjujuci stanja u pojedinim drzavama, te sam tako uzeo primjer SAD kao plastican primjer drzave gdje odredivanja kazne ima svrhu neke vrste osvete drustva spram pocionioca ili bolje receno pukog kaznjavanja, za razliku od recimo zatvorskog sistema otvorenog i nadasve edukativnog tipa koji postoji u Austriji i Svedskoj, te broju povratnika u kriminal...
gospon baxul govori u najmanju ruku netacnosti, tj fabrikuje istinu, uporedjujuci samo ove dvije drzave i na taj nacin unoseci zabludu, ne pokazuje prave trendove:
For 2009, the average Murder Rate of Death Penalty States was 4.9, while the average Murder Rate of States without the Death Penalty was 2.8
For 2008, the average Murder Rate of Death Penalty States was 5.2, while the average Murder Rate of States without the Death Penalty was 3.3
edit. izvor http://www.deathpenaltyinfo.org/home
što se tiče sajta koji si mi poslao ljudi se bave lobiranjem protiv smrtne kazne pa na taj nacin i rade sa statistikom. mene ovo, a sa tog istog sajta nije ubjedilo da je doslo do ESKALACIJE broja ubijstava u drzavama sa smrtnom kaznom.
-
kojeime
#325 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Ironicno je da u BiH stvari kao sto je sakacenje kao kazna nece se desiti iz istih razoga iz koji se ne desava Parada ponosa. A razlog je taj da se ovdje ne oprasta razlicitost. Pa kako homoseksualce ne podnose iz razloga sto su po pitanju seksualnosti, ljubavi itd drugaciji od vecine, tako ni sakacenje i serijat nece proci jer se razlikuje od nacina na koji vecina muslimana u BiH prihvata islam. U stvari, priblizavanjem EU homoseksualnost ce biti prihvacena (ili barem ce je ljudi trpiti iako je ne podnose) a sakacenje nece.