moze ako se dostave podaci u roku od 5 dana cini mi se,a ne poslije 25 ili 45 dana530i wrote:Mislio sam da, uz predočenje odgovarajuće dokumentacije, i tada se može prebaciti na onoga ko je napravio prekršaj, posebno u okolnostima kupoprodaje vozila.
Kazna od proslog vlasnika auta?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
kakavdanakneiskustvu
#26 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
-
530i
#27 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
Svakako dođe sasvim jasno napisano da se ili javi ko je vozio ili kazna ide na ime vlasnika vozila, kad dolazi poštom...
-
kakavdanakneiskustvu
#28 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
530i wrote:Svakako dođe sasvim jasno napisano da se ili javi ko je vozio ili kazna ide na ime vlasnika vozila, kad dolazi poštom...
pa ako osoba koja je dobila obavijest javi ko je vozio njeno auto tek poslije npr. 45 dana onda to nije isto,tad je vec kazna u registru kazni na maticnom broju te osobe
- dulekrele
#29 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
dosla mi kazna za nepropisno parkiranje za auto koje sam prodao prije 6 mjeseci.imam kupoprodajni ugovor. sta da se radi u tom slucaju.da li je dovoljno otici sa ugovorom u policijsku stanicu ili treba jos nesto.
- drndalo
#30 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
Ne bi trebalo da ti ista vise treba... Tu jasno pise kome si i kada prodao auto, ostalo je do njih(an)...
Savjet: Napismeno im predaj, da imas potpisano kada su od tebe primili informaciju, da te opet ne bi peglali kasnije, jer je nekome mrsko raditi svoj posao...
Savjet: Napismeno im predaj, da imas potpisano kada su od tebe primili informaciju, da te opet ne bi peglali kasnije, jer je nekome mrsko raditi svoj posao...
-
adv.K
#31 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
dulekrele wrote:dosla mi kazna za nepropisno parkiranje za auto koje sam prodao prije 6 mjeseci.imam kupoprodajni ugovor. sta da se radi u tom slucaju.da li je dovoljno otici sa ugovorom u policijsku stanicu ili treba jos nesto.
Isti dan po zakljucenju ugovora si trebao odjaviti auto u policiji i onda odjavljenu vlasnicku predati kupcu. Tvoj propust.
-
kakavdanakneiskustvu
#32 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
adv.K wrote:b
dulekrele wrote:dosla mi kazna za nepropisno parkiranje za auto koje sam prodao prije 6 mjeseci.imam kupoprodajni ugovor. sta da se radi u tom slucaju.da li je dovoljno otici sa ugovorom u policijsku stanicu ili treba jos nesto.
Isti dan po zakljucenju ugovora si trebao odjaviti auto u policiji i onda odjavljenu vlasnicku predati kupcu. Tvoj propust.
tacno, i dalje mu mogu stizati kazne sve dok novi vlasnik ne prevede auto na svoje ime
- trambusek88
#33 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
Kakva je sad situacija po ovom pitanju. Kako provjeriti?
-
Seyfo
#34 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
Imao sam situaciju da kupujem auto koji nema tablica a prethodni vlasnik nije produžio registraciju i vratio je tablice 6 mjeseci prije toga. Kupivši auto od prethodnog vlasnika i završivši ugovor i svu proceduru, nekih 7 dana poslije toga, javljaju mi da ima neplaćena kazna od 60 KM. Pristao sam to da platim, jer je prethodni vlasnik imao tešku životnu situaciju,tako da ga nisam ni obavještavao.
Međutim, ostaje pitanje kako to da su dozvolili da ta kazna ostane neplaćena a da se tablice normalno vrate i da se čeka ko zna koliko vremena do nove kupovine da novi vlasnik to plati?
Ako se ne dozvoljava produženje registracije bez plaćanja svih nakupljenih kazni, zašto se dozvoljava regularno vraćanje tablica bez plaćanja kazni? Pogotovo što se dosta auta nakon vraćanja tablica proslijedi na otpad ili na selo, u šumu itd,tako da te kazne u tom slučaju ostanu neplaćene. Nikako mi tu nema logike.
Međutim, ostaje pitanje kako to da su dozvolili da ta kazna ostane neplaćena a da se tablice normalno vrate i da se čeka ko zna koliko vremena do nove kupovine da novi vlasnik to plati?
Ako se ne dozvoljava produženje registracije bez plaćanja svih nakupljenih kazni, zašto se dozvoljava regularno vraćanje tablica bez plaćanja kazni? Pogotovo što se dosta auta nakon vraćanja tablica proslijedi na otpad ili na selo, u šumu itd,tako da te kazne u tom slučaju ostanu neplaćene. Nikako mi tu nema logike.
- Optimist
#35 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
Kao prvo nije uopce normalno da novi vlasnik placa kazne od prethodnog.
Normalno je da te ne interesuje sta je bilo ranije, do dana pravljenja kupoprodajnog ugovora, jer si ti od tog dana odgovoran za svoje vozilo.
Ali svasta nesto je nakaradno u ovoj drzavi pa i to.
Kao sto je nakaradno ovo sranje sa polisama koje je uvedeno od novembra 2020 godine.
-
preludezalude
#36 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
Ja koliko znam kazna je vezana za ime i prezime a ne za vozilo. Ne znam kakvu si proceduru zavrsio prije nego su te obavjestili o kazni... Jedino sta se mozda desilo je da mozda vozilo nije moglo da se odjavi sa bivseg vlasnika dok se ne izmire kazne. A vracanje tablica ako vozilo nije registrovano je obaveza. Nisam siguran da li se radi o 30 dana.Seyfo wrote: ↑08/01/2021 14:31 Imao sam situaciju da kupujem auto koji nema tablica a prethodni vlasnik nije produžio registraciju i vratio je tablice 6 mjeseci prije toga. Kupivši auto od prethodnog vlasnika i završivši ugovor i svu proceduru, nekih 7 dana poslije toga, javljaju mi da ima neplaćena kazna od 60 KM. Pristao sam to da platim, jer je prethodni vlasnik imao tešku životnu situaciju,tako da ga nisam ni obavještavao.
- drndalo
#37 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
Sta je sad novo uvedeno?Optimist wrote: ↑08/01/2021 14:46Kao prvo nije uopce normalno da novi vlasnik placa kazne od prethodnog.
Normalno je da te ne interesuje sta je bilo ranije, do dana pravljenja kupoprodajnog ugovora, jer si ti od tog dana odgovoran za svoje vozilo.
Ali svasta nesto je nakaradno u ovoj drzavi pa i to.
Kao sto je nakaradno ovo sranje sa polisama koje je uvedeno od novembra 2020 godine.
- Optimist
#38 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
Bilo je na temi o registraciji govora.
Ukoliko prodas vozilo koje je jos registrovano i povuces polisu, sa njom ne mozes nista sve dok novi vlasnik ne produzi istu na tvom starom autu.
Primjer, prodao si auto cija registracija vazi jos 6 mjeseci i povukao polisu.
Novi vlasnik iz nekog razloga nece da nastavi da vozi taj auto vec da ga parkira.
Ti ne mozes registrovati novo vozilo na tu polisu, niti mozes izvrsiti povrat sredstava, sve dok se to staro auto ponovo ne registruje ili se ne odjavi i vrate tablice.
- drndalo
#39 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
Daj me nemoj zjbvt? Hebem im neblak!
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- drndalo
#41 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
Aferim...
- Laplace
#42 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
Totalna nebuloza. Mislim da sam na toj temi naveo svoj primjer auta kojeg sam prodao 2018. a sad koristim popust 50% koji sam imao na njegovoj polisi - srećom, sve sam završio prije ove izmjene.Optimist wrote: ↑08/01/2021 17:51Bilo je na temi o registraciji govora.
Ukoliko prodas vozilo koje je jos registrovano i povuces polisu, sa njom ne mozes nista sve dok novi vlasnik ne produzi istu na tvom starom autu.
Primjer, prodao si auto cija registracija vazi jos 6 mjeseci i povukao polisu.
Novi vlasnik iz nekog razloga nece da nastavi da vozi taj auto vec da ga parkira.
Ti ne mozes registrovati novo vozilo na tu polisu, niti mozes izvrsiti povrat sredstava, sve dok se to staro auto ponovo ne registruje ili se ne odjavi i vrate tablice.
Ne kontam zašto bi mene trebalo zanimati šta se dešava sa autom kog sam ranije odjavio sa svog imena?
-
Seyfo
#43 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
Obicno uvedu promjene sa svrhom da uzmu pare. Ali cesto im je toliki merak to raditi, da nesto uvedu novo samo da narodu otezaju i zakomplikuju zivot. Tek tako,jer to vole.
- basicm
#44 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?
Mozda je ovo posao za ombdusmane. Nema smisla ama bas nikakvog, zaostala odgovornost nakon promjene valsnistva. Isto garanciju da dajemo neku.