Kazna od proslog vlasnika auta?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Chakson

#1 Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by Chakson »

Prije par mjeseci dosla mi je kazna na vrata za brzu voznju, medjutim taj prekrsaj je uradjen prije nego sto sam kupio auto.
Kada sam otisao da registrujem auto, rekli su mi da ne moze jer prijasnji vlasnik jos nije platio kaznu.
Ko sad treba platit to i sta da radim?
Hvala.
Drvosjeca iz Dejcica

#2 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Chakson wrote:Prije par mjeseci dosla mi je kazna na vrata za brzu voznju, medjutim taj prekrsaj je uradjen prije nego sto sam kupio auto.
Kada sam otisao da registrujem auto, rekli su mi da ne moze jer prijasnji vlasnik jos nije platio kaznu.
Ko sad treba platit to i sta da radim?
Hvala.
Imao sam i ja istu situaciju. Lijepo kupoprodajn ugovor u ruke i pravac u policijsku postaju od koje si dobio kaznu. Lijepo se predstavi i pozdravi :D objasni situaciju te zatraži da se to skine sa tvog imena. Meni su to završili u PU Novo Sarajevo za 2 dana. Do duše morao je to kao odobriti načelnik ali nije bilo problema jer tada kada je nastao prekršaj ja nisam bio vlasnik tog vozila. :) No sikirki pravda je na tvojoj strani samo traži da se to što prije završi...reci da ti je vozilo neophodno zbog posla.
Bakir1

#3 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by Bakir1 »

Jesi ti preveo taj auto ? Poslije tog prekrsaja?
Drvosjeca iz Dejcica

#4 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Bakir1 wrote:Jesi ti preveo taj auto ? Poslije tog prekrsaja?
Ja bio završio prevod i onda mi dvadeset dana iza dolazi prekršajni nalog. Pogledam vidim datum iz marta a ja kupio auto u maju. Svejedno moraju ti to skinuti ako imaš kupoprodajni ugovor i ako se vidi da tada nisi bio vlasnik.
Bakir1

#5 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by Bakir1 »

Moraju recimo ako je auto na ime novog vlasnika poslije kazne, ugovor dobra volja nekoga
O'zone
Globalni moderator

#6 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by O'zone »

Imao isti slučaj. Otišao u MUP odnio kupoprodajni ugovor tamo mi rekli da popunim podatke od prijašnjeg vlasnika na riješenju koje je došlo uz nalog i to je to.

E sad tebi neće da registruju vozilo što znači da je prijašnji vlasnik već dobio kaznu za taj prekršaj i nije je platio. To si trebao provjeriti u MUPU kad si kupovao vozilo da li na njemu ima neplaćenih kazni to se radi prilikom prevoda vozila ako si ga preveo na svoje ime uopšte.

Ili pritisni prijašnjeg vlasnika nek plati ili plati ti...jbga
Bakir1

#7 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by Bakir1 »

Dupli
Drvosjeca iz Dejcica

#8 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

O'zone wrote:Imao isti slučaj. Otišao u MUP odnio kupoprodajni ugovor tamo mi rekli da popunim podatke od prijašnjeg vlasnika na riješenju koje je došlo uz nalog i to je to.

E sad tebi neće da registruju vozilo što znači da je prijašnji vlasnik već dobio kaznu za taj prekršaj i nije je platio. To si trebao provjeriti u MUPU kad si kupovao vozilo da li na njemu ima neplaćenih kazni to se radi prilikom prevoda vozila ako si ga preveo na svoje ime uopšte.

Nije lud da plaća za nešto što nije njegova krivica. Ako ima kupoprodajni ugovor to se rješava bez problema.
Chakson

#9 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by Chakson »

OK hvala svima onda, vidjet cu da odem do mupa sa kupoprodajnim ugovorm :D
jeli problem sto je njemu papir od kazne vec dat?
i dali cu kada se to makne sa mog imena moci zavrsit registraciju vozila :?
condy

#10 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by condy »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
O'zone wrote:Imao isti slučaj. Otišao u MUP odnio kupoprodajni ugovor tamo mi rekli da popunim podatke od prijašnjeg vlasnika na riješenju koje je došlo uz nalog i to je to.

Nije lud da plaća za nešto što nije njegova krivica. Ako ima kupoprodajni ugovor to se rješava bez problema.
Ako prethodni vlasnik vozila ima neplacene kazne, novi vlasnik ne moze registrovati vozilo dok se te kazne ne plate od strane starog vlasnika. Sasvim drugo je kad novi vlasnik dobije kaznu na svoje ime, a koju je napravio stari vlasnik. Tad se odnese kupoprodajni ugovor jer u njemu ima datum zakljucenja ugovora. Ista situacija je i kad neko drugi vozi auto pa napravi prekrsaj i dodje kazna vlasniku-babi :mrgreen: U tom slucaju se obavijesti policija ko je vozio i oni dostave nalog na ime tog lica ( osim ako babo ne plati :mrgreen: )

Uvijek provjeriti prije kupovine imali kazni i jesuli placene :)
O'zone
Globalni moderator

#11 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by O'zone »

Ako bivši vlasnik primio kaznu prije nego je prodao vozilo isto se ne može registrovati niti prevesti dok se kazna ne izmiri. E sad ko će je izmiriti to MUP baš i ne interesuje....Zato uvijek ide provjera prije kupovine vozila i odmah se radi prevod na svoje ime jer sve što dođe nakon tog perioda tereti starog vlasnika...
condy

#12 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by condy »

Chakson wrote:OK hvala svima onda, vidjet cu da odem do mupa sa kupoprodajnim ugovorm :D
Kazes da ti je dosla prije par mjeseci kazna na tvoje ime, ali da je prekrsaj ucinio prethodni vlasnik. Jesi li obavijestio policiju o tome odmah kad ti je dosla ta kazna ?

Na kome se sad u njihovom sistemu vodi kazna na tebi ili na njemu?

Taj papir ( pr. nalog) koji si dao prethodnom vlasniku da plati, cije ime je na papiru tj nalogu, tvoje ili njegovo ?

Radi pojasnjenja,
Ako je dosla kazna na tvoje ime, to znaci da je auto bilo registrovano na tvoje ime. Trebao si odmah reagovati kad si dobio kaznu jer ima rok od oko 8 dana da obavijestis policiju o tome ko je ucinio prekrsaj poslije prijema naloga, nakon cega policija ispravlja nalog i dostavlja ga tom licu. Ako ih ne obavijest o drugom licu koje je ucinilo saobracajni prekrsaj u tom roku ( pise u nalogu ) kasnije ne mozes.

Da je prethodni vlasnik imao registrovane kazne u njihovom sistemu prije tvoje kupovine ti ne bi mogao na sebe auto registrovati. Tako da je najvaznije jesi li reagovao odmah kad si dobio tu kaznu ili sad reagujes nakon par mjeseci jer ne mozes registrovati ?
Drvosjeca iz Dejcica

#13 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

condy wrote: Ako prethodni vlasnik vozila ima neplacene kazne, novi vlasnik ne moze registrovati vozilo dok se te kazne ne plate od strane starog vlasnika. Sasvim drugo je kad novi vlasnik dobije kaznu na svoje ime, a koju je napravio stari vlasnik. Tad se odnese kupoprodajni ugovor jer u njemu ima datum zakljucenja ugovora. Ista situacija je i kad neko drugi vozi auto pa napravi prekrsaj i dodje kazna vlasniku-babi :mrgreen: U tom slucaju se obavijesti policija ko je vozio i oni dostave nalog na ime tog lica ( osim ako babo ne plati :mrgreen: )

Uvijek provjeriti prije kupovine imali kazni i jesuli placene :)
O'zone wrote: Ako bivši vlasnik primio kaznu prije nego je prodao vozilo isto se ne može registrovati niti prevesti dok se kazna ne izmiri. E sad ko će je izmiriti to MUP baš i ne interesuje....Zato uvijek ide provjera prije kupovine vozila i odmah se radi prevod na svoje ime jer sve što dođe nakon tog perioda tereti starog vlasnika...

Mislim da nema logike evo zašto. Zamisli situaciju u kojoj je stari vlasnik napravio neko kazneno djelo sa vozilom i onda ga prodao. Tvojom logikom novi vlasnik bi trebao ispaštati za to kazneno djelo. :-) Siguran sam da tuži ured za registraciju da bi dobio parnicu jer ne može čovjek odgovarati za nešto, makar to bila i kazna za pogrešno parkiranje, koje nije mogao učiniti jer u to vrijeme kada je prekršaj nastao nije bio ni vlasnik vozila.

Drugi par cipela je to što policija i uredi za registraciju idu linijom manjeg otpora pa kažu moraš ti to platiti. Ja sam isto tako imao spor kada su mi htjeli natovariti kazne od lika koji je bio Turčin. Lik kupio auto od mene i napravio kazni i kazni, naravno kasnije se ispario iz BiH. Kaže policija morate vi platiti ili nam dovedite tu osobu kojoj ste prodali vozilo. :lol: Ja lijepo na sud i dobijem parnicu. Sudija još dobro naružio ovog predstavnika policije...naravno imao sam uredan kupoprodajni ugovor.

Hoću da kažem ako se pustiš onda će te *arati kako god želi, čovjek ne treba platiti samo treba malo da se pobuni na kulturan način.
Chakson

#14 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by Chakson »

condy wrote:
Chakson wrote:OK hvala svima onda, vidjet cu da odem do mupa sa kupoprodajnim ugovorm :D
Kazes da ti je dosla prije par mjeseci kazna na tvoje ime, ali da je prekrsaj ucinio prethodni vlasnik. Jesi li obavijestio policiju o tome odmah kad ti je dosla ta kazna ?

Na kome se sad u njihovom sistemu vodi kazna na tebi ili na njemu?

Taj papir ( pr. nalog) koji si dao prethodnom vlasniku da plati, cije ime je na papiru tj nalogu, tvoje ili njegovo ?

Radi pojasnjenja,
Ako je dosla kazna na tvoje ime, to znaci da je auto bilo registrovano na tvoje ime. Trebao si odmah reagovati kad si dobio kaznu jer ima rok od oko 8 dana da obavijestis policiju o tome ko je ucinio prekrsaj poslije prijema naloga, nakon cega policija ispravlja nalog i dostavlja ga tom licu. Ako ih ne obavijest o drugom licu koje je ucinilo saobracajni prekrsaj u tom roku ( pise u nalogu ) kasnije ne mozes.

Da je prethodni vlasnik imao registrovane kazne u njihovom sistemu prije tvoje kupovine ti ne bi mogao na sebe auto registrovati. Tako da je najvaznije jesi li reagovao odmah kad si dobio tu kaznu ili sad reagujes nakon par mjeseci jer ne mozes registrovati ?
na moje ime je kazna, nisam znao za taj zakon niti da imam 8 dana da obavijestim policiju .
javio sam ja njemu odma ali tek sad sam saznao da nije jos placena
530i

#15 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by 530i »

Ako je kazna dostavljena poštom to za 8 dana ti lijepo piše na obavijesti, pa onda tek dobiješ nalog. Ako imaš kupoprodajni ugovor i ako su datumi odjave i prijave vozila nakon počinjenog prekršaja onda je stvar jasna i ne bi trebao imati problema. Ako nisu onda plati kaznu, ako već taj neće.
O'zone
Globalni moderator

#16 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by O'zone »

Mislim da nema logike evo zašto. Zamisli situaciju u kojoj je stari vlasnik napravio neko kazneno djelo sa vozilom i onda ga prodao. Tvojom logikom novi vlasnik bi trebao ispaštati za to kazneno djelo. :-) Siguran sam da tuži ured za registraciju da bi dobio parnicu jer ne može čovjek odgovarati za nešto, makar to bila i kazna za pogrešno parkiranje, koje nije mogao učiniti jer u to vrijeme kada je prekršaj nastao nije bio ni vlasnik vozila.

Drugi par cipela je to što policija i uredi za registraciju idu linijom manjeg otpora pa kažu moraš ti to platiti. Ja sam isto tako imao spor kada su mi htjeli natovariti kazne od lika koji je bio Turčin. Lik kupio auto od mene i napravio kazni i kazni, naravno kasnije se ispario iz BiH. Kaže policija morate vi platiti ili nam dovedite tu osobu kojoj ste prodali vozilo. :lol: Ja lijepo na sud i dobijem parnicu. Sudija još dobro naružio ovog predstavnika policije...naravno imao sam uredan kupoprodajni ugovor.

Hoću da kažem ako se pustiš onda će te *arati kako god želi, čovjek ne treba platiti samo treba malo da se pobuni na kulturan način.
U pravu si. Nećeš ti ispaštati ako si preveo vozilo na svoje ime odmah po kupovini tada u MUP-u po defaultu provjeravaju da li ima kazni na ime bivšeg vlasnika, ako ima ništa od prevoda ako nema onda možeš.

Druga stvar evo vidim da kolega forumaš nije djelovao u zakonskom roku od 8 dana što mu fino piše u riješenju o prekršaju kao i prekršajnom nalogu (oba se sa uplatnicom dobijaju u plavoj koverti).

Najbolja mu je stvar neka ode u MUP i ponese kupoprodajni ugovor sa sobom i zamoli ljude da mu skinu kaznu sa imena.
kakavdanakneiskustvu

#17 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by kakavdanakneiskustvu »

ako je kazna unešena u registar novcanih kazni tesko da se to moze obrisati bez plaćanja,praktički nemoguće,jedino da se trazi sudsko odlucivanje
Chakson

#18 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by Chakson »

Danas ce se platiti kazna i predat ce ovi sto registruju sve.
Dali ja kad se to sve odradi mogu voziti auto sa papirima koji su mi dati umjesto saobracajne :/ ?
mahalas505

#19 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by mahalas505 »

kakavdanakneiskustvu wrote:ako je kazna unešena u registar novcanih kazni tesko da se to moze obrisati bez plaćanja,praktički nemoguće,jedino da se trazi sudsko odlucivanje
Eto sam si rekao da je ipak moguce, samo to kod nas ljudi slabo praktikuju.

Nego mene interesuje, ako je neko vozio moje auto, i napravio prekrsaj, i ako se preda u roku od 8 dana da je druga osoba vozila auto. Da li ja mogu registrovati auto, iako ta druga osoba nije platila kaznu?
condy

#20 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by condy »

mahalas505 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:ako je kazna unešena u registar novcanih kazni tesko da se to moze obrisati bez plaćanja,praktički nemoguće,jedino da se trazi sudsko odlucivanje

Nego mene interesuje, ako je neko vozio moje auto, i napravio prekrsaj, i ako se preda u roku od 8 dana da je druga osoba vozila auto. Da li ja mogu registrovati auto, iako ta druga osoba nije platila kaznu?
Mozes, jer će prekršajni nalog nakon tvoje obavijesti biti dostavljen licu koje je pričinilo prekršaj i tada će biti kazna registrovana na njegovo ime.
530i

#21 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by 530i »

Ne treba se ni brisati, nego adresirati na onoga ko je napravio prekršaj.
kakavdanakneiskustvu

#22 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Chakson wrote:Danas ce se platiti kazna i predat ce ovi sto registruju sve.
Dali ja kad se to sve odradi mogu voziti auto sa papirima koji su mi dati umjesto saobracajne :/ ?

po ZOOBS mislim da ne bi smio,zaustavi li te policija trebao bi dobiti p. nalog jer nemas saobracajnu,navodno je u sarajevu drukcije nesto jer se navodno nekoliko dana ceka na registraciju vozila
kakavdanakneiskustvu

#23 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

mahalas505 wrote:

pa sto ne bi mogao,predao si podatke osobe koja je napravila preksraj,potpisao si se na tu obavijest od policije da je to istina
kakavdanakneiskustvu

#24 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

530i wrote:
Ne treba se ni brisati, nego adresirati na onoga ko je napravio prekršaj.

ali ako je kazna unešena u registar kazni onda je to vec druga stvar,tad je sudsko odlucivanje jedina opcija
530i

#25 Re: Kazna od proslog vlasnika auta?

Post by 530i »

Mislio sam da, uz predočenje odgovarajuće dokumentacije, i tada se može prebaciti na onoga ko je napravio prekršaj, posebno u okolnostima kupoprodaje vozila.
Post Reply