Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
fixer

#101 Re: Re:

Post by fixer »

Marija Magdalena wrote:
NightSkyWalker wrote:
:-?

E neka si nam to pojasnila. Dakle, svi mi koji smo izasli iz drzavnih skola i na velikim odmorima se druzili i ganjali sa Amarima, Ivanima, i Sanjinima..., smo zatucani i neobrazovani. A vi koji ste izasli iz skole koja vrsi nacionalnu/etnicku/vjersku segregaciju djece ste fini i obrazovani.

P.S. Da, mozda vam skola jeste bolje sredjena, ali nema tih kvalitetnijih ormarica i klupa koje mogu zamijeniti vrijednost zajednickog druzenja Emira i Maria dok skupa jedu uzinu i ganjaju se oko skolskog dvorista. A dijete koje hoce da uci i ima dobre roditelje da ga usmjere na pravi put ce steci znanje i obrazovanje bez obzira u koju skolu ide. Takvo dijete ce cak biti i fino i kulturno, sto nije slucaj samo sa vama koji ste isli u "kulturni" KSC. :-?

Niposto necu dozvoliti da moje pohvale KSC-u i njegovom osoblju iskoristis i prikazes kao uvredu svima koji su pohadjali drzavne skole. Niti sam pohadjala KSC, kako si pogresno zakljucio. Samo budimo realni: u drzavnim skolama malo je hrvatske i srpske djece... U osnovnoj skoli Saburina selam je zvanicni pozdrav, a sto se tice vecine drzavnih skola (govorim za Sarajevo), kljuc za zaposlenje osoblja je etnicka ideologija ili pak shtela za inkompetetntne. I da ne bi opet napamet zakljucivao: meni ne smeta selam, naprotiv.
Neuspjesan je i tvoj podsmijeh "zbog boljih klupa i ormarica". Nisu samo klupe i ormarici bolji, vec i obrazovanje (po planu i programu BiH) i odgoj djece. Ponavljam, to rade kompetetntni ljudi. Ruku na srce, bilo bi mi draze da su drzavne skole ovakve ili da bar slijede svijetli primjer.
I na kraju: u KSC-u druze se Emir, Mario, Jovo, pa cak i pokoji John. Uvjeravam te da je tvoj otpor prema toj skoli rezultat tvoje neinformisanosti o istoj.
Pogresno si uvjerena :) Da mu pruzis sve informacije, on bi opet srao na svoj nacin.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#102 Re: Re:

Post by plain vanilla »

NightSkyWalker wrote:
I wrote: U mom razdredu je bilo najvise djece iz mjesanim brakova i muslimana a najmanje katolika
Da, i to je tuzna strana naseg mentaliteta i stanja drustva u kojem se nalazimo.
Zamisli da u hrvatskoj neko svoje dijete posalje u bosnjacku skolu na bosanskom jeziku. :shock:
Hrvati nece da im djeca budu zajedno sa bosnjackom djecom, a kamoli da im djeca uce po bosanskom planu i programu.

I zato postavljam pitanje: koliko mora biti sizofreno i degradirano stanje identiteta jedne bosnjacke porodice da svoje dijete koje je rodjeno i raste u BiH posalje u katolicku skolu po nastavnom planu i programu susjedne drzave.
:shock: :|
:-)
Je li ti procitas sta napises, ili samo onako lupas po slovima? :roll:
Bloo
Globalna šefica

#103 Re: Re:

Post by Bloo »

plain vanilla wrote:
NightSkyWalker wrote:
I wrote: U mom razdredu je bilo najvise djece iz mjesanim brakova i muslimana a najmanje katolika
Da, i to je tuzna strana naseg mentaliteta i stanja drustva u kojem se nalazimo.
Zamisli da u hrvatskoj neko svoje dijete posalje u bosnjacku skolu na bosanskom jeziku. :shock:
Hrvati nece da im djeca budu zajedno sa bosnjackom djecom, a kamoli da im djeca uce po bosanskom planu i programu.

I zato postavljam pitanje: koliko mora biti sizofreno i degradirano stanje identiteta jedne bosnjacke porodice da svoje dijete koje je rodjeno i raste u BiH posalje u katolicku skolu po nastavnom planu i programu susjedne drzave.
:-)
Je li ti procitas sta napises, ili samo onako lupas po slovima? :roll:
:shock:

DUPLI plan i program... :shock:

odustajem

isto ko da sa zidom pričaš
kerim000

#104 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by kerim000 »

JA SMATRAM DA JE KSC IZUZETNO DOBRA SKOLA,I SAVJETUJEM SVE MLADE DA UPISU TU SKOLU JER JE 1000% BOLJA OD BILO KOJE GIMNAZIJE U SARAJEVU I MISLIM DA JE NASTAVNI PLAN I PROGRAM SKROZ DRUGACIJI OD ONOG U OBICNIM GIMNAZIJAMA......I MEDICINSKA IM JE ISTO TAKO I BOLJA I JACA OD MEDICINSKE NA BJELAVAMA!! :!: :!: :!: :!: :!:
Bellydancesuperstar

#105 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by Bellydancesuperstar »

A gdje da onda mi idemo, u kakvu školu, ajde mi to reci... Hvala Bogu da postoji Katolički centar i da možemo negdje vidjeti križ u ovom gradu. Nitko ne tjera bošnjake da se upisuju.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#106 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by plain vanilla »

Bellydancesuperstar wrote:A gdje da onda mi idemo, u kakvu školu, ajde mi to reci... Hvala Bogu da postoji Katolički centar i da možemo negdje vidjeti križ u ovom gradu. Nitko ne tjera bošnjake da se upisuju.
U crkvi nema kriza?
Tvrtko II Kotromanić

#107 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Bellydancesuperstar wrote:A gdje da onda mi idemo, u kakvu školu, ajde mi to reci... Hvala Bogu da postoji Katolički centar i da možemo negdje vidjeti križ u ovom gradu. Nitko ne tjera bošnjake da se upisuju.
jesil ti bila vise od 2 puta u Sa? :-)
zonbirile

#108 Re: Re:

Post by zonbirile »

quote="NightSkyWalker"]
I wrote: a, i to je tuzna strana naseg mentaliteta i stanja drustva u kojem se nalazimo.

------------------------------------------------
drug moj, još nije kasno,moraš potražiti stručnu pomoć
Filter

#109 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by Filter »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
jesil ti bila vise od 2 puta u Sa? :-)
ne lozi se na trolove...
Bloo
Globalna šefica

#110 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by Bloo »

Bellydancesuperstar wrote:da možemo negdje vidjeti križ u ovom gradu.

:lol: :lol: :lol: :lol:

jao hita i legende :D
Klodovik

#111 Re:

Post by Klodovik »

komi wrote:kad sam ja išao u KŠC križ se mogao vidjeti samo u prizemlju odmah pored ulaska u crkvu (koja je u sastavu Centra)
križeva nije bilo po učionicama niti hodnicima osim tog jednog križa

ako se dobro sjećam 2 su učionice pored tog križa... i samo smo 1 koristili kada bismo imali predsat jer su sve ostale bile popunjene
Ne treba križ (ili neki drugi religijski simbol) stajati u jednoj državnoj školi, odnosno, u ovom slučaju, školi upisanoj u registar državnih škola.
boogy

#112 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by boogy »

Svašta pročita do sada. Nisam išao u KŠC ali samo da kažem kako su informacije koje se ovdje pišu da se u KŠC radi po planu i programu druge države - neistinite. U KŠC se radi po planu i programu države Bosne i Hercegovine. Naziv "katolički" očito neki vežu uz susjednu državu Hrvatsku. Ima katolika žive i u BiH (gle čuda) i govore hrvatskim jezikom, jednim od tri službena jezika države Bosne i Hercegovine.
Ljudi su toliko zatrovani i služe se samo govorom mržnje prema drugačijim od sebe da je to više nego zabrinjavajuće.
KŠC nije vjerska, nego škola po malo višim standardima od ostalih gdje se mora isto tako malo više učiti.
slatkis86

#113 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by slatkis86 »

ovdje nekim pojedincima, ne smeta ksc kao skola, njih boli sto nisu uspjeli napravit islamsku republiku... kšc im bode oci svaki dan i podsjeca ih na neusjeh ...kako drugacije objasnit napade na ksc zbog odvajanja (iako je u njoj 40 % muslimana) a nitko ne napada bosnjacku skolu (a u njoj su 100% muslimani)...zasto nitko ne govori da je u drzavnim skolama dobar dan zamjenio selam ..zasto nitko ne kritikuje onu ludacu kaoja je zabranila djeda mraza itd
uprkos svemu ksc ce ostat tu gdje jest i bice otvoren svima koji zele ucit

sto se tice mojih iskustava, ja sam pohadjao srednju medicinsku skolu u ksc-u i mogu reci da je dosta teska (barem prije 5 god kad sam je zavrsio)... skoro svake godine sam zavrsio na popravnom ispitu a poslije sam medicinski fakultet zavrsio skoro u roku :-) ..sve u svemu, sav trud ce se isplati onom ko zeli ucit..sto se mene tice, ja sam ponio dosta znanja i radnih navika koji su mi koristile za daljnje skolovanje
Last edited by slatkis86 on 15/05/2011 23:51, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#114 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by Truba »

baš sam jučer bio u KŠCu

moja generacija prva do vrata okačena sa svim imenima i slikama učenika :D valjda što smo prvi od prvog do četvrtok razreda odslušali predavanja :D

čudno je vidjet se nakon 12 godina :lol: :lol: :lol: :lol:

inače dobrinjska gimnazija je bar što se opreme tiče mnogo bolja :D
golim okom promatrajući
kerim000

#115 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by kerim000 »

Slusaj ja samo govorim mladima i saavjetujem ih..... ja sam zavrsio KSC medicinsku 1998 godine i nisam osjetio nikakvu razliku NIKAD izmedju muslimana i katolika!!i opet kazem savjetujem sve mlade da upisu tu skolu jeste teska ali isplati se,ja sam Medicinski fakultet zavrsio citav u roku, i mislim da nijedan ucenik Medicinske skole na Bjelavama nije ponio toliko znanje ko ja i bilo ko drugi ko je zavrsio Katolicki skolski centar...tako daa SUTIS!! nisi dovoljno informisan/na o toj skoli...malo se bolje informisi pa pisi kojekakve gluposti!!I za kriz jos da se nadovezem to nema nikakve veze sto je kriz u svakom kabinetu bar meni to ne smeta i nebi trebalo nikome ko zeli tu skolu upisati!!
kerim000

#116 Re:

Post by kerim000 »

klif wrote:A da li je to privatna skola za cije pohadjanje se placa skolarina?
placa se naravno skolarina ko i za svaku srednju skolu,to nije privatna skola!!
JThomas

#117 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by JThomas »

Bloo wrote:
Bellydancesuperstar wrote:da možemo negdje vidjeti križ u ovom gradu.

:lol: :lol: :lol: :lol:

jao hita i legende :D
samo da je babo ne vidi... :cry:
Dasi

#119 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by Dasi »

Bellydancesuperstar wrote:nemam ja babu. :P
Izgleda da to nije jedino sto nemas. :run:
JThomas

#120 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by JThomas »

:lol:
samo malo reloaded

#121 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by samo malo reloaded »

Ako Pantelija Curguz ostvari obecanje, vidjet ce se kriz iz cijelog Sarajeva, jos ako ga osvijetle, aiii

Nego, ne znam cemu protivljenje i odakle tolike predrasude o KSC (na ovoj temi) a posebno odakle tako glupave usporedbe Sarajeva sa Zagrebom, kao prvo BiH je drzava tri JEDNAKOPRAVNA naroda, Bosnjaci u hrvatskoj su nacionalna manjina. Znam da mnogima smeta sto je to tako, ali tako jeste.
Takodje, u Hrvatskoj nacionalne manjine imaju pravu uciti svoj maternji jezik u skolama u posebnim odjeljenjima, a ako je IZ Hrvatske finansijski jaka, niko joj ne brani da otvori i skolu za bosnjacku djecu.

I najvaznije, u KSC ima vise srpske i bosnjacke nego hrvatske djece, roditelji ih tamo upisuju iz raznoraznih razloga, uglavnom zbog kvalitetnog nastavnog kadra. I zalosno je sto, jedna zvanicno katolicka skola, ima vise onog starog "sarajevskog duha" nego vecina drzavnih skola u Sarajevu. Zasto je to tako, pitajte one koji su zabranili Deda mraza, kojima je smetao Miki Maus, i tako dalje.
Oni sto su se dosta prilagodjavali, i neka se sada njima malo prilagodjavaju.

Znam familiju sa Ilidze koji su Bosnjaci ali nisu muslimani, mislim ne idu u dzamiju i tako dalje, oni malog moraju voziti na Marin dvor u skolu kod Unitica, jer na Ilidzi je mali bio predmet verbalnih napada od strane vrsnjaka zato sto ne ide na vjeronauk, ne psuje vlasku mater onako uzgredno pa je bio sumnjiv, i slicno. Na Marin dvoru u onu skolu kao idu "normalnija" djeca. Ovo su cinjenice, koje se mnogima ne dopadaju, a Boze moj, svako ima svoje misljenje.
frngla

#122 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by frngla »

sama prica da nema razlike, a skola se zove katolicki skolski centar "Sveti Josip" :D mislim da nema smisla dalje naglabati o tome, isto tako prva bosnjacka gimnazija (zamislite jos tome dodati naziv Muhamed A.S.) i reci da tu nema razlike medju djecom, je isto tako smijesna :lol: :lol: :lol:

ps neke stvari mi jednostavno nisu jasne, kao npr kako ljudi koji veze nikakve s hrvatskom nemaju, niti su ikada imali mogu biti hrvati, igrom slucaja znam covjeka koji je okarakterisan kao hrvat, a preci su mu iz njemacke, prababa i svi ostali :D dosli ljudi pred prvi svjetski rat :lol:
Filter

#123 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by Filter »

frngla wrote: igrom slucaja znam covjeka koji je okarakterisan kao hrvat, a preci su mu iz njemacke, prababa i svi ostali :D dosli ljudi pred prvi svjetski rat :lol:
da se slucajno ne poznajemo :lol: :lol: :lol: (sala, moji su prije dosli)
ma to ti je nasa sega, moras biti jedan od ova tri. nema sanse da si poljak, nijemac, ako si katolik ti si hrvati i .
u principu, ti se ljudi osjecaju vecim bosancima i vece su patriote nego sto se misli. sve naopacke...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#124 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by Truba »

jbg ljudi izabrali da budu što žele ne vidim problem
frngla

#125 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by frngla »

nisu izabrali vec su povezani automatski jer su katolici, mislim ono, van svake pameti :roll:

ps meni je svejedno svakako, ja sam jugosloven i kao takav cu uvijek biti ateist, u najmanju ruku agnostik :)
Post Reply