Katolicki skolski centar ili "obicna" skola

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

manijak1 wrote::oops: Šta da kažem osim da u moje vrijeme .........nije bilo nijedne navedene :D :D obrazovne institucije .

Danas slavimo crkveni god ove sestarske crkve Kraljice sv. krunice na Banjskom brijegu u Sarajevu. Prikladno je podsjetiti se da je osnovateljica M. Franciska Lechner dovela svoje sestre iz Beča u Sarajevo na molbu nadbiskupa Stadlera u travnju 1882. s nakanom da drže osnovnu i učiteljsku školu te da se duhovno brinu za katoličke djevojke koje su u velikom broju dolazile za kućne pomoćnice u gradske obitelji. Već 24. svibnja 1882. blagoslovljen je ovdje kamen temeljac budućeg školskog Zavoda sv. Josipa. Koncem rujna završena je zgrada s kapelicom Srca Isusova na drugom katu. Deset godina kasnije završen je ostatak školske zgrade.

Od listopada 1907. do svibnja 1911. građena je ova crkva za koju je hrvatski slikar Oton Iveković načinio oltarnu sliku Bezgriješne Djevice i 15 medaljona koji prikazuju radosna, žalosna i slavna otajstva krunice. Crkvu je 1. listopada 1911. posvetio ljubljanski biskup Anton Jeglič, koji je prije toga 16 godina bio kanonik u Sarajevu i šest mjeseci pomoćni biskup. Kroz to vrijeme predavao je pedagogiju učenicama Učiteljske škole koju su držale Kćeri Božje ljubavi (danas zgrada Muzičke akademije), a imao je i neke svoje rođakinje među članicama Družbe. Zato je dolikovalo da nadbiskup Stadler tom plemenitom biskupu Slovencu prepusti posvetu ove sestarske crkve u Sarajevu.

U ovoj crkvi sestre su počele slaviti svetu misu zajedno s katolicima Sarajeva, zatim obavljati svoje dnevne molitve i duhovne vježbe, polagati zavjete od njezine posvete 1911. Čine to i danas. Međutim, doživjele su neke teške stresove tijekom ovih 123 godine otkako je njihova Družba u Sarajevu. Tako je 25. svibnja 1945. ondašnji ministar prosvjete u Bosni i Hercegovini kao jednoj od šest republika socijalističke Jugoslavije Anto Babić izdao uredbu kojom se dokidaju sve privatne škole. Preko noći sestre su morale obustaviti svoje prosvjetno djelovanje, koje im je ujedno bilo izvor uzdržavanja. Novi udarac uslijedio je oduzimanjem sestarskih zgrada god. 1949. Sestrama je ostavljena samo ova crkva zato što se u njoj obavljalo bogoslužje i za druge vjernike Sarajeva te mala gospodarska zgrada u kojoj je bila stolarska radionica, spremište hrane i stan za domara. Danas je to sestarski samostan u Cankarevoj broj 16. U vrijeme dok su sestarski zavodi i škole mogli razvijati punu atkivnost ovdje je živjelo između 60 i 70 sestara. Po naredbi državne vlasti od 6. lipnja 1949. većina sestara morala je seliti iz Sarajeva. Ostale su samo četiri u onoj skučenoj gospodarskoj kućici te se brinule za ovu crkvu a jedna od njih nastavila je službu sakristanke u katedrali. Pedesetih godina sestre su u svom skučenom samostanu otvorile radionicu crkvenog ruha, a od 1972. do 1992. tri su radile u Misijskoj centrali. Kad je u bivšoj sestarskoj školi u studenom 1994. otvoren Katolički školski centar, njihovo dvorište i hodnici njihovih zgrada opet odjekuju radosnim glasovima djevojčica i dječaka te djevojaka i mladića. Poznato je da u ovoj osnovnoj školi te gimnaziji i srednjoj medicinskoj školi dobru naobrazbu traže i dobivaju ne samo djeca katoličkih roditelja nego i muslimanskih, pravoslavnih i agnostičkih. Svih ovih deset godina sva su mjesta popunjena.

:D:D:D

malko povijesti :oops: ne škodi

elem sada sam se sjetio kad nam je Pavle Valentić čitao LJILJAN i bljuvotine FATMIRA ALISPAHIĆA ili kako već da nastavu svaki dan počinjemo intoniranjem HIMNE RH lijepa naša

koje su to laži titi dragi :x elem nakon toga su učestale potjere... dobio sam i šaku u glavu od nekog balavca koji je imao 10 krkana iza leđa psovaše nam krst :D a većina agnostici ateisti :D i muslimani :D
winetou

Post by winetou »

:D A sta ce ti agnostici, muslimani itd u KSC. Kako mogu protiv sebe? :lol: :D :-)
manijak1

Post by manijak1 »

Komi ne seri :D :D vrlo dobro si znao šta sam htio reći a ti tvoju povijest :D :D upoređuj s nečim drugim.
Bez goglanja :D :D molim lijepo :D
Komi ........jel' tebe makar nakačio ? :D :D
Nije :oops: ti se uvijek izvučeš :oops:
The_Fluid

Post by The_Fluid »

komi,
post ti je dobar no nekako bi bilo dobro da kopiju stavis i na podforum Sarajevo, tema Sarajevo, ljubavi moja, jer je i to dio istorije ovog grada.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

winetou wrote::D A sta ce ti agnostici, muslimani itd u KSC. Kako mogu protiv sebe? :lol: :D :-)
Ma jadna djeca, svake godine vide svijeta, ekskurzije, dobiju bolju naobrazbu i vrijednije diplome nego i jedan gimnazijalac u BiH... I ja se pitam sta ce u KSC?

Mala digresija: ovo ljeto moji kucni prijatelji htjeli upisati klinca u KSC (Muslimani). Jedini je problem sto nisu iz Zenice, dijete 14 godina, pubertet, a nemaju ga kome ostaviti. Upisnina cca. 150km. Medjutim, nasavjetuje im nekakav dusebriznik da ga upisu u Bosnjacku gimnaziju (tako mi rekose, ako sam dobro zapamtio naziv, moguce da grijesim) u SA, i malo se raspitaju... Cijena - prava sitnica: 5000KM godina, plus citav spisak garderobe koju mu moraju pokupovati, nadprosjecan cjenovnik knjiga, i interesantna cijena za zivot u internatu. :roll:

I onda nekome cudno sto djeca idu u KSC :? :roll:
Truba

Post by Truba »

:D:D:D nisam googlo ja sve to imam u memoriji :D:D:D

moram braniti svoju školu... sjećam se da smo 1996. dobili besplatno 10 dana na Visu... imali tokom godine besplatni sendvič i mlijeko na odmoru... sjećam se da sam sa prijateljem popio čitavo sljedovanje za b razred koji taj dan nije bio na odmoru :D 13 šolja mlijeka :D:D:D
besplatne knjige... itd itd :roll:

međutim zaista su nas previše optrećivali štrebačenjem :( zato i ne volim tu školu :( sjećam se u 3. razredu 18 predmeta s tendencijom ubacivanja starogrčkog samo da su imali profu... :(
uvijek sam bio druga smjena tako da redovno nisam viđao ni sunca ni mjeseca :D jer sam ustajao u 12 :D a nastava počinje u 12.30 :D:D:D
winetou

Post by winetou »

Srednja ko srednja, ako mene pitas :D :-)
Last edited by winetou on 04/10/2005 14:02, edited 2 times in total.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Samo mi onda lijepo reci :D :D kada je ponovo otpočeo sa radom KŠC ...........krajem 94-e ili početkom '95-e :D :D jel' tako nekako :? :D :D
Mislim kada su iselili HVO tj. Hrvatsku brigadu Kralj Tvrtko :D :D :? :D
Last edited by manijak1 on 04/10/2005 13:53, edited 1 time in total.
Truba

Post by Truba »

manijak1 wrote::oops: Samo mi onda lijepo reci :D :D kada je ponovo otpočeo sa radom KŠC ...........krajem 94-e ili početkom '95-e :D :D jel' tako nekako :? :D :D
Kad je u bivšoj sestarskoj školi u studenom 1994. otvoren Katolički školski centar,
Satriani

Post by Satriani »

komi wrote::D:D:D nisam googlo ja sve to imam u memoriji :D:D:D

moram braniti svoju školu... sjećam se da smo 1996. dobili besplatno 10 dana na Visu... imali tokom godine besplatni sendvič i mlijeko na odmoru... sjećam se da sam sa prijateljem popio čitavo sljedovanje za b razred koji taj dan nije bio na odmoru :D 13 šolja mlijeka :D:D:D
besplatne knjige... itd itd :roll:

međutim zaista su nas previše optrećivali štrebačenjem :( zato i ne volim tu školu :( sjećam se u 3. razredu 18 predmeta s tendencijom ubacivanja starogrčkog samo da su imali profu... :(
uvijek sam bio druga smjena tako da redovno nisam viđao ni sunca ni mjeseca :D jer sam ustajao u 12 :D a nastava počinje u 12.30 :D:D:D
Koliko se sjecam,ljetovanje nije bilo besplatno, i s obzirom na smjestaj bilo je sasvim pristojno naplaceno ljetovanje, ali se sjecam novcanih pomoci za sve ucenike koje su se dijelile u ona ratna vremena. Isao sam u KSC i mogu reci da je u odredjenim sferama bila ispred drugih skola u Sarajevu, ali isto tako u prirodnim naukama bila je miljama iza nekih Sarajevskih skola. Ne moze se reci ni pocemu da je najbolja skola u Sarajevu, izuzev po sredstvima koja su ulozena u nju. Monolitni profesorski kadar nikada nije isao u prilog politici koju je skola vodila. Niko ne kaze da je obrazovanje bilo iznad stanja u zemlji, kombinacija udzbenika i sire znanje iz nekih drustvenih predmeta, takodjer, ali isto tako bilo je i dosta propusta kao sto je apsorbovanje dnevno politicke situacije koja se debelo reflektovala u svakodnevnoj nastavi (raznorazna zabranjivanja ispoljavanja privatnih sloboda).
Dalego od toga da su se neke razlike osjetile medju polaznicima, klinci u moje vrijeme koji su pohadjali tu skolu su bili gradska djeca, i bila je milina ici u tu skolu, ali daleko od toga da je ta skola i po cemu bila Europska u poredjenju recimo sa II gimnazijom.
Jedna za bh. uvjete dobra privatna skola, koja svakako treba ovoj zemlji.
Da se na toj ideji jos moze poraditi, definitivno moze.
Last edited by Satriani on 04/10/2005 20:42, edited 1 time in total.
pitt

Post by pitt »

mah kod nas je sve pa i skole pod uticajem politike pa je zato besmisleno diskutovati.
U USA ko god ima para (citaj braca arapi, braca cifuti, braca hindusi i ostali maslinasti) salju djecu u katolicke skole radi discipline i prestiza. :?
List

Post by List »

Znam samo da moja djeca neće ići u KŠC!
Ne želim da moje dijete uči novokomponovani Hrvatski jezik. Nema šanse.

Ne znam tačno kakvo je stanje danas u KŠC ali znam da do 1998. nije bilo bitne razlike u odnosu na škole u Herceg-Bosni. 1998. neke stvari su promijenjene. Pod "prisilom". :D

Isto tako mislim da svoje dijete nikad ne bih poslao u Bošnjačku Gimnaziju. Iz razloga što tamo uglavnom idu djeca naših novokomponovanih guzonja. :D

I onda dođete u situaciju da guzonjin sin pravi dar-mar profesorima a direktor stane u zaštitu sinčine. :D

Bio je jedan takav slučaj i u mojoj prosječnoj školi. Ali završio se neslavno za guzonjinog sina. :D Bilo je ludo i nezaboravno. :-) :) :lol:
danas

Post by danas »

List wrote: I onda dođete u situaciju da guzonjin sin pravi dar-mar profesorima a direktor stane u zaštitu sinčine. :D

Bio je jedan takav slučaj i u mojoj prosječnoj školi. Ali završio se neslavno za guzonjinog sina. :D Bilo je ludo i nezaboravno. :-) :) :lol:
joj List, samo bombe bacas... :D
de nam daj detalje, a ne ovako... :-) :-) :-) :D
List

Post by List »

danas wrote:joj List, samo bombe bacas... :D
Mlada partizanka bombe bacala..... :lol: :D
zlata

Post by zlata »

Pa ne znam sto se tol'ko zale. Umjesto 'nol'kih dzamija...mogli su izgrad'ti jos koju skolu.
danas

Post by danas »

List wrote:
danas wrote:joj List, samo bombe bacas... :D
Mlada partizanka bombe bacala..... :lol: :D
hebi ga... :roll:
a taman sam se ponadala dobrom tracu... :D :D :D
da mi razbije ovu dosadu na poslu... :D :-) :D
danas

Post by danas »

zlata wrote:Pa ne znam sto se tol'ko zale. Umjesto 'nol'kih dzamija...mogli su izgrad'ti jos koju skolu.
kakva skola?!? :-? :? pa to nije isplativ bizMis... :D :lol: :D :roll: :-?
Truba

Post by Truba »

Satriani wrote: Koliko se sjecam,ljetovanje nije bilo besplatno, i s obzirom na smjestaj bilo je sasvim pristojno naplaceno ljetovanje,
35 maraka je plaćen prevoz do Visa i nazad (uključujući trajekt) sjećam se kao da je jučer bilo

ako je to skupo onda stvarno ne znam :roll:
List

Post by List »

danas wrote:hebi ga... :roll:
a taman sam se ponadala dobrom tracu... :D :D :D
da mi razbije ovu dosadu na poslu... :D :-) :D
Ma nije taj tip toliko poznat. Odnosno, starci kolege iz razreda relativno su anonimni. Al su izuzetno uticajni.

Mali je na kraju ponavljao razred. Oboren je na popravnom. I tada je nastupio haos. Bila je hajka na profesoricu. Umalo je otpuštena. Ali da se ne bi digla prašina ne otpustiše ju.

Između ostalog, te godine sam se kladio u velike pare da će proći. I na kraju sam izgubio. :roll: :D
Profesorica je imala "muda". :D
Truba

Post by Truba »

List wrote:Ne znam tačno kakvo je stanje danas u KŠC ali znam da do 1998. nije bilo bitne razlike u odnosu na škole u Herceg-Bosni. 1998. neke stvari su promijenjene. Pod "prisilom". :D
ne znaš ti ništa... jer sam ja direktno iz širokobriješke gimnazije prešao u KŠC 1995. jer su mi u trećoj gimnaziji rekli mi na ustaše gledamo isto kao i na četnike... :x djetetu od 14.5 godina :(
razlika u programu nije bila velika jer u hercegovini kad sam bio nismo učili ništa "loše po BiH" sjećam se da je neki profa rekao šta se god desilo uvijek će biti od une do drine od save do mora

inače u KŠC-u nema nacionalnih oznaka jedina vidljiva razlika sa hercegovinom
List

Post by List »

komi wrote:razlika u programu nije bila velika jer u hercegovini kad sam bio nismo učili ništa "loše po BiH"
Kad u Žepću, Kiseljaku, Prozoru....zaustaviš prvačića na putu od škole do kuće i pitaš ga koja je zemlja njegova domovina dobiješ brzopotezan odgovor HRVATSKA. :D Isto bude i kad preformulišeš i upitaš u kojoj državi živi? :D
danas

Post by danas »

List wrote:
komi wrote:razlika u programu nije bila velika jer u hercegovini kad sam bio nismo učili ništa "loše po BiH"
Kad u Žepću, Kiseljaku, Prozoru....zaustaviš prvačića na putu od škole do kuće i pitaš ga koja je zemlja njegova domovina dobiješ brzopotezan odgovor HRVATSKA. :D Isto bude i kad preformulišeš i upitaš u kojoj državi živi? :D
pa za to ne mora da ide u KSC da nauci... to su ga valjda u kuci roditelji vec naucili. :roll:
List

Post by List »

danas wrote:pa za to ne mora da ide u KSC da nauci... to su ga valjda u kuci naucili. :roll:
Da ih u školi uče drukčije prvačići bi u najgorem slučaju bili zbunjeni.
Truba

Post by Truba »

List wrote:
onda sam ja išao u neku drugu školu :roll: :roll: :roll: dosuše nismo bili prvačići :)
Truba

Post by Truba »

eh vidiš u KŠCu će te učiti o europi o budućnosti o tolernciji... ne o takozvanim ... narodima

kad sam ja nacrtao granice BiH na tabli redari se nisu usuđivali da je izbrišu negdje 2-3 školska sata :D
Post Reply