kategorije kreditnih duznika

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
roksalena

#1 kategorije kreditnih duznika

Post by roksalena »

Zanima me zna li iko kada se "pada" u "c" kategoriju duznika kredita i sta znaci ako si ta kategorija..Naima imam jedan kredit koji uredno placam, ali u narednih par mjeseci iz privatnih razloga to necu moci pa me zanima sta se desava ako ne platim ili djelimicno placam rate kredita par (6-7) mjeseci :? :? ..To me zanima jer u nekoj buducnosti imama namjeru da dignem stambeni kredit a nisam sigurna da li cu to moci ako privremeno postanem "neuredan platisa"..........Thanks............
jazzer

#2 Re: kategorije kreditnih duznika

Post by jazzer »

U C kategoriju ulazis ako sa ratom kredita kasnis od 30 do 60 dana a da ista u medjuvremenu nije uplacena. Ima jos D i E kategorija.
Ako planiras uzimati stambeni kredit tvoj ''ulazak'' u C kategoriju ti moze biti itekako otezavajuca okolnost. Odavno postoji CRK
(centralni registar kredita) i svaka banka moze vrlo lako provjeriti tvoju kreditnu sposobnost. I kada, eventualno, vide da si sa postojecim kreditom
u C kategoriji tesko da ce ti odobriti novo zaduzenje a pogotovo stambeni kredit gdje je rata puno veca od nenamjenskog. Zato, ako mozes,
izvrsi svoje obaveze na vrijeme pa se onda nadaj stambenom.
karanana

#3 Re: kategorije kreditnih duznika

Post by karanana »

mozda ti je u ovom slucaju bolje da odes do banke i da probas dogovorit neki grace period za tih par (6-7) mjeseci nego da jednostavno prestanes placati.
sinus

#4 Re: kategorije kreditnih duznika

Post by sinus »

Ma ako imaš žirante nemoj da se brineš...Ti kada prestaneš plaćati, otplata će preći na žirante kojima će se redovno odbijati od plate za tvoj kredit, a ti ćeš i dalje biti redovni platiša jer se tvoj kredit otplaćuje redovno :D tako da nećeš pasti u C kategoriju ili još gore D i E...
maajaa

#5 Re: kategorije kreditnih duznika

Post by maajaa »

U Raiffeisen banci ulazis u C kategoriju ako kasnis sa placanjem vise od 90 dana.
roksalena

#6 Re: kategorije kreditnih duznika

Post by roksalena »

Thanks na odgovorima...znaci nema mi ipak druge nego uredno placat.nemam nazalost zirante :lol: pa da ih "iskoristim"..a mislim da taj grace period ne dolazi jer sam vec pitala o nekom vidu "zaledjivanja" kredita na par mjeseci ali nisu htjeli ni da cuju...radi se o unicredit zagrebackoj banci...
Post Reply