Katedrala Notre Dame u plamenu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#426 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by kakavdanakneiskustvu »

Banksy wrote:To je Rudankin manir. Prati velike tragedije i bitne globalne aktuelne teme, procijeni ciljanu publiku, a onda opali kakvu šuplju, prvoloptašku, populističku ublehu ne bi li se uvukla lokalnom čitateljstvu.
Ovaj put se ogrebala o Notre Dame, a uvukla srbijanskoj publici - eno je jutros, nova srbijanska heroina koja je zlom Zapadu, koji napada nemoćnu Srbiju, a stavlja kosovske zastave u crkve, sprašila u brk.

Kako je inače u 'regionu' čitaju samo Srbi, tamo i visi i tamo se i uvlači. Ko je bar jednom gledao i slušao te njene bljuvotine, zna o čemu govorim. Marićeva ćirilična heroina.

https://informer.rs/vesti/politika/2888 ... nato-pakta

prilično budalasto razmisljanje ovdje ima rudan
Bodkin

#428 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by Bodkin »

Da sutra izgori angkor wat u kambodzi kako bi se postavili? Sta kaze kompas, kako se kambodza postavila 92?
Banksy

#429 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by Banksy »

focko

#430 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by focko »

u svijetu imas 5-6 novinskih agencija koje kreiraju vijesti i odlucuju o cemu i na koji nacin ce se pisati. svi ostali novinari idu za njima i kopiraju te vijesti. ako se neki novinar odmakne od te putanje odmah je izdajnik, teoreticar zavjere, u sluzbi politike itd. gore pomenute vijesti su one koje kreiraju misljenje 95% ljudi na planeti. ljudi danas jednostavno razmisljaju i misle prema onome sto procitaju u novinama, na internetu itd. rariteti su oni kojima će u ovom konkretnom slucaju biti zao iz prostog razloga sto su kao djeca citala Viktora Igoa, ili gledali neki film o zvonaru i crkvi.

koliko ovih 5-6 agencija upravlja covjecanstvom govori i to da su do prije 3-4 dana svi pricali o Asanžu, a sada ga niko i ne pominje ... sutra da npr bude teroristički napad na Big Ben, niko više neće pricati o Notr dame.

Glavni junak jedne knjige
dosao mi da se zali
dosao mi da se zali
dosao mi da se zali
Divno bjese glavnim biti
dok me nisu procitali
dok me nisu procitali
dok me nisu procitali
Svijetu je svega dosta
niceg zeljan nije
osim glavnih junaka
Saznali su moje mane
moje tajne, moje tuge
moje tajne, moje tuge
moje tajne, moje tuge
Pokidali neke strane
i posli da traze druge
i posli da traze druge
zatim posli da traze druge
Svijetu je sveg', sveg', svega dosta
on ceka svog gosta
a dusa se trudi svaka
da ima svog junaka
Tomahawk11
Globalni moderator

#431 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by Tomahawk11 »

Ne treba vala ni likovati.
Nadzorna_ploca

#432 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by Nadzorna_ploca »

Vi i dalje mlatite praznu slanu :mrgreen:
Toffee karamela

#433 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by Toffee karamela »

moonca wrote:CNN- objavljuje da je alarm ND -prvi bio 6:20 zatim nakon 23 minute, drugi -- prije pojave pozara, niko nije reagovao.. :-)
Rekoh li ja? :D

Niko mi se ne mora izvinjavati ni za šta, ja sam uvijek u pravu.
zposao

#434 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by zposao »

Bravo :thumbup:

Ogoljena dubina ljudske gluposti, licemjerstva i ignorancije.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#435 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by plain vanilla »

Nemam nikakav problem s ljudima koji ne placu za Katedralom. Nemam problem ni s ljudima koji ne suosjecaju s Francuzima i nikad ne bi donirali marku za obnovu.
Ali imam problem s ljudima koji slave ovaj pozar, aplaudiraju, pa tacno se raduju. Ono kad si toliko sitan i nebitan da te samo tudja nesreca moze razveseliti.
Banksy

#436 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by Banksy »

Odličan, briljantan tekst, neka ga i ovdje. Svakako je tema o svemu više nego o NDu.
Last edited by Banksy on 17/04/2019 10:48, edited 1 time in total.
zposao

#437 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by zposao »

plain vanilla wrote:Nemam nikakav problem s ljudima koji ne placu za Katedralom. Nemam problem ni s ljudima koji ne suosjecaju s Francuzima i nikad ne bi donirali marku za obnovu.
Ali imam problem s ljudima koji slave ovaj pozar, aplaudiraju, pa tacno se raduju. Ono kad si toliko sitan i nebitan da te samo tudja nesreca moze razveseliti.
Ne mora niko od nas plakati i ridati čupajući kosu sa glave. To nije normalna reakcija isto kao što nije normalna reakcija radovanje.

Mene zabrinjava da u priliku prosječno obrazovan i normalan čovjek ne kaže u sebi "šteta, jebemu majku, 800 godina historije ode u dimu i pepelu".

Strašna mi je spoznaja da postoje ljudi koji mogu reći "zabolime *****" za egipatske piramide, za Stonehenge, za Al-Aqsu, za Zid Plača, za Machu Pichu, za Veneciju, za Bobovac, za Palmiru, za Kineski Zid, za Baziliku Kristova rođenja, za Taj Mahal...itd

Jezu mi stvara pomisao da neko može biti potpuno ravnodušan na nestanak simbola citavog čovječanstva i kulturne baštine cijelog svijeta.
Kakav je to sklop?
I zašto takav stav opravdavati time što negdje i dan danas neki ljudi ginu ili žive u lošim uvijetima?
Zar jedno zlo isključuje drugo? Zar se ne može osjetiti žalost za svu nepravdu i tragediju jednako?
Diwan

#438 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by Diwan »

zposao wrote:
plain vanilla wrote:Nemam nikakav problem s ljudima koji ne placu za Katedralom. Nemam problem ni s ljudima koji ne suosjecaju s Francuzima i nikad ne bi donirali marku za obnovu.
Ne mora niko od nas plakati i ridati čupajući kosu sa glave. To nije normalna reakcija isto kao što nije normalna reakcija radovanje.

Mene zabrinjava da u priliku prosječno obrazovan i normalan čovjek ne kaže u sebi "šteta, jebemu majku, 800 godina historije ode u dimu i pepelu".

Strašna mi je spoznaja da postoje ljudi koji mogu reći "zabolime *****" za egipatske piramide, za Stonehenge, za Al-Aqsu, za Zid Plača, za Machu Pichu, za Veneciju, za Bobovac, za Palmiru, za Kineski Zid, za Baziliku Kristova rođenja, za Taj Mahal...itd

Jezu mi stvara pomisao da neko može biti potpuno ravnodušan na nestanak simbola citavog čovječanstva i kulturne baštine cijelog svijeta.
Kakav je to sklop?
I zašto takav stav opravdavati time što negdje i dan danas neki ljudi ginu ili žive u lošim uvijetima?
Zar jedno zlo isključuje drugo? Zar se ne može osjetiti žalost za svu nepravdu i tragediju jednako?
Smanji doživljaj. Imaju drugi ljudi iz struke i koji su plaćeni da se brinu za ND i šta će biti sa njom, a biti će sve ok za par godina. Dakle, nema razloga za dramu. I to ni izdaleka nije tragedija kako se predstavlja. To je sve u tvojoj glavi, Dopustio si medijima da manipulišu sa tobom.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#439 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by Challenger_ »

zposao wrote:Jezu mi stvara pomisao da neko može biti potpuno ravnodušan na nestanak simbola citavog čovječanstva i kulturne baštine cijelog svijeta.
Takvi su zajahali Francusku i svijet, njihov sistemski nemar je doveo do ovog dešavanja i toga će biti sve više, širom Evrope i svijeta . Ovo je samo očekivani događaj u nizu.
Kakav je to sklop?
Sociopatski. Njima se svjetina divi.
Nadzorna_ploca

#440 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by Nadzorna_ploca »

Mene cudi da tebe cudi sto nekoga zabole briga za sve pobrojane gradjevine.. pa sta cemo sad. :mrgreen:
Nista. Dramite ba bezveze i napravili ste jebenu nauku od ove teme.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#441 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by Challenger_ »

Da dodam. Jesu zajahali Evropu i svijet, ali nisu čitav svijet. Na sreću svijeta i njihovu nesreću.
asurbanipal

#442 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by asurbanipal »

O nekim momentima turbo-folk spisateljstva

Jutros je grupa djece u Kongu dobila kantice i lopatice, ušla u duboku rupu i nije izašla van dok nije napunila kantice. Za slabije upućene, u Africi imaju dva Konga, ovaj veći se službeno zove Demokratska Republika Kongo, veći je od Bosne i Hercegovine za gotovo 46 puta i ima preko 90 milijuna stanovnika. Djeca u Kongu, među kojima ima i sedmogodišnje djece, išla su kopati rudu koja se zove koltan. Taj koltan će zatim dobiti papire u susjednoj Ugandi, biti prodan u Singapur, odatle u Hong Kong, a na kraju će završiti u novom mobitelu ili laptopu. Naime, iz koltana se dobivaju dva važna i rijetka metala, niobij i tantal, koji svoje važno mjesto nađu od mobitela do magnetnih rezonatora u bolnicama. Posvjedočit će vam o putevima koltana, primjerice, vrhunski ratni reporter Zoran Marinović.

Koliko sutra, netko će od nas, na primjer Vedrana Rudan, otići kupiti laptop, tom kupovinom podržati robovski rad djece, dati deset metaka jednom od pobunjenih afričkih generala koji će maloljetnoj djeci dati puške u ruke, i na tom laptopu napisati, primjerice, tekst o licemjernom Zapadu, licemjernim kršćanima i tako dalje, koji hodaju svijetom i ubijaju te usput troše svoj novac na gluposti kao što je obnova više od 8 stoljeća stare katedrale Notre-Dame u Parizu.

Spomenuta Vedrana Rudan nije spomenuta slučajno. Istina, ona nije jedini primjer ateističkog talibana na našem govornom području, uvjerenog da činjenicom da nije vjernik automatski treba da postane barbar koji nema veze s ljudskom civilizacijom i koga se najveličanstveniji spomenici ljudskog stvaralaštva, utemeljeni između ostalog i na monoteističkim religijama, jednostavno ne tiču i od kojih uvijek ima nešto preče. Također, ona nije jedini primjer prostaka ponosnog na vlastitu ignoranciju kojemu sijanje mržnje prema određenim skupinama, utemeljeno na idiotskim generalizacijama, postaje kruh svagdašnji. Tȁ puna je zemlja neciviliziranih bedaka koji će, da navedem neke primjere, u svakom muslimanu vidjeti džihadistu, u Židovu neprijatelja planete, u svakom Srbinu agresora na Bosnu, u svakoj nereligioznoj osobi Vedranu Rudan ili – evo primjera kojim obiluje opus spomenute tekstopisačice – u svakom katoličkom svećeniku silovatelja djece.

Razlika je u tome što je Rudan popularna, veoma popularna, prava regionalna zvijezda čije se knjige štampaju na tone. I što će njezine pisanije o “jebenom” zločinačkom Zapadu iza kojih vrišti u nebo vapijuće neznanje i površnost koja uzrokuje fizičku bol u kori velikog mozga, ilustrirane srceparajućom slikom uplakanog djeteta, a posvećene izgaranju katedrale Notre-Dame u Parizu, za samo par sati nakon objavljivanja podržati više od 21.000 ljudi, a proslijediti oko 5.500 njih, uz još par tisuća komentara podrške. Ti deseci hiljada ljudi, ponovimo gradivo, sa svojih stotine hiljada elektroničkih uređaja u koje je ugrađen rudnički rad kongoanske djece – usput spomenimo, gotovo svi stanovnici Konga su kršćani, da otklonimo neke sumnje koje se mogu pojaviti kod rudaniziranog čitatelja – mantrat će o gladnoj djeci u Jemenu i Siriji, o zlu i licemjernosti Zapada, i tako dalje. Svatko sa svoje ideološke pozicije, svatko u skladu sa svojim kućnim mržnjama.

Koltan je samo jedan primjer, no dobar da pokaže da smo svi skupa u svijetu koji nije savršen i koji nikada neće biti savršen. Tko misli da hoće, vjerovatno je propustio časove evolucije i historije. I Rudan je samo jedan primjer, no dobar da pokaže mnogo: primjerice, da banalnost i površnost ogrnuti tobožnjom pravedničkom uplakanošću jako dobro prolaze u ovom nesavršenom svijetu, te da je dovoljno u škrabanjima redovno upotrebljavati neku od formi glagola jebati da bi bio proglašen hrabrim i neustrašivim.

Takva pisanja nekoga tko je zvijezda naše turbo-folk spisateljske scene, daju legitimaciju svim onim nebrojenim hiljadama manje ili više anonimnih građana i malograđana Zapadnog Balkana, koji su se radovali vatri koja guta spomenik kulture, svatko iz svojih razloga. Turbo-folk pravoslavci našli su važnim da se sjete Kosova i njegovih manastira i da Notre-Dame skupa s Albancima proglase krivim za njihovu sudbinu. Jedina dobra stvar u svemu tome je – da se poslužim riječima jednog anonimnog korisnika društvenih mreža – edukativne prirode: zahvaljujući požaru u Parizu, mnogi Srbi su saznali da na Kosovu uopće postoji Bogorodica Ljeviška.

Turbo-folk muslimani svoju radost su iskazali pričanjem šta su oni sve proživjeli i kako je teško muslimanima pod čizmom zlog Zapada. Odjednom je gotovo tisućljeće staro umjetničko djelo postalo krivo za situaciju u Siriji, Jemenu i Palestini. Dajem jednu ruku u notredamsku vatru da apsolutna većina takvih ne bi znala na karti pokazati Jemen niti zna tko tamo ratuje, da misli da je Izrael veći od Federacije BiH i da ne zna tko vlada Gazom, a tko Zapadnom obalom, a obje ruke da je apsolutna većina takvih dala nula maraka za pomoć Bliskom istoku i provela nula sati volontirajući među izbjeglicama.

Ono što ujedinjuje turbo-folk pravoslavce i turbo-folk muslimane mržnja je prema Zapadu, koju ispoljavaju u pauzi viber-razgovora s članovima obitelji u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i Americi.

Turbo-folk ateisti, nesvjesni da Notre-Dame nije neka obična crkva i nije samo svetinja mrske Katoličke crkve, također su dočekali svojih pet minuta. Idući logikom njihovog neznanja, sutra bismo prioritetno trebali krenuti u rušenje egipatskih piramida – jer nije valjda da podržavamo faraone kojima robovi grade grobnice; zatim u rušenje koloseuma – jer nije valjda da podržavamo rimske careve koji uživaju u gladijatorskim borbama; radovati se eventualnom rušenju crkve-džamije-muzeja Aja Sofija – jer nije valjda da podržavamo bizantske careve željne vlasti i dominacije i osmanske sultane željne vlasti i dominacije, a ne odgovara nam ni trenutna turska vlast; sve u svemu, praviti se da nemamo veze s tisućama godina povijesti naše civilizacije i krenuti od tačke na kojoj su stali Crveni kmeri u Kambodži.

Turbo-folk katolici ovaj put su ožalošćeni, no jedini krivac toj činjenici jest što je Notre-Dame katolička crkva. Da nije, već bi s nekima od gore pobrojanih našli zajednički jezik. Zato su se potrudili da pronađu definitivne krivce i prije nego je istraga počela.

Vratimo se na koltan. Ustvari, dovoljno je o njemu rečeno. Svi mi koji ujutro pijemo kavu i imamo tri obroka dnevno, a pogotovo ako imamo i više od toga, imamo dovoljno razloga da plačemo nad sudbinom onih koji su daleko od te sreće, ne treba nam nesreća u Francuskoj da nas podsjeti. Uskoro će topli dani, a zatim i ljeto. Kome će pasti na pamet da novac koji planira potrošiti na bilo koju formu ljetovanja donira jemenskoj djeci, ili barem nekoj od stotina siromašne djece u svojoj zemlji?

Nitko takve stvari od nas, naravno, i ne traži, ako ne brojimo neke likove iz knjiga starostavnih. Ono, pak, što bi se moglo jest da nešto naučimo o svijetu, da ne postajemo olako rulja bilo kojeg banalnog populiste, da ne budemo ponosni na ignoranciju, da shvatimo da smo proizvod jednog dugog i postepenog razvoja čovječanstva, da se civiliziramo. I da mantranjem o nečijoj licemjernosti ne uskačemo sami sebi u usta. Pisac ovog teksta barem je svjestan da se dobar dio njegove komocije temelji na nečijem kopanju.

Franjo Šarčević, Prometej.ba

http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/fr ... aYD4-gB3D4
zijancer

#443 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by zijancer »

Image
mg

#444 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by mg »

asurbanipal wrote:

Jutros je grupa djece u Kongu dobila kantice i lopatice, ušla u duboku rupu i nije izašla van dok nije napunila kantice. Za slabije upućene, u Africi imaju dva Konga, ovaj veći se službeno zove Demokratska Republika Kongo, veći je od Bosne i Hercegovine za gotovo 46 puta i ima preko 90 milijuna stanovnika. Djeca u Kongu, među kojima ima i sedmogodišnje djece, išla su kopati rudu koja se zove koltan. Taj koltan će zatim dobiti papire u susjednoj Ugandi, biti prodan u Singapur, odatle u Hong Kong, a na kraju će završiti u novom mobitelu ili laptopu. Naime, iz koltana se dobivaju dva važna i rijetka metala, niobij i tantal, koji svoje važno mjesto nađu od mobitela do magnetnih rezonatora u bolnicama. Posvjedočit će vam o putevima koltana, primjerice, vrhunski ratni reporter Zoran Marinović.

Daleko od briljantnog, kako neko gore vec napisa.

Kopaju djeca, zahvaljujući surovosti neokapitalizma i umiru u rudnicima. I tako je u Africi, otkako je Zapad surovo iskoristava ekonomskom okupacijom, pa joj pored svih prirodnih bogatstava nije moguće isplivati iz bijede i siromastva.
A to breme Zapada autor teksta spusta na ledja malog covjeka, a ne imperija koje vladaju stoljecima (Francuska, Britanija...) pa se autor pita zasto se mali covjek ne bi odrekao odmora, za djecu Konga recimo, a zaboravlja autor teksta da mali čovjek jedva diše od torture poreznika i medija...

Notre Dame je za mnoge samo simbol pljačke i otimačine, jer čitav Pariz je ukrašen pokradenim blagom sa svih strana svijeta.

I potlačeni kad vide plamen jednostavno kanališu svu svoju nemoć i negativnu energiju kroz to...

A pitanje za autora teksta bi bilo, zašto Amerika i civilizovani zapad ne uvedu demokratiju u Kongo? Kao u Irak ili Libiju?

Mislim, ipak se te zemlje prije svih bore za ljudska prava prije svega, a to sto je USA sretna, pa gdje god uvede demokratiju nađe i naftu, sasvim je druga priča.

A razlog sto nema demokratije u kongu, jeste, jer bi onda morali posteno da plate sto iskopaju rudari, ovako mogu iskoristavati djecu, i plaćat sicu...
nosara

#445 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by nosara »

mg wrote:
asurbanipal wrote:

Daleko od briljantnog, kako neko gore vec napisa.

Kopaju djeca, zahvaljujući surovosti neokapitalizma i umiru u rudnicima. I tako je u Africi, otkako je Zapad surovo iskoristava ekonomskom okupacijom, pa joj pored svih prirodnih bogatstava nije moguće isplivati iz bijede i siromastva.
A to breme Zapada autor teksta spusta na ledja malog covjeka, a ne imperija koje vladaju stoljecima (Francuska, Britanija...) pa se autor pita zasto se mali covjek ne bi odrekao odmora, za djecu Konga recimo, a zaboravlja autor teksta da mali čovjek jedva diše od torture poreznika i medija...

Notre Dame je za mnoge samo simbol pljačke i otimačine, jer čitav Pariz je ukrašen pokradenim blagom sa svih strana svijeta.

I potlačeni kad vide plamen jednostavno kanališu svu svoju nemoć i negativnu energiju kroz to...

A pitanje za autora teksta bi bilo, zašto Amerika i civilizovani zapad ne uvedu demokratiju u Kongo? Kao u Irak ili Libiju?

Mislim, ipak se te zemlje prije svih bore za ljudska prava prije svega, a to sto je USA sretna, pa gdje god uvede demokratiju nađe i naftu, sasvim je druga priča.

A razlog sto nema demokratije u kongu, jeste, jer bi onda morali posteno da plate sto iskopaju rudari, ovako mogu iskoristavati djecu, i plaćat sicu...
Naucite ovo napamet.
AleksoMKD

#446 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by AleksoMKD »

nosara wrote:
mg wrote: Daleko od briljantnog, kako neko gore vec napisa.

Naucite ovo napamet.
Ako se ne varam crkva je izgradjena pre kolonijalnog perioda. Znaci placena od naroda Francuske.
arzuhal

#447 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by arzuhal »

Image
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#448 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by Velkoski »

Danas je sve hype, sada je in ND, sutra će biti nešto drugo :mrgreen:
512MB

#449 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by 512MB »

zijancer wrote:Image
Kabrio verzija Notre Dame :lol:
Connaisseur Karlin

#450 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by Connaisseur Karlin »

Banksy wrote:
Notre Dame nije kućna Mitterrandova katedrala, već je ona francuskog naroda,
a nije više ni katedrala, već jedan od najznačajnih, najljepših i najposjećenijih spomenika kulturne baštine Evrope i svijeta,
a zasto nije Notre Dame u Strazburgu :shock: :? :-? :zoka:
Post Reply