Kada sve krene naopako u kuhinji, kazem samo hvala bogu da sam sama u kuci!!!
Sutra dolaze neki prijatelji na brunch i svaka, ali apsolutno svaka stvar koju sam napravila je ispala naopako.
1. marshmallows (za u kaficu) su bili prerijetki, htjela sam ih kao i obicno zaviti u foliju (da budu kao oni na slici u nekom ranijem postu), ali...prvo su se razlili, jedva sam sprijecila curenje (ljepljivo - ko bi to cistio), pa kada sam htjela zaviti 'salamu' lijepili su se na foliju (iako sam ju kao i uvijek namazala uljem), pa sam se onda u brzini odlucila da samo tu masu sunem u neki plehic, prije nego pocne curiti sa stola, da se stisne na miru...e ne lezi vraze, plehic nije bio dobro opran (posto ga ugl. koristimo za meso), tako da se na snijezno bijelim mmallowsima lijepo 'primilo' ono zagoreno od pecenja (nije se vidjelo prije...) i tako su mm-ovi odletili u kantu, a plehic na otkuhavanje
2.onda sam htjela da napravim orehnjacu....i na jednom blogu kome inace vjerujem, uzmem recept (kao da ne rizikujem, inace pravim sve 'ofrlje'), i dobijem....pa malo je reci keks, jedno uzasno masno i tvrdo tijesto (100% sam sigurna da sam dobro odmjerila sve sastojke), iako mi je na vrijeme bilo sumnjivo, NISAM poslusala intuiciju, nego sam kao budala radila onako kako pise...e to tijesto se ni nakon 3 sata stajanja na radijatoru nije s mjesta pomaklo, kvasac se naravno nije u toj masnoci ni mogao aktivirati i da sprijecim propast i 300 gr oraha, radije sam bacila samo tijesto.
3. sarena dolma....tako je to kada kupujes rizu neprovjerenog kvaliteta...dolmu sam do sada pravila jedno 10000000000 puta i svaki put mi je bila ukusna, ali ova...nemam rijeci (sigurna sam da je riza bila prepuna skroba) i fila je bila kamen kameni. Ono...
4. viska pogaca...to tek sutra treba da sastavim, pa cu sutra i napisati sta sam tu zeznula (nisam jos nista, ali imam predosjecaj
5.pita tikvenjaca....NE vodjena pravilom 'less is more', nakrljala sam u pitu toliko fila (ono kao domacinski, ne stedimo), da je jufka jednostavno nestala - to sutra necu ni posluziti
6. pravim jos buttermilk scones (ako to zeznem...odlazim u samostan) sutra, da budu svjezi
7. moram ispeci gotov hljeb (samo da ne zagori)
8. i krompire dauphinoise
9. napravila sam francusku seljacku pastetu, u koju sam (kada cu vec jednom nauciti) stavila previse jetre (opet onako domacinski), tako da mi ukus nije onaj kao uvijek...neko ko jede prvi put sigurno nece imati zamjerki, ali meni jednostavno nije ceif
Marshmallowse sam napravila nove (secer u prahu mi je pri kraju), orehnjacu isto novu (kuc, kuc, da se ne urekne), ostalo ide na stol takvo kavo je! Ja odoh da gledam TV!!!