Katastrofe u kuhinji (a gosti samo sto nisu)-olaksajte dusu

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
melrose

#1 Katastrofe u kuhinji (a gosti samo sto nisu)-olaksajte dusu

Post by melrose »

Mjesto da iznesemo svoje kulinarske neuspjehe (za razliku od topica o tome sta smo danas kuhali (uspjesno))!!! :run:

Kada sve krene naopako u kuhinji, kazem samo hvala bogu da sam sama u kuci!!!
Sutra dolaze neki prijatelji na brunch i svaka, ali apsolutno svaka stvar koju sam napravila je ispala naopako.
1. marshmallows (za u kaficu) su bili prerijetki, htjela sam ih kao i obicno zaviti u foliju (da budu kao oni na slici u nekom ranijem postu), ali...prvo su se razlili, jedva sam sprijecila curenje (ljepljivo - ko bi to cistio), pa kada sam htjela zaviti 'salamu' lijepili su se na foliju (iako sam ju kao i uvijek namazala uljem), pa sam se onda u brzini odlucila da samo tu masu sunem u neki plehic, prije nego pocne curiti sa stola, da se stisne na miru...e ne lezi vraze, plehic nije bio dobro opran (posto ga ugl. koristimo za meso), tako da se na snijezno bijelim mmallowsima lijepo 'primilo' ono zagoreno od pecenja (nije se vidjelo prije...) i tako su mm-ovi odletili u kantu, a plehic na otkuhavanje
2.onda sam htjela da napravim orehnjacu....i na jednom blogu kome inace vjerujem, uzmem recept (kao da ne rizikujem, inace pravim sve 'ofrlje'), i dobijem....pa malo je reci keks, jedno uzasno masno i tvrdo tijesto (100% sam sigurna da sam dobro odmjerila sve sastojke), iako mi je na vrijeme bilo sumnjivo, NISAM poslusala intuiciju, nego sam kao budala radila onako kako pise...e to tijesto se ni nakon 3 sata stajanja na radijatoru nije s mjesta pomaklo, kvasac se naravno nije u toj masnoci ni mogao aktivirati i da sprijecim propast i 300 gr oraha, radije sam bacila samo tijesto.
3. sarena dolma....tako je to kada kupujes rizu neprovjerenog kvaliteta...dolmu sam do sada pravila jedno 10000000000 puta i svaki put mi je bila ukusna, ali ova...nemam rijeci (sigurna sam da je riza bila prepuna skroba) i fila je bila kamen kameni. Ono... :-? moze se jesti, ali je daleko od odusevljenja (mog).
4. viska pogaca...to tek sutra treba da sastavim, pa cu sutra i napisati sta sam tu zeznula (nisam jos nista, ali imam predosjecaj :lol: )
5.pita tikvenjaca....NE vodjena pravilom 'less is more', nakrljala sam u pitu toliko fila (ono kao domacinski, ne stedimo), da je jufka jednostavno nestala - to sutra necu ni posluziti
6. pravim jos buttermilk scones (ako to zeznem...odlazim u samostan) sutra, da budu svjezi
7. moram ispeci gotov hljeb (samo da ne zagori)
8. i krompire dauphinoise
9. napravila sam francusku seljacku pastetu, u koju sam (kada cu vec jednom nauciti) stavila previse jetre (opet onako domacinski), tako da mi ukus nije onaj kao uvijek...neko ko jede prvi put sigurno nece imati zamjerki, ali meni jednostavno nije ceif :evil:

Marshmallowse sam napravila nove (secer u prahu mi je pri kraju), orehnjacu isto novu (kuc, kuc, da se ne urekne), ostalo ide na stol takvo kavo je! Ja odoh da gledam TV!!!
Last edited by melrose on 27/10/2009 09:51, edited 4 times in total.
Enka-Benka

#2 Re: Katastrofe u kuhinji (a gosti samo sto nisu)

Post by Enka-Benka »

Ti stvarno imas dobre zivce :D :mrgreen: svaka cast..
Bellica

#3 Re: Katastrofe u kuhinji (a gosti samo sto nisu)

Post by Bellica »

melrose wrote:Kada sve krene naopako u kuhinji, kazem samo hvala bogu da sam sama u kuci!!!
Sutra dolaze neki prijatelji na brunch i svaka, ali apsolutno svaka stvar koju sam napravila je ispala naopako.
1. marshmallows (za u kaficu) su bili prerijetki, htjela sam ih kao i obicno zaviti u foliju (da budu kao oni na slici u nekom ranijem postu), ali...prvo su se razlili, jedva sam sprijecila curenje (ljepljivo - ko bi to cistio), pa kada sam htjela zaviti 'salamu' lijepili su se na foliju (iako sam ju kao i uvijek namazala uljem), pa sam se onda u brzini odlucila da samo tu masu sunem u neki plehic, prije nego pocne curiti sa stola, da se stisne na miru...e ne lezi vraze, plehic nije bio dobro opran (posto ga ugl. koristimo za meso), tako da se na snijezno bijelim mmallowsima lijepo 'primilo' ono zagoreno od pecenja (nije se vidjelo prije...) i tako su mm-ovi odletili u kantu, a plehic na otkuhavanje
2.onda sam htjela da napravim orehnjacu....i na jednom blogu kome inace vjerujem, uzmem recept (kao da ne rizikujem, inace pravim sve 'ofrlje'), i dobijem....pa malo je reci keks, jedno uzasno masno i tvrdo tijesto (100% sam sigurna da sam dobro odmjerila sve sastojke), iako mi je na vrijeme bilo sumnjivo, NISAM poslusala intuiciju, nego sam kao budala radila onako kako pise...e to tijesto se ni nakon 3 sata stajanja na radijatoru nije s mjesta pomaklo, kvasac se naravno nije u toj masnoci ni mogao aktivirati i da sprijecim propast i 300 gr oraha, radije sam bacila samo tijesto.
3. sarena dolma....tako je to kada kupujes rizu neprovjerenog kvaliteta...dolmu sam do sada pravila jedno 10000000000 puta i svaki put mi je bila ukusna, ali ova...nemam rijeci (sigurna sam da je riza bila prepuna skroba) i fila je bila kamen kameni. Ono... :-? moze se jesti, ali je daleko od odusevljenja (mog).
4. viska pogaca...to tek sutra treba da sastavim, pa cu sutra i napisati sta sam tu zeznula (nisam jos nista, ali imam predosjecaj :lol: )
5.pita tikvenjaca....NE vodjena pravilom 'less is more', nakrljala sam u pitu toliko fila (ono kao domacinski, ne stedimo), da je jufka jednostavno nestala - to sutra necu ni posluziti
6. pravim jos buttermilk scones (ako to zeznem...odlazim u samostan) sutra, da budu svjezi
7. moram ispeci gotov hljeb (samo da ne zagori)
8. i krompire dauphinoise
9. napravila sam francusku seljacku pastetu, u koju sam (kada cu vec jednom nauciti) stavila previse jetre (opet onako domacinski), tako da mi ukus nije onaj kao uvijek...neko ko jede prvi put sigurno nece imati zamjerki, ali meni jednostavno nije ceif :evil:

Marshmallowse sam napravila nove (secer u prahu mi je pri kraju), orehnjacu isto novu (kuc, kuc, da se ne urekne), ostalo ide na stol takvo kavo je! Ja odoh da gledam TV!!!
Svaka cast!

Meni se bas katastrofe u kuhinji i ne desavaju. Samo jednom, pravila sam tortille, nekad prosle godine, nadjev je bio fantastican, a kore uzasne, nije mi bio dobar omjer psenicnog i kukuruznog brasna. One se peku po 2 sekunde sa svake strane, sve sam to uradila osim ovog brasna, zato sam dobila kore koje se nisu mogle jesti. Gosti su stigli i vec su pitali sta to spremam, kao lijepo im mirise :) Napravim palacinke bez secera (malo vecu klicinu), malo deblje i ispecem ih malo bolje nego inace, naspem nadjev, dekorisem i bilo je sve ok. Uglavnom je svima bilo vazno da saznaju sta je u korama, a ne kakve su kore, ostale palacinke namazem necim slatkim i posluzim sa sladoledom :) Izvukla sam se i hvala Bogu od tada nisam imala katastrofa u kuhinji. Naucila sam i koliko kojeg brasna trebam staviti da bih dobila prave kore. Ja mislim da treba nervozu svesti na minimum, da se ne treba previse zamarati i ako trebaju doci gosti treba praviti nesto provjereno, za svaki slucaj, jer s novim stvarima se ne treba igrati, narocito ako su recepti iz novina ili s Interneta. Tada ne znamo ni ukus,ni stvaran izgled ni nista, a skoro uvijek ne bude onako kao na slici koja je vjerovatno montirana :)
mofo33

#4 Re: Katastrofe u kuhinji (a gosti samo sto nisu)

Post by mofo33 »

meni vala kolaci nikako ne idu, obrukala sam se par puta
pa batalila eksprimente :sad:
a desavalo mi se i staviti so u kafu (secer mi bio u slicnoj tegli) :skoljka:
melrose

#5 Re: Katastrofe u kuhinji (a gosti samo sto nisu)

Post by melrose »

Pa evo samo da javim da je sve manje vise uspjelo, dolmu sam malo duze kuhala, dodala jos paradajiza, tako da je sos super ukusan i 'pokriva' fila-katastrofu, orehnjaca II je 'ispala' super, marshmallowsi II su roza-pjenasti i okrugli (kako i treba), jos viska pogaca i scones (slike kad' budu gotovi)i eto...ima domacih dzemova, meda (kupovnog naravno, ne drzim pcele na balkonu, iako sam nedavno gledala dokumnetarac o bivsem rekviziteru pariske opere koji drzi kosnice na krovu iste i prodaje med turistima kao 'opera med' za 15 eura teglica - kolika teglica nije ni bitno ionako ga necemo kupovati :D ).......i igre mogu poceti!!!

Image
Ma.Le.Na

#6 Re: Katastrofe u kuhinji (a gosti samo sto nisu)

Post by Ma.Le.Na »

:lol: :lol: :lol: :lol:
e tebi svaka cast i veeeliki :thumbup: na strpljenju
ja bi se prvo rasplakala..pa bi onda gostima rekla da sam bolesna i zatvorila se na sedmicu u kucu da odtugujem :D :D
sta cu...ne podnosim stres najbolje :D
Skyfox

#8 Re: Katastrofe u kuhinji (a gosti samo sto nisu)-olaksajte dusu

Post by Skyfox »

ko bi se peglo' s tim, narucis kucnu dostavu, preslozis sve u svoje tepsije, zdijele... malo razbacas brasna po sebi i kuhinji. malo cimeta i vanilije da zamirise i taraaa... :D
Gospoda Ministarka

#9 Re: Katastrofe u kuhinji (a gosti samo sto nisu)-olaksajte dusu

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 13:12, edited 1 time in total.
Skyfox

#10 Re: Katastrofe u kuhinji (a gosti samo sto nisu)-olaksajte dusu

Post by Skyfox »

ne otkrivam od koga sam vidio :D
Bellica

#11 Re: Katastrofe u kuhinji (a gosti samo sto nisu)-olaksajte dusu

Post by Bellica »

Skyfox wrote:ko bi se peglo' s tim, narucis kucnu dostavu, preslozis sve u svoje tepsije, zdijele... malo razbacas brasna po sebi i kuhinji. malo cimeta i vanilije da zamirise i taraaa... :D
Ti kao da ne znas sta je ukusna hrana. Pa domaca se ne moze nikako porediti s kupovnom, doduse, za snalazljivost ocjena 10, ja se toga ne bih ni sjetila, nego bih bacila ovo neuspjelo, pa bih pokusala ponovo :)
Bellica

#12 Re: Katastrofe u kuhinji (a gosti samo sto nisu)

Post by Bellica »

mofo33 wrote:meni vala kolaci nikako ne idu, obrukala sam se par puta
pa batalila eksprimente :sad:
a desavalo mi se i staviti so u kafu (secer mi bio u slicnoj tegli) :skoljka:

Pokusaj s nekim jednostavnijim receptima, dok se ne "uhodas" pa onda predji na one malo komplexnije.

A tegle ako su vec iste nekako obiljezi ili nalijepi naljepnice ili zalijepi papir na kojem pise velikim slovima sta je u kojoj tegli :) sretno
encian

#13 Re: Katastrofe u kuhinji (a gosti samo sto nisu)-olaksajte dusu

Post by encian »

ja svojim gostima kazem "pravim to i to. ako ne uspije, narucujemo picu" :D . volim praviti kolace, pa i one komplikovane. imam jedan sto ga volim, treba mi 7 sati kad mi muz pomaze :) . i nije mi mrsko. ali slane stvari mrzim da kuham, pa nasi prijatelji uglavnom samo zele da dodju na kolace. problem nastaje kad neko "vanjski" dolazi "na rucak". tad sve ispadne gore nego inace. zato i izbjegavam takva gostovanja.
Post Reply