Desavanja u Japanu su me navela na razmisljanje :Sta bi se desilo da se ova katastrofa desila u BiH?
Padne mi na pamet i eksplozija nuklearne elektrane koja se dogodila 26. aprila 1986. godine, u Cernobilu. To nije bilo tako davno. Oko 200 ljudi je visoko ozračeno, a 32 ih je umrlo u roku od nekoliko mjeseci. Više od 350 000 ljudi je preseljeno iz ozračenog prostora. Radioaktivnost je ostala trajni problem i nemoguće je sa sigurnošću utvrditi koliko je ljudi umrlo od posljedica ove katastrofe. Vjetar i oblaci tada su radioaktivni materijal "transportirali" i na područje zapadne Europe.
Isto, ali ovaj put jos gore dogadja se u Japanu. Jeste malo daleko od nas ali cemo i mi osjetiti.
I zbog cega sve to? Zbog elektricne energije!
Skoro negdje procitah podatak da Sunce u samo jednon satu, posalje na povrsinu globusa količinu energije jednaka ukupnoj godišnjoj potrošnji čovječanstva!
Zar je moguce da mi to ne koristimo?
Milijarde m2 postojećih krovova može se direktno iskoristiti da se ovaj potencijal i neiscrpan izvor energije pretoci u elektricnu energiju.
Tematika me zaiteresovala i pronadjem podatak da BiH nema niti jednu solarnu elektranu a spada u kategoriju zemalja koje imaju odlicne uslove za koristenje vjetroelektrana i solarnih elektrana, u poredjenju sa Njemackom koja u Evropi inace prednjaci u broju KWh dobivenih na ovaj, nadasve ekoloski cist i siguran, nacin. Saznajem da smo cak donijeli i zakon o subvencioniranju proizvodnje elektricne energije iz obnovljivih izvora prema uputstvima Evropske zajednice. Ipak to nas nije omelo da u Strategiji razvoja elektroenergetskog sektora do 2030 ne planiramo razvoj solarnih elektrana u BiH.
Sad kad opet pomislim na nesrecu koja je zadesila Japan, koji nije imao ove uslove i predispozicije, zapitam se ima li va drzava ljude sposobne da razmisljaju barem 5 ako vec ne 20-30 godina unaprijed.
Treba li napominjati da ce covjecanstvu do polovine ovog vijeka trebati 40% vise hrane, 30% vise vode i 50% vise energije (Podatak Britanske vlade), a BiH ima potencijal da izvozi sve navedeno samo treba biti malo vizionar.
Zanima me imam li istomisljenika koji su spremni nesto raditi na ovom polju, dok za demagoge znam. Puna ih Bosna.