Katar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
fatamorgana

#176 Re: Katar

Post by fatamorgana »

ema_ wrote:Kao što rekoh, nečiji postovi me podsjećaju na lovačke. That's all :wink: .

Prva sam rekla otvaračici teme da može očekivati svašta - pogotovo jer je žensko, plavuša, mlada, bez iskustva sa arapskim svijetom............., ali vala da će je neko zatvorit u zatvor i tući svaki dan, mislim ono, gimme a break.
Nadajmo se da ona neće trebati dole govoriti to "give me a break" za šta god da joj zatreba "break" ....
klavirdžija

#177 Re: Katar

Post by klavirdžija »

Eborg wrote:Ma ona je nanijjetila da ide, neće je niko odgovoriti. Ako je tamo čekaju kita i kandžija to je njen problem, očito se nada najboljem. Sad hoće li to biti, pa Bože moj...
Ko zna, možda to u stvari i hoće, ali ne smije da se javno izjasni. Šta bi mahala pomislila...
Hopkins

#178 Re: Katar

Post by Hopkins »

Ne znam sto bi je odgovarali ... ako zeli da ide nek ide .... ima dvaest godina sasvim dovoljno da ukljuci kefalo i razmisli
preludezalude

#179 Re: Katar

Post by preludezalude »

insomnia78 wrote:
preludezalude wrote:A inace u Bosni niskokvalifikovana radna snaga zivi bogovski, radi 5 dana u sedmici po 8 sati, redovna plata, regres, godisnji 28 radnih dana, i sve to dobro potkovano dobrom platom, itd, itd.
Nisu vala ni robovi, niko ih ne zarobljava, oduzima pasose, zlostavlja

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Onda nisi bas upucen/a u situaciju u ovoj zemlji.
insomnia78

#180 Re: Katar

Post by insomnia78 »

Hajd dobro
Sve ste u pravu

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
dobojlija81

#181 Re: Katar

Post by dobojlija81 »

Hopkins wrote:Ne znam sto bi je odgovarali ... ako zeli da ide nek ide .... ima dvaest godina sasvim dovoljno da ukljuci kefalo i razmisli
Vala baš,ne sluša ni rodjenog oca ni mater koji su protiv toga,nek ide,ambiciozna je cura,snaci se se,napredovat,nesluceni vidici itd... :)
Korisnikk

#182 Re: Katar

Post by Korisnikk »

Nego kad ti ides za Katar?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#183 Re: Katar

Post by Entropio »

Image
mali_balon

#184 Re: Katar

Post by mali_balon »

Sto su braca muslimani, razgovor u Banja Luci u mrskoj RS :D
ema_

#185 Re: Katar

Post by ema_ »

Koji smiješan raspon plate :lol: .
Eek-A-Mouse

#186 Re: Katar

Post by Eek-A-Mouse »

pa sve po zaslugama
Lawrence

#187 Re: Katar

Post by Lawrence »

Entropio wrote:Image
Zivim u Qataru a igrom slucaja ovo je moja jaranica bila u BL koja je direktorica kompanije za zaposljavanje, tako da znam detalje. Pitaj slobodno sta te interesuje.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#188 Re: Katar

Post by Entropio »

Ja ću postaviti jedno pitanje... Kakva je ovo plata od 300 eura? Šta se može sa 300 eura mjesečno u Kataru?
siimee

#189 Re: Katar

Post by siimee »

almma12 wrote:
uglavnomja wrote:treba pomaci granicu punoljetnosti na 25, ili bar na 21 .... :sad:

djeces bona u pmtrinu???????? sa 20 godinica u guzicici, bez skole, bez icega, sama samcata ... medju arape, i to u njihovo kraljevstvo, u punom smislu te rijeci. povlastena klasa, ne odgovaraju nikome nista, bogovi bukvalno. a ti se nasla pametna, ode ti sirit vidike ... aha bojim se da ces siriti nesto drugo. ako prezivis.

školu imam, nisam sam se ja samo nasla pametna. bruku raje je dole otislo, ja nisam rekla da ce mi biti lijepoooo i da ce padati mi sve s' neba ali isto tako ne znaci da cu biti na kamari plitko ti je razmisljanje i veoma negativno u svemu ima nesto lijepo i ruzno kao da je Bosna nesto pa bolje ovdje ne mozes u 21h sati otici do granaapa a da te neki narkoman ne zaskoci i izbode za bijednih 10 KM :wink: :wink:
Čim ovako razmišljaš, nemaš pojma koliko su Arapi ustvari pogan narod, i ako ne budeš umotana od glave do pete, svakih pola metra će te spopadati i dobacivati nešto, pa ti skontaj gdje to može otići. Moj savjet, Katar :run:
Lawrence

#190 Re: Katar

Post by Lawrence »

Entropio wrote:Ja ću postaviti jedno pitanje... Kakva je ovo plata od 300 eura? Šta se može sa 300 eura mjesečno u Kataru?
To je pocetna plata za kelnera / kelnericu. Naravno, to je nikolko para ovdje. Ali, hotel obezbjedi i smjestaj i hranu. Takodje, podrazumjeva se da kelner (ica) zaradi najmanje jos toliko na baksisima.

Generalno, ovi poslovi su na najnizoj ljestvici, i, nazalost, Bosanci su ovdje smjesteni u kategoriju ostalih Istocno-evropskih jeftinih radnika i to je to.

Ovi poslovi nikako nisu za nekoga ko hoce da dodje na godinu-dvije da ustedi i vrati se kuci. Ovo su pocetni poslovi, na samom dnu ljestvice, da bi se covjek ubacio u Sheraton system. Veliki hotelski lanci su poznati po tome da moras da pocnes na samo dnu, odradis, izboris se za svoje i onda napredujes. To traje godinama. Sam GM novog Sheratona, koji je i bio na intevjuima u BL, je poceo kao perac sudova prije 20 godina.
graue_maus

#191 Re: Katar

Post by graue_maus »

Lawrence wrote:To je pocetna plata za kelnera / kelnericu. Naravno, to je nikolko para ovdje. Ali, hotel obezbjedi i smjestaj i hranu.
Generalno, ovi poslovi su na najnizoj ljestvici, i, nazalost, Bosanci su ovdje smjesteni u kategoriju ostalih Istocno-evropskih jeftinih radnika i to je to.

Ovi poslovi nikako nisu za nekoga ko hoce da dodje na godinu-dvije da ustedi i vrati se kuci. Ovo su pocetni poslovi, na samom dnu ljestvice, da bi se covjek ubacio u Sheraton system. Veliki hotelski lanci su poznati po tome da moras da pocnes na samo dnu, odradis, izboris se za svoje i onda napredujes. To traje godinama. Sam GM novog Sheratona, koji je i bio na intevjuima u BL, je poceo kao perac sudova prije 20 godina.
nisu li nam americki filmovi godinama pricali pricu, poceo kao perac sudova ili radnik u posti i probio se do direktora i tako ode u penziju,romantika ....ovo je nazalost fazon americki firmi i u evropi tipa amazon , mc donald itd ......svi su na pocetku isti i pocinju isto , ima tu i neka vrsta psiho pritiska da te oblikuju tako da radis kako sefovi hoce .....npr poznanica pocela kod amazona ,mjesecima im trubili da trebaju kad idu uz i niz stepenice da se drze za ogradu ...kad su vidjeli da nece poceli djeliti opomene i na kraju otkaze .......to sto je cura zavsila ekonomiju nije joj se nista pikalo, prvih 4 mjeseca, morala poceti kao radnik poslije presla u biro .........
a o nama kao dio ostalih istocnjaka ne bi komentarisala .........
Ringhio

#192 Re: Katar

Post by Ringhio »

To sa fatanjem za ogradu kad se silazi ili uzlazi uz stepenice nema veze sa diplomama, strucnoscu, ili bilo cime drugom sem sigurnoscu na radu. Pitaj poznanicu jel im se neko skrsio niz stepenice u bilo kojoj od poslovnica amazona, pa uzeo divnu ostetu zbog toga ?

Ako se icega boje velike americke kompanije onda su to ozljede na radu. Prvo sto im daju negativne safety bodove, a to se kod njih izuzetno gleda, ako imas mnogo negativnih safety bodova teze se probijas na trziste, teze otvaras nove poslovnice, OSHA ti je non stop na vratu i jos stoninu nekakvih marifetluka i u zbiru svega toga kompanija gubi novac. Druga stvar je sto su svi osigurani, osiguranja isplacuju velike ostete, dok s druge strane pojedinac tuzi firmu zbog toga sto recimo rukohvati nisu bili postavljeni, i zbog toga je pao i polomio noge i tu zakolje kompaniju za cesto dvocifren ili trocifren broj hiljada dolara. Pored toga kompanija je obavezna tog radnika placati dok je na bolovanju, pa ga i primiti nazad poslje svega toga, sem ako ugovorom nije odredjeno da taj odkaz dodje kroz nekih 40-50 ili vise dana, tj zato sto je povreda dugotrajna i nemoze se izlijeciti u tom vremenskom roku.
uglavnomja

#193 Re: Katar

Post by uglavnomja »

Ma s'a ce on :zzzz: meni da keje da se cu am za ogradu ... Nek materi svojoj naredjuje, nece meni .... :twisted:

Znas nas, hebo nas :run:
mahalik

#194 Re: Katar

Post by mahalik »

Mene interesuje za stujardesa u qatar AIR ovo sto traže. Sta je potrebno za muškarce? Ima li kakvih prepreka tipa naočale i slično. Kakva je plata? Šanse za rad za jednog 22godisnjaka?
Hvala
Lawrence

#195 Re: Katar

Post by Lawrence »

mahalik wrote:Mene interesuje za stujardesa u qatar AIR ovo sto traže. Sta je potrebno za muškarce? Ima li kakvih prepreka tipa naočale i slično. Kakva je plata? Šanse za rad za jednog 22godisnjaka?
Hvala
Ako mene pitas, ne znam detalje. Znam da je posao za Qatar Airways pravo tezak i nije za svakog. U prve dvije godine ugovora odpadne 90% ljudi. Naporan rad, disciplina, male plate itd. Ko istrpi, znam da moze biti OK, poznajem par stuardesa koje su presretne. Takodje upoznao sam dosta Hrvatica i Bosanki koje su pobjegle poslije mjesec-dva.
anajidla25

#196 Re: Katar

Post by anajidla25 »

Dali je neko u skorije vrijeme dobio posao u Dohi preko agencije posao.ba.Ukoliko ima netko da je vec otisao preko ove agencije ili da treba uskoro ici voljela bi da mi se javi ovdje ili na pp. :roll: :lol:
preludezalude

#197 Re: Katar

Post by preludezalude »

Treba mi u Sarajevu sudski prevodioc (engleski) koji ima sklopljen ugovor sa Katarskom ambasadom. Zna li neko za ovakvoga?
swanfilter

#198 Re: Katar

Post by swanfilter »

Pa, pitaj Arape ko za njih radi ...
vodoinstalater

#199 Re: Katar

Post by vodoinstalater »

preludezalude wrote:Treba mi u Sarajevu sudski prevodioc (engleski) koji ima sklopljen ugovor sa Katarskom ambasadom. Zna li neko za ovakvoga?
Ambasada do sada nije imala tu praksu. Mogao si prevesti kod svakog ovlastenog sudskog prevodioca, ovjera u sudu i dva ministarstva i onda u Ambasadu. Mozda su nesto promjenili umedjuvremenu.
preludezalude

#200 Re: Katar

Post by preludezalude »

U pravu si. I ja sam kasnije dobio tu informaciju. O kakva dva ministarstva govoris? Meni je receno samo za ministarstvo vanjskih poslova.
Post Reply