Kataloska vrijednost automobila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Sajo---:
#1 Kataloska vrijednost automobila
Da li je moguce saznati trenutnu katalosku vrijednost odredjenog automobila? Trazio sam na google, ali nisam nasao nikakvih opipljivih informacija, a ako neko slucajno ima pristup tim podacima, bio bih zahvalan da mi se javi na PP.
Konkretno, interesuje me cijena Peugeota 206 2.0 16v GTI 2002. godina.
PS: pretpostavljam da ima slicna tema, ali na pretrazivacu foruma nisam nasao!!!
PS: pretpostavljam da ima slicna tema, ali na pretrazivacu foruma nisam nasao!!!
-
malizeleni
#2 Re: Kataloska vrijednost automobila
Gdje si osiguran ? Nazoves i pitas, obicno oni imaju te liste tako, radi kojekakvih isplata. Sad bas ta tipa PUGa nije bas rasprostranjena tako da ne znam koliko ces srece imati.
-
vnm
#3 Re: Kataloska vrijednost automobila
kao sto je moj prethodnik rekao, odes u svoje osiguranje i pitas ih imaju li schwacke katalog za tekucu godinu. on ukljucuje SVAKI model, pa cak i mnogo egzoticnije od 206 GTi.
- VR6
#4 Re: Kataloska vrijednost automobila
Ima li se gdje taj katalog kupiti?!
- Sajo---:
#5 Re: Kataloska vrijednost automobila
Reko da ne otvaram novu temu.
Posto cu vjerovatno ici u inostranstvo da kupim polovan automobil (vjerovatno njemacka), interesuju me neke sitnice.
Naime, interesuje me koliko traje proces prebacivanja odredjenog auta na Zool tablice i kolika je CIJENA istog (mislim da traju do dvije sedmice). Takodjer, interesuje me kako se placa carina i porez. Da li se oba doprinosa drzavi placaju na osnovu kataloske vrijednosti automobila, ili se carina placa na osnovu kataloga, a porez na osnovu fakture (stvarne cijene automobila za koliko sam ga ja kupio na prvom mjestu).
Posto cu vjerovatno ici u inostranstvo da kupim polovan automobil (vjerovatno njemacka), interesuju me neke sitnice.
Naime, interesuje me koliko traje proces prebacivanja odredjenog auta na Zool tablice i kolika je CIJENA istog (mislim da traju do dvije sedmice). Takodjer, interesuje me kako se placa carina i porez. Da li se oba doprinosa drzavi placaju na osnovu kataloske vrijednosti automobila, ili se carina placa na osnovu kataloga, a porez na osnovu fakture (stvarne cijene automobila za koliko sam ga ja kupio na prvom mjestu).
- Sajo---:
#6 Re: Kataloska vrijednost automobila
Reko da ne otvaram novu temu.
PS: morao sam ponoviti.
-
zlatan01
#7 Re: Kataloska vrijednost automobila
Prije nekoliko godina dok sam se ja radio kao spediter, carina je uvjek procjenjivala vozilo prema svom katalogu i tu procjenu uporedjivala sa racunom koji je prilozen. Ukoliko je vrijednost na racunu odstupala za nekih 10-tak % racun je prihvacan kao vjerodostojan a ako je odstupanje vece uzimala se procjena kao osnova. Na tu osnovu se dodaju troskovi prevoza te se dobija vrijednost vozila na granici BiH. Da ne bude zabune troskovi prevoza povecavaju stvarnu vrijednost robe. Na tako dobijenu osnovicu se placa carina a tada je bilo pravilo da se porez placa na vrijednost vozila+carina, sto znaci placa se porez na carinu, sto je sada mozda izmijenjeno. Svjeze informacije ti moze dati svaki prosjecan spediter na najblizoj carinskoj ispostavi. Zoll-tablice (pretpostavljam)kostaju 100-200 Eura.Sajo---: wrote:Reko da ne otvaram novu temu.
- karanana
#8 Re: Kataloska vrijednost automobila
koliko kw/konja?Sajo---: wrote:Da li je moguce saznati trenutnu katalosku vrijednost odredjenog automobila? Trazio sam na google, ali nisam nasao nikakvih opipljivih informacija, a ako neko slucajno ima pristup tim podacima, bio bih zahvalan da mi se javi na PP.
znaci 6 godina star, takodjer ti kataloska cijena zavisi i od mjeseca proizvodnje, znaci jeli tacno 6 godina star ili je 6 godina i 8 mjeseci? takodjer ti zavisi i od kilometraze.
evo ti primjer: ako je auto staro tacno 6 godina i 0 mjeseci i ako je preslo 108.000 km, onda ti je vrijednost tog auta 35% od vrijednosti takvog istog novog automobila.
-
zlatan01
#9 Re: Kataloska vrijednost automobila
U Svedskoj postoji nekoliko stranica gdje se moze on-line provjeriti vrijednost auta, naravno uz odredjene rezerve. Upise se registarski broj i podaci o autu se uzimaju iz drzavnog registra, ili ako se nema reg broj onda moze i po modelu. Mozda nesto slicno ima i na nasem podrucju (Ex Yu). Problem u tvom slucaju je razlicito vrjednovanje vozila, kao i porezi. Pogledao sam ovo auto i pretpostavio da je presao 90000, metalik lak, 3 vrata, redovno servisiran u ovlastenom servisu i da je star tacno 6 godina. Procjena je oko 6000 eura privatno i oko 7000 eura u salonu.Sajo---: wrote:Da li je moguce saznati trenutnu katalosku vrijednost odredjenog automobila? Trazio sam na google, ali nisam nasao nikakvih opipljivih informacija, a ako neko slucajno ima pristup tim podacima, bio bih zahvalan da mi se javi na PP.
-
dr.iver
#10 Re: Kataloska vrijednost automobila
Nema.zlatan01 wrote:[
Upise se registarski broj i podaci o autu se uzimaju iz drzavnog registra, ili ako se nema reg broj onda moze i po modelu. Mozda nesto slicno ima i na nasem podrucju (Ex Yu).
-
pera_ložač
#11 Re: Kataloska vrijednost automobila
Imadr.iver wrote:Nema.zlatan01 wrote:[
Upise se registarski broj i podaci o autu se uzimaju iz drzavnog registra, ili ako se nema reg broj onda moze i po modelu. Mozda nesto slicno ima i na nasem podrucju (Ex Yu).
Daleko je od tog švedskog modela ali može poslužiti.
Jedan se site pojavio i može se procijeniti vrijednost automobila na ovoj stranici http://www.vrijednost-vozila.com
Nešto je slično kao kataloška procjena, samo nema starijih modela.