katalizator pitanje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hopi

#1 katalizator pitanje

Post by hopi »

pitanje u vezi katalizatora, na prošlom tehničkom pregledu (prije mjesec-dva) mi lik reče da mi katalizator ne valja, tj da ga nemam (što nije jer bi takvo što znao) ili da je začepljen. Ja sam samo slegnuo ramenima i rekao da pojma nemam. E sada šta da mogu uradim po ovom pitanju?
Riječ je o ford mondeo 2, 98 godina, 2.0 16v 96kW benzin, pređenih 97 000km i oko katalizatora nije nikada ništa mjenjano ili rađeno.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2 Re: katalizator pitanje

Post by Bobi »

Ne valja ti katalizator na autu zato sto ga nemash, haj dobro :mrgreen: . Podvirish se pod auto i uvjerish se sam, to ti je odmah do izduvne grane,jedan kao mali lonchitj.Eh sad...moze on izvana lichiti na katalizator a unutra nema nishta...tako da postoji mogucnost i da ga nemash.
AmADin_gospo

#3 Re: katalizator pitanje

Post by AmADin_gospo »

ma ako nisi prva ruka, velike su šanse da je neko katalizator izvadio, ILI, da ga je ispraznio, naime, dosta ljudi usljed nedostatka para umjesto da katalizator zamjeni kad se začepi, isti isprazne tako što ga otvore, iz njega izvade "sače" i umjeto toga zavare cijev, i vrate u auto, tako da na tehničkom pregledu se vidi da auto ima katalizator, a ustvari je šupalj.

kod novijih auta koji imaju 2-3 lamba sonde, u tom slučaju se mora na izlaznoj postaviti "varalica" kako se nebi prijavljivala greška na elektronici koja označava grešku na katalizatoru ;)
hopi

#4 Re: katalizator pitanje

Post by hopi »

ma auto je 2004 godine uvezeno iz Njemačke sa 40 000km, i od tada je u mojim rukama tj u porodici je bio i tu sam 100 posto siguran da nije ništa oko katalizatora rađeno, a sumnjam da je auto proizvedeno bez katalizatora ili da ga je neko u Njemačkoj vadio.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#5 Re: katalizator pitanje

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Nisi slučajno točio olovni (crveni) benzin, ponekad?
hopi

#6 Re: katalizator pitanje

Post by hopi »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Nisi slučajno točio olovni (crveni) benzin, ponekad?
ne, sipana je 95-ica na različitim pumpama
Qler

#7 Re: katalizator pitanje

Post by Qler »

Kod mene je isto mondeo mk2 1998 godina, samo 1.8 benzin. I u saobracajnoj pise da nema katalizatroa, ali na tehnickom i rece da je sve uredu... ma ko ce mu ga znati. Bas ovih dana idem nesto do majstora, pa cu mu reci da pogleda, ima li katalizator :)
zambaklija

#8 Re: katalizator pitanje

Post by zambaklija »

hopi wrote:ma auto je 2004 godine uvezeno iz Njemačke sa 40 000km, i od tada je u mojim rukama tj u porodici je bio i tu sam 100 posto siguran da nije ništa oko katalizatora rađeno, a sumnjam da je auto proizvedeno bez katalizatora ili da ga je neko u Njemačkoj vadio.
a što ga nebi vadio??pa niko nije lud da u polovno auto ugrađuje novi kat,to samo šmoklje rade :-)
hopi

#9 Re: katalizator pitanje

Post by hopi »

može li ko preporučiti kakvog majstora za to, da odem vidjeti ima li katalizator i ako ima u kakvom je stanju?
Post Reply