Kasno je za stvaranje bosanske nacije?

boyan

Post by boyan »

Den wrote:Zalosno ali tacno...Ja tu nemogu nista uciniti a nemozes ni ti.Ma nemoze niko ustvari.Vidjeli smo svi utakmicu SCG vs BIH,sve ti je jasno.Kako ce oni ikad nauciti djecu da su Bosanci-Pravoslavci kad su i njih od malih nogu ucili da su Srbi i to najveci?

Mislim da trebamo da uredimo ovu drzavu,da ljudi imaju posla itd.Pa mozda ce i oziviti neki patriotizam,ali to ostaje sasvim daleko od nacije Bosanske,zar ne?

Mada ima i sad dosta Katolika i Pravoslavaca koji sebe nazivaju Bosancima.
Da,kada bi se ekonomija popravila... mislim da bi svi bili mnogo vise ponosniji na zemlju u kojoj zive,i tu bi ideja o silnoj Bosnjackoj naciji prosperirala..i nadam se donjela konacan mir u lijepoj nam zemlji..
Ovako ostaje veliki razdor medju ljudima od koji mnogi nemaju nikakvog drugog posla nego da okrivljuju one druge vjere za njihov tezak polozaj u svakome pogledu...Veoma lako cvjeta extremni nacionalizam u sredinama u kojima ljudi nemaju nikakve sanse za bolju buducnost.Raja nije u stanju da vide druge zemlje..kulture itd. da bi promjenili svoj nacin gledanja na neke stvari..Imate kolko hocete primjera u Bosni da ljudi nisu provirili iz svog grada ili sela,pa cak skoknusli do mora a kamoli posjetili neku stranu zemlju..Mislim da bi tada pojmovi "smrdljivi vlasi","jadne poturice" ili "krvave ustase" bili znatno manje zastupljeni kada bi se nesto uradilo konkretno za poboljsanje ekonomije..samo neka moja vidjena stvari..
boyan

Post by boyan »

mr_Bosnjak

[/quote]Tako se negovori i papinim izvorima da "bogumili odbijaju krst", nego da se "odbijaju molit krstu". [quote]

Oni su odbijali da priznaju krst kao simbol,takvi protestanski sekti ima i danas...Sve je to stvar teologije,mijesec i zvjezda i krst se nemaju istu primjenu kao simboli i tu se mora razgraniciti...
Isto tako da napomenem da sami Bogumili su pravili drugacije crkve ili takoreci kolibe."Odbijaju moliti krstu" u prenesenom znacenju bi bilo nepriznavanje krsta kao svetog simbola.Niko se ustvari ne moli krstu nego jednom Bogu,za cijeg sina pravoslavci i katolici smatraju Isusa.I tu je ustvari nastao veliki jaz izmedju muslimana i hriscana....
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

@ Boyane i @ Mr_Bosnjak!
Vi prvo morate da shvatite osnovne stvari pa da onda naglabate o narodima i nacijama u BiH.

U BiH postoji i uvjek je postojao Narod i Nacija: Bosanci i Hercegovci (skraceno BH narod i nacija) koji su ujedno u najvecem broju u BiH (i ujedno oni su jedino Nacija jer nose ime po svojoj drzavi Bosni i Hercegovini).

Zatim u BiH postoje Narodi Srbi, Bosnjaci, Hrvati, Jevreji, Albanci i ostali i od njih mi Bosanci i Hercegovci uopste ne trazimo da se oni predstavljaju kao Bosanci i Hercegovci. Neka se oni i dalje izjasnjavaju kako se vec i izjasnjavaju.

Nadam se, da sam rjesio sve vase probleme :)
Post Reply