Ma jasno - vecina ljudi nije u mogucnosti bukvalno nista ostaviti na stranu, licno poznajem nekoliko takvih parova - nas porodicni prosjek je jedno nezaposleno i jedno dijete. Taman i da se ostavlja neki miniumum, recimo stoja, znaci treba godina dana stednje za novi TV i krecenje. Za polovni auto od 10 milja trebaju godine.CaneBos wrote:To je moguce prijatelju kad su sitnije stvari u pitanju, da promijenis prozore u stanu recimo, kupis novi krevet, tv itd.. pa na stranu i lagano..i to kad ces skupiti sve ovisi od onog koliko mozes u prilikama u kojima se nalazis odvojiti a da osnovno u familiji ne trpi. I svaka cast, jer je osjecaj daleko bolji iako ides malo tezim putem nego da lihvari kamatare na tebi. Ali ima zaista i to jako puno onih koji ne mogu odvojiti ni 50KM na stranu mjesecno da nesto pristede..Alfons Kauders wrote:
Sjecam se scene od prije nekoliko godina, nesto kontam raditi oko stana i raspitam se u banci, u kojoj sam komitent vec 15 godina, za kredit. Fino zenska gleda, racuna, i ispadne kamata 1% veca od onog sto reklamiraju za slicne iznose... U cemu je reko problem, vidite da mi ide plata godinama preko vas, da je proslo metar para preko racuna... A zenska mi uljudno objasni da bi trebao platiti vecu kamatu zato jer nisam na budzetu.
Ja se zahvalim i izadjem. Lagano ustedim lovu za nekoliko mjeseci i odradim sve za kes. Cisto iz principa im ne bi uzeo marku kredita, niti sam.Sta im preostaje kad je nesto bitno u pitanju sto moraju sanirati, ako nije banka onda se zavale u mikrokreditne.. i tako to ide.
Ja sam tada bio u dosta boljoj situaciji od vecine ljudi, jer sam mogao ostaviti oko pola prihoda na stranu (sto nikad ne bih mogao s porodicom). Ogromna je razlika kada je raja u mogucnosti da stedi, pa barem i vrlo malo. Godine lete i zacas se poveca stek, ako ne bude neplaniranih troskova. Puno je lakse kupovati nekretninu ako na kamari imas cetvrtinu, trecinu ili vise novca. Problem je sto raja nema naviku - imas metar ljudi u tridesetim koji su imali solidna primanja, pa cekaju platu da zamijene telefon. Znam raje koja zaradjuje preko dvije milje pa im opet ne ostane na kraju mjeseca, sto radi kojekakvih porodicnih troskova, sto radi kurcenja i drzanja visokog standarda.