kasne plate naknade itd...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Alfons Kauders

#101 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Alfons Kauders »

CaneBos wrote:
Alfons Kauders wrote:
Sjecam se scene od prije nekoliko godina, nesto kontam raditi oko stana i raspitam se u banci, u kojoj sam komitent vec 15 godina, za kredit. Fino zenska gleda, racuna, i ispadne kamata 1% veca od onog sto reklamiraju za slicne iznose... U cemu je reko problem, vidite da mi ide plata godinama preko vas, da je proslo metar para preko racuna... A zenska mi uljudno objasni da bi trebao platiti vecu kamatu zato jer nisam na budzetu.

Ja se zahvalim i izadjem. Lagano ustedim lovu za nekoliko mjeseci i odradim sve za kes. Cisto iz principa im ne bi uzeo marku kredita, niti sam.
To je moguce prijatelju kad su sitnije stvari u pitanju, da promijenis prozore u stanu recimo, kupis novi krevet, tv itd.. pa na stranu i lagano..i to kad ces skupiti sve ovisi od onog koliko mozes u prilikama u kojima se nalazis odvojiti a da osnovno u familiji ne trpi. I svaka cast, jer je osjecaj daleko bolji iako ides malo tezim putem nego da lihvari kamatare na tebi. Ali ima zaista i to jako puno onih koji ne mogu odvojiti ni 50KM na stranu mjesecno da nesto pristede.. :-? Sta im preostaje kad je nesto bitno u pitanju sto moraju sanirati, ako nije banka onda se zavale u mikrokreditne.. i tako to ide.
Ma jasno - vecina ljudi nije u mogucnosti bukvalno nista ostaviti na stranu, licno poznajem nekoliko takvih parova - nas porodicni prosjek je jedno nezaposleno i jedno dijete. Taman i da se ostavlja neki miniumum, recimo stoja, znaci treba godina dana stednje za novi TV i krecenje. Za polovni auto od 10 milja trebaju godine.

Ja sam tada bio u dosta boljoj situaciji od vecine ljudi, jer sam mogao ostaviti oko pola prihoda na stranu (sto nikad ne bih mogao s porodicom). Ogromna je razlika kada je raja u mogucnosti da stedi, pa barem i vrlo malo. Godine lete i zacas se poveca stek, ako ne bude neplaniranih troskova. Puno je lakse kupovati nekretninu ako na kamari imas cetvrtinu, trecinu ili vise novca. Problem je sto raja nema naviku - imas metar ljudi u tridesetim koji su imali solidna primanja, pa cekaju platu da zamijene telefon. Znam raje koja zaradjuje preko dvije milje pa im opet ne ostane na kraju mjeseca, sto radi kojekakvih porodicnih troskova, sto radi kurcenja i drzanja visokog standarda.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#102 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Truba »

CaneBos wrote:a sto se tice te torte od 1.500km pa nek crknu moji dusmani :-) ..svaka cast..ja to ne zovem hedonizam nego degenerizam..predobro je tebi u zivotu ili si jos premlad, kad bi ti birao sta bi radio i za koliko bi sta radio, al' nadoces nema sanse da te fuli "zivot" s tortom il' bez nje :-D
šta ima sveznalica nit mi je predobro niti sam premlad

a vama zavidnicima što drugi kupuju torte mogu samo poručiti

štedite na svojim slavljima i tamo budite skromni
Truba

#103 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Truba »

shmizlica wrote:pa gdje ja radim, k vrapcu :!: ja ko viši str.sar. i nisam ni blizu..........ni kad dodam topli.....naknada i nemam.....plju, u kojoj sam ja vukojebini :-)
jbg ne znam na kojem si nivou ovi su na državnom...
kažu da to hoda od sektora do sektora ne znam iskreno
nisam u tim vodama moja je plata isuviše skromna
Dendrlix

#104 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Dendrlix »

Black swan wrote:
Dendrlix wrote:
Black swan wrote:
ako ćemo se takmičiti u odronima i ja sam bio 5 godina neprijavljen :D
C'mon Bitch!

11,5 godina!

:D
:lol: :lol: :lol: ejbg... :run: m
Ustvari 10,5 godina kod 5 razlicitih poslodavaca. Ne mogu dusu grijesit, jedan mi je ponudio da me prijavi ali naustrb plate. Znas onu: daj pare sad a u 65. cemo skontat nesto. Trenutno uredno prijavljen i kreditno sposoban.
:D
CaneBos

#105 Re: kasne plate naknade itd...

Post by CaneBos »

Alfons Kauders wrote:
CaneBos wrote:
Alfons Kauders wrote:
Sjecam se scene od prije nekoliko godina, nesto kontam raditi oko stana i raspitam se u banci, u kojoj sam komitent vec 15 godina, za kredit. Fino zenska gleda, racuna, i ispadne kamata 1% veca od onog sto reklamiraju za slicne iznose... U cemu je reko problem, vidite da mi ide plata godinama preko vas, da je proslo metar para preko racuna... A zenska mi uljudno objasni da bi trebao platiti vecu kamatu zato jer nisam na budzetu.

Ja se zahvalim i izadjem. Lagano ustedim lovu za nekoliko mjeseci i odradim sve za kes. Cisto iz principa im ne bi uzeo marku kredita, niti sam.
To je moguce prijatelju kad su sitnije stvari u pitanju, da promijenis prozore u stanu recimo, kupis novi krevet, tv itd.. pa na stranu i lagano..i to kad ces skupiti sve ovisi od onog koliko mozes u prilikama u kojima se nalazis odvojiti a da osnovno u familiji ne trpi. I svaka cast, jer je osjecaj daleko bolji iako ides malo tezim putem nego da lihvari kamatare na tebi. Ali ima zaista i to jako puno onih koji ne mogu odvojiti ni 50KM na stranu mjesecno da nesto pristede.. :-? Sta im preostaje kad je nesto bitno u pitanju sto moraju sanirati, ako nije banka onda se zavale u mikrokreditne.. i tako to ide.
Ma jasno - vecina ljudi nije u mogucnosti bukvalno nista ostaviti na stranu, licno poznajem nekoliko takvih parova - nas porodicni prosjek je jedno nezaposleno i jedno dijete. Taman i da se ostavlja neki miniumum, recimo stoja, znaci treba godina dana stednje za novi TV i krecenje. Za polovni auto od 10 milja trebaju godine.

Ja sam tada bio u dosta boljoj situaciji od vecine ljudi, jer sam mogao ostaviti oko pola prihoda na stranu (sto nikad ne bih mogao s porodicom). Ogromna je razlika kada je raja u mogucnosti da stedi, pa barem i vrlo malo. Godine lete i zacas se poveca stek, ako ne bude neplaniranih troskova. Puno je lakse kupovati nekretninu ako na kamari imas cetvrtinu, trecinu ili vise novca. Problem je sto raja nema naviku - imas metar ljudi u tridesetim koji su imali solidna primanja, pa cekaju platu da zamijene telefon. Znam raje koja zaradjuje preko dvije milje pa im opet ne ostane na kraju mjeseca, sto radi kojekakvih porodicnih troskova, sto radi kurcenja i drzanja visokog standarda.
Sve prosla ..plata preko 3 milje i to ja sama, sto ti kazes kurcenje i rasipanje s lovom, svaki dan po restoranima, ne gledanje na cijenu, kupi ovo, kupi ono..poguraj ovog, poguraj onog, sjedi malo pa preko okeana u egzotiku.. i to sve dok jos nije bilo porodice, pa kad te klepi kriza, a uz to jos i osnujes porodicu, onda ti se sve to vrati stostruko..i kazem hvala Bogu, takva lekcija treba svima, inace ostanes supalj i povrsan za prave zivotne vrijednosti pa ti vako ko nekima bude uzviseno trehnut milju i po za kolac :-) . Sad nisu 3 milje al nakucamo oboje malo preko 2 i presretni smo.. :-D. Stavi se i na stranu, ali vjeruj da mi taj stek uvijek, ali uvijek ode na nekog drugog..vazda je neko u krizi..ili brat (kasne plate) ili neko drugi u familiji ili prijatelji (otac/mati u bolnici, troskovi veliki zapne ljudima poguras) ili nesto trece..humanitarnih akcija na sve strane..tako da odavno na taj stek uvijek kontam kao na fond za pomoc, jer kad mi nesto isplaniramo sebi, naleti neko za fond :D al neka..nek je zdravlja pa ostalo kako Bog da :)
J.Li

#106 Re: kasne plate naknade itd...

Post by J.Li »

POZDRAV

Kasni li vama sad djeciji doplatak..ja sam primila krajem februara za januar..a sad ne dolazi nista..hoce li biti uskoro, zna li iko..treba mi ko budali samar
starii

#107 Re: kasne plate naknade itd...

Post by starii »

J.Li wrote:POZDRAV

Kasni li vama sad djeciji doplatak..ja sam primila krajem februara za januar..a sad ne dolazi nista..hoce li biti uskoro, zna li iko..treba mi ko budali samar
vlast bi rekla da ce biti 1. aprila, mislim da ti to sve znaci...
mislim da nece prije 5-6 i to sve zavisi kojoj opstini pripadas...
CHiLL

#108 Re: kasne plate naknade itd...

Post by CHiLL »

Pozz

Jeli neko zna nesto za naknade za porodilje na Unsko Sanskom kantonu.

Moja supruga je rodila u oktobru prosle godine i primila je samo jednu naknadu i to u prvo mijesecu ove godine.

Nisam uspjeo nigdje da pronadjem bas nikakve informacije o tome, pa ako neko nesto zna, hvala mu ono pravo :-D
kerima1

#109 Re: kasne plate naknade itd...

Post by kerima1 »

Jest nam drzava kolapsirala,kad nisu kadul jos isplatiti djecijeg 11 km. :-x :roll: :-)
starii

#110 Re: kasne plate naknade itd...

Post by starii »

Zbog slabog priliva sredstava
Grad ukida naknade za porodilje iz četiri općine
Gradski vijećnici izjašnjavat će se o budžetu 24. aprila
FOTO: Avaz
Grad ukida naknade za porodilje iz četiri općine

Grad Sarajevo zbog slabog priliva sredstava u budžet i zato što to nije u njegovoj već u nadležnosti Kantona i općina, ove godine neće moći izdvojiti 1,6 miliona KM za podjelu novčanih naknada porodiljama. Naknade od Grada dobivale su samo žene iz četiri gradske općine - Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva i Novog Grada. Osim toga, novca neće biti ni za realizaciju projekta "Posao za sve".

Na loše punjenje gradske kase znatno je utjecalo to što su općine smanjile komunalne takse, kao i to što se tranše Kantona prema Gradu iz godine u godinu smanjuju. Ovogodišnji gradski budžet iznosi 12.116.351 KM i manji je za četiri miliona KM od onog iz 2012. O budžetu će gradskim vijećnici raspravljati na sjednici zakazanoj za 24. april.

Kako trenutno stvari stoje, Grad će ove godine jedino uspjeti izdvojiti 900.000 KM za nastavak radova na Vijećnici, 1,5 miliona KM za bazen "Otoka" i 200.000 KM za stipendiranje učenika i studenata.

Povećan broj uposlenika

U prošlom sazivu Grada broj uposlenih je povećan sa 76 na 120. Zbog toga je poništen nedavno raspisani konkurs za prijem još 12 uposlenika, jer u kasi nema novca za njihove plaće i doprinose.
vela-havle

#111 Re: kasne plate naknade itd...

Post by vela-havle »

Kud nas ovo vodi da mi je znati.Čovjek ne može dobre vijesti pročitati na poratlima ,al važno je da oni imaju sebi za usklađivanje pala ta sa entitetskim, :-)
kerima1

#112 Re: kasne plate naknade itd...

Post by kerima1 »

Grad Sarajevo zbog slabog priliva sredstava u budžet i zato što to nije u njegovoj već u nadležnosti Kantona i općina, ove godine neće moći izdvojiti 1,6 miliona KM za podjelu novčanih naknada porodiljama. Naknade od Grada dobivale su samo žene iz četiri gradske općine - Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva i Novog Grada. Osim toga, novca neće biti ni za realizaciju projekta "Posao za sve".
Fuj :evil: prosto mi zao mladih roditelja pa zar ova drzava nece ni jednoj generaciji pomoci,nego sve roditelji sami. :fazlija:
starii

#113 Re: kasne plate naknade itd...

Post by starii »

evo pocele su i penzije da kasne..

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić
Kasni 307.000 penzija
Omerefendić: Situacija sve teža i neizvjesnija
FOTO: Avaz
Kasni 307.000 penzija

Isplata aprilskih penzija neće početi petog u mjesecu, kao što je do sada bila praksa, već u utorak, 7. maja, a razlog tome je nedostatak sredstava u Fondu PIO/MIO FBiH, zbog čega će 307.000 penzionera novac primiti sa zakašnjenjem od tri dana.
Tvrdi to predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić, dodajući da će i ubuduće penzije kasniti, "do nekih boljih vremena". Podsjetio je da se to dešava jer Zavodu nedostaje 35 miliona KM, zbog čega svakog mjeseca novac za isplatu za tekući mjesec moraju zahvatiti od prihoda za naredni.
Novca nema
- U Zavodu nije bilo dovoljno sredstava da bi se penzije, kao do sada, mogle isplatiti petog u mjesecu. Uvidom u cjelokupno finansijsko stanje, a s obzirom na to da Vlada FBiH nije u mogućnosti izvršiti prijenos mjesečnog iznosa sredstava dok ne pristignu sredstva od MMF-a, odlučeno je da isplata penzija poštom započne 7. maja, a preko banaka 8. maja. Kako će biti narednih mjeseci, ne može niko sa sigurnošću reći, jer je svaki mjesec situacija sve teža i neizvjesnija - kaže Omerefendić.
Prema njegovim riječima, ukoliko se desi da Vlada FBiH ne dobije sredstva od MMF-a, situacija će biti još kritičnija. Kako pojašnjava, penzije bi u tom slučaju dodatno kasnile, a to većina naših građana ne bi mogla podnijeti.
- Naš sistem se održava samo zahvaljujući enormno niskim penzijama - kazao je Omerefendić, napominjući da će aprilske penzije, ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti obračunate i isplaćene prema već poznatom koeficijentu.
Loš položaj
Omerefendić je naglasio da mnogi iz ove populacije pred primanje penzija ostanu i bez osnovnih životnih namirnica, a u kakvom stanju žive, jasno ilustrira i činjenica da su Praznik rada proveli u kućama.
- Niko od nas nije mogao izaći na neku proslavu, s obzirom na to da ova populacija živi u zoni siromaštva - istakao je Omerefendić.
Bez povećanja
Mehmedalija Rapa, predsjednik Udruženja penzionera Kantona Sarajevo, kazao je da od Nove godine penzije kasne po nekoliko dana, dodajući da su nekada isplaćivane četvrtog, a sada osmog. Rapa je napomenuo da sredstava u penzionim fondovima ima sve manje te da penzioneri nikada nisu bili u gorem položaju.

- Najveći broj penzionera jedva sastavlja kraj s krajem. Iako smo se nadali da bi uskoro moglo doći do povećanja penzija do 10 posto, toga za sada neće biti. Nadležni nam ne ulijevaju nikakvu nadu. Ovoj populaciji ostaje da se i dalje pati i muči - kaže Rapa.
rozalija80

#114 Re: kasne plate naknade itd...

Post by rozalija80 »

Zna li neko, kada ce biti plate za prosvjetu, zbog cijeg kasnjenja su bili protesti prosvjetnih radnika u KS?
starii

#115 Re: kasne plate naknade itd...

Post by starii »

rozalija80 wrote:Zna li neko, kada ce biti plate za prosvjetu, zbog cijeg kasnjenja su bili protesti prosvjetnih radnika u KS?
cuo sam da ih nece ni dobiti ovaj mjesec jer su pare otisle grasu...cuo sam i da tuzilastvo ks nije jos dobilo platu..sve kasni..
rozalija80

#116 Re: kasne plate naknade itd...

Post by rozalija80 »

...onda ce vjerovatno, tako se prica, prosvjeta obustaviti izdavanje svjedocanstava o zavrsenoj skoli, pa ce to izazvati lancani haos, pa zbog toga kanton mora biti vrlo oprezan.

Imaju rjesenje, aktivirati inspekcije, naplacivati kazne od tajkuna koji drze neprijavljene robove-"radnu snagu", radi brzeg punjenja budzeta...
murathans

#117 Re: kasne plate naknade itd...

Post by murathans »

Komšinica radi u fed. vladi. kao službenica za ne znam ni ja šta. Muž joj radio isto, pa se penzionisao prije vremena.

Helem u njihovom vlasničkom kartonu: Stan od 110 ili 120 kvadrata u nadogradnji.

Vikendica i poveliki plac u okolini Sarajeva.

Stan u Neumu

Dva auta : Octavija i Renault Scenic

Godinam uvijek obučeni po posljednjoj modi, uvijek najnoviji TV u dnevnom boravku, uvijk kod njihovih potomaka najnoviji mobiteli bili... Zimi u Italiji ili Francuskoj, Zimu, u Turskoj ili Dubaiju...

Sve to od dvije plate...

Googalao sam dokumente Vlade FBiH i našao imenna gospođe komšinice i njenog muža u svim mogućim komisijama. Te komisije su se u vremenu obilja ( nakon uvođenja PDV - a ) plaćale žestoko. I po 900 KM mjesečno, rtako da su tete komšinica i njen mužic znali i pored osnovne plate zaraditi još dvije svoje pune dodatne plate.

Odatle im sve to nabrojano, i stan i autići i vikendica i Dubai...

Onda je jednog dana zlatna koka prestala da snosi jaja. Ide komšinica ulicom i psuje. Šta je bilo komšinice? Psuje žena Damira Nikšića. Ukinuo im naknade za komisije.

Sretnem ženu još jednom, opet kuka. Smanjio im Nikšić i tople obroke i plate.

Baš je bezobrazan taj Nikšić.

Kuka jednom opet pomenuta komšinica "hoće li joj djeca ostati gladna" :run: :run:

Naravno ovakvi državni paraziti se nisu pitali šta druga djeca jedu, dok su im basnaslovne naknade i plate...
Truba

#118 Re: kasne plate naknade itd...

Post by Truba »

kakva je ovo karina s kašnjenem penzija

utješite me :cry:
jefferson

#119 Re: kasne plate naknade itd...

Post by jefferson »

Black swan wrote:kakva je ovo karina s kašnjenem penzija

utješite me :cry:
Kakva ce biti. Prvo, ramazan mjesec, slabiji je priliv sredstava, sto govori koliko je sve na tankom koncu.
Drugo, pocele su se pravo osjecati rezultati ove politike zadnjih 10 godina, gdje je administracija prioritet, a realni sektor samo sredstvo za punjenje budzeta.
Bojim se da je ovo tek pocetak.
Post Reply