KASKO-PRIJAVA ŠTETE

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
dabarizmabra

#1 KASKO-PRIJAVA ŠTETE

Post by dabarizmabra »

Pozdrav svima,

Imam vozilo koje je na leasingu i kasko je osigurano. Desilo mi se da sam nepaznjom u podzemnoj garazi, pri vrlo maloj brzini udario zadnjim dijelom u betonski stub.

Osim tragova kreča i blagog udubljenja lima nema nekih velikih tragova (lim se ulubio na unutra ali farba nije ostecena), a i plasticni branik je malo izgreban.

Tu su bila dvojica komsija sa svojim vozilima i imam svjedoke kako se sve desilo.

Kako da prijavim stetu za kasko i isplati li mi se uopste to prijavljivati, koliko se ceka i kakve su procedure, ako je neko imao iskustva, molim da odgovori.
ado_sar

#2 Re: KASKO-PRIJAVA ŠTETE

Post by ado_sar »

ja bih sackeo mjesec dana pred istek kaska za tu godinu i tada prijavio. Mada ako je steta tako mala kao sto govoris, ne znam da li bih se ikako i peglao.
dabarizmabra

#3 Re: KASKO-PRIJAVA ŠTETE

Post by dabarizmabra »

ado_sar wrote:ja bih sackeo mjesec dana pred istek kaska za tu godinu i tada prijavio. Mada ako je steta tako mala kao sto govoris, ne znam da li bih se ikako i peglao.
Auto ce biti na kasku jos bar 2,5 godine, dok je na leasingu.

Upravo zato pitam druze, volio bih da mi neko kaze da li se uopste isplati pokretati...
dulekrele

#4 Re: KASKO-PRIJAVA ŠTETE

Post by dulekrele »

dabarizmabra wrote:Pozdrav svima,

Imam vozilo koje je na leasingu i kasko je osigurano. Desilo mi se da sam nepaznjom u podzemnoj garazi, pri vrlo maloj brzini udario zadnjim dijelom u betonski stub.

Osim tragova kreča i blagog udubljenja lima nema nekih velikih tragova (lim se ulubio na unutra ali farba nije ostecena), a i plasticni branik je malo izgreban.

Tu su bila dvojica komsija sa svojim vozilima i imam svjedoke kako se sve desilo.

Kako da prijavim stetu za kasko i isplati li mi se uopste to prijavljivati, koliko se ceka i kakve su procedure, ako je neko imao iskustva, molim da odgovori.
u mom se slucaju veoma brzo rijesilo.nepoznata osoba me udarila. otisao u svoju osiguravajucu kucu, popunio formular i tu te pitaju da li ces raditi popravku sam ili ces kod neke zvanice kuce npr. ASA. ukoliko ces u ASI odes do njih oni uslikaju ostecenje i dogovoris se sa njim kada da dovuces auto. ukoliko otplacujes kasko na rate onda ti oni predloze da platis kesom racun popravke a oni ti za taj iznos umanje ono sto ti je ostalo da platis ili da platis onoliko koliko ti je ostalo do punog iznosa kaska. ukoliko si ga vec platio u punom iznosu onda nista ne placas. naprave da se uopste nista ne primjeti nakon ostecenja. i normalno da se isplati pokretati pa ne placas ga tek onako.
dabarizmabra

#5 Re: KASKO-PRIJAVA ŠTETE

Post by dabarizmabra »

...nisam mogao zvati policiju jer sam zurio na posao, ali situacija je prilicno jasna. Srecom, brzina je bila jako mala, jedva da sam se kretao...

Vidjet cu, vjerovatno cu prijaviti, ali mi se ne ostavlja auto sad nekoliko dana, da se to nesto popravlja a ja da gledam kako cu do posla ili do grada :)
dulekrele

#6 Re: KASKO-PRIJAVA ŠTETE

Post by dulekrele »

dabarizmabra wrote:...nisam mogao zvati policiju jer sam zurio na posao, ali situacija je prilicno jasna. Srecom, brzina je bila jako mala, jedva da sam se kretao...

Vidjet cu, vjerovatno cu prijaviti, ali mi se ne ostavlja auto sad nekoliko dana, da se to nesto popravlja a ja da gledam kako cu do posla ili do grada :)
kakve veze ima brzina ? i svjedoci. kontaktiraj svoju osiguravajucu kucu mozda ne treba policijski zapisnik da se ne maltretiras s njima
amir79

#7 Re: KASKO-PRIJAVA ŠTETE

Post by amir79 »

A da li ako se prijavi šteta i vozilo bude sanirano, osiguranje prestaje da važi ili ono traje dok ne istekne godina od izdavanja polise osiguranja?
dulekrele

#8 Re: KASKO-PRIJAVA ŠTETE

Post by dulekrele »

amir79 wrote:A da li ako se prijavi šteta i vozilo bude sanirano, osiguranje prestaje da važi ili ono traje dok ne istekne godina od izdavanja polise osiguranja?
cudno pitanje. kasko se nastavlja i ne prestaje da vazi.
PatriotaTZ

#9 Re: KASKO-PRIJAVA ŠTETE

Post by PatriotaTZ »

Prijatelju,

najpametnije ti je da kontaktiraš leasing kuću, pošto si ti faktički samo korisnik tog vozila sve dok ne isplatiš leasing, i da onda odes do svog osiguranja gdje imaš kasko i prijaviš štetu.
Preporučujem ti da ako nije neka veća šteta, nemoj ni prijavljivati, sačekaj do pred kraj isteka kasko osiguranja, jer ako sad prijaviš tu štetu, ideš u malus prilikom sljedeće štete 20 %, sto znaci da kad imaš drugu štetu učestvuješ sa 20 %.
dabarizmabra

#10 Re: KASKO-PRIJAVA ŠTETE

Post by dabarizmabra »

Hvala PatriotaTZ,

Tako sam i razmisljao, steta je mala, tako da mi se ne prijavljuje, nece biti smetnji kod registracije ili sl. pa nema potrebe da prijavljujem ni leasing kuci, a ako nedaj Boze bude neke vece stete, onda prijaviti.

Hvala puno!
emko1234

#11 Re: KASKO-PRIJAVA ŠTETE

Post by emko1234 »

dabarizmabra wrote:Pozdrav svima,

auta koja su kasko osiguranja a vlasnistvo su lizniga moraju po ugovoru o lizingu prijaviti svaku štetu. to zvuci malo tricky ali je i logicno obzirom da ti nisi vlasnik. druga strana medalje je sto ne moras cekat da ti polisa bude pred kraj, jer s takvim polisama obicno nema malusa tj odbijanja od stete ako ti se nesto desi iduci put.
Barem je tako u mom osiguranju.
Kako ne procitate uslove ljudi boziji pogotovo jer dajete tolike pare? :-) :-)
dabarizmabra

#12 Re: KASKO-PRIJAVA ŠTETE

Post by dabarizmabra »

Druze Emko,

Uvijek je dobro pitati za iskustva...

Steta je takva, da imam osjecaj da kad bi se skinuo tapacirung i udario lim, vratio bi se na svoje :)

Par mikroskopskih ogrebotina i ne racunam.Auto se i ne vidi da je kucnuto, dok se dobro ne zagledas.

Meni bi bila medvjedja usluga, da mi neko kaze- ok prijavi stetu, popravicemo, ali ces biti 7 dana bez auta.

Zbog toga i pitam, sta je najbolja opcija.
emko1234

#13 Re: KASKO-PRIJAVA ŠTETE

Post by emko1234 »

dabarizmabra wrote:Druze Emko,

Uvijek je dobro pitati za iskustva...

Steta je takva, da imam osjecaj da kad bi se skinuo tapacirung i udario lim, vratio bi se na svoje :)

Par mikroskopskih ogrebotina i ne racunam.Auto se i ne vidi da je kucnuto, dok se dobro ne zagledas.

Meni bi bila medvjedja usluga, da mi neko kaze- ok prijavi stetu, popravicemo, ali ces biti 7 dana bez auta.

Zbog toga i pitam, sta je najbolja opcija.
pa prijavis, popravis ti recimo preko vikenda i platis, oni ti refundiraju. samo s tim sto si opisao racunaj na dan bez auta. jer lakirer kad bude ispravljao lim, ode lak. Znaci mora se prelakirat taj dio, tako da je to dan. da se sve osusi i vrati na svoje mjesto.
febo_acm

#14 Re: KASKO-PRIJAVA ŠTETE

Post by febo_acm »

Ja sam ove godine tri puta vozio auto na farbanje krambolke... Dva puta bio ja kriv, a jednom me neko zagrebao na parkingu. Nije bilo ostecenja, samo lak spao. Nisam nijednom zvao policiju, samo odem u osiguranje i prijavim. Sva tri puta bio isplacen. Prilikom zakljucenja kaska sam platio 70 KM vise da kasnije u slucaju vise intervencija ne moram davati ucesce.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Post Reply