Kasko na polovan automobil?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#26 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by mali_milojica »

Najgore je kad ti procjene totalku. Dobijes mizeriju,a ostane ti olupina. Mada je po meni neposteno.
530i

#27 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by 530i »

Baš je bilo nedavno u Auto klubu o kasku u Hrvatskoj i svim folovima koje tamošnja osiguranja rade. Ne vjerujem da je ovdje nešto bolje. Kad trebaš platiti mame te svim i svačim, kad treba da oni nešto plate...natezanja, pa da si mušterija i 50 godina.
emko1234

#28 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by emko1234 »

Frutek wrote:Evo ukratko moje iskustvo zbog čega sam na kraju odustao od uplaćivanja Kaska i niti ću više ikad posegnuti za istim. Audi A3, star nepune 4 godine, plaćen tada 21.500 KM. Nesretnim okolnostima 6 mjeseci poslije imao sudar, procijenjena totalna šteta. Biva mi isplaćeno 9500 KM. Kupujem drugi auto, ovaj put nov i uplaćujem kasko cca 4 godine. U te 4 godine sam imao nekih 1000 KM štete kad se sve sabere (da sad ne nabrajam). Nakon 4 godine (polica još aktivna), imam nesreću u inostranstvu i osiguranje mi odbija isplatiti štetu, 1200 KM ode iz mog dzepa. Kasnije me još tužili za neke zaostale rate. Klijent do tog momenta u istoj kući preko 5 godina. Toliko o lojanosti.

Prije 3 godine kupim novo auto, ovaj put bez kaska. Imao sam nekih pehova nevezanih za nesreću niti išta slično, pokrila sve fabrička garancija na vozilu. Kad pomislim da sam toj stoki mogao u ove 3 godine dosad isplatit oko 4000 KM, otvorio bih šampanjac u znak slavlja. Jest rizik, jer kao što neko gore reče, nikad ne znaš šta će se desit. Al jbg, nekad treba i rizikovat.

Što se tiče polovnog auta, apsolutno se ne isplati, totalno bacanje para. Ono što bih napomenuo da sam na autu uvijek imao najbolju zaštitu trenutno na tržištu i da krađa nikad nije pokušana (ne ureklo se). :mrgreen:
Ovo je meni sve razumljivo. Totalna šteta na tom autu je toliko, još ako ti auto nije bilo osigurano kako treba tj nije bilo osigurano po katalogu, taj model i njegove specifikacije, eto ti racunice.
Što se tiče štete u inostranstvu, možda si bio pijan, možda nisi plaćao na vrijeme. Što su te tužili zbog neplaćanja ako si zdrav/prav?
Frutek

#29 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by Frutek »

goran16v wrote:
drndalo wrote:
Frutek wrote:Evo ukratko moje iskustvo zbog čega sam na kraju odustao od uplaćivanja Kaska i niti ću više ikad posegnuti za istim. Audi A3, star nepune 4 godine, plaćen tada 21.500 KM. Nesretnim okolnostima 6 mjeseci poslije imao sudar, procijenjena totalna šteta. Biva mi isplaćeno 9500 KM.
Izvini, ali zasto si pristao na tu sumu ??? Kolika je bila vrijednost ostataka tog auta? Sve to bi trebalo racunati u totalnu jednacinu...
Amortizacija tj pad vrijednosti auta starog 4 god je po katalozima 56% + jos ako je ostavio auto sebi pa su mu i na to odbili od odstete eto ti mizerne cifre.
Upravo je ovo razlog, Goran je u pravu. To što je ostalo od auta je ostalo meni (kao da je to neka sreća, jer vama ostane maltretiranje prodaje te olupine), a isplatili su toliko koliko su isplatili. S tim da kad osiguravaš auto star 4 godine, obračunava ti se cijena kaska po cijeni NOVOG vozila, a kad se nešto desi, onda je aktualna amortizacija.
emko1234 wrote: Što se tiče štete u inostranstvu, možda si bio pijan, možda nisi plaćao na vrijeme. Što su te tužili zbog neplaćanja ako si zdrav/prav?
Nikad nisam bio pijan za volanom u životu, a nisu mi htjeli isplatit štetu jer nisam imao policijskog izvještaja. Situacija je komplikovana i morao sam što brže sanirat kvar na autu i nastavit putovanje, a inače bi ostao cijeli dan s policijom. Imao račune od popravke i svjedoke ali uzaludno. Što se tužbe tiče, to su neke zaostale rate koje su im isplaćene. To samo govori koji su to proračunati gadovi. Namjerno neću imenovat osiguranje o kojem je riječ, jedno je od poznatijih, da ne bude da je cilj ovog posta nešto drugo. Ovo je jednostavno moje iskustvo, ja više ne uplaćujem kasko (imam ono obavezno koje je dio svake registracije vozila), a ko god misli i hoće drugačije, slobodno.
emko1234

#30 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by emko1234 »

Sasvim je logicno sto te nisu isplatili.
I ovdje da ti se isto desi, tesko da bi bio placen.
101 pitanje sto nisi zvao policiju i sto nema zapisnika. Jesi bio pijan, drogiran, jesi vozio prebrzo, jel vozio neko treci, jel imao vozacku, jel on bio pijan ili drogiran? Uglavnom 1000 pitanja na koje ti ne mozes dati relevantan odgovor koji ce oni priznat.
Da si malo procitao uslove kad si potpisivao ugovor o kasku, vidio bi da su ljudi upravu. Ne branim ih, samo glupo je tvrditi nesto na osnovu necega sto samo po sebi nije logicno.
Isto ko da ja dodjem i kazem, iskljucili mi struju kuci, supci. A ne kazem da nisam platio racuna zadnjih pola godine.
Frutek

#31 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by Frutek »

emko1234 wrote:Sasvim je logicno sto te nisu isplatili.
101 pitanje sto nisi zvao policiju i sto nema zapisnika. Jesi bio pijan, drogiran, jesi vozio prebrzo, jel vozio neko treci, jel imao vozacku, jel on bio pijan ili drogiran? Uglavnom 1000 pitanja na koje ti ne mozes dati relevantan odgovor koji ce oni priznat.
Da si malo procitao uslove kad si potpisivao ugovor o kasku, vidio bi da su ljudi upravu. Ne branim ih, samo glupo je tvrditi nesto na osnovu necega sto samo po sebi nije logicno.
Isto ko da ja dodjem i kazem, iskljucili mi struju kuci, supci. A ne kazem da nisam platio racuna zadnjih pola godine.
Ti si jedna od onih klasičnih forumskih svađalica. Šta god ja da napišem, ti ćeš kontru. Ne planiram se raspravljat, misli šta hoćeš. Ja sam samo u zadnje 3 godine uštedio 4000 km od dotičnih i to mi je izuzetno drago. Od svega nabrojanog samo ću reći da je u pitanju kvar na vozilu koji se desio sam od sebe. Jedini oštećeni sam bio ja, tj. moj dzep. Stvar je u tome zašto su ugovori takvi kakvi jesu?! Slažem se, ovo je bilo davno i možda sam tada bio i pomalo naivan, ali valjda sam išao na to neko razumijevanje s obzirom da sam bio klijent godinama u jednoj te istoj kući. I uz dužno poštovanje, poređenje sa strujom ti je glupo totalno. Ja tim ljudima nisam ostao duzan marke na kraju naše saradnje.
mirzet87sa

#32 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by mirzet87sa »

Ne isplati se, definitivno ne. Posjedujem auto staro 8god vrijednosti +40.000km i bez kaska je. Za ovo vremena koliko posjedujem auto stete je bilo na njemu cca 500tinjak km, a da sam placao kasko izaslo bi me 10x skuplje.
goran16v

#33 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by goran16v »

Nije osiguranje jedno od najprofitabilnijih grana privrede (uz bankarstvo) zato sto su posteni i pravicni.
Odstete po kasku prilikom totalne stete i kradje su apsolutna pusalgija, pogotovo ako se uzme da se cijena police formira po novonabavnoj cijeni vozila sa minimalnim padom kroz godine. Zapravo, jedina ugrubo win-win situacija su stete po NN-u i kad si kriv, jedinu tu eventualno mozes racunati da si dobro prosao.
Osiguranje je koncipirano tako da koristi svaku mogucnost osporavanja isplate stete, upravo zato postavljaju sto vise uslova da se steta isplati, i bilo kako odstupanje od uslova je pusenje, a tvoj primjer iz inostranstva je ko iz citanke.
Ja imam 2 slicna, ali jos radikalnija slucaja, buduci da su stete nastale u zemlji (jedna cak u gradu maticne poslovnice) i u oba slucaja dugogodisnj osiguranici. Prvi slucaj, padne snijeg na haubu, iz osiguranja lakonski odgovaraju, pravite, donesite racun, platicemo. Nova hauba sa farbanjem milju i nesto, sve popravljeno, placeno, racun i odstetni zahtjev predati i nema isplate, nema isplate... Zovi, sta je bilo, eeee drug moj nema zapisnika policije!!! Nama rekli ne treba, auto nije bio u pokretu, nema drugih ucesnika, nema alko testa! Ko je rekao, sta je rekao? Pa rek'o zvao korisnik s lica mjesta, ovo-ono...Elem, poj'o vuk magarca...
Drugi slucaj, kasno u noc, klizanje, auto poprijecio cestu i dijelom visi sa podzida, pomjerili auto, sutra pravac osiguranje, ista prica, pravi, plati, donesi racun mi placamo. Ceh 9 milja, za 15 dana odbijenica, nije radjen uvidjaj na LM, nema zapisnika, nije utvrdjeno da vozac nije bio pod uticajem alk. nisu ispostovane odredbe police - hahali Huso materi. Drz - ne daj, ganjaj stele, jedva naplatili 4,5 hiljade...
Frutek

#34 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by Frutek »

goran16v wrote:Nije osiguranje jedno od najprofitabilnijih grana privrede (uz bankarstvo) zato sto su posteni i pravicni.
Odstete po kasku prilikom totalne stete i kradje su apsolutna pusalgija, pogotovo ako se uzme da se cijena police formira po novonabavnoj cijeni vozila sa minimalnim padom kroz godine. Zapravo, jedina ugrubo win-win situacija su stete po NN-u i kad si kriv, jedinu tu eventualno mozes racunati da si dobro prosao.
Osiguranje je koncipirano tako da koristi svaku mogucnost osporavanja isplate stete, upravo zato postavljaju sto vise uslova da se steta isplati, i bilo kako odstupanje od uslova je pusenje, a tvoj primjer iz inostranstva je ko iz citanke.
Ja imam 2 slicna, ali jos radikalnija slucaja, buduci da su stete nastale u zemlji (jedna cak u gradu maticne poslovnice) i u oba slucaja dugogodisnj osiguranici. Prvi slucaj, padne snijeg na haubu, iz osiguranja lakonski odgovaraju, pravite, donesite racun, platicemo. Nova hauba sa farbanjem milju i nesto, sve popravljeno, placeno, racun i odstetni zahtjev predati i nema isplate, nema isplate... Zovi, sta je bilo, eeee drug moj nema zapisnika policije!!! Nama rekli ne treba, auto nije bio u pokretu, nema drugih ucesnika, nema alko testa! Ko je rekao, sta je rekao? Pa rek'o zvao korisnik s lica mjesta, ovo-ono...Elem, poj'o vuk magarca...
Drugi slucaj, kasno u noc, klizanje, auto poprijecio cestu i dijelom visi sa podzida, pomjerili auto, sutra pravac osiguranje, ista prica, pravi, plati, donesi racun mi placamo. Ceh 9 milja, za 15 dana odbijenica, nije radjen uvidjaj na LM, nema zapisnika, nije utvrdjeno da vozac nije bio pod uticajem alk. nisu ispostovane odredbe police - hahali Huso materi. Drz - ne daj, ganjaj stele, jedva naplatili 4,5 hiljade...
Ha ja, to je to. Pa nekad pomislim da ljudi taj kasko ne dozivljavaju kao biznis, već nešto treće. Pa zamisli da platiš namještaj ili putovanje par hiljada km i onda truba, ništa?! Pa prva stanica bi ti bila policija i sudovi jel tako? Ovo je slično, samo na ljepši način, umotano u svjetlucavi celofan. Al raja plaća, konta "ako se šta desi, bolje išta nego ništa" i tu oni uzimaju bogatstvo. Vozi normalno, uradi najbolju zaštitu koja ima trenutno i to je to. Ako će se šta desit, desit će se. Ne treba uvijek razmišljat najgore moguće opcije.
mirzet87sa wrote:Ne isplati se, definitivno ne. Posjedujem auto staro 8god vrijednosti +40.000km i bez kaska je. Za ovo vremena koliko posjedujem auto stete je bilo na njemu cca 500tinjak km, a da sam placao kasko izaslo bi me 10x skuplje.
I ovo je primjer iz čitanke. Svaka čast, došlo bi te i više od 10x za tih 8 godina.
goran16v

#35 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by goran16v »

S "malom" razlikom da sa osiguranjem potpisujes ugovor gdje prihvatas i legalizujes sve njihove uslove tj. da te naguze cim im se ukaze prilika i to sve po zakonu!
U HR po zakonu Pravinlik o kasku ne vazi ukoliko osiguranik nije upoznat s njim, a to je haman cijela knjiga u kojoj je sve definisano, od sta je ekspolozija, kakve vrste eksplozije pokriva kasno (nista ekpl. naprava i al), sta je poplava, bujica, koliki rast vode mora biti da bi bila bujica, gdje vrijedi (ne vrijedi u podzenim garazama), osiguranje na trajektu, vozu, slep sluzbi itd itd... 4/5 nasih osigiranika ce te blijedo pogledati kad im to pomenes.
Frutek

#36 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by Frutek »

goran16v wrote:S "malom" razlikom da sa osiguranjem potpisujes ugovor gdje prihvatas i legalizujes sve njihove uslove tj. da te naguze cim im se ukaze prilika i to sve po zakonu!
Apsolutno. Sve legalno :-)
drndalo

#37 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by drndalo »

Ne rece ti nama koliko si uspio prodati olupinu s dijelovima, tek onda mozemo steci dojam o pravicnosti njihove isplate. Zatim, Jesi li probao da im kazes da te ne zanima olupina, nego pare, pa nek je oni prodaju...? Jesi li probao da ih tuzis za visinu isplacene stete ako nisi bio zadovoljan?
mirzet87sa

#38 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by mirzet87sa »

Frutek wrote:
mirzet87sa wrote:Ne isplati se, definitivno ne. Posjedujem auto staro 8god vrijednosti +40.000km i bez kaska je. Za ovo vremena koliko posjedujem auto stete je bilo na njemu cca 500tinjak km, a da sam placao kasko izaslo bi me 10x skuplje.
I ovo je primjer iz čitanke. Svaka čast, došlo bi te i više od 10x za tih 8 godina.
Auto ne posjedujem 8 godina, vec dvije. Za full kasko mi je trazeno, uz popust starosti vozila preko 4god, 2100km
goran16v

#39 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by goran16v »

drndalo wrote:Ne rece ti nama koliko si uspio prodati olupinu s dijelovima, tek onda mozemo steci dojam o pravicnosti njihove isplate. Zatim, Jesi li probao da im kazes da te ne zanima olupina, nego pare, pa nek je oni prodaju...? Jesi li probao da ih tuzis za visinu isplacene stete ako nisi bio zadovoljan?
Po nekim licnim iskustvima za olupinu ponude jako, malo, ali ljudi cesto zadrze olupinu jer im se vise isplati, nekad sto kroz rez. dijelove i dalju prodaju (otpadu) izvuku vise ili pare od odstete iskoriste pa nekako okrpe olupinu.
Tuzba nema svrhe, auto nov je bio X, poslije Y god starosti po zakonski priznatim obracunskim tablicama vrijednost mu je opala za Z%, toliko ce ti biti priznato i ende, hoce li biti cista lova ili umanjena cifra + olupina su varijacije na temu... Tu su osiguranja u principu zasticena ko mrki medjedi!
Moram dodati da je i emko s jedne strane upravu sto se tice da je svako osiguranje dobra stvar, samo mi nismo pogodno tlo za njegovo tumacenje. Ne znam kako stvari hodaju u inostranstvu, vjerujem da i tamo osiguranja rade na principu "naplati sto vise - isplati sto manje. S druge strane i s obzirom na to da se polisa kaska veze za novonabavnu vrijednost vozila, predpostavljam da je kasko u odnosu na prosjecna primanja daleko povoljniji vani nego kod nas tako da se mnogo ceste koristi. Poredjenje nije 100% srazmjerno, ali to je kao princip naseg osiguranja putnika na policu AO. To je nekih 15-ak KM godisnje, 2,5- 3 % ukupne cijene registracije, u zadnjih 10-ak god na osiguranje putnika sam potrosio jednu komplet policu AO, a nisam dinara naplatio, znaci matematicki apsolutno neisplativo, ali posto je jeftino, nije ga zgoreg imati.
emko1234

#40 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by emko1234 »

Frutek wrote:
emko1234 wrote:Sasvim je logicno sto te nisu isplatili.
Ti si jedna od onih klasičnih forumskih svađalica. Šta god ja da napišem, ti ćeš kontru. Ne planiram se raspravljat, misli šta hoćeš. Ja sam samo u zadnje 3 godine uštedio 4000 km od dotičnih i to mi je izuzetno drago. Od svega nabrojanog samo ću reći da je u pitanju kvar na vozilu koji se desio sam od sebe. Jedini oštećeni sam bio ja, tj. moj dzep. Stvar je u tome zašto su ugovori takvi kakvi jesu?! Slažem se, ovo je bilo davno i možda sam tada bio i pomalo naivan, ali valjda sam išao na to neko razumijevanje s obzirom da sam bio klijent godinama u jednoj te istoj kući. I uz dužno poštovanje, poređenje sa strujom ti je glupo totalno. Ja tim ljudima nisam ostao duzan marke na kraju naše saradnje.
Tvoje mišljenje o meni je apolutno irelevantno za temu, činjenica je da nisi upravu ni ti ni goran.
Za svaku štetu nastalu na vozilu, objektu, stvarima koje su osigurane, osiguranje traži neku vrstu dokaza o načinu nastanka štete. Taj dokaz je često polcijski izvještaj.
Primjer, kod mene je sve osigurano. Imam osiguranje stana, dođe neko i odradi mi stan i kuću. Sve počisti, ja ne prijavim policiji. Kako dokazat da ja nisam sve iscenirao da bi uzeo pare? Naravno, ni policijski zaposnik nije dokaz, ali odmah druga priča ako je napravljen.
Ja ne shvatam kako se može imati nezgoda u inostranstvu od 2500 maraka a da ne dođe policija? Prvo to mi je nejasno, drugo, ovo goranovo, koja je logika imat saobraćajku sa 9000 maraka štete i ne zovnut policiju ako ništa zbog tog jebenog osiguranja.
I treća stvar, i najvažnija. Svako osiguranje koje sam uzeo, bilo kasko, životno, kuće, u firmi, sjeo sam i pročitao sve uslove koje se vežu za to prije nego sam potpisao i platio. Jer ja nisam međed kojeg će neko farbat niti sam neuki glupan, a za svoje pare imam pravo da znam sve do najsitnijeg detalja.
Obzirom na to, sumnjam da bi me mogli zajebat bez moje dozvole.
Sodom1

#41 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by Sodom1 »

U inostranstvu ako dodje milicija oni kazu de te se vi dogovorite,ako ne mozete onda mi pisemo izvestaj ali neko ga mora platiti.
U Bosni koliko sam skontao ako milicija pise izvestaje onda oni i lupaju kazne
drndalo

#42 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by drndalo »

A ti kazes policiji u tom inostranstvu da ti je uslov tvog osiguranja njihov papir... I sto je taj papir problem i platiti, a nije problem platiti 2000 EUR stete ? Takav papir moze kostati kod policije 100-tinjak EUR max. ali i taj se trosak ne bi trebao sporiti od osiguranja, kao ni slep sluzba i slicno...
lajkujMe

#43 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by lajkujMe »

Sodom1 wrote:U inostranstvu ako dodje milicija oni kazu de te se vi dogovorite,ako ne mozete onda mi pisemo izvestaj ali neko ga mora platiti.
U Bosni koliko sam skontao ako milicija pise izvestaje onda oni i lupaju kazne

Ne vezano za temu ali ovo se kod nas MORA uvesti, dosta mi je vise mini sudarcica koji uzrokuju ogromne kolone a na autima nikakave i ili vrlo male stete i umjesto da sami napisu izvjestaj oni zovu drotove koji se ne pojave sljedecih sat vremena.
Bakir1

#44 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by Bakir1 »

pa imas europski izvjestaj o nezgodi, ali znas li koliko se mozes za njega ufatiti :lol:
Sodom1

#45 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by Sodom1 »

drndalo wrote:A ti kazes policiji u tom inostranstvu da ti je uslov tvog osiguranja njihov papir... I sto je taj papir problem i platiti, a nije problem platiti 2000 EUR stete ? Takav papir moze kostati kod policije 100-tinjak EUR max. ali i taj se trosak ne bi trebao sporiti od osiguranja, kao ni slep sluzba i slicno...
Mislim da je u Austriji. 20. Ili 40 €
supercali

#46 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by supercali »

Ma i da se uvede dzaba kad smo stoka koja gleda da profitira i na tom kucanju koje mozda vrijedi 50 maraka al bi lola trazio 150
Nije mi ni cudo sto osiguranja placaju mizeriju kad je "nasa" racunica ako naplatim 4000 popravicu ga za 1500 kod hame a ostalo je dobro doslo
rekla-kazala

#47 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by rekla-kazala »

Ja sam imao štetu na autu u Hrvatskoj ( Zadru), neki pijani nacionalista mi je preko noći kamenom razbio šoferšajbu.
Zvao policiju, napravili uviđaj, utišao u stanicu dobio zapisnik i ne sjećam se da sam ga išta platio.
Platio popravku i račun ostavio osiguranju koje je uredno pokrilo kompletan iznos.
Kad policija dođe na mjesto udesa u Njemačkoj onda onom ko je krivac pišu kaznu i fasuje kaznene poene zato je interes onog ko je kriv da policija ne dođe. I kod nas sad kad policija dođe minimalno kazna za krivca prekršaja je 50 KM i čini mi se dva kaznena boda.
Što se kasko osiguranja tiče ja rekoh da ga više neću plaćati jer auto ulazi u 7. godinu ali ako bi kupio novo auto ( posebno neko od ovih koja se kradu) onda bi opet uzeo kasko.
Na kasko se mora gledati kao na zdravstveno osiguranje, to je trošak, planirani gubitak da ne bi bilo iznenađenja i većih računa.
Mirnije spavam sa kasko osiguranjem, ne bacam pogled na parking da bi provjerio da li ima auta ili ne.
goran16v

#48 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by goran16v »

Tacno, poslije sudara kad nisu krivi kod 95% bosanaca se zacakle oci koliko ce biti dobri na osiguranju! Tacno, nismo svi isti, ima izuzetaka, al u drzavi prosjecna starost vozila 18,5 god, prosjecni auto nije vidio ovl. servisa min 10 god, a da mu limariju popravlja kod ovlastenog dok se svi uredno gadjaju njihovim predracunima, djes sta ima?! :-)
supercali

#49 Re: Kasko na polovan automobil?

Post by supercali »

Jel moguce da goran nije kontrirao? :)
Post Reply