Kasko na polovan automobil?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
rusmir.ba
#1 Kasko na polovan automobil?
Ima dosta tema ali opet niti jedna da moze pokriti sve odgovore.
Pitanje svih pitanja da li kasko na auto star 8god, koji vrijedi cca 6-7.000KM? Nije radi krađe nego radi manjih šteta i nedaj Bože kakvog udesa.
Ima u Euroherc neko "Kasko povjerenja" cca 330KM dodje godina, gdje oni snose 70% procjenjenog iznosa pa me interesuje da li je neko uzimao i kolika je isplativnost? Npr ako neko napravi oštećenje na parkingu (a svako malo vidim nove parnice) ili pukne staklo, nešto se ukrade iz auta.
Znam da ima neka opcija jednom isplate sve (tj tih 70% ako se uzme ova opcija) a sta bude ako za pola god isto zagrebe, udari, polomi?
Hvala!
Pitanje svih pitanja da li kasko na auto star 8god, koji vrijedi cca 6-7.000KM? Nije radi krađe nego radi manjih šteta i nedaj Bože kakvog udesa.
Ima u Euroherc neko "Kasko povjerenja" cca 330KM dodje godina, gdje oni snose 70% procjenjenog iznosa pa me interesuje da li je neko uzimao i kolika je isplativnost? Npr ako neko napravi oštećenje na parkingu (a svako malo vidim nove parnice) ili pukne staklo, nešto se ukrade iz auta.
Znam da ima neka opcija jednom isplate sve (tj tih 70% ako se uzme ova opcija) a sta bude ako za pola god isto zagrebe, udari, polomi?
Hvala!
-
citroen xm
#2 Re: Kasko na polovan automobil?
Kratko i jasno: NE ISPLATI. 
-
rusmir.ba
#3 Re: Kasko na polovan automobil?
OK, sta je alternativa?
Npr neki dan kolegicino auto na parkingu neko spucao da je bio lom zivi, imala kasko, auto staro 7god, naplatila 2700KM, a potrosila ni 1.000 na popravak, doduse islo je prijateljskim vezama
Ako se uzme ova neka najjeftinija opcija od 30% licnog ucesca npr koliko je isplativo na cesta ostecenja, bilo koje vrste
Npr neki dan kolegicino auto na parkingu neko spucao da je bio lom zivi, imala kasko, auto staro 7god, naplatila 2700KM, a potrosila ni 1.000 na popravak, doduse islo je prijateljskim vezama
Ako se uzme ova neka najjeftinija opcija od 30% licnog ucesca npr koliko je isplativo na cesta ostecenja, bilo koje vrste
-
nightvision
#4 Re: Kasko na polovan automobil?
moze se uzeti samo kasko osiguranje staklenih povrsina sto nije losa stvar u slucaju npr pucanja sajbe usljed udara kamencica, a mislim da su od nedavno ovo osiguranje prosili i na farove (prednje i zadnje) ali moguce da grijesim.
-
rusmir.ba
#5 Re: Kasko na polovan automobil?
moze na staklo ali uz registraciju, ne moze ponovo, zvao sam, oko 55/60KM je i to je extra povoljno.
Al opet ostaju ove ostale stete.
Dakle preporuka je da se bjezi od kaska za ovu vrijednost auta?
Al opet ostaju ove ostale stete.
Dakle preporuka je da se bjezi od kaska za ovu vrijednost auta?
-
nightvision
#6 Re: Kasko na polovan automobil?
Znas li koliko ju je kostalo kasko prilikom osiguranja? Iako to pocesto zavisi od uslova ugovora al hajde interesuje me.rusmir.ba wrote:OK, sta je alternativa?
Npr neki dan kolegicino auto na parkingu neko spucao da je bio lom zivi, imala kasko, auto staro 7god
-
citroen xm
#7 Re: Kasko na polovan automobil?
Za tih 330 KM mjesečno možeš sam popraviti sva sitna oštećenja nastala za 2-3 godine. Ne znam kakvo auto imaš, ali ako je baš pretjerano vrijedno onda se isplati. Ako je neko normalno auto kojeg ima na svakom ćošku i lako se nalaze dijelovi, onda se kao što rekoh ne isplati. A to da će te neko udariti i razvaliti pola auta pa pobjeći, to i nije neka luda vjerovatnoća.
-
rekla-kazala
#8 Re: Kasko na polovan automobil?
Moj primjer:
Kasko od prve godine, sa popustima kakve sam imao startovao sam sa 1.800 KM za auto vrijednosti 43.000 KM i sad u 7. godini sam platio oko 1.150 KM.
Ukupno platio oko 10.000 za ovih 7 godina a imao tri manje štete, prva vjetrobransko staklo oko 500 KM, druga psi lutalice mi izgrizli gumu i prednji blatobran naplatio oko 400 KM i treća neko na parkingu povukao parnicu preko cijele strane auta naplatio oko 500 KM.
U slučaju krađe bi dobio oko 12.000 KM. Tako da je ovo posljednja godina kasko osiguranja. Ne isplati se dalje.
Kasko od prve godine, sa popustima kakve sam imao startovao sam sa 1.800 KM za auto vrijednosti 43.000 KM i sad u 7. godini sam platio oko 1.150 KM.
Ukupno platio oko 10.000 za ovih 7 godina a imao tri manje štete, prva vjetrobransko staklo oko 500 KM, druga psi lutalice mi izgrizli gumu i prednji blatobran naplatio oko 400 KM i treća neko na parkingu povukao parnicu preko cijele strane auta naplatio oko 500 KM.
U slučaju krađe bi dobio oko 12.000 KM. Tako da je ovo posljednja godina kasko osiguranja. Ne isplati se dalje.
-
rusmir.ba
#9 Re: Kasko na polovan automobil?
Hvala, definitivno odustao,
dobio sam ponudu, cca 400KM sa opcijom 30% da ja snosim, inace 579KM...i to da kod njih uzmem i onu obaveznu policu ( a nemam je nego kod BSO).
Samo cu naredni put osigurati stakla, to se vec isplati za nekih 55KM, auto sta ja znam, fabia stara 8god, koliko moze vrijediti..ima zeder, tesko da ce se neko odluciti za nju pored mora drugi bez zedera, sta Bog da, kako rekoste tih 400KM mogu pokriti sve ove manje ogrebotine i sl.
A kolegica koliko je dala do sada-7god x premija na skoda octavia, pa mozda 4.-5.000 sigurno ako ne i vise
dobio sam ponudu, cca 400KM sa opcijom 30% da ja snosim, inace 579KM...i to da kod njih uzmem i onu obaveznu policu ( a nemam je nego kod BSO).
Samo cu naredni put osigurati stakla, to se vec isplati za nekih 55KM, auto sta ja znam, fabia stara 8god, koliko moze vrijediti..ima zeder, tesko da ce se neko odluciti za nju pored mora drugi bez zedera, sta Bog da, kako rekoste tih 400KM mogu pokriti sve ove manje ogrebotine i sl.
A kolegica koliko je dala do sada-7god x premija na skoda octavia, pa mozda 4.-5.000 sigurno ako ne i vise
-
iTo
#10 Re: Kasko na polovan automobil?
nightvision wrote:moze se uzeti samo kasko osiguranje staklenih povrsina sto nije losa stvar u slucaju npr pucanja sajbe usljed udara kamencica, a mislim da su od nedavno ovo osiguranje prosili i na farove (prednje i zadnje) ali moguce da grijesim.
samo sto racunaju na osnovu kilowata pa izadje skuplja pita neg tepsija...
-
nightvision
#11 Re: Kasko na polovan automobil?
iTo wrote:nightvision wrote:moze se uzeti samo kasko osiguranje staklenih povrsina sto nije losa stvar u slucaju npr pucanja sajbe usljed udara kamencica, a mislim da su od nedavno ovo osiguranje prosili i na farove (prednje i zadnje) ali moguce da grijesim.
pretpostavljao sam da ima neka caka.
-
iTo
#12 Re: Kasko na polovan automobil?
nightvision wrote:iTo wrote:nightvision wrote:moze se uzeti samo kasko osiguranje staklenih povrsina sto nije losa stvar u slucaju npr pucanja sajbe usljed udara kamencica, a mislim da su od nedavno ovo osiguranje prosili i na farove (prednje i zadnje) ali moguce da grijesim.
samo sto racunaju na osnovu kilowata pa izadje skuplja pita neg tepsija...![]()
pretpostavljao sam da ima neka caka.
meni kad su obili auto otem da vidim koliko bi bilo osiguranje jer sam isto cuo da je 50-60 KM za sva stalka...
meni trazili 300 KM za samo 2 bocna stalka a zamjena stalka u ovlastenom sa rukama bila 190 KM...
- Bakir1
#13 Re: Kasko na polovan automobil?
kasko moze ici na navonabavnu ili na vrijednost koju odredi sudski vjestak.
u principu vrijednost odredjuje iznos police osiguranja kao i ugovaranje dodatnih rizika.
nije mjerilo polica kaska koja se placa prilikom kupovine novog vozila gdje ima i rizik od kradje i puno stvari koje vlasniku starijeg vozila koji zeli samo jedan osigurani rizik, nisu uopste potrebne.
predlazem da nadjes par barem info@ adresa i posaljes upit gdje ces decidno navesti koji rizik zelis da bude ukljucen u policu.
mogao bi biti pozitivno iznenadjen.
naravno vozilo to i to, broj sasije taj i taj....
u principu vrijednost odredjuje iznos police osiguranja kao i ugovaranje dodatnih rizika.
nije mjerilo polica kaska koja se placa prilikom kupovine novog vozila gdje ima i rizik od kradje i puno stvari koje vlasniku starijeg vozila koji zeli samo jedan osigurani rizik, nisu uopste potrebne.
predlazem da nadjes par barem info@ adresa i posaljes upit gdje ces decidno navesti koji rizik zelis da bude ukljucen u policu.
mogao bi biti pozitivno iznenadjen.
naravno vozilo to i to, broj sasije taj i taj....
-
emko1234
#14 Re: Kasko na polovan automobil?
Kasko se uvijek isplati. Te varijante što ti nude da oni snose 70% a ti 30% su šupačke.rusmir.ba wrote:Ima dosta tema ali opet niti jedna da moze pokriti sve odgovore.
Hvala!
Imam kasko na svim autima, bio sam u Sarajevu sad sam kod Uniqe. Ljudi su skuplji s kaskom ali su najbrži, imaju ugovorene servise. Ako nećeš da zaradiš tj ako ti je samo cilj da popraviš ono što se sjebe što tvojim što tuđom krivicom, nema bolje varijante.
Kasko za to tvoje auto može biti nekih 500-600 maraka. Sigurno će ti snositi sve troškove popravke auta u cijelosti. Ako ti auto nije atraktivno lopovima, isključiš klauzulu krađe auta i dođe te jeftinije.
Nedavno je poznaniku u garaži u Importanne centru nego ogrebo komplet lijevu stranu auta, taj dio ne pokrivaju kamere, džaba policija, džaba sve. Šteta je lakiranje prednjih i zadnjih vrata, ispravljanje vrata, nosači zadnje karambolke i zamjena zadnjeg lijevog blatobrana. Auto škoda octavia facelif 2012 godina, auto haman novo. Nema 40 000 na satu. Šteta 1500 maraka, čovjek ima kasko i ćao.
Da ne pričam o varijanti da te spuca neko u saobraćaju ili da ti spucaš nekoga, da ti padne cigla na krov ili ledenica, ili da ti cikne šajba.
U sarajevu nema auta koje s vozi po gradu a da ne bude zakačeno barem jednom mjesečno negdje na parkingu. Znam po službenim autima firme.
Prema thumbs up for kasko uvijek.
-
goran16v
#15 Re: Kasko na polovan automobil?
rusmir.ba wrote:OK, sta je alternativa?
Samo sto u tu racunicu ne ulazi koliko je godisnjih polica platila do tada i koliko ju je izlaslo tih 2700 KM odstete.
-
emko1234
#16 Re: Kasko na polovan automobil?
To je calculated risk. Možda ne naplatiš marke, možda naplatiš totalku 7 dana nakon što izvezeš auto iz salona.goran16v wrote:rusmir.ba wrote:OK, sta je alternativa?
Samo sto u tu racunicu ne ulazi koliko je godisnjih polica platila do tada i koliko ju je izlaslo tih 2700 KM odstete.
Možeš li se zaklet da te za pola sata neki Dan Bilzerian bosanski u tegljaču od 40 tona neće pregazit ko cigo bubašvabu?
Po meni se sve doplate na polisi obaveznog osiguranja i kasko uvijek isplate. I osiguranje od nezgode, i putnika i stakla i sve, jer nikad se ne zna.
Tom logikom mi je drug otišao u trodnevni provod u Beograd za Novu godinu prije 2-3 godine. Bilo mu ja mrsko ja žao platiti putno osiguranje koje je koštalo možda 5-6 maraka.
U nekoj kafančugi se nađe u masovnoj tuči, fasuje lom nosa. I plati 200 eura dan ležanja u bolnici, preglede, i namještanje nosa. Da je platio tih 6 maraka, sve bi mu osiguranje platilo.
Dakle uvijek i uvijek DA za sve vrste osiguranja.
-
goran16v
#17 Re: Kasko na polovan automobil?
Ne tvrdim ja nista kontra toga sto ti pises, samo da se racunica ne zavrsava na: policu platila 330, naplatila 2700, steta milja, suma sumarum 1400 dobra.
EDIT: Ja sam u zadnjih 10 god platio 20 polica, to izadje nekih 25k KM za kasko, a "spasio" 3k KM i eto ga minus od 22k KM. Bez kaska 20 polica je nekih 8 milja + 3 milje stete iz vl. dzepa, ukupno minus od 11 milja. Sve je to faktor srece i rizika, u mom konkretnom slucaju 2 auta kasko se ispostavio apsolutno neisplativ.
EDIT: Ja sam u zadnjih 10 god platio 20 polica, to izadje nekih 25k KM za kasko, a "spasio" 3k KM i eto ga minus od 22k KM. Bez kaska 20 polica je nekih 8 milja + 3 milje stete iz vl. dzepa, ukupno minus od 11 milja. Sve je to faktor srece i rizika, u mom konkretnom slucaju 2 auta kasko se ispostavio apsolutno neisplativ.
-
emko1234
#18 Re: Kasko na polovan automobil?
Ma razumijem šta govoriš. Svako ima svoju računicu, samo ja to gledam iz praktičnijeg ugla dok prosječan Bošnjo to gledam s fazono, haj stat ću ja ovdje 5 minuta, bolje to nego da platim parking 2 marke. Dođe za 10 minuta čestitka za brisačem ili još gore, pauk odnio auto. A sve to radi uštede od dvije marke.goran16v wrote:Ne tvrdim ja nista kontra toga sto ti pises, samo da se racunica ne zavrsava na: policu platila 330, naplatila 2700, steta milja, suma sumarum 1400 dobra.
Evo gledam svoju polisu osiguranja, 176kw je auto a dopunsko osiguranje za lom stakla me je izašlo 75km a limit pokrića mi je 20 000 maraka.iTo wrote:nightvision wrote:moze se uzeti samo kasko osiguranje staklenih povrsina sto nije losa stvar u slucaju npr pucanja sajbe usljed udara kamencica, a mislim da su od nedavno ovo osiguranje prosili i na farove (prednje i zadnje) ali moguce da grijesim.
U prijevodu, moja šajba s termoizlacionim atermičkim staklom košta 1000km u ASI. A dovoljan je jedan kamenčić veličine klikera da pogodi pravo mjesto i da je razbije u komade. Kakko mi se ne isplati doplatit 75km godišnje ako za tu istu godinu pređem u prosjeku 30 000km?
Joj Bošnje i logike
- supercali
#19 Re: Kasko na polovan automobil?
Parking si uzeo kao pogresan primjer emko
Ti sa parkiranjem samo 2 minuta svjesno krsis propis dok je ovo sa udesom mozda bude mozda ne bude
Znaci visestruko manja vjerovatnoća nego kaznjavanje parkiranog
Ti sa parkiranjem samo 2 minuta svjesno krsis propis dok je ovo sa udesom mozda bude mozda ne bude
-
emko1234
#20 Re: Kasko na polovan automobil?
Ne mora značit. Sve zavisi od toga gdje parkiraš, dok kod auta zavisi koliko voziš. To je možda najbolji omjer jel nešto uloženo dobro uloženo.supercali wrote:Parking si uzeo kao pogresan primjer emko
Mada eto, za 4 godine koliko ja vozim nikakav udes nisam imao da kažem da mi se isplatilo što sam do sad uplatio 12-13k km za osiguranje.
Ali opet da me sad pitaju, isto bi uradio i platio.
- supercali
#21 Re: Kasko na polovan automobil?
Po meni kasko se isplati za auta do nekih 4-5 godina osim ako ne govorimo o nekim skupocjenim autima sve ostalo je bacanje para jer se sve moze jeftinije napraviti pored kaska osim kradje
-
Frutek
#22 Re: Kasko na polovan automobil?
Evo ukratko moje iskustvo zbog čega sam na kraju odustao od uplaćivanja Kaska i niti ću više ikad posegnuti za istim. Audi A3, star nepune 4 godine, plaćen tada 21.500 KM. Nesretnim okolnostima 6 mjeseci poslije imao sudar, procijenjena totalna šteta. Biva mi isplaćeno 9500 KM. Kupujem drugi auto, ovaj put nov i uplaćujem kasko cca 4 godine. U te 4 godine sam imao nekih 1000 KM štete kad se sve sabere (da sad ne nabrajam). Nakon 4 godine (polica još aktivna), imam nesreću u inostranstvu i osiguranje mi odbija isplatiti štetu, 1200 KM ode iz mog dzepa. Kasnije me još tužili za neke zaostale rate. Klijent do tog momenta u istoj kući preko 5 godina. Toliko o lojanosti.
Prije 3 godine kupim novo auto, ovaj put bez kaska. Imao sam nekih pehova nevezanih za nesreću niti išta slično, pokrila sve fabrička garancija na vozilu. Kad pomislim da sam toj stoki mogao u ove 3 godine dosad isplatit oko 4000 KM, otvorio bih šampanjac u znak slavlja. Jest rizik, jer kao što neko gore reče, nikad ne znaš šta će se desit. Al jbg, nekad treba i rizikovat.
Što se tiče polovnog auta, apsolutno se ne isplati, totalno bacanje para. Ono što bih napomenuo da sam na autu uvijek imao najbolju zaštitu trenutno na tržištu i da krađa nikad nije pokušana (ne ureklo se).
Prije 3 godine kupim novo auto, ovaj put bez kaska. Imao sam nekih pehova nevezanih za nesreću niti išta slično, pokrila sve fabrička garancija na vozilu. Kad pomislim da sam toj stoki mogao u ove 3 godine dosad isplatit oko 4000 KM, otvorio bih šampanjac u znak slavlja. Jest rizik, jer kao što neko gore reče, nikad ne znaš šta će se desit. Al jbg, nekad treba i rizikovat.
Što se tiče polovnog auta, apsolutno se ne isplati, totalno bacanje para. Ono što bih napomenuo da sam na autu uvijek imao najbolju zaštitu trenutno na tržištu i da krađa nikad nije pokušana (ne ureklo se).
- drndalo
#23 Re: Kasko na polovan automobil?
Izvini, ali zasto si pristao na tu sumu ??? Kolika je bila vrijednost ostataka tog auta? Sve to bi trebalo racunati u totalnu jednacinu...Frutek wrote:Evo ukratko moje iskustvo zbog čega sam na kraju odustao od uplaćivanja Kaska i niti ću više ikad posegnuti za istim. Audi A3, star nepune 4 godine, plaćen tada 21.500 KM. Nesretnim okolnostima 6 mjeseci poslije imao sudar, procijenjena totalna šteta. Biva mi isplaćeno 9500 KM.
Na osnovu cega su odbili isplatiti stetu ? Fali nam podataka...Frutek wrote: Nakon 4 godine (polica još aktivna), imam nesreću u inostranstvu i osiguranje mi odbija isplatiti štetu, 1200 KM ode iz mog dzepa. Kasnije me još tužili za neke zaostale rate. Klijent do tog momenta u istoj kući preko 5 godina. Toliko o lojanosti.
-
nedims
#24 Re: Kasko na polovan automobil?
Da,da...i mene to zanima...narocito... razlozi odbijanja isplate stete.drndalo wrote:Izvini, ali zasto si pristao na tu sumu ??? Kolika je bila vrijednost ostataka tog auta? Sve to bi trebalo racunati u totalnu jednacinu...Frutek wrote:Evo ukratko moje iskustvo zbog čega sam na kraju odustao od uplaćivanja Kaska i niti ću više ikad posegnuti za istim. Audi A3, star nepune 4 godine, plaćen tada 21.500 KM. Nesretnim okolnostima 6 mjeseci poslije imao sudar, procijenjena totalna šteta. Biva mi isplaćeno 9500 KM.
Na osnovu cega su odbili isplatiti stetu ? Fali nam podataka...Frutek wrote: Nakon 4 godine (polica još aktivna), imam nesreću u inostranstvu i osiguranje mi odbija isplatiti štetu, 1200 KM ode iz mog dzepa. Kasnije me još tužili za neke zaostale rate. Klijent do tog momenta u istoj kući preko 5 godina. Toliko o lojanosti.
-
goran16v
#25 Re: Kasko na polovan automobil?
Amortizacija tj pad vrijednosti auta starog 4 god je po katalozima 56% + jos ako je ostavio auto sebi pa su mu i na to odbili od odstete eto ti mizerne cifre.drndalo wrote:Izvini, ali zasto si pristao na tu sumu ??? Kolika je bila vrijednost ostataka tog auta? Sve to bi trebalo racunati u totalnu jednacinu...Frutek wrote:Evo ukratko moje iskustvo zbog čega sam na kraju odustao od uplaćivanja Kaska i niti ću više ikad posegnuti za istim. Audi A3, star nepune 4 godine, plaćen tada 21.500 KM. Nesretnim okolnostima 6 mjeseci poslije imao sudar, procijenjena totalna šteta. Biva mi isplaćeno 9500 KM.