Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
- Krokodajl
#76 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Ko će me onda pitati imam li pika karticu, neće zar robot.
- Jack Be Nimble
#77 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Hakiz wrote:Zato što si ti slijedeći. Ako su mašine danas toliko napredne da zamijene kasirke, sutra će postati napredne toliko da zamijene tebe. Šta god da radiš.zavezata-vreca wrote:Tehnologija napreduje ... Kad su mogli kujunđije kazanđije obučari brice itd polako izumrijeti zasto ne bi i kasirke .... Zasto da gledam namrgođženu zenturaću da mi baca kusur i zakida me za 5 feninga kad mogu provudartikle i nakon plačanja čuti sexy glas neke kineskinje "thank you"
A ne bi ti bilo drago da neko gleda kako ti izumireš i govori "Baš me briga", zar ne.
Takve zamjene se ne dese preko noci. Neke industrije gledaju svoju smrt deset godina unaprijed. U tom vremenu mozes ici nazad na fax, traziti novi posao, pripremiti se za to kada tvog posla vise ne bude da imas nesto drugo, to jest da nadjes nesto drugo prije nego se tvoj posao izgubi.
- Jack Be Nimble
#78 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Ako kompjuter nije siguran sta si uzeo, odma te pita na telofonu da li si to uzeo ili nesto drugo. Imaju kamere na svakom cosku, sto u stvari prati tebe kao kupca, kako se ponasas, sta uzimas, u sta gledas, u koje doba je veca sansa da uzmes X umjesto Y itd. Ljudi vide veci problem u tome, a to je dobro za Amazon jer mogu prouciti svoju musteriju u milimetar.Hakiz wrote:Connaisseur Karlin wrote:https://www.amazon.com/b?node=160085890 ... fetynet-20Jack Be Nimble wrote:Ja upravo danas bio u Amazon supermarketu. Udjes, uzmes, izadjes. Nema reda. Nema cekanja. Nema rasprave sa bilo kim.
meni izbor artikala djeluje OK , mozda grijesim
Kako se rješava ako uđeš, uzmeš nešto a prodavnica ima bug pa ti naplati nešto drugo. Kako dokazuješ da si u pravu ti a ne prodavnica?
- Jack Be Nimble
- KB9
#80 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
dobro istrenirani papagajKrokodajl wrote:Ko će me onda pitati imam li pika karticu, neće zar robot.
- animals
#81 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Kasirke ce se prebaciti na slaganje regala,.
ali u vecem nestajanju su radnici na salterima u banci..
vise ih i nema..
sve se obavlja na automatima..
placanje,isplate ili uplate..
cak i krediti idu online..
ali u vecem nestajanju su radnici na salterima u banci..
vise ih i nema..
sve se obavlja na automatima..
placanje,isplate ili uplate..
cak i krediti idu online..
-
Sociolog
#82 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Slazem se, malo off isto kao sto su i Internet clubovi propali, ja ne znam da li imaju 2 internet cluba u Sarajevu
-
Hakiz
#83 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
.
Last edited by Hakiz on 03/01/2017 12:58, edited 1 time in total.
- insomnia78
#84 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Jasta ce. De bgvm odvadite malo. To se prica zadnjih 50 godina
-
Hakiz
#85 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
.
-
Hakiz
#86 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
.
-
dječak sa šibicama
#87 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Jedini robot koji kod nas ima buducnost jest` Robot Komerc.
-
dječak sa šibicama
#88 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Treba neko i tolike robote napraviti, programirati, sastaviti, servisirati, dakle ima nade za covjecanstvo.Hakiz wrote:Stvar je u tome da će skoro svi poslovi postati nedostupni za ljude, bez obzira na stepen obrazovanja. Svi poslovi koji se baziraju na fizičkom radu (rudnici, građevina, poljoprivreda), dosadnom repetitivnom radu (pokretna traka u fabrici), radnici na šalterima, kao i poslovi koji se baziraju na logici, od matematike, preko programiranja, prava (ne treba ti sudija, u kompjuter se ubace podaci tužilaštva, podaci odbrane, kompjuter analizira podatke, uporedi sa bazom podataka zakona i propisa i donese presudu), pa sve do medicine (ubace se podaci kako se pacijent osjeća i koji su mu simptomi, kompjuter izbaci dijagnzu, način liječenja, pa čak i obavlja operativne zahvate), dakle skoro svi poslovi će biti nedostupni ljudma. Ostaće da ljudi rade neke poslove koji se baziraju na intuiciji, emociji i slično.
I šta ćemo onda? Šta kada nezaposlenost u najrazvijenijim državama bude 80% a nerazvijenim 99%? Bogate države će moći isplaćivati garantovani dohodak, a šta sa siromašnim koje to neće moći raditi?
Tako da se ja ne radujem previše potpunoj automatizaciji svih aspekata života u kojima je to moguće. A nestanak kasirki je samo put do propasti. Počelo je sa 18. vijekom i nestankom tkalja, nastavilo sa fizikanerima, pa ide preko kasirki, zatim šalteruše, onda će na red doći programeri, matematičari, pravnici, ljekari. I tako do kraja.
-
Hakiz
#89 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Kompjuter je siguran da si ti uzeo nešto. Ne pita te. Ali je pogriješio. A ti ne možeš ništa jer se više vjeruje kompjuteru nego tebi, ti možda hoćeš prevariti, pa čovjek si, a ljudi ima svakakvih, ima i lopova. To je situacija na koju sam mislio.Jack Be Nimble wrote:Ako kompjuter nije siguran sta si uzeo, odma te pita na telofonu da li si to uzeo ili nesto drugo. Imaju kamere na svakom cosku, sto u stvari prati tebe kao kupca, kako se ponasas, sta uzimas, u sta gledas, u koje doba je veca sansa da uzmes X umjesto Y itd. Ljudi vide veci problem u tome, a to je dobro za Amazon jer mogu prouciti svoju musteriju u milimetar.Hakiz wrote:
Kako se rješava ako uđeš, uzmeš nešto a prodavnica ima bug pa ti naplati nešto drugo. Kako dokazuješ da si u pravu ti a ne prodavnica?
A za praćenje i analiziranje ponašanja, to je tačno. Uostalom Google i slični su svo bogatstvo zaradili na tome, prikupljanju podataka o korisnicima, analizi i prodaji rezultata.
-
Hakiz
#90 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Praviće mašine same sebe. Ako jedan robot može napraviti automobil, krevet, televizor itd može napraviti i drugog robota, pa i svoju kopiju. I popraviti i drugog robota i svoju kopiju, pa i samog sebe.dječak sa šibicama wrote:Treba neko i tolike robote napraviti, programirati, sastaviti, servisirati, dakle ima nade za covjecanstvo.Hakiz wrote:Stvar je u tome da će skoro svi poslovi postati nedostupni za ljude, bez obzira na stepen obrazovanja. Svi poslovi koji se baziraju na fizičkom radu (rudnici, građevina, poljoprivreda), dosadnom repetitivnom radu (pokretna traka u fabrici), radnici na šalterima, kao i poslovi koji se baziraju na logici, od matematike, preko programiranja, prava (ne treba ti sudija, u kompjuter se ubace podaci tužilaštva, podaci odbrane, kompjuter analizira podatke, uporedi sa bazom podataka zakona i propisa i donese presudu), pa sve do medicine (ubace se podaci kako se pacijent osjeća i koji su mu simptomi, kompjuter izbaci dijagnzu, način liječenja, pa čak i obavlja operativne zahvate), dakle skoro svi poslovi će biti nedostupni ljudma. Ostaće da ljudi rade neke poslove koji se baziraju na intuiciji, emociji i slično.
I šta ćemo onda? Šta kada nezaposlenost u najrazvijenijim državama bude 80% a nerazvijenim 99%? Bogate države će moći isplaćivati garantovani dohodak, a šta sa siromašnim koje to neće moći raditi?
Tako da se ja ne radujem previše potpunoj automatizaciji svih aspekata života u kojima je to moguće. A nestanak kasirki je samo put do propasti. Počelo je sa 18. vijekom i nestankom tkalja, nastavilo sa fizikanerima, pa ide preko kasirki, zatim šalteruše, onda će na red doći programeri, matematičari, pravnici, ljekari. I tako do kraja.
-
dječak sa šibicama
#91 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Sve kone koje ujutro idu kupiti hljeb i mlijeko, s` kim se ispricati o malom Dini koji je otisao sa skolom na izlet, sa robotom? ne znam, meni to mirise na gradjanske nemire.Krokodajl wrote:Ko će me onda pitati imam li pika karticu, neće zar robot.
- animals
#92 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Da, da..nestane struje,i ni jedna masina se ne moze upaliti, sama..Hakiz wrote:Praviće mašine same sebe. Ako jedan robot može napraviti automobil, krevet, televizor itd može napraviti i drugog robota, pa i svoju kopiju. I popraviti i drugog robota i svoju kopiju, pa i samog sebe.dječak sa šibicama wrote:Treba neko i tolike robote napraviti, programirati, sastaviti, servisirati, dakle ima nade za covjecanstvo.Hakiz wrote:Stvar je u tome da će skoro svi poslovi postati nedostupni za ljude, bez obzira na stepen obrazovanja. Svi poslovi koji se baziraju na fizičkom radu (rudnici, građevina, poljoprivreda), dosadnom repetitivnom radu (pokretna traka u fabrici), radnici na šalterima, kao i poslovi koji se baziraju na logici, od matematike, preko programiranja, prava (ne treba ti sudija, u kompjuter se ubace podaci tužilaštva, podaci odbrane, kompjuter analizira podatke, uporedi sa bazom podataka zakona i propisa i donese presudu), pa sve do medicine (ubace se podaci kako se pacijent osjeća i koji su mu simptomi, kompjuter izbaci dijagnzu, način liječenja, pa čak i obavlja operativne zahvate), dakle skoro svi poslovi će biti nedostupni ljudma. Ostaće da ljudi rade neke poslove koji se baziraju na intuiciji, emociji i slično.
ili radi samo dok je covjek nadgleda, i cim ostane sama, za 2 min stane..
-
Hakiz
#93 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Napretkom baterija, stabilnosti softvera i hardvera, stvari o kojima ti govoriš će biti rješivi.animals wrote: Da, da..nestane struje,i ni jedna masina se ne moze upaliti, sama..
ili radi samo dok je covjek nadgleda, i cim ostane sama, za 2 min stane..
- ho oponopono
#94 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
...ih kako je krenulo...karaće nas i pilule...uzmeš jednu i da te Bog vidi... i jeban i lud...
- animals
#95 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Procitao sam na 24 sata da je online sex,
sex buducnosti..ne mozes se zaraziti, ne moze nezeljena trudnoca..
a mozses svaki dan mjenjati ..
zivio online sex..
zivio online sex..
- BHCluster
#96 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
animals wrote:Procitao sam na 24 sata da je online sex,
zivio online sex..

- animals
#97 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Razvali ovaj ovu lutku

e da znate zene, da cete nestati kao sex objekti..
niko vas nece htjeti ebavati pored robotica..

e da znate zene, da cete nestati kao sex objekti..
niko vas nece htjeti ebavati pored robotica..
- Jack Be Nimble
#98 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Cojek prezivio industrijsku revoluciju, globalizaciju i sada je dosla tehnoloska revolucija na red. Prezivice i to.
-
Fudo387
#99 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Tito dragi...Hakiz wrote:Kompjuter je siguran da si ti uzeo nešto. Ne pita te. Ali je pogriješio. A ti ne možeš ništa jer se više vjeruje kompjuteru nego tebi, ti možda hoćeš prevariti, pa čovjek si, a ljudi ima svakakvih, ima i lopova. To je situacija na koju sam mislio.Jack Be Nimble wrote:Ako kompjuter nije siguran sta si uzeo, odma te pita na telofonu da li si to uzeo ili nesto drugo. Imaju kamere na svakom cosku, sto u stvari prati tebe kao kupca, kako se ponasas, sta uzimas, u sta gledas, u koje doba je veca sansa da uzmes X umjesto Y itd. Ljudi vide veci problem u tome, a to je dobro za Amazon jer mogu prouciti svoju musteriju u milimetar.Hakiz wrote:
A za praćenje i analiziranje ponašanja, to je tačno. Uostalom Google i slični su svo bogatstvo zaradili na tome, prikupljanju podataka o korisnicima, analizi i prodaji rezultata.
Ako je doslo do greske neko ce vec doci da to ispravi, inace se te stvari rijetko desavaju.
Cuj sad dileme , da li ce vjerovati kompjuteru ili meni?
Nije mrtva glava pala, sve se izgladi sa osmijehom na licu, izvinjava ti se po sto puta, samo sto te ne pita da ti jos i popusi...iz samo
jednog jedinog razloga.
Zbog tebe imaju platu, od toga zivi.
Samo stotinjak metara dalje je konkurencija.
- insomnia78