Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
-
Sociolog
#1 Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Pozz, svim forumashima...Imam daleku strinu u Udinama, koja je otisla tokom rata, i nazalost nakon 17;18 godina obavljanja posla kasirke u Trznom centru, ostala be posla, zbog Pametnih kasa...Ocekuje i kod nas u Bih to u narednih 5 godina? Vec je dosao u Family Konzumu, pametna kolica..Nazalost hoce par hiljada uglavnom zena ostati be posla? Mozda tema nije na mjestu, al..
- SkyLimit
#2 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Hoće li i pametne kase zabušavati kad treba vratiti pola bona a istovremeno te gledati urokljivim očima i ne dati robu ako tebi zafali pola bona, čisto da znam koju stranu da zauzmem?
-
Pilaw_Pavlaka
#3 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Hoce 100%. Isto kao i na pumpi sto samo stavis karticu i sipas. Nema nikoga na pumpi. Sve ce to nestati. Samo inzinjeri i doktori i druge prave struke imaju sigurnu buducnost. Ostalo je sve nesigurno.Sociolog wrote:Pozz, svim forumashima...Imam daleku strinu u Udinama, koja je otisla tokom rata, i nazalost nakon 17;18 godina obavljanja posla kasirke u Trznom centru, ostala be posla, zbog Pametnih kasa...Ocekuje i kod nas u Bih to u narednih 5 godina? Vec je dosao u Family Konzumu, pametna kolica..Nazalost hoce par hiljada uglavnom zena ostati be posla? Mozda tema nije na mjestu, al..
- seln
#4 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Pa, ne znam bas... ovdje su vec razliciti trgovacki lanci isprobali te pametne kase, ali se slabo koriste.
Neki su ih vec ukinuli, a nekima zvrje prazne.
Isto kao i benzinske: u radiusu od 10 km postoje 2 (slovima: dvije), koje imaju po jednu pumpu na kreditnu, sve ostale jos uvijek guraju klasiku.
Neki su ih vec ukinuli, a nekima zvrje prazne.
Isto kao i benzinske: u radiusu od 10 km postoje 2 (slovima: dvije), koje imaju po jednu pumpu na kreditnu, sve ostale jos uvijek guraju klasiku.
- Drvosjeca iz Dejcica
#5 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Pa u Konzumu imaš jednu samouslužnu kasu. Doneseš korpu, sam skeniraš, ubacuješ u ceker, ubacik karticu ili keš i platiš. Baš dobra stvar jer svi oni papci iz straha ne prilaze toj kasi već čekaju u redu. 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
mislim da je vrijeme za jednu ludističku revoluciju
- pirmin
#7 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Nisu ni oni sigurni, negdje procitah da su cak i vise ugrozeni.Pilaw_Pavlaka wrote: Samo inzinjeri i doktori i druge prave struke imaju sigurnu buducnost. Ostalo je sve nesigurno.
-
Pilaw_Pavlaka
#8 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
To je nemoguce.pirmin wrote:Nisu ni oni sigurni, negdje procitah da su cak i vise ugrozeni.Pilaw_Pavlaka wrote: Samo inzinjeri i doktori i druge prave struke imaju sigurnu buducnost. Ostalo je sve nesigurno.
-
UterivacDugoga
#9 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
To kod nas nikada nece zaziviti zbog naseg lopovskog mentaliteta. Znam neke sa nasih prostora,udju u IKEU i plate kvadrat laminata npr. Iznesu 20 kvadrata. Itd itd.Sociolog wrote:Pozz, svim forumashima...Imam daleku strinu u Udinama, koja je otisla tokom rata, i nazalost nakon 17;18 godina obavljanja posla kasirke u Trznom centru, ostala be posla, zbog Pametnih kasa...Ocekuje i kod nas u Bih to u narednih 5 godina? Vec je dosao u Family Konzumu, pametna kolica..Nazalost hoce par hiljada uglavnom zena ostati be posla? Mozda tema nije na mjestu, al..
To ide tamo gdje su ljudi posteni.Kod nas-NEMOGUCE !
- sema911s
#10 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
koliko portira cuva tu kasu,. to kao sto su u BG uveli tu pumpu naspi-plati ovi samo sipali,., zajebali se treba prvo plati-sipaj,., al balkanacDrvosjeca iz Dejcica wrote:Pa u Konzumu imaš jednu samouslužnu kasu. Doneseš korpu, sam skeniraš, ubacuješ u ceker, ubacik karticu ili keš i platiš. Baš dobra stvar jer svi oni papci iz straha ne prilaze toj kasi već čekaju u redu.
- Drvosjeca iz Dejcica
#11 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Jbg. sve je do ljudi, imaju kamere, ima sistem neke provjere, mogu tražiti da pokažeš šta si platio a šta je u cekeru...itd. Stvar je dobra pogotovo kada žuriš i da ne čekaš u redu jer te seljačine i chobani se ne znaju potpisati a kamo li koristi pametnu kasu i slične stvari. Te sve pumpe koliko ja znam i što sam vidio i točio je da prv staviš karitcu, ukusaš iznos pa sipaš, odnosno staviš novac taj za koliko si ukucao pa ti naspe za taj iznos. To nigdje nisam vidio da prvo naspeš pa platiš osim ako nije standardna pumpa sa kasom.sema911s wrote:koliko portira cuva tu kasu,. to kao sto su u BG uveli tu pumpu naspi-plati ovi samo sipali,., zajebali se treba prvo plati-sipaj,., al balkanacDrvosjeca iz Dejcica wrote:Pa u Konzumu imaš jednu samouslužnu kasu. Doneseš korpu, sam skeniraš, ubacuješ u ceker, ubacik karticu ili keš i platiš. Baš dobra stvar jer svi oni papci iz straha ne prilaze toj kasi već čekaju u redu.
-
neki
#12 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Neće to kod nas nikad zaživjeti..zbog mentaliteta i odbojnosti prema novom..
Isto kao što nisu zaživjele ni samouslužne benzinske pumpe, iako su u svijetu standard već 20 godina...npr u Italiji u zadnjih 5-6 godina nisam naišao na pumpu na kojoj mi neko naspe gorivo..
Postoji i dalje masa ljudi koju je strah otići na bankomat i radije čekaju pola sata u redu da bi digli sa računa 200 km..
Milion primjera...tako da mislim da i za kasirke kod nas nije ugrožena budućnost..
Naravno, pozdravljam uvođenje samonaplatnih kasa i nadam se da će i ostali lanci slijediti primjer Konzuma, jer će prosječni Bošnjo od njih da bježi ko đavo od krsta..
Isto kao što nisu zaživjele ni samouslužne benzinske pumpe, iako su u svijetu standard već 20 godina...npr u Italiji u zadnjih 5-6 godina nisam naišao na pumpu na kojoj mi neko naspe gorivo..
Postoji i dalje masa ljudi koju je strah otići na bankomat i radije čekaju pola sata u redu da bi digli sa računa 200 km..
Milion primjera...tako da mislim da i za kasirke kod nas nije ugrožena budućnost..
Naravno, pozdravljam uvođenje samonaplatnih kasa i nadam se da će i ostali lanci slijediti primjer Konzuma, jer će prosječni Bošnjo od njih da bježi ko đavo od krsta..
-
peepeep
#13 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Na nama mladima je da usvojimo nove tehnologije i da ih koristimo jer ipak smo mi odrasli uz konzole, računare, mobitele, tablete i ostala čuda. Nekoga ko ima šezdeset godina i nije odveć naviknut na tehnologiju (a takvih je puno u BiH) je nemoguće kriviti. Drugo vrijeme, drugi način života.neki wrote:Neće to kod nas nikad zaživjeti..zbog mentaliteta i odbojnosti prema novom..
- 512MB
#14 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Nece to dici u Bosnu jos za jednu pedeset godina, nemogu se u Bingu one usmrdjene cenife odrzavat a da odrzavaju automatizirane kase. Osim toga sirotinja je jeftinija...
- SkyLimit
#15 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
To je istina, meni su trebali mjeseci da skupim hrabrosti da isprobam i ono u tržnim centrima što možeš sam sebi nakupiti velikom plastičnom kašikom npr. kikiriki, bademe, suhe grožđice i šljive...neki wrote:Neće to kod nas nikad zaživjeti..zbog mentaliteta i odbojnosti prema novom..
- XXS
#16 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Sreca pa nije bila daktilografkinja. Ostala bi bez posla prije 17-18 godina.Sociolog wrote:Pozz, svim forumashima...Imam daleku strinu u Udinama, koja je otisla tokom rata, i nazalost nakon 17;18 godina obavljanja posla kasirke u Trznom centru, ostala be posla, zbog Pametnih kasa...Ocekuje i kod nas u Bih to u narednih 5 godina? Vec je dosao u Family Konzumu, pametna kolica..Nazalost hoce par hiljada uglavnom zena ostati be posla? Mozda tema nije na mjestu, al..
Tehnoloski napredak kreira nove i gusi stare poslove. I'l se prilagodis i naucis nesto novo il' postanes dinosaurus.
- animals
#17 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Trend je da u bankama vani sve ide preko automata..
u tramvajima i metroima se vozis nema konduktera..
samo dokle ce to funkcionisati..
hoceli ti automati kupovati nrobu, umjesto ljudi..
u tramvajima i metroima se vozis nema konduktera..
samo dokle ce to funkcionisati..
hoceli ti automati kupovati nrobu, umjesto ljudi..
-
dječak sa šibicama
#18 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Kod nas jos ima ljudi koji preskacu tramvajske sine, pa se ja ne bih plasio samousluznih kasa, da sam na mjestu kasirki.
-
Last December
#19 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Ja mislim da će potrajat kod nas ta tranzicija. A ako se propast države nastavi, neće nikad zaživjet iz jednog prostog razloga - matorci su konzervativni i neće to nikad prihvatit, natalitet opada, mi koji smo informatički pismeni pakujemo prnje i odlazimo tako da će ostat samo nepismena fukara i raja koja će i dalje dobijat keš na ruke ko i uvijek jer jedino slamarici vjeruje. Jebiga takva je situacija.
Kod nas će kasirke propast ne zbog ionformatizacije nego zbog smanjenja radnih mjesta prvenstveno jer slabi kupovna moć a i one što ostanu radit padaće im plata u bescjenje iz istog razloga.
Kod nas će kasirke propast ne zbog ionformatizacije nego zbog smanjenja radnih mjesta prvenstveno jer slabi kupovna moć a i one što ostanu radit padaće im plata u bescjenje iz istog razloga.
- insomnia78
#20 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Pa jos uvijek postoje i na zapadu unatoc aumatizovanim kasama
-
Romanija
#21 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
U UK je tu praksi vec godinama, ali svi veci lanci i dalje imaju mjesavinu samoplacanja i kasirki. I koliko ja znam, ogromna vecina su premjesteni na druge poslove unutar prodavnica. Ja preferiram taj nacin kupovine, 'em je brzi, 'em se bolje organizujem u pakovanju.
-
last mohicans
#22 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Broj kasirki će se u budućnosti smanjivati,zasigurno. Sad, da će nestati s lica planete tek tako, ne vjerujem. Drugačiji smo mi mentalitet. Što je neko već gore rekao. Dobro je da ima takvih suvremenih kasa, da brze završiš kupovinu. S druge strane imaš veliki broj ljudi koji bježe od toga,pa ne koriste ni bankomate,a kamoli internet bankarstvo.
-
Heller
#23 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
dječak sa šibicama wrote:Kod nas jos ima ljudi koji preskacu tramvajske sine, pa se ja ne bih plasio samousluznih kasa, da sam na mjestu kasirki.
-
Last December
#24 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Ako, ako, napredujemo, prevazišli smo strah od hodanja po zebri pješačkog prelaza, šine ipak djeluju znatno opasnijeHeller wrote:dječak sa šibicama wrote:Kod nas jos ima ljudi koji preskacu tramvajske sine, pa se ja ne bih plasio samousluznih kasa, da sam na mjestu kasirki.
-
Fudo387
#25 Re: Kasirke, posao koji ce nestati i buduce tehnologije?
Kasirka, zanimanje buducnosti.
Ne sjecam se kad mi je neko zadnji put neko nasuo gorivo ili nesta naplatio u ovim supermarketima.
Jedino kad kupujes alkohol imas sansu da komuniciras sa insanom, moras pokazati vozacku.
Inace, robot.
Ova raja sto prica kako to ne moze u Bosni jer ce ljudi kao hapat' i sl., varaju se.
Ne znam na koji nacin funkcionise, al' ako se slucajno zajebes i ne skeniras i najmanju glupost ono govno pibice k'o da mrtve glave padaju okolo. Vazi i za namirnice koje nemaju barcode.
Ne sjecam se kad mi je neko zadnji put neko nasuo gorivo ili nesta naplatio u ovim supermarketima.
Jedino kad kupujes alkohol imas sansu da komuniciras sa insanom, moras pokazati vozacku.
Inace, robot.
Ova raja sto prica kako to ne moze u Bosni jer ce ljudi kao hapat' i sl., varaju se.
Ne znam na koji nacin funkcionise, al' ako se slucajno zajebes i ne skeniras i najmanju glupost ono govno pibice k'o da mrtve glave padaju okolo. Vazi i za namirnice koje nemaju barcode.