Kasalj - pomoc, iskustva
Moderator: anex
- Baby Jane
#1 Kasalj - pomoc, iskustva
Ne znam je li nekog mori ovaj problem, ali ja vec 7 dana ne mogu spavati od kaslja. Isla sam doktoru, rekla je da je vjerovatno neki virus, vidjela da je upaljeno grlo, i rekla mi da uradim nalaze krvi. Nalazi su pokazali da imam neku upalu negdje u organizmu, i propisala mi je antibiotike. Medjutim, mene grlo ne boli, vec mi se desava kad udahnem da me pocne golicati u jednjaku, plucima i krenem nekontrolisano kasljati. Suhi je kasalj, pluca mi se naprosto cijepaju. Ne znam vise sta da radim. Pijem te antibiotike, neki caj sa medom i aloea verom, i septolete za grlo. Probala sam i sa cistim medom.
Strah me sa se ovo ne pretvori u upalu pluca ili nesto gore. Vec par dana nisam u komadu zaspala 3h. Probudi me kasalj navece i onda u panici da dodjem do zraka pocnem kasljati k'o luda, suze na oci...jednostavno ne mogu da dodjem sebi. Pocelo me je boljeti oko rebara od silnog naprezanja.
Pricala sam sa jos par ljudi koji kazu da su imali slican problem, ili jos uvijek imaju (traje po 20 dana)
Ako moze neki savjet koji ce mi ublaziti kasalj i iritaciju, bila bih duboko zahvalna.
Jednostavno sam premorena. Ne mogu jednu citavu recenicu izgovoriti jer me i to odmah natjera na kasalj.
Sent from my C6903 using Tapatalk
Strah me sa se ovo ne pretvori u upalu pluca ili nesto gore. Vec par dana nisam u komadu zaspala 3h. Probudi me kasalj navece i onda u panici da dodjem do zraka pocnem kasljati k'o luda, suze na oci...jednostavno ne mogu da dodjem sebi. Pocelo me je boljeti oko rebara od silnog naprezanja.
Pricala sam sa jos par ljudi koji kazu da su imali slican problem, ili jos uvijek imaju (traje po 20 dana)
Ako moze neki savjet koji ce mi ublaziti kasalj i iritaciju, bila bih duboko zahvalna.
Jednostavno sam premorena. Ne mogu jednu citavu recenicu izgovoriti jer me i to odmah natjera na kasalj.
- Mis mekinjas
#2 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Jedan limun ucijedi i veliku kasiku meda u to i jedi pomalo, a zalijevaj toplim cajem.
Meni je pomoglo to sa svakim kasljem.
Meni je pomoglo to sa svakim kasljem.
- Dr.medicine
#3 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Alpenkraft sirup (15ak maruna)
Ja nikad ne koristi nista drugo za kasalj i pluca, kakvi antibiotici kakvi bakaraci
Ja nikad ne koristi nista drugo za kasalj i pluca, kakvi antibiotici kakvi bakaraci
-
Nadza
#4 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Uzmi jednu glavicu crvenog luka, izrezi je na tanke kolutove, stavi u teglicu i potopi sa medom. To ostavi u zatvorenoj teglici preko noci, ujutro procjedi i uzimaj 3 male kasikice dnevno.
- Baby Jane
#5 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Evo, prije 10 min me je iz sna trznuo napad kaslja :S probacu veceras sa limunom i medom, a sutra ujutro taj alpenkraft (cula sam od par ljudi da je dobar sirup)
Hvala vam
Hvala vam
-
HrvatMusliman
#6 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Baby Jane wrote:Ne znam je li nekog mori ovaj problem, ali ja vec 7 dana ne mogu spavati od kaslja. Isla sam doktoru, rekla je da je vjerovatno neki virus, vidjela da je upaljeno grlo, i rekla mi da uradim nalaze krvi. Nalazi su pokazali da imam neku upalu negdje u organizmu, i propisala mi je antibiotike. Medjutim, mene grlo ne boli, vec mi se desava kad udahnem da me pocne golicati u jednjaku, plucima i krenem nekontrolisano kasljati. Suhi je kasalj, pluca mi se naprosto cijepaju. Ne znam vise sta da radim. Pijem te antibiotike, neki caj sa medom i aloea verom, i septolete za grlo. Probala sam i sa cistim medom.
Nikako žalfija/kadulja , MENTOLI ili sirupi , napravi čaj od sljeza korjena ili/i listova. Kuha se tako da naliješ ne kipuću vodu 80 -90C onda pusti da stoji malo jedan sat i onda polako mlako pij. Taj čaj ti je sluzav i obnavlja sluz grla.
-
safran
#7 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Ja sam imala isti problem prije 3-4 sedmice (još uvijek pomalo kašljem). Dakle, počela sam sa Fluimukanom i tek treći dan sam počela iskašljavati vrlo gustu sluz u velikim količinama. Paralelno sam uzimala hren kašikom (Podravkin - nisam imala vremena ganjati svjež korijen) i smjesu meda, limuna i đumbira u vidu limunade. Nisam uzimala antibiotike.
- Baby Jane
#8 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Flumikan? Je li to neki sirup?
- Altsa
#9 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Baby Jane wrote:Flumikan? Je li to neki sirup?

- una_bo
#10 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
napravi sirup od đumbira i to pij
ide 2,5 litara vode
korijen đumbira (ja ga narendam, procijedim tako što ga u gazu stavim i cijedim, dodam taj korijen u vodu, a ono što sam procijedila ostavim za kasnije)
kad prokuha kuhaš po želji, ja nekih 10tak min
onda procijediš tu vodu tj riješiš se onog korijena
, dodaš onaj svježi sok što si prije procijedio, sok od kile limuna (a možeš i više), možeš dodati i šećer, mada ja ne stavljam, ja stavima agavu. ako se odlučić za med, to bi ti bilo dobro jer kašlješ, onda nek ne bde temperatura viša od 40, jer med gubi svojstvo. i to je to, ljutkasto je ali vraća iz mrtvih. dobro je i za imunitet i za kašalj.
ide 2,5 litara vode
korijen đumbira (ja ga narendam, procijedim tako što ga u gazu stavim i cijedim, dodam taj korijen u vodu, a ono što sam procijedila ostavim za kasnije)
kad prokuha kuhaš po želji, ja nekih 10tak min
onda procijediš tu vodu tj riješiš se onog korijena
- pink floydd
#11 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Pekmez od jabuka s čajem meni uvijek pomogne. Osim toga, poznato je da je bijeli luk jedan od najjačih ako ne i najjači prirodni antibiotik, jes gadno ali možeš gutati komadiće kao tablete ako ne voliš ukus, isti je učinak. I ovo što je sherbet napisala, šećer karamelizirani sa malo mlijeka može pomoći kod kašlja.
- Tomos
#12 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Kako nećeš kašljat na ovom zraku najzagađeniji zrak u evropi mi udišemo, naravno čim noć smiriš se to dolazi još jače do izražaja tko je dok je ove zime, što manje napolju biti i bit će bolje ako se može naravno.
-
mali_balon
#13 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
.Čemu služi sljezov čaj?
Sljezov čaj djeluje umirujuće na nadražajni suhi kašalj i olakšava iskašljavanje. Smiruje nadraženu sluznicu u ustima i ždrijelu. Mogu ga piti trudnice, dojilje i djeca. Posebno se preporučuje pušačima kod ''pušačkog kašlja'' jer nema neželjenih tegoba pa se može koristiti i duži vremenski period.
I korijen i list bijelog sljeza, te cvijet crnog sljeza bogati su sluzima koje oblažu upaljenu sluznicu usta i ždrijela, te tako stvaraju zaštitni sloj sluzi i smiruju suhi kašalj koji dodatno madražuju oštećenu sluznicu.. Kombinacija tih biljaka djeluje umirujuće, olakšava iskašljavanje, a smiruje i upaljenu sluznicu probavnog sustava, pa olakšava i lakše tegobe kod gastritisa i čira na želucu
Ima jos nesta sa lukom
A babyjane pusis li ili si mozda nedavno prestala.
- LoveIsGone
#14 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Pogušićemo se u ovoj kotlini.. em zagađen zrak, od magle sa balkona naveče prst pred okom se ne vidi.. još narod puši cigarete, a i ja sam konzument.. evo već 10 dana iskašljavam šlajm, bio sam malo prehlađen, sada nisam prehlađen uopšte i ne osjećam se slabo, ali iskašljavam kao da imam zaliha.. jbg
- staxx
#15 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
jesi li slikala pluca? koliko vec bolujes i ima li ikakvog napredka od tih antibiotika koje si dobila?
- Baby Jane
#16 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Nisam pusac. Sve je pocelo prije nekoliko dana, cini mi se prije 10, pocelo je peckanje u grlu, i mislila sam da nadolazi gripa. Onda je postalo tesko gutati, i od tada pocinje i kasalj. Prvo je bio blag, al se vec zadnjih dana pravo razvio. Bukvalno ne mogu da udahnem, a da se ne nakasljem. Nisam slikala pluca, doktorica je samo oslusnula i rekla da nije upala niti bronhitis, a jutros me zvala i kad sam joj rekla da mi nije bolje, kaze da produzim antibiotike. Stvarno ne vidim poentu u tim antibioticima, tako da razmisljam da ih prestanem piti na svoju ruku. Malo mi je sinoc limun sa medom pomogao, ali opet sve po starom. Otici cu sutra opet doktoru, ne znam vise sta da radim.
-
safran
#17 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Prema opisu odgovara ovome što je mene spopalo (i još dosta raje u mojoj blizini). Tačno sam imala osjećaj da su mi pluća puna šlajma koji ne može da izađe i zato sam uzela Fluimukan. Uzima se jedna dnevno i tek sam treći dan počela prazniti pluća. Hren je svakako dobar - čisti kao domestos, pluća, nos, oči, uši ....
- Baby Jane
#18 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Uzela sam ovaj alpenkraft i caj od sljeza, pa cemo vidjeti. Jucer sam pila caj od secera i mlijeka, nisam primjetila da mi je pomoglo, al probacu i to opet veceras.
Hvala svima na savjetima
Hvala svima na savjetima
- shmizlica
#19 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
kako? napraviš čaj pa staviš pekmez ili šta?pink floydd wrote:Pekmez od jabuka s čajem meni uvijek pomogne.
- staxx
#20 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
otidji u apoteku kupi "prsni caj"... 2 marke je nekih 15tak kesica caja, koji je meni rpavo valjao...
a ja sam prije nekih pola godine odbolovao pravo zenuto, fasovao sam upalu grla, pa onda upalu pluca i to virusno nesto.. propisali mi antibiotike na bazi pencilina koje sam pio, a apsolutno nisu odgovarali na taj virus, 10 dana sam se "lijecio" a ja sve gori i gori, da bi na kraju zavrsio na ifektivnoj i hvala bogu nekoj finoj doktorici tamo koja mi je onda propisala neke nove antibiotike koji su bili dobri... nesnosljive sam temperature imao oko 38-39...
tako da.. pripazi se jbg, promjeni doktora ako vidis da ti nije dobro.. jos sam ja isao u SANASU prvobitno, platio fine pare misleci da cu bolje proci nego u lokalnog doktora, a ono najebao da prosits :/
a ja sam prije nekih pola godine odbolovao pravo zenuto, fasovao sam upalu grla, pa onda upalu pluca i to virusno nesto.. propisali mi antibiotike na bazi pencilina koje sam pio, a apsolutno nisu odgovarali na taj virus, 10 dana sam se "lijecio" a ja sve gori i gori, da bi na kraju zavrsio na ifektivnoj i hvala bogu nekoj finoj doktorici tamo koja mi je onda propisala neke nove antibiotike koji su bili dobri... nesnosljive sam temperature imao oko 38-39...
tako da.. pripazi se jbg, promjeni doktora ako vidis da ti nije dobro.. jos sam ja isao u SANASU prvobitno, platio fine pare misleci da cu bolje proci nego u lokalnog doktora, a ono najebao da prosits :/
- Baby Jane
#21 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Novi razvoj situacije - temperatura 37.7
Isla sam privatniku, ali mislim da cu promijeniti doktora, sutra trazim drugo misljenje.
Isla sam privatniku, ali mislim da cu promijeniti doktora, sutra trazim drugo misljenje.
- pink floydd
#22 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Jes, 2-3 kašike u šolju. Možeš ti i sam pekmez, pomaže sigurno, ali s čajem je bolje naravnoshmizlica wrote:kako? napraviš čaj pa staviš pekmez ili šta?pink floydd wrote:Pekmez od jabuka s čajem meni uvijek pomogne.
-
NeenaSa
#23 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Obavezno , pogotovu kad imas povisenu temperaturu.
Imadoh slican problem prije par godina, gdje mi je jedan lijecnik propisao lijek sa sastavom kortizona i sa pumpicom.
Srecom, odoh drugi dan, (nakon rentgena) zadesio se drugi lijecnik i bukvalno je
te propisao adekvatan lijek.
Svako dobro.
Imadoh slican problem prije par godina, gdje mi je jedan lijecnik propisao lijek sa sastavom kortizona i sa pumpicom.
Srecom, odoh drugi dan, (nakon rentgena) zadesio se drugi lijecnik i bukvalno je
Svako dobro.
-
Juni
#24 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Moze biti alergija, obavezno kontrolisi i stitnjacu, imala sam slične simptome kao ti i ispostavilo se da je stitnjaca.Baby Jane wrote:Ne znam je li nekog mori ovaj problem, ali ja vec 7 dana ne mogu spavati od kaslja. Isla sam doktoru, rekla je da je vjerovatno neki virus, vidjela da je upaljeno grlo, i rekla mi da uradim nalaze krvi. Nalazi su pokazali da imam neku upalu negdje u organizmu, i propisala mi je antibiotike. Medjutim, mene grlo ne boli, vec mi se desava kad udahnem da me pocne golicati u jednjaku, plucima i krenem nekontrolisano kasljati. Suhi je kasalj, pluca mi se naprosto cijepaju. Ne znam vise sta da radim. Pijem te antibiotike, neki caj sa medom i aloea verom, i septolete za grlo. Probala sam i sa cistim medom.
Probaj čaj od korijena djumbira. Pet šest komadica djumbira zalijes kipucom vodom pola L, pustio da odstoji neko vrijeme, proCijedis, u to dodaj is.cijedjen sok od limuna i supenu kasiku dobrog meda.
- Baby Jane
#25 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Cini mi se da je ovo samo jaka prehlada. Malo je kasalj umanjio, pocela sam iskasljavati, ali sad imam temperaturu i onaj umor i glavobolju koji dolaze sa prehladom.
Smijesno je sto sam jucer isla doktoru, koja mi nije nijednom odslusala pluca, vec je rekla da je grlo jako upaljeno i uradila bris, da bi znala tacno sta je, pa ce mi na osnovu toga propisati terapiju.
Ne mogu da vjerujem da im je trebalo 7 dana da se sjete da preporuce bris. Jos uvijek se nisam zaspala 3h u komadu. Premorena sam.
Smijesno je sto sam jucer isla doktoru, koja mi nije nijednom odslusala pluca, vec je rekla da je grlo jako upaljeno i uradila bris, da bi znala tacno sta je, pa ce mi na osnovu toga propisati terapiju.
Ne mogu da vjerujem da im je trebalo 7 dana da se sjete da preporuce bris. Jos uvijek se nisam zaspala 3h u komadu. Premorena sam.